Sök
Gary Bettman.
Foto: Bildbyrån/Jonas Ljungdahl
NHL
KALMÉUS: ”Utan aha-upplevelser kommer det här aldrig nå hela vägen”

NHL agerar efter den senaste tidens tränarskandaler. Men räcker Gary Bettmans insatser? Kajsa Kalméus är skeptisk till flera av punkterna som kommissionären presenterade i natt.

NEW YORK (HOCKEYSVERIGE.SE)

* KALMÈUS: "Deras berättelser är vägen till förändring"
* NHL agerar efter tränarskandalerna: "Kommer att vara nolltolerans"

Jag var på väg hem genom ett regnigt Manhattan, smaken av min nyss svepta nachotallrik fortfarande vitlökig och ostig på tungan, när mailet kom. NHL-bossen Gary Bettman hade ordet. Han beskrev initiativen som ska tas efter de hemska anklagelserna som skakat NHL de senaste veckorna, med Bill Peters som återkommande exempel i mailet.


Först hade jag inte tänkt skriva någonting om det långa brevet, men ju längre jag läste där jag satt på den skrikigt orangea tunnelbanesitsen insåg jag att jag behövde formulera för mig själv vad jag processat i hans kommentarer och slutsatser.

De positiva glasögonen tror jag växte sig fast på min näsa någon gång i barndomen, och jag har en tendens av att alltid försöka se ljus och framgång i situationer som inte alltid nödvändigtvis präglas av det. Jag inser att det stundtals kan vara naivt, må så vara. Jag är för gammal för att ändra på det nu, och helt ärligt känns det inte lika roligt att vara cyniker.

Men visst ser även jag utmaningarna i det som Gary Bettman deklarerar med sina nära 1 200 ord i måndagskvällens yttrande. Så för att utmana mig själv ska jag försöka dra fram skeptikern i mig och se var vi hamnar.

1. Överraskningar

Bettmans första punkt handlade om överraskningar. Hur han och de övriga i ledningen inte gillade dem, och att Bill Peters-nyheten definitivt var en sådan. Han går vidare och säger att minsta lilla agerande som är olämpligt eller olagligt ska anmälas till honom eller kollegan Bill Daly direkt. Sedan säger han något som jag reagerar på. ”There will be zero tolerance for any failure to notify us and in the event of such failure, the club and the individuals can expect severe discipline”. 

Rätta mig om jag har fel, men känns inte det där lite hotfullt? 

Om du är i en utsatt position i en organisation, till exempel en ung spelare som kämpar för en plats, och ser ett olämpligt beteende utspela sig i omklädningsrummet, då är det nog inte lätt att kontakta någon av bossarna och ”tjalla” på sin kollega eller coach. Och är det dessutom du som personligen är utsatt är det garanterat ännu svårare. Ska en drabbad person straffas för att han eller hon inte vågar berätta att de utsatts för hemskheter? Nej, det här klingade inte så bra i mina öron.

2. Obligatoriskt program

Här blev jag hoppfull. Bettman berättar att ligan ska starta ett årligt, obligatoriskt program som varje coach i NHL och farmarligorna, sportchefer och deras assistenter ska gå. Där ska man fokusera på respekt i omklädningsrummen och andra stora punkter för att skapa ett större medvetande kring sunt ledarskap och inkludering. BRA.

I teorin. 

Cyniker-Kajsa känner att det kommer behövas två element under denna punkt som blir vara avgörande för att en obligatorisk utbildning ska vara framgångsrik. Det ena är valet av utbildare och föreläsare. Snälla, snälla, snälla, ta inte in gamla forskare och avdankade ledarprofiler för att prata om sexism, rasism och mobbning i idrottsmiljön. 

Det kommer aldrig att funka. 

De som anlitas måste vara progressiva, utmanande och krassa. Utan ”aha”-upplevelser hos de som sitter och lyssnar kommer detta aldrig att nå hela vägen tillbaka till omklädningsrummen. Att bara flasha med att man håller utbildningar, utan att försäkra sig om att budskapet når fram och sätts i kontext, är inte bra nog. Inte här. 

Det andra elementet är mod. Även om hundra procent av alla coacher och ledande personer har tio ”aha”-upplevelser var, men sen inte vågar använda dem för att förändra, kommer allt att se ut precis som vanligt. Om inte coacherna vågar ta med sina uppenbarelser till sina organisationer och faktiskt sätta nya regler, gränser och säga ifrån, så kommer ingenting att förändras.

3. Bestraffning

Bettmans tredje punkt sade rätt och slätt att den som beter sig illa ska straffas. Hear, hear, Mr. Commissioner!

4. Hotline för visselblåsare

Sist men inte minst presenterades en plan att starta en plattform för spelare och personal att anonymt meddela olämpligheter på. Kanske en hotline. Jag gillar verkligen idén, det gör jag, men jag tror helt ärligt att steget från att se eller höra något som kategoriseras som opassande till att lyfta på en lur (eller öppna ett blankt mail, vilket ju känns lite mer 2019) är för stort. Och återigen, vill den unga spelaren riskera att inte hamna i line-upen om det skulle komma fram att det var han som ringde? Då är det lättare att blunda, hoppas att det blir bättre och låta allt pågå som det alltid gjort. Ja, jag är krass och cynisk nu. Men det var ju hela poängen. 

Det är fyra viktiga, starka och till stor del framåtsträvande punkter som Bettman presenterar. Utmaningarna kring tystnadskultur, förlegat ledarskap och exkludering kommer att finnas kvar länge, men förhoppningsvis – om en cyniker nu får hoppas – ger dessa punkter verktyg till att ta oss an dem.

Förlåt, men jag kommer inte kunna sova om inte min positiva sida också får skriva av sig. 

Tänk om dessa planer faktiskt funkar? Tänk om varje spelare, ledare, materialare, sjukgymnast, presschef, biljettansvarig alla får en liten boost av mod och välvilja i och med detta yttrande? Tänk om det var detta som fick oss alla att kliva över tröskeln till att säga; ”vänta lite nu… det där var inte okej.”? Det finns ljus och hopp här, och jag blir ännu mer övertygad om att när vi ser tillbaka på dessa månader om tio år så kommer de att vara historiska. 

På ett positivt sätt.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten