Sök
Malte Setkov bröt temporärt sitt SHL-kontrakt med Malmö för att gå till Kristianstad.
Foto: Bildbyrån/Petter Arvidson
HockeyAllsvenskan
ENGLUND: Fusk eller kreativa spelarlån?

Lån eller övergång?
Joakim Englund problematiserar kryphålen som allsvenska klubbar han använt sig av för att komma undan reglerna för lån av spelare från SHL.

Klubbarna i Hockeyallsvenskan har sedan ett par år tillbaka gemensamt beslutat att begränsa antalet lån från SHL. Den här säsongen får klubbarna låna en målvakt och maximalt två utespelare från SHL där spelarna får vandra fritt mellan berörda klubbar.

Bakgrunden till begränsningen av lånen är följande:

  • De allsvenska klubbarna vill bygga egna spelarprofiler som stannar i Hockeyallsvenskan under lång tid.
  • Inlånade spelare från SHL-klubbar bygger inte samma attraktivitet som egna spelarprodukter och såväl sponsorer som supportrar uppskattar egna spelarprodukter.
  • De allsvenska klubbarna vill inte uppfattas som farmarklubbar till SHL.
  • Spelare från SHL-klubbar som inte är ordinarie SHL-spelare bör tillhöra och utvecklas i en allsvensk klubb till dess att de är mogna för spel i en SHL-klubb.
  • Spelare i Hockeyallsvenskan ska tillhöra och utvecklas i de allsvenska klubbarna.
  • Spelarnas kontrakt med SHL-klubbar riskerar under de nya ekonomiska förutsättningarna att driva upp spelarlönerna även hos de allsvenska klubbarna.
  • Inlånade spelare från SHL-klubbar genererar ingen utbildningsersättning till den allsvenska klubben.
  • Inlånade spelare från SHL-klubbar genererar ingen NHL-ersättning till den allsvenska klubben.

Argumenten för begränsning av SHL-lån är hämtade från www.hockeyallsvenskan.se. 

Inom sportens administrativa värld är det inte ovanligt att tänja på gränserna och eventuellt försöka hitta kryphål bland paragrafer och stadgar oavsett vad det handlar om, bara det gagnar den egna verksamheten. Hockeyn är inget undantag på den punkten.

SETKOV – LÅN ELLER ÖVERGÅNG?

Mot den bakgrunden blev jag inte förvånad att Kristianstad valde att ”låna” in Malte Setkov från Malmö. Jag skriver ”låna” inom citationstecken då det formellt inte handlar om ett lån utan en ren övergång för att nästa säsong åter tillhöra Malmö då Maltes tvåårskontrakt kopplas på igen.

Ett slags förtäckt lån skulle man kunna säga där KIK undkommer stadgar som klubbarna i Hockeyallsvenskan kommit överens. Kristianstad har nämligen redan nyttjat maximalt antal SHL-lån gällande utespelare den här säsongen.

Det här är inget nytt fenomen utan det har skett många förtäckta lån sedan man införde en inlåningskvot gentemot SHL för några år sedan. Ramarna för att motverka lånecirkusen måste bli både starkare och tydligare för att undvika dylika kryphål och gråzoner. 

Som läget är nu kan klubbarna i princip agera precis som innan lånebegränsningarna infördes, enda skillnaden är att ”lånen” kallas för något annat istället. För att det är ett lån ser alla, om än kanske inte i juridisk mening.

Någonstans har ju överenskommelsen ett syfte som i grunden är att på sikt stärka lagen och ligans ställning på marknaden. Den är inte till för att klubbarna ska hitta kryphål och komma runt problemet.

"VI HAR INGEN SÅDAN LISTA"   

Inför transfer deadline förra säsongen pratade jag med dåvarande ligachefen Sonny Lundwall om just det här med lån. Såhär löd konversationen:

Nu när vi så smått börjar närma oss transfer deadline är det bli aktuellt att se över lagens möjligheter att göra förändringar i sina lag. Något jag finner lite knöligt är det här med lagens SHL-lån och vilka spelare som faller in under ramarna för vad ett SHL-lån är. Ni råkar inte ha dokumenterat vilka lag som har inlånade spelare från SHL? Skulle man i sådana fall få ta del av detta?

Sonny svarade:
– Vi har ingen sådan lista och därför kan jag inte delge dig någon. Klubbarna håller koll på detta själva och åt varandra.

Vilka åtgärder kan tänkas vidtas om överenskommelsen skulle brytas av någon av klubbarna?
– Klubbarna har i sitt avtal sinsemellan enats om sanktion men det är inget officiellt och inget jag kan kommentera eftersom detta är en överenskommelse direkt mellan klubbarna och inget som Hockeyallsvenskan som centralorganisation är part i.

TAS PROBLEMEN PÅ ALLVAR

Ligaorganisationen är inte involverad i överenskommelsen vilket gör att det inte finns något granskande organ eller överhuvud som håller koll på att saker och ting går rätt till.

Det betyder bara att det är lättare för klubbarna att hitta kryphål och andra kreativa lösningar för att komma runt problemet. 

Om alla tre parter, spelaren och båda klubbarna, är överens kan man tycka att allt borde vara frid och fröjd. Men man kan dock tycka att ligan borde ha ett intresse i att öka/bibehålla sin status som liga på marknaden och därför se till att överenskomna regler och riktlinjer är enkla att följa och inte tillåta gråzoner eller kryphål av liknande karaktär.

För, som det är nu, kan klubbarna rent krasst kunna göra som Oskarshamn gjorde säsongen 17/18 när man använde sig av hela 44 spelare varav 16 inlånade spelare. Det gäller bara att få ”lånen” att på papper se ut som en övergång.

Sedan känns det väldigt oseriöst att sanktionerna som finns att tillgå vid regelöverträdelser inte är offentliga. Tar man då problematiken på allvar?

Tisdag 19:00
IF Malmö Redhawks - Brynäs IF
1 2.15
X 4.25
2 3.05
Tisdag 19:00
HV 71 - Färjestads BK
1 2.30
X 4.20
2 2.80
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten