Sök
Oskar Nilsson är på bättringsvägen efter den otäcka smällen. Men det är ännu oklart när han kan vara tillbaka på isen.
Henrik Skoglund och Bildbyrån
SHL

"Oftast kanske det är i bilolyckor man får sådana skador"

Det har gått fem veckor sedan den otäcka smällen som satte Oskarshamns back Oskar Nilsson ur spel på obestämd tid. För hockeysverige.se berättar han att målet är vara tillbaka innan jul. Men det är svårt att säga bestämt med tanke på skadorna. Främst är det en ovanlig skada på revbenen som spökar.
— Läkarna säger att det kanske är fem gånger per år i hela Sverige som det där händer.

Det var fasansfulla bilder som kablades ut från Vida Arena i Växjö den 26 september. Oskar Nilsson tacklades brutalt av Brendan Shinnimin och blev liggande kvar på isen. 28-åringen drabbades av multipla skador, bland annat en kraftig hjärnskakning och flera revbensfrakturer.

MÅNGA SKADOR

Nu fem veckor senare berättar han att läget är "ganska bra" och att han klivit på den så kallade hjärntrappan och befinner sig mitt i den.
– Jag hade bästa dagen igår på länge, sen jag kom hem (från sjukhuset) egentligen. Jag hade en ordentlig nattsömn innan det och det blev många steg framåt just igår. Innan det så har det gått lite fram och tillbaka naturligtvis.


Oskar Nilsson utvecklar torsdagens mående jämfört med tidigare.
– Jag kände mig pigg, mer alert. Jag var på matchen igår och blev inte speciellt trött under tiden jag var på matchen och samtidigt hade jag varit igång hela dagen och kört ett rehab-pass på cykel. Jag kände mig pigg och ingen huvudvärk.

Men samtidigt påpekar han att det är svårt att sätta en etikett på måendet, eftersom det förändras hela tiden.
– Ju friskare du blir, ju mer inser du hur sjuk du varit innan. Man tycker att det blir bättre, sen blir det bättre igen och då inser man att det kanske inte var så bra när man trodde att det var bra.
– Det är ganska många skador man får ta hänsyn till, det är ganska svårt att identifiera vad som är hjärnskakning och vad som är att man är inaktiv, eller vad det är som gör att man sover dåligt.
– Utmaningen är att känna igen vad det är som gör ont. Jag har fortfarande ganska ont i revbenen och det var ganska omfattande skador där.

Oskar Nilsson får hjälp av ambulanspersonal efter smällen.Oskar Nilsson får hjälp av ambulanspersonal efter smällen. Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

Är det revbenen som gör att du sover dåligt?

– Jag tror ju det, men det är också ganska svårt att säga.

Fem revben är brutna på flera ställen. I normala fall är det en läketid på sex-åtta veckor. Men det som ställer till det för Oskar Nilsson gällande just revbenen är att de två översta släppt från bröstbenet och de sitter fast med brosk. Något som gör att det tar längre tid att läka än en fraktur.
– Eftersom de lossnat från bröstbenet så riskerar jag nerverna ut till armarna. Därför är det svårt att säga när jag är tillbaka, jag vill ju inte riskera nerverna.

"JOBBIGT MENTALT"

Med tanke på skadorna han berättar om är det svårt att sia om när en comeback kan ske.
– Läkarna säger att det kanske är fem gånger per år i hela Sverige som det där händer, så det är inte många läkare som är experter på det där. Det är svårt att ta tidigare fall och jämföra, oftast kanske det är i bilolyckor man får sådana skador.
– Det är ganska jobbigt mentalt när man inte kan fokusera på en sak. Det hade ju varit enklare om det bara hade varit revbenen. Men det är skönt att jag klarar av att vara på ishallen och köra rehab. Det är många steg framåt.


Finns det någon prognos för när du är tillbaka?
– Nej, det är det det inte finns. Jag har försökt sätta datum för mig själv i huvudet. Men det är svårt när man inte har kunskapen och det är svårt när inte ens läkarna kan säga hur länge...
– Smärta kan man ju ta och träna med, men det är jobbigt när det kan påverka nerverna. Jag menar, en tackling och så blir jag påverkad i armarna. Det är inget kul.

Oskar Nilsson berättar att han aldrig haft någon så kraftig hjärnskakning innan och det gör det också svårt med prognosen. 
– Men jag siktar på innan jul, det gör jag.

Känner du stress över att du vill tillbaka?
– Ja. Ju mer jag är nere i omklädningsrummet så känner jag att jag vill vara med och bidra. Även om det går tungt så vill man ju vara med och vara delaktig.
– Man känner ju inte att det är skönt att vara borta. Det är ett helvete. Det är inget kul.
– Men det är en ny situation för mig, det är därför jag har så svårt att sätta ord på det. Jag har aldrig varit där jag är nu, så det är en ny utmaning.

Nykomlingen Oskarshamn inledde säsongen piggt och var till och med i serieledning ett tag. Men på senare tid har det gått tyngre och under oktober månad har de bara tagit en seger under full tid. Oskar Nilsson har följt laget från sidan av den senaste månaden.

Vad är det som saknas i spelet nu kontra de första omgångarna för Oskarshamn?
– Det är mycket smådetaljer som blir avgörande på den här nivån. Det är väl så jag analyserar det. Framförallt tycker jag att powerplay inte sett bra ut, så där har vi mycket att jobba på.
– Sen är det ju så att ju fler förluster som kommer, då tappar man självförtroendet och tron lite på det man gör. Men, jag tycker att det har sett lite bättre ut än resultaten visat många matcher. 

MÄRKER INTE AV PÅSTÅDDA KONFLIKTEN

Han tillägger:
– Men jag har inte följt slaviskt som jag gjort de senaste två-tre matcherna. Så det är svårt för mig eftersom jag inte är inne i gruppen på samma sätt, jag har inte samma känsla som de som faktiskt spelar. Det är svårare för mig att uttala mig.

Johan Alm kommer att missa stora delar av årets säsong.Johan Alm kommer att missa stora delar av årets säsong. Foto: Johan Löf/Bildbyrån

Utöver Nilsson, så har Oskarshamn även drabbats av andra tunga skadeavbräck, bland annat på lagkaptenen Johan Alm som lär missa hela säsongen.
– Det är klart att det blir oroligt i en grupp när man har mycket skador. Så är det ju. Men det har sett bättre ut några matcher nu tycker jag.


Tidigare i veckan gick tidningen Expressen ut med uppgifter om att det skulle finnas en spricka mellan tränaren Håkan Åhlund och sportchefen Daniel Stolt. Om de uppgifterna stämmer så är det i alla fall ingenting som sipprat ner och stört spelargruppen menar Oskar Nilsson.
– Om det är någon spricka, jag vet ingenting om det, så är det ingen påverkan av det. Det är klart att vi pratat om det och spekulerat, men vi vet ju ingenting.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten