Simon Lundmark gör sin första "riktiga" säsong i SHL.
Foto: Peter Holgersson/Bildbyrån
SHL

Doldisen med JVM i sikte: "Känner att jag har stärkt mina aktier"

ANNONS

Sverige har återigen flera starka backar som konkurrerar om att ta en plats i Juniorkronornas trupp inför JVM. En av dem som lever en mer anonym tillvaro är Linköpings Simon Lundmark. 
– Mitt stora mål just nu är helt klart att få åka med till JVM, säger 19-åringen till hockeysverige.se.

Victor SöderströmPhilip BrobergMattias NorlinderNils LundkvistAdam Ginning, Filip Johansson och Axel Andersson med flera. 

Konkurrensen på den svenska backsidan inför JVM är mördande. En doldis i sammanhanget är Linköpings 19-årige backtalang Simon Lundmark. Trots att han har gjort 40 SHL-matcher och är ordinarie i LHC har stockholmaren lyckats flyga under radarn.
– Det spelar ingen större roll för mig. Det har säkert blivit lite så för jag var ju till exempel inte med och spelade i U18-VM och jag är sen 00:a så jag har ofta spelat med 01:or. Det är något som jag trivs ganska bra med men det spelar faktiskt inte så stor roll, säger Lundmark till hockeysverige.se om sin roll som doldis. 

GÖR SIN FÖRSTA RIKTIGA SHL-SÄSONG

19-åringen gör nu sin första riktiga säsong som ordinarie i Linköpings A-lag. Han flyttades upp mitt under säsongen i fjol men nu har Lundmark fått inleda säsongen i SHL och är tänkt att få en större roll i Linköpings backbesättning där han oftast spelar bredvid kaptenen Eddie Larsson.
– Det har känts bra. Jag fick en försäsong här uppe också och det påverkar ju helt klart, jag har kunnat lära mig mer saker och se hur det är. Jag tycker också att det gör att jag nu vågar ta mer plats och spela mer modigt ute på isen än vad jag gjorde förra året, säger backtalangen.

bb190917ph021-1570804930.jpgSimon Lundmark. Foto: Peter Holgersson/Bildbyrån

Han har fått mer speltid och mer förtroende den här säsongen och det är något som han även känner sig redo för.
– Ja, det tycker jag. Först och främst är det ju väldigt roligt att få chansen att vara på isen mer. Jag tycker ändå att det är något som jag har hanterat på ett bra sätt och visar att jag klarar av. Nu gäller det att spela bra och visa att jag verkligen förtjänar att kunna ta en större roll.

Hur tycker du att spelet har gått för egen del?
– Upp och ner tycker jag. Stundtals kan det vara väldigt bra men sedan går det ner sig och jag spelar dåligt. Ibland är det inte tillräckligt bra, jag vet att jag måste kunna göra det bättre. Det finns mer att ge. Jag måste komma upp och hitta en jämnare nivå, det är något som står klart, svarar Lundmark.

"MYCKET MER STRUKTURERAT I ÅR"

I fjol hade han Tommy Jonsson som huvudtränare i Linköping. Nu har istället Bert Robertsson som har kommit in och Lundmark ser hur han förbättras mer och mer under Robertsson.
– Det är mycket mer strukturerat i år. Om man gör något, oavsett om det är fel eller rätt, så får man höra det direkt efteråt. Det är något som jag tycker är väldigt bra för då kan man lära sig av sina misstagen och fortsätta bli en bättre spelare. Det här tränarbytet känns som att det bara är positivt för min egna utveckling.

collage-1455-1562179187.jpegSimon Lundmark. 

I somras draftades Simon Lundmark i andra rundan av Winnipeg Jets. Han känner att kontakten med sin NHL-klubb är god och både han och Jets vet vad han behöver förbättra.
– Det är främst det defensiva spelet. Jag behöver bli hårdare och starkare framför mål. Jag ska bli bättre på att använda min storlek för att spela ett tuffare spel.
– Jag försöker att jobba på allting men just nu är det det defensiva arbetet som jag prioriterar. Jag vet att det är det som jag behöver utveckla för att kunna ta kliv framåt.

"FINNS FLERA DUKTIGA KILLAR SOM KÄMPAR FÖR EN PLATS"

Senare under sommaren fick Lundmark även vara med och spela i Juniorkronorna. Under augusti fick han resa till Ryssland med Tomas Monténs landslag och göra sina första J20-landskamper.
– Det kändes väldigt bra och det var framförallt riktigt kul att få vara med och spela fyrnationsturnering borta i Ryssland. Förhoppningsvis kan jag få fortsätta spela där för jag kände verkligen att jag utvecklades mycket bara på den korta tiden.

Vad sade Montén om dina insatser?
– Jag tror att han tyckte att det gick väldigt bra för mig. Det kändes som att jag stärkte mina aktier inför kommande JVM. Sedan finns det ju självklart delar som jag behöver jobba på och förbättra för att jag ska ta plats i truppen.
– Det är väldigt hård konkurrens på backsidan, det finns flera duktiga killar som också kämpar för att ta en plats. Det gäller för mig att göra det bra här i SHL med Linköping och spela till mig en av platserna. Mitt stora mål just nu är helt klart att få åka med till JVM, avslutar Simon Lundmark. 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch