Jesper Sellgren är tillbaka i Luleå - fylld av självförtroende.
Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån
SHL

Tillbaka i norr med guldfyllda drömmar: "Finns inget annat"

ANNONS
Trots ett imponerande träningsläger valde Carolina Hurricanes att gallra bort Jesper Sellgren tidigare i veckan. Trots petningen återvänder 21-åringen till Luleå vid gott mod, full av självförtroende – och med stora guldambitioner.
– Det finns absolut ingenting som säger att vi ska gå för någonting annat än guld, säger Sellgren till hockeysverige.se.

I torsdags kom beskedet som Luleåsupportrarna gått och hoppats på under hela säsongsupptakten. Då meddelade nämligen Carolina Hurricanes att man valt att gallra bort Jesper Sellgren från klubbens träningsläger och således valt att skicka tillbaka honom till Luleå och SHL.

För hockeysverige.se berättar Sellgren om de senaste dagarnas smått kaosartade tillvaro.
– Man är fortfarande lite jetlaggad och trött efter de här senaste dagarna, men det är överkomligt, skrattar Sellgren när han precis landat hemma i sin lägenhet i Luleå och fortsätter:
– Allting gick egentligen väldigt snabbt. Jag hade precis spelat match i Nashville och hade ett litet kort möte med tränarna efter matchen. Då fick jag veta reda på att jag skulle åka hem morgonen efter, så det var bara åka till hotellet, packa väskan och hoppa på flyget hem till Sverige.
– Jag landade på fredagsmorgonen och mötte upp laget vid lunch och följde med dem ner till Oskarshamn. Där fick jag kliva in direkt och lira match, så det var en ganska snabb omställning, skrattar han.

SEGER I COMEBACKEN

Trots tidsskillnaden och den långa flygresan i benen fanns alltså Sellgren med i Luleås trupp i gårdagens bortamöte med Oskarshamn. Den 21-årige backen var uppsatt som sjundeback i laguppställningen, men spelade ändå uppemot 15 minuter för norrbottningarna.
– Ute på isen kände jag mig ändå pigg och bra. Det är klart, man kanske var lite seg i huvudet emellanåt men annars tycker jag att det kändes bra, menar Sellgren.

Matchen vann Luleå med 4–2 och kunde således ta sina första bortapoäng för säsongen.
– Vi gör överlag en hyfsat bra match. Vi gav dem inte speciellt mycket chanser, utan det var väl på deras rusher och omställningar som de skapade något. Jag tycker att vi höll dem på utsidan på ett bra sätt och tillät dem som sagt inte att skapa några vidare bra lägen.

190928sm021-1569767139.jpgSellgren fanns med i Luleås lag i gårdagens segermatch mot Oskarshamn.Foto: Suvad Mrkonjic/Bildbyrån

"DET VAR HYFSAT VÄNTAT"

Efter att ha fått ett enormt genombrott förra säsongen, där Sellgren gick från oprövad 20-åring till landslagsback och en nyckelfigur på Luleås blålinje, fick den Örnsköldsviksbördige backen skriva på sitt första NHL-kontrakt med Carolina Hurricanes i våras.

Sellgren inledde den här säsongen i Luleå genom att spela två CHL-matcher innan han för en dryg månad sedan satte sig på flyget över Atlanten med målet att knipa en plats i Carolinas laguppställning. Trots en imponerande insats på klubbens träningsläger stod det alltså klart i torsdags att det inte blir något NHL-spel den här säsongen. 

För Sellgren kom emellertid beskedet inte som någon större överraskning.
– Jag måste ändå säga att det var hyfsat väntat. De har väldigt många bra backar i laget just nu och de platser som jag var med och tampades om… Det var väl så att de ville ge den till någon annan som, ja, inte vet jag, varit med tidigare kanske?
– Sedan spelar även kontraktssituationer in på sånt här, där det kanske passar bättre för dem att göra på det här sättet. Samtidigt berättade dem att de blivit imponerade av mig och de tyckte att jag hade gjort ett bra jobb, så det känns ändå bra på så sätt.

IMPONERADE PÅ LEDNINGEN

Vad sa Carolina till dig?
– De tyckte att jag hade gjort en bra camp och att de var väldigt imponerade över vad jag hade presterat. Jag känner verkligen att man är där framme och nosar på en NHL-plats, så för mig gäller det egentligen bara att jobba vidare. Jag vill bli bättre på allt, bli starkare, snabbare för att vara ännu mer förberedd när nästa möjlighet dyker upp.

Trots att det inte riktigt gick hela vägen den här gången finns det ändå mycket Sellgren kan ta med sig från sin månadslånga sejour i Nordamerika.
– Nu vet jag hur hög nivån är där borta och jag känner att jag fått spela bra matcher mot bra motstånd. Jag har verkligen fått känna på motståndet och spelet där borta och det är absolut något jag kommer att ta med mig för att sedan kunna förbättra mig utifrån det.

bb190119se062-1569596849.jpgSellgren imponerade på Carolinas lagledning.Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån

"SKA BLI JÄVLIGT ROLIGT"

Men när en dörr stängs öppnas som bekant oftast en annan. För Sellgrens del innebar gallringen i Carolina en möjlighet att få ta ytterligare kliv hemma i Sverige och Luleå den här säsongen.
– Jag tycker att det ska bli jävligt roligt att komma tillbaka hit. Att få en säsong till i SHL och Luleå känns riktigt bra. Det kommer bli en extremt rolig säsong för oss, då vi har ett bra lag och förhoppningsvis kan vi gå riktigt, riktigt långt.
– Personligen har jag väl inte hunnit sätta upp så mycket specifika målsättningar med tanke på att jag inte riktigt vetat var jag skulle hamna i slutändan. Men jag vill så klart utvecklas och ta nya kliv framåt hela tiden. Jag fick chansen i landslaget i fjol och förhoppningsvis ska man kunna göra det så pass bra att man även får chansen där i år igen. Det är absolut ett mål jag satt upp, att kunna vara med i landslaget och få visa upp sig där.

Förra säsongen tog det stopp i semifinalen för norrbottningarna, där Frölunda i slutändan blev för tuffa. Den här säsongen ska det inte finnas något som ska stoppa Luleå från att ta det där så efterlängtade guldet.
– Det finns inget annat än att gå hela vägen i tankarna just nu. Det är absolut den målsättning som vi har och vi har ett ännu lite starkare lag än ifjol, då vi tog oss till semifinal. Det finns absolut ingenting som säger att vi ska gå för någonting annat än guld.

Vad kommer det att krävas av er för att ni ska lyckas med det?
– Vi måste bygga vidare på det som vi gjorde bra ifjol. Vi var riktigt starka i defensiven och det ska vi fortsätta vara i år. Sedan vill vi vara ännu lite mer farliga framåt i år så att vi kan vinna matcher på offensiven också. Men det är defensiven som vi ska bygga vidare på, framförallt.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 14 april
18:30 Skellefteå - Frölunda SHL
19:00 St Louis Blues - Seattle Kraken NHL
21:30 Vegas Golden Knights - Colorado Avalanche NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Carolina Hurricanes NHL
måndag 15 april
02:00 Calgary Flames - Arizona Coyotes NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga