Christopher Fish och Vita Hästen firar segern över AIK.
Foto: Bildbyrån/Jesper Zerman
HockeyAllsvenskan
ENGLUND: En värvning som förvånar
ANNONS

Joakim Englund fortsätter att imponeras av Vita Hästen efter deras fina start av grundserien med segern mot AIK i premiären i går. Men AIK då? Där är saknaden av kaptenen Christian Sandberg påtaglig, menar Englund.

Jag måste medge att jag blev orolig när Vita Hästens Patrick Blomberg blev liggandes kvar på isen efter en offensiv tackling från en Västeråsspelare i fredagens genrep inför Hockeyallsvenskan. Jag höll mina tummar att tacklingen hade tagit i solar plexus och endast luften gått ur. När han sedan inte återkom på isen befarade jag att tacklingen tagit i huvudtrakten. Riktigt tråkigt för Patrick som har en ganska omfattande hjärnskakningshistorik där den senaste höll honom borta från sporten i flera månader.

Matchen fortsatte och plötsligt saknades Macke Eriksson också. Ingen uppenbar incident som skulle kunna leda till skada hade synts till men rykten i Himmelstalund gjorde gällande att han utgått efter en smäll mot huvudet/ansiktet. Eländes elände när två av lagets offensivt bärande spelare utgår efter förmodade smällar mot huvudet.

Som tur var kom lugnande besked gällande Macke som hade utgått på grund av nackspärr som han ådragit sig under matchen.

I går smygstartade således Hockeyallsvenskan med en match i omgång fyra mellan AIK-Vita Hästen. AIK hade ett större puckinnehav men det var hästarna som, via sin offensiva spets, vaskade fram flest kvalitativa lägen.

Men det var inte offensiven som imponerade mest på mig. Tvärtom var det lagets defensiv som lade grunden till segern. Man stängde ner AIK i mittzonen och väl i egen zon så höll man oftast sina motståndare på utsidan vilket gjorde jobbet enkelt för Kokman i kassen.

När jag inför säsongen pratade med lagkaptenen Jesper Samuelsson belyste han hur viktigt det är med en väl fungerande defensiv. Han menade på att om bara defensiven fungerar så kan man slå alla lag i ligan. I går klaffade defensiven vilket gjorde att det räckte med två mål framåt.

Tony Zabel och Niklas Czarnecki har förstås stenkoll på lagets offensiva kvalitéer där jag tror man lämnar ganska mycket ansvar hos spelarnas egen kreativitet att lösa situationerna. Defensiven däremot har man satt ganska tydliga riktlinjer med vad som förväntas av spelarna. Det syntes igår.

FÖRVÅNAD ÖVER CRUSEMAN

Med tanke på att laget är ganska framtungt blev jag något förvånad över att klubben väljer att ersätta Blomberg (borta på obestämd tid) med kontraktslöse Filip Cruseman. Det är ett korttidskontrakt som är skrivet på två månader där förmodligen både Cruseman och Hästen har förhoppningar om att han ska studsa tillbaka efter ett par tyngre säsonger.

Om försvarsspelet är så pass bra som i går behöver man dock inte oroa sig över defensiven.

AIK då? 

Jodå, man var det spelförande laget under stora delar av matchen. Man styrde tillställningen under matchens 15 första minuter innan hästarna tog sig i kragen och byggde några längre anfall i periodens slutskede. Andraperioden blev upphackad av många utvisningar och i sista perioden stångade sig AIK blodiga i ett försök att jaga ikapp 0-2-underläget. Med knappa minuten kvar av matchen lyckades Johan Porsberger reducera efter att ha blivit serverad öppet mål av Sam Marklund

Närmre än så kom man inte.

Spelet var inte helt under isen men det finns helt klart ingredienser i spelet man behöver jobba på. Exempelvis kändes man alldeles för bekväm med att ”äga” pucken på utsidan. Man skitade inte ner sig tillräckligt för att ta sig in på kassen trots att flest mål görs på insidan.

Men med hela 18 nya spelare i truppen känns det ändå som att det finns en ganska stor portion potential i laget. En något trevande och nervös hemmapremiär är inget att dra några alltför stora växlar på.

Avslutningsvis tror jag inte gnaget hade varit lika bekväma i sitt offensiva spel om tidigare kaptenen Christian Sandberg spelat i laget. Då hade det förmodligen jobbats lite mer ”insida” och rakare mot mål.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch