Emil Pettersson är en av spjutspetsarna som ska göra Växjö bättre offensivt i år.
Foto: Bildbyrån/Jonas Ljungdahl
SHL

Växjö Lakers: Vässade för framgång efter fjolårets misslyckande

ANNONS

SM-guld 2018 – en sjundeplats och uttåg redan i kvartsfinalen i våras. Trubbiga Växjö Lakers var en av fjolårets stora besvikelser i SHL. Men med flera nya spjutspetsar på plats har Henrik Evertsson sett till att samma sak inte ska hända igen. Uffe Bodin ser Växjö som en av de främsta guldkandidaterna 2020.

Det är kanske fel att prata om baksmälla efter guldfirandet 2018. Det handlade mer om att Växjö Lakers tappade så många av sina offensivt ledande spelare att lagets anfallsspel inte hade en chans att återhämta sig. 

När allt var sagt och gjort i grundserien hade laget bara skjutit 123 mål över 52 matcher. Med det var man tolva i hela ligan. Ett synnerligen mediokert facit från ett lag som, anförda av Elias Pettersson, hade skjutit 169 året dessförinnan.

Det var inget som klubbledningen accepterade. Inför den stundande säsongen har sportchefen Henrik Evertsson lagt fokus på att förse Sam Hallam med offensiva spjutspetsar i form av framför allt Emil Pettersson och Richard Gynge. Lägg därtill ett par unga genombrottskapabla spelare i Jakob Forsbacka Karlsson och Marcus Davidsson så ser läget helt annorlunda ut på anfallssidan.

Kan den här uppgraderingen leda Växjö Lakers hela vägen till ett tredje SM-guld? 

bb190816jo005-1-1568444042.jpgJakob Forsbacka Karlsson.Foto: Bildbyrån/Jonas Ljungdahl

POÄNGKUNGEN

Emil Pettersson

Sejouren i Nordamerika blev inte vad Emil Pettersson hade hoppats på. Trots en klart godkänd produktion i Nashville Predators farmarlag fick han aldrig chansen att visa upp sig i NHL, utan blev i stället trejdad till Arizona. Nu är han tillbaka i Sverige och Växjö där han fick sitt genombrott 2017. Vid 25 års ålder tvivlar jag på att vi har sett det bästa av storebror Pettersson. Han är en spelare av en kaliber som kan göra 40-50 poäng i SHL om inte mer. Ger Växjö en kreativ förstacenter.

MÅLVAKTSETTAN

Viktor Fasth

37 år gammal är Viktor Fasth fortfarande en av ligans bästa målvakter, och på gränsen till landslagsmässig. Kan han hålla sig frisk och hel kommer han att ge Växjö chansen att vinna varje match. Fasth tävlingsskalle är det få som kan mäta sig med i den här ligan. Det är också det som gör att man inte blir förvånad om han kommer att kunna spela bra hockey i ytterligare ett par år.

BACKESSET  

Mat Bodie

Skicklig offensiv back som säkerligen kommer att få spela en hel del powerplay. Bodie har dessutom gott rykte om sig som ledare och lagkamrat, vilket gjorde att han omedelbart fick ett "A" fastsytt på bröstet i Växjö. Kan vara den här säsongens svar på Chay Genoway i SHL. Inte så stor eller så kraftfull, men smart och trygg på isen.  

PROFILEN  

Brendan Shinnimin

Hatad utanför Växjö, älskad inom kommunen. Brendan Shinnimin har varit en av SHL:s stora profiler sedan han flyttade till Småland inför guldsäsongen 2017/18. Spelar hela tiden på gränsen och är ofta över den, men bidrar också med ett offensivt spel som gör honom värdefull. Ibland förstår man varför folk blir less på kanadensaren, men det är också hans kompromisslösa spelstil som gör honom så underhållande.

FRÅGETECKNET  

Tim Erixon

Efter åtta år i Nordamerika, och den stora merparten av dem i AHL, är det svårt att veta vad Tim Erixon är som hockeyspelare i dagsläget. Var en enormt stor talang när han kom fram i Skellefteå, men fick inte den förväntade utväxlingen i NHL och de fyra senaste säsongerna har han uteslutande spelat farmarlagshockey. Jag tror under alla omständigheter att det är bra för den nu 28-årige backen att komma hem igen. I Växjö får han chansen att resa sig efter en säsong med Pittsburghs farmarlag som bara resulterade i 28 matcher.

GENOMBROTTSMANNEN  

Jakob Forsbacka Karlsson

Det är påstått tråkiga familjeomständigheter som gör att Jakob Forsbacka Karlsson vänder hem till Sverige just som han var på väg att etablera sig i NHL. Den smarte tvåvägscentern gjorde 28 NHL-matcher för Boston Bruins i fjol och hade mycket väl kunnat bli en NHL-spelare på heltid i år. I stället får 23-åringen chansen att visa upp sig på hemmaplan i Sverige. Jag tror att han har kapacitet att bli en av Växjös ledande spelare. Poängen kommer säkert trilla in i fin takt, men det är helheten i "JFK:s" spel som gör honom så värdefull.

COACHEN  

Sam Hallam

Efter två SM-guld senaste fyra åren är Sam Hallam en av Sveriges mest respekterade tränare. Lurig, smart och hård på samma gång. Han vet ofta vilka knappar han ska trycka på för att få ut maximalt av sitt manskap. Växjö hade ett mellanår i fjol med vad som visade sig vara en ganska slätstruken trupp. I år har Hallam desto fler kreativa pjäser att jobba med. Det borde båda för framgång.

PROGNOSEN  

Det är på något sätt charmerande hur snabbt kravbilden har blivit så hög i Växjö. Efter totalsuccén med SM-guldet 2018 hade klubben ett med sina mått mätt mediokert år i fjol. Att åka ut i kvartsfinal skulle inte vara fy skam för många andra klubbar med Växjös egentligen ganska ringa erfarenhet av SHL-spel, men i Kronoberg sparkades det bakut och stora delar av truppen förändrades.

Det Växjö som tar isen i besittning 2019/20 ser betydligt starkare ut.

Henrik Evertsson och Patrik Hall har verkligen inte legat på latsidan, utan fått in kvalitetsspelare på framför allt forwardssidan, som var lagets tydliga akilleshäl i fjol. Med Jakob Forsbacka Karlsson, Richard Gynge och Emil Pettersson ser Lakers betydligt starkare ut offensivt än under det misslyckade fjolåret. Det gör att jag tror på en radikal förbättring vad gäller antalet mål.

Defensivt förlitar man sig även fortsatt på många av spelarna man hade i fjol, men har fått in en potentiellt väldigt bra offensiv back i Mat Bodie. Jag tror han kan äta väldigt många minuter och ge Växjö en förstaback i PP.

Är laget komplett nu? Nja, det saknas en högerfattad back i truppen, vilket jag kan tycka är fattigt. Det tvingar en hel del av lagets backar att spela på sin svaga sida. Vissa klarar av det bra, men ganska få på ett rakt igenom tillfredsställande sätt. 

Men det är samtidigt att leta fel på mikronivå. 

För mig är Växjö en SM-guldkandidat. Laget har allt som krävs för att gå hela vägen. 

Och måste jag, kniv mot strupe, ge er ett guldtips inför första nedsläpp i SHL, då är Sam Hallams mannar min favorit till att fira klubbens tredje SM-guld i april/maj nästa år.  

IN OCH UT   

Nyförvärv: Mat Bodie, b, Torpedo Nizjnij Novgorod, Linus Nässén, b, Medicine Hat Tigers, Tim Erixon, b, Wilkes-Barre/Scranton, Fredrik Karlström, fw, Linköping, Marcus Sylvegård, fw, Malmö, Ludvig Nilsson, fw, Brynäs, Jonas Engström, fw, Oskarshamn, Marcus Davidsson, fw, Djurgården, Jakob Forsbacka Karlsson, fw, Boston, Emil Pettersson, fw, Arizona, Richard Gynge, fw, Traktor Tjeljabinsk.

Förluster: Arvid Lundberg, b, Skellefteå, Niclas Burström, b, Skellefteå, Julius Junttila, fw, klubblös, Liam Reddox, fw, Belfast, Kris Versteeg, fw, Rockford, Janne Pesonen, fw, Kärpät, Jonas Rödnbjerg, fw, Vegas, Linus Fröberg, fw, HV71, Pontus Netterberg, fw, Oskarshamn, Tuomas Kiiskinen, fw, Skellefteå, Nichlas Hardt, fw, Oskarshamn, Lauri Tukonen, fw, klubblös. 

shinni-1567104660.jpgBrendan Shinnimin.Foto: Bildbyrån

VÄXJÖ LAKERS TRUPP 2019/20  

MÅLVAKTER

30) Viktor Fasth
45) Viktor Andrén

BACKAR

2) Mat Bodie "A"
3) Oliver Bohm 
4) Tim Erixon
6) Linus Högberg
25) Linus Nässén
44) Peter Andersson
48) Daniel Rahimi "A"
49) David Bernhardt

FORWARDS

9) Marcus Davidsson
10) Richard Gynge
14) Emil Pettersson
17) Jonas Engström "A"
18) Marcus Sylvegård
21) Filip Cederqvist
22) Jakob Forsbacka Karlsson
23) Roman Horák
24) Brendan Shinnimin
27) Martin Lundberg
28) Lukas Söderlund
29) Pontus Holmberg
41) Ludvig Nilsson
60) Erik Josefsson "C"
81) Fredrik Karlström

Tränare: Sam Hallam

UFFE BODINS SHL-RANKING    

1) Frölunda HC: Götaplatsen tur och retur? 

2) Växjö Lakers

3) Djurgårdens IF: En guldkandidat – om målvaktsspelet funkar

4) Färjestads BK: SHL:s bästa offensiv – men vem täcker tomrummet?

5) Luleå Hockey: Finska guldduon – den saknade pusselbiten?

6) Malmö Redhawks: Mot kvartsfinal – med gnet och målvaktsspel av högsta klass

7)  HV71: Laget har liret – men har de avslutarna?

8) Brynäs IF: Obalans i bygget – men x-faktorerna kan ge ett lyft

9) Rögle BK: Kommer det stora lyftet nu?

10) Skellefteå AIK: Blir ett steg bakåt två framåt?


11)

12) Linköping HC: Nödvändig omstart – blir det Berts bryderi?


13) Leksands IF: Hårdsatsande nykomling – som får slåss för sin SHL-plats?

14) IK Oskarshamn: Ingen slagpåse – men hur ska de orka hela vägen?

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch