Blir Dominik Furch frälsaren som tar Niklas Erikssons Örebro till slutspel.
Foto: Bildbyrån
SHL

Örebro Hockey: Trubbigt – då kan frälsaren finnas mellan stolparna

ANNONS

Under sina år i Örebro var Julius Hudacek i sina bättre stunder matchvinnaren laget behövde för att nå framgång. Nu kliver Dominik Furch in som en en spelare som kan göra samma skillnad. Uffe Bodin tror att den tjeckiske landslagsmannens spel blir skillnaden mellan slutspel och en plats i ingenmansland.

Sent omsider vaknade Örebro till liv.

Efter att ha sett ut som ett lag på väg mot ovisst kval under stora delar av säsongen lyfte man av två anledningar. Dels fick Niklas Eriksson ta över som huvudtränare efter hetlevrade Niklas Sundblad. Dels kom Jhonas Enroth in och stabiliserade upp målvaktsspelet som tidigare varit ett av lagets stora problem.

Det här gjorde inte bara att Örebro undvek kval för sin SHL-existens – man lyckades knipa den sista platsen till åttondelsfinal. Där gjorde man en bra insats mot Växjö, men saknade spetsen i laget för att klara av att skaka om de regerande mästarna på allvar.

Inför den här säsongen har laget stärkts upp med flera intressanta namn. Inte minst landslagsmeriterade tjeckiske målvakten Dominik Furch och Tre Kronors forward Mathias Bromé.

Gör de förstärkningarna Örebro till ett slutspelslag igen? 

dsc-0052-1562224556.jpegMathias Bromé. Foto: Ronnie Rönnkvist

POÄNGKUNGEN

Mathias Bromé

Det blev en bitterljuv genombrottssäsong i SHL för den 25-årige stockholmaren. Samtidigt som han spelade till sig en landslagsplats och svarade för 35 poäng för Mora fick han uppleva en smärtsam degradering till Hockeyallsvenskan med dalalaget. Efter att ha tackat nej till chansen att åka över till Nordamerika tar han ny sats i SHL som en ledande spelare i Örebro. Även om Örebros offensiv känns långt ifrån dynamisk tror jag att Bromé har goda möjligheter att göra fler än de 35 poäng han fick ihop i fjol. 

MÅLVAKTSETTAN  

Dominik Furch

När Jhonas Enroth valde att återvända till KHL efter sin korta men framgångsrika sejour i Örebro stod det klart att klubben skulle behöva få in en riktigt bra målvakt. Framför allt för att inte hamna i en situation där man återigen tappade mark i tabellen på grund av en osäker situation mellan stolparna. På pappret är Dominik Furch just den typen av värvning som inger hopp. Tungt meriterad och med fler starka KHL-säsonger på kontot. Ingenting är givet, men Furch känns som precis den sortens målvakt som kan göra stor skillnad för Örebro.

BACKESSET  

Aaron Irving

Ett av de tyngsta tappen för Örebro var att Nick Ebert försvann till Ottawa Senators, trots ett år kvar på kontraktet. Den högerfattade amerikanen pangade in elva mål och 33 poäng och var en av SHL:s bästa backar i fjol. Ersättaren Aaron Irving är inte lika meriterad som Ebert, men kommer från en produktiv säsong i Norge där han fyllde en del av tomrummet som Kodie Curran lämnade efter sig när han lämnade Storhamar för Rögle inför fjolårssäsongen. Irving har ett tungt skott och spännande offensiva kvalitéer. Han har sett stark ut på försäsongen och blir en intressant spelare att följa. Magkänslan är god.

PROFILEN  

Jordan Boucher

Gjorde en klart godkänd första SHL-säsong i fjol, men har visat på försäsongen att han har ännu mer i sig. Som en av ligans snabbaste spelare är han en forward som kan överrumpla motståndarförsvaren med sin speed. Jag tror inte bara att franskkanadensaren blir en av de mest sevärda spelarna i Örebro den här säsongen, jag tror att han kommer att producera fler än de 22 poäng han fick ihop i fjol nu när han har blivit varm i kläderna.

FRÅGETECKNET  

Ryan Stoa

Storvuxen amerikansk center som var en framträdande talang under junioråren, men som aldrig fick fäste i NHL med Colorado Avalanche. Han har gjort en del fina säsonger i KHL sedan flytten till Europa 2014. Men jag undrar om 32-åringen med sin stora kroppshydda har rätt spelstil för att komma till sin rätt i en mer tempostark liga som SHL?  Han är en av spelarna som måste leverera offensivt om Örebro ska gå till slutspel.

GENOMBROTTSMANNEN  

Christopher Mastomäki

Under många år en talang som inte fått det att stämma fullt ut. Avslutningen på fjolårssäsongen var emellertid mycket lovande och renderade i landslagsspel. Nu har 22-åringen dessutom blivit utsedd till lagkapten, den yngsta i SHL, och kommer per automatik att få en mer framträdande roll. Därmed är det också hög tid att leverera mer offensivt än tidigare. Stockholmarens blyga personbästa på 14 poäng ska flyga all världens väg den här säsongen.

COACHEN  

Niklas Eriksson

Efter att ha fått lämna såväl Leksand som Almtuna i förtid tycks Niklas Eriksson ha funnit den perfekta situationen i Örebro. Den pragmatiske och lugne tränaren blev en perfekt kontrast till det ledarskap som föregångaren Niklas Sundblad hade representerat. Efter att Eriksson tagit över huvudsysslan var det många spelare som såg lättade och mer avslappade ut. Det känns spontant som Örebro är i goda händer.

PROGNOSEN

Det har varit lite av varje i Örebro inför säsongen 2019/20. Ett par positiva värvningar, men också en skum härva kring tilltänkta spetsvärvingen Kerby Rychel. Det tidigare storlöftet försvann till KHL efter en månad av "personliga skäl". 

Inte vad Örebro behövde. Speciellt inte efter att redan ha tappat Aaron Palushaj och Rodrigo Abols, två fruktade målskyttar som förväntades stanna i klubben. 

För är det något jag oroar mig för gällande det här laget är hur de ska producera på en daglig basis i SHL. Det finns en hel del spelare med potential att göra poäng, men alldeles för många osäkra kort för att det ska kännas bra.

Det som känns desto tryggare är defensiven och målvaktsspelet. I min bok är värvningen av Dominik Furch det som kan ta Örebro till slutspel, även om man blir ett av lagen som gör minst antal mål i ligan. Tjecken är en matchvinnare som jag tror har kapaciteten att ta vid där Jhonas Enroth avslutade. 

Med det sagt är årets upplaga av Örebro ändå en kantboll för mig. Laget har sett bra ut på försäsongen, men över en 52 matcher lång grundserie tror jag inte att de har slagstyrkan för att nå mer än en åttondeplats. Och det kan lika gärna bli missat slutspel helt och hållet.

IN OCH UT     

Nyförvärv: Dominik Furch, mv, Severstal, Jonas Arntzen, mv, Leksand, Aaron Irving, b, Storhamar, Max Lindholm, fw, AIK, Daniel Muzito Bagenda, fw, AIK, Mathias Bromé, fw, Mora, Joonas Rask, fw, HIFK, Ludvig Rensfeldt, fw, Timrå, Sakari Salminen, fw, Sakari Salminen, fw, Ässät, Ryan Stoa, fw, Traktor. 

Förluster: Stefan Steen, mv, Sport, Eero Kilpeläinen, mv, KalPa, Linus Arnesson, b, Färjestad, Nick Ebert, b, Ottawa, Jere Sallinen, fw, HIFK, Anton Hedman, fw, Djurgården, Tom Wandell, fw, Djurgården, Aaron Palushaj, fw, Davos, Rodrigo Abols, fw, Florida, Tyson SPink, fw, Ässät, Tylor Spink, fw, Ässät, patrik Virta, fw, Tappara, Kalle Olsson, fw, slutat.

bb190305po016-1-1568451387.jpgChristopher Mastomäki.Foto: Bildbyrån/Pär Olert

ÖREBRO HOCKEY:s TRUPP 2019/20  

MÅLVAKTER

31) Jonas Arntzen
38) Dominik Furch

BACKAR

2) Rasmus Rissanen "A"
5) Gustav Backström
6) Stefan Warg "A"
16) Lukas Pilö
22) Jonathan Andersson
24) Aaron Irving
51) Kristian Näkyvä
57) Alfred Barklund

FORWARDS

10) Shane Harper
17) Viktor Lodin
19) Daniel Muzito Bagenda
20) Marcus Weinstock "A"
21) Linus Öberg
23) Sakari Salminen
25) Maksims Semjonovs
29) Ludvig Rensfeldt
33) Christopher Mastomäki "C"
37) Glenn Gustafsson
39) Jordan Boucher
53) Max Lindholm
86) Mathias Bromé
88) Joonas Rask
94) Ryan Stoa

Tränare: Niklas Eriksson

UFFE BODINS SHL-RANKING 

1) Frölunda HC: Götaplatsen tur och retur? 

2) Växjö Lakers: Vässade för framgång efter fjolårets misslyckande

3) Djurgårdens IF: En guldkandidat – om målvaktsspelet funkar

4) Färjestads BK: SHL:s bästa offensiv – men vem täcker tomrummet?

5) Luleå Hockey: Finska guldduon – den saknade pusselbiten?

6) Malmö Redhawks: Mot kvartsfinal – med gnet och målvaktsspel av högsta klass

7)  HV71: Laget har liret – men har de avslutarna?

8) Brynäs IF: Obalans i bygget – men x-faktorerna kan ge ett lyft

9) Rögle BK: Kommer det stora lyftet nu?

10) Skellefteå AIK: Blir ett steg bakåt två framåt?


11) Örebro Hockey

12) Linköping HC: Nödvändig omstart – blir det Berts bryderi?


13) Leksands IF: Hårdsatsande nykomling – som får slåss för sin SHL-plats?

14) IK Oskarshamn: Ingen slagpåse – men hur ska de orka hela vägen?

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL