Sök
Jenni Hiirikoski.
Foto: Ronnie Rönnkvist
SDHL

"När jag var ung ville jag också komma till NHL"

Hon är antagligen världens bästa back på damsidan. Jenni Hiirikoski kommer emellertid inte från någon traditionell hockeybakgrund. Men tack vare damernas inträde i OS-sammanhang 1998 insåg hon tidigt att det fanns en framtid i sporten.
– Jag tänkte att om jag jobbar hårt kanske jag får vara med där en dag , berättar hon i en intervju med hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Att Jenni Hiirikoski är en av världens bästa backar råder det inga tvivel om. Hon har utsetts till både VM:s och OS bästa back. Och de senaste två säsongerna även utsetts till SDHL:s bästa back. Då ska vi komma ihåg att SDHL är kanske den bästa ligan i världen. Hon har vunnit SM-guld två gånger och finska ligan fyra gånger. Dessutom var hon den kanske mest framträdande spelaren då Finland vann VM-silver i våras.

 
32-åringen från Lempälää, eller Lempois om ni så vill, kom till Sverige och Luleå inför säsongen 2016/17. Hon utsågs omgående till en av lagets kaptener av coachen Fredrik Glader och sedan dag ett i sin nya hemstad har hon stortrivts.
– Jag gillar stan och atmosfären i Luleå. Jag har alltid känt att det varit en ära att få vara en del av Luleå Hockey med alla fans vi har i ryggen, säger Hiirikoski då hockeysverge.se träffar henne i en bar på Södermalm där SDHL håller upptaktsträff.
– Det är många saker jag gillar med Luleå, men den största anledningen till att jag trivs där är tjejerna i laget som jag träffar varje dag.

Däremot är ännu inte hennes svenska på topp.
– (Skratt) ”Well” jag förstår det mesta, men jag har lite svårt att prata svenska, säger Jenni Hiirikoski som i dag jobbar inom Luleå Hockey.
– Ja, jag är en del av vårt fysteam. Jag tycker att det har fungerat bra och det verkar som att tjejerna också gillar det. 

OS I NAGANO FÖDDE DRÖMMEN

Lempälää där Jenni Hiirikoski kommer ifrån ligger lite söder om Tammerfors. I själva kommunen bor det knappt 23 000 invånare.
– Lempälää är en mycket mindre stad en Luleå. Det är ett lugnt ställa och det är mycket sjöar och vatten runt omkring.
– Herrlaget LeKi spelade i Mestis (andraligan) förra året, men jag tror att laget av ekonomiska skäl blev nedflyttade. Däremot är Tammerfors en riktigt stor hockeystad. Tyvärr har inte Lempälää damhockey så jag fick börja spela med killarna där hemma.

Varför valde du just att börja spela hockey?
– Bra fråga (skratt). Ingen annan från min familj har spelat, men min pappa tog med mig för att åka skridskor första gången då jag var två år. Han stod där och tittade på, men åkte själv inte skridskor.
– Jag har själv alltid haft ett stort sportintresse. Bland annat spelade jag fotboll, men jag höll även på med lite friidrott. Det var samma killar som var med där som sedan också började med hockey.

Hade du själv några förebilder inom damhockeyn då du växte upp?
– 1998, när det var OS i Nagano, var damlagen med. Det var något jag lade märke till och tänkte att om jag jobbar hårt kanske jag får vara med där en dag.
– Innan det, när jag var ung, ville jag också komma till NHL eftersom alla killar som jag spelade med hade det som mål. Så småningom märkte jag att ”oj oj…”, jag får nog sätta upp några andra mål.

Var den upptäckten en stor besvikelse för dig?
– Vid den tiden var jag nog det, men när jag ser tillbaka så har jag fått vara med om så mycket och fått uppfylla en dröm om att få spela här.

bb161012bb128-1562203312.jpegJenni Hiirikoski. Foto: Bildbyrån

"VI GILLAR DET VI GÖR"

Sedan Jenni Hiirikoski kom till Luleå från JypHT har hon varit den back laget har kunnat luta sig emot både offensivt och defensivt.
– Vi har tagit steg varje säsong. Första säsongen åkte ut redan i semifinalen. Jag tror det blev en viktig läropeng för hela organisationen. Vi lärde oss mycket av det, kom tillbaka och har gjort två bra säsonger efter det.

Känner du någon press kring att ni har favoritskapet på era axlar varje säsong?
– Jag tror inte att vi tänker på det sättet. Vi gillar verkligen det vi gör och utmanar oss själva både på och vid sidan varje dag. Vi försöker göra varandra bättre hela tiden och jag tror det är hemligheten bakom våra framgångar.

DRAMATISK VM-FINAL

Under våren var Jenni Hiirikoski med i det historiska VM-lag som tog silver. Länge trodde finskorna att dom hade gjort ett guldmål i förlängningen av finalen mot USA, men efter en ”polsk riksdag” hos domarteamet och funktionärerna dömdes målet bort. 

Petra Nieminen dunkade in, vad många trodde, var avgörandet. Men den amerikanska målvakten hade blivit påkörd. Efter en lång videogranskning dömdes målet bort och Finland fick märkligt nog spela powerplay. Till slut krävdes det ett straffdrama för att kröna en världsmästare. USA vann den straffläggningen.

När samtalet kommer in på VM spricker den finska världsbacken upp i ett stort leende, trots det bittra slutet.
– Att spela i hemmaarenan inför hemmafansen, familjen, vänner och så vidare… Det var en otrolig turnering för oss. Att det sedan slutade på det sätt som det gjorde, att vi vann silver, betydde mycket för damhockeyn. Vi är stolta över hur vi genomförde turneringen.

Hur viktig var den här medaljen för damhockeyn i Finland?
– Det är ett kvitto på att vi jobbat rätt och det var väldigt viktigt för damhockeyn i Finland. Förhoppningsvis kommer det göra att vi får ännu fler tjejer som vill börja spela hockey. Jag hoppas att vi har inspirerat många unga tjejer men även killar och folk överhuvudtaget.
– Vi har fått många meddelanden från folk hemma efter turneringen att det var en stor händelse för kvinnliga idrottare i Finland, avslutar Jenni Hiirikoski.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten