Sök
Björn Edlund har tappat poängligadrottningen Michela Cava inför den stundande säsongen.
Foto: Bildbyrån & Ronnie Rönnkvist
SDHL

"Folk skulle tycka att jag var dum i huvudet om jag sa något annat"

Säsong efter säsong tvingas Modo och Björn Edlund bygga om laget efter att stjärnspelare efter stjärnspelare lämnat klubben. En av spelarna som lämnat Ö-viksklubben inför den här säsongen är fjolårets poängdrottning Michela Cava – en spelare som är svår att ersätta.
– Nej, det går inte att ersätta en spelare eller person fullt ut, menar Edlund.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Björn Edlund går nu in på sin sjätte säsong som coach eller assisterande coach för Modo. 33-åringen från Örnsköldsvik har säsong efter säsong fått starta om på noll eftersom stjärna på stjärna som klubben fostrat har flyttat vidare ut i landet eller världen.

Den här säsongen är det främst utländska toppspelarna Michela Cava och Kaitlyn Tougas som svider då vi kommer till tappen, men även landslagsbacken Johanna Olofsson har valt att lämna Ångermanland.

"TAKE IT OR LEAVE IT"

Vad är det som ändå gör att Björn Edlund säsong efter säsong orkar kavla upp ärmarna och bygga nytt? Hockeysverige.se träffade honom på SDHL:s upptaktsträff och ställde inledningsvis just den frågan till honom.
– Det är utmaningen. Jag älskar ishockey. Självklart hade jag velat behålla spelare, bygga vidare och få en kontinuitet, säger Modo-tränaren och fortsätter:
– Vi har bara fyra nya till den här säsongen. Resten är spelare som har varit i föreningen. En del kom in under förra säsongen, några gjorde sin första säsong. Andra kommer underifrån och vet redan vad som väntar i SDHL eftersom dom tränat och spelat en hel säsong med oss eftersom vi har fem platser som bara används av juniorer på träningarna.
– Det går ganska fort att komma in i det som junior eftersom vi då på exempelvis fem träningar har 25 tillfällen att komma in och träna på seniornivå.

Du säger utmaning, vad är det som triggar igång hos dig inför varje säsong då du ska bygga ett nytt lag?
– Det som triggar mig är slutmålet. Att få stå där med en homogen grupp där jag känner att vi fått in bra spelare och kan känna att vi lyckats. Det är som precis allt annat i livet.
– Det är många jag pratat med som säger nej eller väljer en annan klubb. Det gäller då att fortsätta och inte tappa. Vi kan inte gå på bara ett spår. Samtidigt gillar jag inte, har jag en plats som jag söker spelare till så kommer jag inte skicka ut tre kontrakt. Jag vill inte ja från två och då behöva säga nej till någon. Då tabbar man sig. Det här är bara av humanistiska skäl eftersom det är deras vardag allt handlar om.
– I stället har jag sagt vid en del tillfällen, ”Vi har en plats, men jag väntar på svar från en annan spelare”, för att vara ärlig. Jag tror en öppen dialog är den bästa dialogen.

Trots allt Björn, när säsongen är slut måste du börja bygga ny grupp, är nya slutmålet det som hägrar direkt?
– Så här är situationen, ”take it or leave it”. Jag kan inte sitta kvar i situationen och gnälla ”Jag skulle velat haft det så här”, för då lägger jag energin någon annanstans. Jag måste lägga min energi där jag står idag.
– Jag brukar vara ganska snabb med det där ”Okej, det här är vad jag har att jobba med och då fokuserar vi på det” i stället för att gnälla över vad jag inte fick i julklapp det här året. Var glad för det du har och fokusera på det du kan påverka.  

edlund-1-1568132219.jpgBjörn Edlund.Foto: Ronnie Rönnkvist

POÄNGLIGADROTTNINGEN HAR LÄMNAT

En julklapp som Björn Edlund mist inför den här säsongen är poängligavinnaren Michela Cava. Givetvis svider ett sådant tapp även om han vill lägga fokuset på att blicka framåt.
– Jag tycker att jag och Michela har en bra relation. Vi hade en väldigt öppen dialog om vart vi stod någonstans från dag ett. Det finns inga hard feelings eftersom hon har varit öppen mot mig och jag mot henne.
– Självklart tappar vi en bra spelare. Folk skulle tycka att jag var dum i huvudet om jag sa något annat. Samtidigt tappar vi en bra person. Givetvis är det tråkigt, men sedan måste man stänga den boken och gå vidare. Hon har bidragit och utvecklats mycket hos oss både på och utanför isen.

Tänker du i banor att Modo måste ersätta hennes poäng eller ser du bara till hur du ska få ihop lagdelarna?
– Michela gjorde 64 poäng förra säsongen. Året innan gjorde 55. Hon snittade säsongen innan det en halv poäng per match i CWHL och ungefär ett snitt ett poäng per match på college. Samtidigt vet man inte vad man får in innan man har det.
– Men jaga poäng? Nej, det går inte att ersätta en spelare eller person fullt ut. Du måste hitta spelare som ”kittar” in gruppen, vara väldigt noga med att det är bra människor. Hitta bra karaktärer.
– Sedan är jag jätteinne på att vi kommer ha en ökad produktion på alla yngre spelare. Dom kommer ta kliv och jag ser redan nu på isen att dom levererar en bättre hockey än vad dom gjorde i slutet av förra säsongen. 
– Det gäller också att komplettera så dom tjejerna får möjligheterna. Det är inte bara så att vi ska plocka in en person och hon ska göra 60 poäng. Att Michela gjorde mycket poäng berodde också på vilka hon spelade med.

UNG PRÄGEL

Edlund är också nöjd med dom importspelare han fått in i truppen så här långt.
– Jag tycker att vi fått in bra individuella spelare med skills. Gracen Hirschy är fantastisk med pucken, har bra spelsinne, ligger bra i banan, är stark och kan göra allt. Samma sak med Katia Clement-Heydra. Ett spelgeni.
– Sedan fick vi behålla båda fransyskorna (Marion Allemoz, Lore Baudrit). Slog jag upp vad vi ska stå för i uppslagsboken så skulle det vara bilder på hur Lore och Marion arbetar. Olivia (Carlsson) är också en sådan.

ishockey-sdhl-djurgarden-leksand-1562185065.jpegGracen Hirschy är ett av nyförvärven i Modo.Foto: Kenta Jönsson/Bildbyrån

Modo har nio spelare som är under 20 år, givetvis är det något som också kommer att prägla gruppen under säsongen.
– Många av dom var med redan förra säsongen. Det är en svår avvägning eftersom det inte får gå för snabbt och inte heller ta för lång tid när du väver in spelare. Det gäller att hitta ett mellanting.
– Ibland har vi varit för snabba, men vi har försökt lära oss av det. Andra gånger har vi kanske tagit för lång tid på oss och då har vi försökt att lära av det. Det gäller att hitta en miljö där det passar för dom att spela.
– Har vi en bra målskytt i andralaget så kan vi inte sätta henne och brunka runt med fjärdelinan i A-laget. Vi måste låta henne spela med två spelare som kan ge henne chansen att vara målskytt. Vi har så sjukt mycket talang i vårt juniorlag…

Är det ett smörgåsbord att ta av för dig som tränare?
– Ja, och det är väldigt roligt.  

Klara Peslarova eller Tindra Holm, vem ser du som etta?
– Båda. Vi fick in Tindra och Klara förra säsongen. Det är två tävlingsinriktade och duktiga målvakter. Dom tävlar och utmanar varandra samtidigt som det är en bra feeling mellan dom.

Vad kommer personifiera Modo den här säsongen?
– Hårt jobb. Okej, men vad är hårt jobb? Många definierar det olika, men vi vill vara konsekventa i vårt sätt att spela. Det ska varje dag vara 100 procent och vi ska fokusera på det vi kan påverka.
– Sedan vill jag, och vi har materialet för det, spela en snabb hockey. Vi kommer vara väldigt jobba att möta i det defensiva spelet utan puck. Sedan kommer vi ha väldigt snabba omställningar och vara väldigt kreativa i anfallszonen. Det är dit jag vill nå, avslutar Björn Edlund. 

Du kanske även vill läsa: SDHL Update – Modo Hockey i fokus Poängdrottningen jagar nya mål – och matupplevelser Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten