Sök
Old School Hockey
Mats Hallin har en händelserik karriär att berätta om.
Ronnie Rönnkvist, Arkiv och Bildbyrån
Old School Hockey

En krigares berättelse - Old School Hockey Mats Hallin

Han var aldrig den största talangen. Men Mats Hallin lät aldrig begränsningarna stoppa honom. Under sin händelserika karriär hann han både vinna Stanley Cup och SM-guld. I dagens Old School Hockey berättar han om hur en vilja av stål tog honom ända till toppen.

Mats Hallin var tuffingen från Södertälje som gick sin egen väg till NHL. Det var ytterst få fysiska spelare från Sverige som lämnade elitserien för spel i NHL under 1980-talet, ett undantag var just Hallin som flyttade till New York Islanders 1981.

Resan till New York och Stanley Cup-vinst börjar i Åkers Styckebruk där han redan säsongen 1973/74 debuterade i A-laget.
– Av själva debuten minns jag inte speciellt mycket. ”Garvis” Määttä var tränare. Han kom från Södertälje och var en hjälte som tog över Åkers IF. Jag minns att ”Rolle” Stoltz var med i Mälarhöjden/Västertorp så det kan ha varit mot dem på deras utebana (Sätra IP) som jag debuterade.

Eilert ”Garvis” Määttä var närmare 40 år då han kom till Åkers IF. Den tidigare världsmästaren, 1957 och 1962, kom att bli en viktig person för Mats Hallins utveckling på isen.
– ”Garvis” var den som kanske fick mig att fundera på elithockey. Han var en bra kille och föredöme. Jag var bara 14 eller 15 år då och man hade alltid trunken i beredskap om man skulle få hoppa in på någon A-lagsträning. Jag märkte att jag kanske hade något som de andra inte hade i just träningsflit och sådant.
– På den tiden hade man B-lag. Var man inte med där fick man istället spela juniorlaget och även pojklaget. Plus då även A-laget. Det hände att man spelade i fyra olika lag.

bb870828bb023-1563690495.jpgAIK:s Per Martinelle i kamp med SSK:s Mats Hallin. Foto: Bildbyrån

En spelare som Mats Hallin växte upp tillsammans med i Åkers Styckebruk var Raoul Kriegholm som senare skulle bli en etablerad division 1-back ibland annat Vita Hästen, Linköping och Väsby.
– ”Ralle” och jag bodde grannar i sexton eller sjutton år. Det var bara ett hus emellan så vi växte upp och spelade hockey tillsammans. Vi blev dessutom värvade till Södertälje samtidigt. Han var kanske den mer talangfulla av oss båda. Tyvärr bröt han tummen precis då vi kom till Södertälje.

Är du förvånad över att han inte gick längre i sin hockeykarriär?
– Ja. Kanske. Jag var tuffare och gick mer rakt på. Han var bättre i mycket och hade, som sagt var, talang men jag hade vassare armbågar och gick rakare mot mitt mål liksom.

”DU SKA INTE HA ETT JÄVLA ÖRE”

Inför säsongen 1975/76 värvas alltså Mats Hallin till Södertälje SK.
– Det var Södertälje som hörde av sig. Det var Kjell Svensson och Rickard Fagerlund som jag förhandlade mitt kontrakt med. Farsan (Sune Hallin som för övrigt spelat med Kjell Svensson i Åkers IF) skjutsade mig till Scaniarinken och sedan väntade han utanför. Det är inte som i dag då farsorna vill vara med. Det var mer att jag fick gå in och sköta det där själv.
– Jag var inte så kaxig då, men jag sa i alla fall till Rickard Fagerlund, som var en auktoritär kille, att jag tycker att jag ska ha så bra betalt som den sämst betalda i laget. Jag fick bara till svar att ”Du ska inte ha ett jävla öre”, skrattar Hallin
– Jag svarade bara ”Okej, var är papperna så skriver jag på”. Jag önskar att flera juniorer gjorde så i dag, att man får börja längst ner och kriga sig uppåt. Nu finns det många som säger hur bra du är redan innan du har gjort någonting.
– Så gick förhandlingarna till och sedan tog SSK bort Mats Ljung och Janne Bäck från laget och satte i stället in mig och ”Ralle” Kriegholm. Vi fick en gammal taxibil som hade gått 25 000 mil att åka med mellan Åker och Södertälje. Jag kommer ihåg att den där gamla K70:n stannade ute på E4:an i när vi skulle åka in till Åker. Då ser vi en långtradare komma längst bort på E4:an så vi fick hoppa ur och skjuta på den där bilen så vi inte skulle smälla.

mats-hallin-3-1563690648.jpgEn ung Mats Hallin i SSK-dress. Arkivbild

Första säsongen för Mats Hallin i Södertälje var 1976/77. Då svarade han för två mål och totalt sju poäng på 15 matcher.
– Vi tränade hårt och vi hade ett bra lag också. Kalle Lilja och Roffe Nilsson var också där som nya, men de båda var mer värvade som riktiga stjärnvärvningar. Södertälje var ändå ganska heta på den tiden.
– Jag kommer bland andra ihåg Kjell-Arne WikströmDan LandegrenSverker TorstenssonDick Yderström och så vidare. Just ”Dicka” hade jag som gympalärare på dagarna och sedan var han min kedjekompis på kvällen. Jag fick bra betyg av honom så jag skötte väl mig hyfsat i alla fall.

Du spelade väl en hel del med Kjell-Arne Wickström?
– Ja, vi spelade ihop en del. Han spelade en modern ishockey då liknande den som spelas i dag. Han var väldigt bra på att skydda puck samtidigt som han var tuff runt kassen.

Hur var det att som 19-åring kliva in i SSK och spela den fysiska hockey som du stod för?
– Det var okej. Kjelle Svensson var tränare något år och han gillade min spelstil. Jag kommer ihåg en gång när han hade Kjell Svenssons hockeyskola här i Södertälje. Det här var något år innan. Då skulle vi spela mot ledarna. Jag ville göra intryck och Kjell stod i mål då.
– Jag kommer ihåg att jag lade pucken på mål och sedan körde jag över gubben. Han blev tokig ha ha…
– Landegren, Kjell-Arne och de andra spelarna tyckte väl det där var lite kul eftersom jag inte brydde mig. Han blev förbannad givetvis, men efter ett tag tänkte han att jag har något som gör att jag kommer att kunna fungera i ett lag.

Säsongen 1977/78 är ett svart år för hockeyn i Södertälje eftersom SSK, med Hallin i laget, åkte ur elitserien.
– Stan mådde inget bra då. Jag kommer ihåg när slutsignalen gick i den sista matchen i kvalet året efter. Vi mötte HV71 och Hannu Aravirta slog av klubban mot målburen. Sedan slängde han klubban och jag kommer bakom och får den mitt i solarplexus. Jag tappar luften, ligger ner på isen samtidigt kommer det glasflaskor, pang, och slår ner vid sidan av mig.
– När vi åkte ur var man ändå ung och mycket snabbare med att släppa och gå vidare. I dag säger man att det är bra med rutin i kvalserien och så vidare, men jag vet inte om det alltid är så bra. Många gånger är det unga spelarna som är obrydda av konsekvensen och spelar i nuet. Därför är det många gånger som amerikaner är bättre i sådana lägen när trycket blir så hårt på spelarna som är härifrån.

NOBBADE EDMONTON OILERS

Säsongen 1979/80 återvänder Södertälje SK till elitserien efter att i sista omgången av kvalserien besegrat Mora med 6-2. Jan-Erik Dantoft var för övrigt tvåmålsskytt i matchen. Hallin svarar för tre mål på fyra matcher och svarar för en mycket stark kvalserie.
– Jag var bra på gång där. Jag tror att Islanders såg mig i kvalseriematcherna plus i någon AIK-match i elitserien året efter där jag gjorde två mål, vilket sedan gav mig chansen att åka över dit.
– Vi hade ett bra lag med ”Lill-Janne” Eriksson, Thomas ”Malin” Jernberg, Krister ”Nippe” Bergström, Jan-Erik Dantoft, jag, ”Dicka” Yderström och så vidare. Målvakter var Åke Andersson och Lars Fernqvist.

Hur kom du att hamna i Indianapolis Checkers säsongen 1981/82?
– Jag var draftad av Washington, men det gick tre år och efter det var jag free agent. Jag hade sagt till min fru att får jag en chans så skriver jag på. Det är inte som nu. Jag jobbar som scout för Chicago och nu ska spelarna ha allt möjligt innan killarna kan tänka sig att åka dit. Sedan ska dem dessutom åka runt för att kolla på städer.
– Glöm det! Jag hade i och för sig inte valet att åka till olika städer så för mig var det bara att sajna på och åka. Jag kom till New York Islanders som var en bra förening för européer. Innan hade jag även ett kontraktsförslag från Edmonton Oilers i WHA. Men Björn Wagnsson, som vi alla hade som agent, sa ”Det här är det sämsta kontrakt som jag någonsin sätt“. Jag skrev i alla fall inte på för Edmonton utan det blev Islanders senare, ett bra envägskontrakt. Det var mycket på grund av Stefan Persson, Anders Kallur och Tomas Jonsson som också var i Islanders.
– Jag fick en axelskada i en träningsmatch mot New York Rangers, men jag hade haft svårt att ta en plats i det laget ändå. Islanders var världens bästa lag då. Då sa Bill Torrey att  ”Mats, du får åka ner till farmarlaget för lite ‘conditioning’”. Okej, tänkte jag, men det blev ett och ett halvt år i farmarlaget.
– Vi vann Central Hockey Leauge. Kelly Hrudey vaktade målet, Darcy Regier som var general manager i Buffalo, Scotty Howson som är i Edmonton nu, Kevin Devine som är assistant general manager i Buffalo, var också med. Alla som jag nämner träffar jag på nu i jobbet och har blivit kompisar för livet.

mats-hallin-5-1563690853.jpgMats Hallin i New York Islanders. Arkivbild

Du var ganska ensam om att vara en fysiskt spelande europé som åkte över till NHL vid den här tiden. Varför tror du att man valde att plocka över just dig dit?
– Thommie Bergman åkte över tidigare och han var ännu mer fysisk. Jag hade lite flyt eftersom Islanders såg några matcher där det gick ganska bra för mig. Islanders hade dessutom haft succén med svenska spelare vilket var en utav anledningarna.

Trots allt var du väl inte bara fysisk i ditt spel?
– Jag var okej. Jag brukar säga att jag hade ett väl dolt spelsinne. Du platsar inte i de här lagen om du inte har lite spelsinne i alla fall. Sedan har jag alltid tränat bra och alltid varit glad när jag kommit till träningarna.
– Jag var alltid i fjärde linen oavsett om jag spelade i Islanders eller Åkers IF. Jag hittade min roll och visste vad jag kunde samtidigt som jag bidrog i varje lag som jag spelade för. Sedan var jag inte heller blyg för att ta för mig. Det var aldrig så att jag bad om ursäkt för att jag var där och jag kände alltid uppskattning för det jobb jag gjorde i olika lagen.

mats-hallin-4-1563690956.jpgMats Hallin vann Stanley Cup med Islanders. Arkivbild

När man synar laguppställningen från dina år i Islanders, Bossy, Trottier, Goring, Potvin…
– Det var jättebra killar och jag satt bredvid Mike Bossy i omklädningsrummet. Dom här killarna låg före i seriositet och träning. Starka var dom också. Bryan Trottier var ruggigt tuff. Han var dåtidens Jonathan Toews.
– Jag minns en gång när Trottier kom fram, man var trött någon gång om året, och sa ”Du, vill du inte spela i det här laget”? Jo, men det är klart jag vill det ”Jamen, kör då för helv…”
– Genomgående i alla lag som jag vunnit i har vi haft en kår av spelare som varit drivande. Det var Trottier i Islanders. I Malmö var det jag själv, Mats NäslundPeter SundströmRaimo Helminen och Peter Andersson som drev på Robert BurakovskyDaniel Rydmark med flera när de slöade till. I Lugano, när jag spelade där under ett halvår, var det ”Lill-Kenta” Johansson som drev laget tillsammans med några andra.
– Tränare i all ära men det gäller också att vara smart och veta när man kan släppa till den här kåren av drivande spelare. Det finns inget lag som inte har en sådan grupp.

Hur var upplevelsen att få vara med och vinna Stanley Cup?
– Alla säger när man vunnit dit att det är resan dit som är grejen. Det är också så det är. Det är väldigt kul att åka till träningen varje dag och vara kompis med att dom här spelarna som är schyssta killar allihop.
– Första träningen skulle Sutter-bröderna sätta mig på plats, men det var bara att smälla tillbaka. Jag gillar den attityden med att testa nya spelare och så har jag varit själv många gånger för att se vilka som inte viker ner sig. Något som man även nu som scout vill se.

TOG MYCKET STRYK

Mats Hallin var inblandade i flera omtalade fighter i NHL, bland annat mot killar som Cam Neely och Tim Hunter.
– Jag fick stryk många gånger också, men Tim Hunter var en stor jäkel som slog lika bra med vänstern som med högern och som var tuff att möta.
– I farmarlaget slogs jag ännu mer. Jag kommer ihåg att jag redan i början gjorde bra ifrån mig. Då fick man lite respekt, men det var så att jag aldrig var någon tungviktare utan jag var lite bakom dom killarna. Var det någon som släppte handskarna så släppte jag också, men det var inte så att jag åkte och letade.

mats-hallin-1563691113.jpgMats Hallin lämnade Islanders för Minnesota. Arkivbild

På sommaren 1985 såldes Mats Hallin till Minnesota North Stars.
– På sommaren fick jag ett telefonsamtal. Det var Björn Wagnsson som ringde och sa att jag blivit trejdad till Minnesota. Lorne Henning hade varit tränare i Islanders och nu var han tränare i Minnesota. Han ville ha mig dit och då fick jag en chans att åka dit i stället. Det var hur bra som helst och ungefär som i Sverige.

Varför lämnade du Minnesota efter halva andra säsongen för att i stället spela för Lugano?
– Lou Nanne kallade in mig, jag tjänade då 160 000 dollar, och han sa till mig: ”Hallin, you are not a 160 000 dollar player.” Jag svarade bara: ”Yes I am, look in my contract”, skrattar Hallin
– Han tyckte att jag var överflödig där. Då gjorde vi en deal där jag fick betalt resten av året samtidigt som jag sa upp lite av den bonus som jag hade.
– Jag åkte hem till Europa och ville spela i Södertälje. Man sa nej eftersom jag var en dag för sen för att få spela. Hade det varit Mats Sundin eller Håkan Loob som flyttat hem hade det nog gått och vridit det här datumet lite grann. Men landslaget behövde inte mig så då var det lättare att sätta regler. Då blev det Lugano vilket jag inte ångrar för fem öre. Jag spelade inte så många matcher, men vann mästerskapet.

dsc-0153-1562230913.jpegMats Hallin. Foto: Ronnie Rönnkvist

Jag tittade på lite klipp från Youtube. När ni mötte Ambri-Piotta urartade matchen fullkomligt, alla slogs med alla. Vad hände egentligen?
– Det var någon kanadensare som jagade Kenta (Johansson). Det har alltid varit så att Ambri-Piotta spöat Lugano, rikemanslaget, samtidigt som det var tuffa kanadensare uppe i Ambri. Kanadensaren var på Kenta och vevade med klubban under hakan. Då säger John Slettvoll till mig: ”In och ta honom”.
 Min tanke var att gå in och göra mitt jobb. Jag var kanske inte den som slogs mest för det small ordentligt runtomkring mig. Vi vann matchen och jag gjorde något mål också, men det är ingen som brytt sig om det.

GULDFEST I MALMÖ 1992

Efter Lugano spelar Mats Hallin två säsonger med Södertälje innan han blir kontaktad av Malmö.
– Det var Timo (Lahtinen) som ringde. Jag sa ändå till Södertälje att jag ville spela där och ni har en vecka på er att säga om ni vill att jag ska vara kvar eller inte. När veckan gick och jag inte hörde något hade jag ändå det här i Malmö. Det handlade om familj och allting. Pelle (Hallin) gick i tredjeklass och ville gå kvar här.
– Då ringde Percy och han var jätteskön. Vi pratade om hur vi skulle lägga upp det och han bad mig ta med frugan och flyga ner för att se på boende. Helene och jag flög ner för att kolla boende. Ni vet jag kan åka ner och säga att något är bra och sedan är det inte bra. Därför var det bättre att Helene fick ta den biten. I mitt fall är det kanske hon som är den socialt begåvade och som har koll på det här med skolor och så vidare.
– Man byggde laget på tre år. Det var inte byggt på en dag som många tror. Percy hade resurser och han låg före i allt. Timo gjorde ett kanonjobb när det handlade om vilka spelare han ville ha. Tommy Theorin och Percy gjorde mer ”off-ice” grejer.
– Vi var riktigt bra, men vi hade även kul vid sidan av också och det tror jag var nyckeln till framgången.

mats-naslund-mats-hallin-001-1563691254.jpgKlassisk guldbild med Mats Näslund på Mats Hallins axlar. Foto: Bildbyrån

Hur minns du i dag finalserien mot Djurgården när ni vann guldet med Malmö 1992?
– Jag gjorde någon påse uppe på Globen efter att vi gjort en screening, interference. Det var Håkan Åhlund som plockade bort  ”Ärtan” Blomsten. Jag kom runt och tryckte in den på Tommy Söderström.

Mats Hallin var med i Junior-VM 1978. Sverige slutade tvåa efter Sovjet och Hallin blev näst bästa poängplockare efter Mats Näslund.
– Den spelades i Québec och Montréal. Vi spelade final mot ryssarna och förlorade med 5-2. Jag tror att jag slog ut alla tänder på en ryss. Det var inte meningen, men det blev så bara.
– Det jag minns bäst är ändå att vi vann med 6-5 mot Kanada. Bengt-Åke GustafssonChrister Löwdahl och ”Daje” Hermansson var i en line. ”Daje” gjorde tre mål i den matchen. Jag spelade i tredjekedjan med Claes-Henrik Silfver och ”Svajen” (Mikael Andersson).
– Wayne Gretzky var med och jag minns att det var ett väldigt liv borta i Kanada att han var med trots att han var tre år yngre. Sedan vann han poängligan med 17 poäng på sex matcher.

bb921105bb022-1563691414.jpgMats Hallin blev tränare efter den aktiva karriären. Numera är han scout för Chicago. Foto: Bildbyrån

Efter att Mats Hallin lagt skridskorna på hyllan tog han sig an jobbet som tränare under ett antal säsonger.
– Jag var assisterande tränare i Malmö 1993 och 1994. Det var då Timo säger åt mig att ta en intervju och då vänder sig Artur Ringart om i direktsändning och säger mellan andra och tredje perioden: ”Vem är du?”. ”Jag heter Mats Hallin och jag är tränare för Malmö” sa jag helt coolt utåt sätt, men inombords kokade jag, haha…
– Min fru jobbade på TV4 i Malmö så hennes kompisar faxade en bild på mitt stora huvud till Arthur varje dag i någon månad efteråt.
– Efter det blev jag tränare i Pantern. Då slog vi ut Södertälje i kvalet upp till elitserien. Vi hade Henke Lundin, Christian LechtalerDaniel Jardemyr, Jonas AnderssonJohan NorgrenPeter ImhäuserAnders Svensson och så vidare.
– Efter det fick jag chansen att komma tillbaka som tränare här i Södertälje. Jag och ”Lill-Kenta” Johansson skötte det här och då gick vi upp i elitserien. Sedan tränade jag juniorlandslaget i Winnipeg. Det var spelare födda 1979 och 1980. Sedan var jag även två år i AIK.

I dag jobbar du som scout för Chicago, vad lockar mest med det jobbet?
– Att få vara med. Jag brukar säga att får man inte vara med och spela blir man tränare. Får man inte vara tränare får man bli sportchef och får man inte vara sportchef blir man scout.
– Nu är jag inne på åttonde året som scout och Chicago är en helt fantastisk organisation. Innovativ, jobbar med nya grejer hela tiden och jag får gehör därifrån och känner mig även delaktig.
– Jag tycker att det är kul att jobba med unga spelare och nu har vi också haft framgång senaste sex, sju åren. Det är ett jobb som jag mår väldigt bra av och som också innebär att jag är lagom engagerad.

Tisdag 19:00
IF Malmö Redhawks - Brynäs IF
1 2.15
X 4.25
2 3.05
Tisdag 19:00
HV 71 - Färjestads BK
1 2.30
X 4.20
2 2.80
Onsdag 19:00
AIK - Almtuna IS
1 2.40
X 4.00
2 2.45
Onsdag 19:00
HC Vita Hästen - Tingsryds AIF
1 1.71
X 4.05
2 4.05
Onsdag 19:00
Karlskrona HK - Mora IK
1 2.30
X 4.05
2 2.55
Onsdag 19:00
Södertälje SK - Timrå IK
1 2.90
X 3.95
2 2.10
Onsdag 19:00
Modo Hockey - IF Björklöven
1 2.30
X 4.10
2 2.50
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten