Sök
Jesper Sellgren berättar om sitt galna år.
SHL

”Jag hade inte trott det i mina vildaste fantasier”

Snuvad i två raka drafter. Sen vald i sjätterundan. Sen SHL-debut.  Sen landslagsdebut. Sen spel i Calder Cup-slutspelet. Sen en Calder Cup-titel. Och efter det – ett NHL-kontrakt. Jesper Sellgrens senaste år har varit något utöver det vanliga.
– Jag vet inte om man hann reflektera över allt som hände, säger han till hockeysverige.se.

För ett år sedan vid det här laget var Jesper Sellgren en 20-åring som inte var draftad och inte hade spelat någon match i SHL. Nu är han en 21-årig Calder Cup-mästare med Tre Kronor-meriter som nästa säsong kan slå sig in i Carolina Hurricanes.

Jesper Sellgren lever i en ny verklighet idag, jämfört med vid motsvarade läge för ett år sedan.
– För ett år sedan var jag inte ens draftad utan då hade jag blivit överhoppad i draften i två år. Nu har jag fått vara med och vinna Calder Cup, jag har fått NHL-kontrakt och jag har haft en bra säsong i SHL. Det är…Jag hade inte ens trott det i mina vildaste fantasier, berättar Luleåbacken för hockeysverige.se.

Han har precis avslutat en säsong som varit både extremt händelserik, extremt lyckosam, extremt intensiv – och extremt lång.
– Haha, ja. Det kan man verkligen säga. Jag började i augusti och nu tog den slut i mitten av juni. När vi hade brejks under SHL-säsongen var man iväg och lirade med landslaget. Så det blev inte mycket vila. Samtidigt har det varit en extremt rolig säsong.

Blev du inte trött?!
– Man är ung och har mycket energi, så det gick faktiskt bra. Jag hade ork kvar även mot slutet. Men man kände att det var en lång säsong. Samtidigt fick jag komma rakt in i ett slutspel (med Carolinas farmarlag), och då blir inte energin lägre direkt.
– Men det är klart man kunde bli lite utmattad. Man behöver sin tid att kunna varva ned lite och kunna återhämta sig till nästa match. Nu mot slutet var det match varannan eller var tredje dag, så det var full fart.

”BARA ATT HOPPA PÅ PLANET OCH IN PÅ ISEN”

Jesper Sellgren gjorde succé i Luleås tröja under säsongen och när de åkte ur SM-slutspelet ringde telefonen. Då ville Carolina, som draftade backen som spelare 166 förra sommaren, ha över honom till klubben för att förstärka AHL-laget som spelade slutspel. Han fick skriva på ett tryoutkontrakt med Charlotte Checkers, som laget heter.

Tvekade du på att åka över?
– Jag hade inte så mycket tid att tänka. Efter säsongen tog slut med Luleå så var jag iväg med landslaget någon vecka. Sen hade jag några lugna dagar och då trodde jag egentligen att jag hade semester. Men då ville de ha över mig och någon dag senare var jag över där och spelade match nästan direkt. Det var bara att hoppa på planet och in på isen, berättar backlöftet.

Det blev succé. Sellgren sköt tre mål på elva matcher i slutspelet och var med och bidrog till att Charlotte vann Calder Cup.
– Direkt när jag kom så kände jag att det var ett riktigt bra lag. Och de tog hand om mig bra på en gång också och det betydde mycket att få förtroende från tränarna direkt också. Jag kom inte dit och fick sitta vid sidan om utan jag fick vara med och bidra. Det var extremt kul.
– Nu när man har fått vinna så vill man villa igen. Det är drivkraften för alla elitidrottare och jag tror bara hungern ökar av att vinna någonting. Då vill man vinna fler och större titlar sen.

”BLEV LITE LÄTTARE ATT ÅKA ÖVER DÅ”

Om du trodde framgångarna var slut där trodde du fel. Jesper Sellgren skrev sedan på sitt första NHL-kontrakt med Carolina Hurricanes.
– Ja, det hände ju en del under de där dagarna. Det hände så mycket att jag inte vet om jag hann reflektera över allt som hände. Men NHL-kontraktet är något man jobbat för en en längre tid. Jag har jobbat hårt och gnuggat varje dag för att nå dit. Det är förstås väldigt kul att dom ser min potential och en framtid för mig, annars hade de inte skrivit på med mig.

Blev du förvånad att de ville sajna dig direkt eller hade du det på känn?
– Det blev lite snack under de där dagarna när de ville ha över mig och det kändes såklart bra. Det blev lite lättare att åka över när man visste att de ville ha mig redan innan.

Foto: Bildbyrån

Medan Modofansen förmodligen jublade över NHL-kontraktet, då det ger sköna miljoner till Modo, satte nog några Luleåsupportrar kaffet i fel strupe när de läste nyheten. Nu kan de förlora sin nyckelback för NHL-spel.
– Nu har jag precis avslutat den här säsongen så jag har inte hunnit tänka så mycket på nästa säsong än. Jag tänker nog göra som förra året och komma in med en tom skalle. Det som händer, det får hända, och sen får man ta det därifrån.
– Men det är klart att det finns en osäkerhet i vart jag kommer spela. Å andra sidan är det inte direkt i negativ bemärkelse, skrattar Sellgren.

”FÖRSÖKT TA DET I MIN EGEN TAKT”

Det är en liten paradox, faktumet att det gått så snabbt för Jesper Sellgren det senaste året. Själv har hans mantra nämligen alltid varit att ta det lugnt.
– Jag har alltid försökt ta det i min egen takt och inte ruschat fram min utveckling på något sätt. Jag har velat utvecklas på varje nivå. I stället för att bara göra ett år i HockeyAllsvenskan och sen dra till SHL så tog jag mina två år i Modo och efter det kände jag att jag ville ta steget till SHL och ge det chansen där. Och ja, det blev ju väldigt bra. Jag ska fortsätta göra så och verkligen se till att utvecklas hela tiden.

Jesper Sellgren och Erik Gustafsson

En som har haft en stor del i löftets utveckling är backpartnern från Luleå, Salming Trophy-vinnaren Erik Gustafsson.
– Om man får spela med en före detta OS-back som har erfarenheter från NHL, KHL och NLA så ger det en otrolig trygghet. Han är en stabil backpartner som hjälper mig otroligt mycket. Han finns alltid bredvid en, både på matcher och träningar. Han hjälper mig och säger hur han ser på olika situationer och hur han hade gjort i samma situation. Det blir mycket se och lära bredvid en sån kille. Det är bara att suga åt sig så mycket som möjligt.

Men om Jesper Sellgren och Erik Gustafsson spelar ihop till hösten återstår att se. Kanske har Luleåsuccén till och med lyckats slå sig in i NHL då. En sak är i alla fall säker: Han ligger inte på latsidan. Efter en säsong som pågick i nästan ett helt år är det nu läge att dra igång försäsongsträningen.
– Jag har haft ledigt några dagar, men nu är det meningen att jag ska börja tugga igång successivt igen…

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten