Henrik Nilsson
SHL

”Jag var tvungen att se det egoistiskt”

ANNONS

Det slog ned som en liten bomb igår när Henrik Nilsson bröt med AIK och skrev på för Oskarshamn, bara ett par månader efter att han presenterats för ”Gnaget. Nu berättar Henrik Nilsson varför han lämnade sin juniorklubb för SHL.
– De var nog lite chockade när jag tog Oskarshamn, men de visste vad som jag gällde när jag skrev på.

Efter sju år i andra klubbar återvände Henrik Nilsson till AIK till nästa säsong. Han presenterades för klubben under våren och skulle bli en tung pjäs i den klubb som skulle ta revansch efter förra säsongens kvaldebacle. Men så blir det alltså inte. Igår bröt Nilsson med AIK och presenterades i stället för Oskarshamn.

Ett svårt beslut att fatta, berättar 28-åringen för hockeysverige.se.
– Det var absolut inte självklart. Intresset från Oskarshamn kom rätt tidigt och min första känsla var att jag var rätt tveksam. Det var kul att de var intresserade, men jag ville verkligen fundera innan jag fattade något beslut. Det här är en känslig övergång för mig. AIK har en stor del i min hockeykarriär och i mitt hockeyhjärta, så det svider att lämna dem. Men jag var tvungen att se det egoistiskt och avgöra vad som är bäst för mig och vad som skulle ge mig ett extra lyft i min karriär. Jag vägde fördelar och nackdelar och pratade med min mentala tränare. Då kom jag fram till att det här var det bästa.

Vad sa din mentala tränare?
– Han sa egentligen inte så mycket utan han lät mig prata om hur jag kände. Ju mer jag pratade om det, desto mer självklart blev det att jag hellre ville spela i SHL än HockeyAllsvenskan. Det var han som fick mig att förstå det, bara genom att få prata själv.

”KOMMER DET ETT SHL-BUD SÅ TAR JAG NOG DET”

Men att det svider att lämna AIK är ingenting Henrik Nilsson gör någon hemlighet av.
– Absolut, det blir jobbigare av att det är AIK det gäller. Ingen tvekan om det. Jag lider med dem att de inte lyckades gå upp förra säsongen. Jag hade redan skrivit på för dem då så jag hoppades verkligen att de skulle ta steget upp så jag kunde få vara med på den resan. Det var fruktansvärt tungt när de inte lyckades och nu har de ju helt andra förutsättningar. Risken finns att de kommer behöva kämpa lite mer någon säsong framöver. Men jag hoppas de får ordning på ekonomin och allt sånt så det kan bli lugn och ro i klubben. AIK hör hemma i SHL så jag hoppas de kan hitta tillbaka dit.

Henrik Nilsson i kamp med AIK-spelare. Foto: Bildbyrån

Känner de något ont blod mot dig nu när du lämnar?
– Det vet jag faktiskt inte. Men jag har pratat om det här ganska mycket och varit tydlig mot dem från början. Kommer det något SHL-bud så tar jag nog det. ”Även om det är Oskarshamn?” sa de då, och då svarade jag att ”Det får vi se då”.
– Men de blev nog lite chockade över att jag tog Oskarshamn, samtidigt visste de vad som gällde redan när jag skrev på.

”HADE GÄRNA VARIT KVAR I FINLAND”

Den 28-årige backen kommer från en stark säsong med Pelicans, som slutade trea i den finska ligan. Henrik Nilsson hade en stor roll i laget och hade velat stanna i klubben.
– Jag hade gärna varit kvar i Finland om den chansen hade funnits. Men jag skrev på lite för tidigt med AIK så den möjligheten försvann när Pelicans ville skriva nytt. Det var surt. Jag trivdes otroligt bra i Pelicans, säger backen och fortsätter:
– Den säsongsavslutningen vi gjorde är något jag kommer ta med mig länge och vi kom på en tredje plats. För mig personligen var det extremt häftigt att få spela slutspel, för det hade jag aldrig gjort förut. Tyvärr åkte vi ut direkt och det var sjukt tråkigt, men för egen del kändes säsongen riktigt bra. Jag fick spela över 20 minuter varje match så det var riktigt kul.

Hur var omställningen från den hockeyn du spelade i Karlskrona till den du spelade i Pelicans?
– I början var det jobbigt. Isen var så mycket mindre. Det var folk överallt, hela tiden, skrattar Nilsson.
– Det var svårt att hitta luckorna till en början. Men när man väl kom in i det och kunde köpa sig tid var det riktigt kul att spela på mindre is. Jag kan tycka att det är synd att inte vi i Sverige kan ta efter, för jag tror det hade gynnat vår serie också. Det blir en jävla fart och det skapas mycket chanser. Det blir en bra hockey.

PÅMINNER OM KARLSKRONA

Senast Henrik Nilsson spelade i SHL var det alltså Karlskrona som gällde. Ett lag och en klubb som, precis som Oskarshamn, tog sig till finrummet mot alla odds.
– Nu har jag precis gjort mitt första träningspass med Oskarshamn och det påminner en hel del om Karlskrona när vi gick upp då. Det är nytt för dem, liksom. De håller på att bygga om omklädningsrum och sådana saker för att det ska bli mer SHL-mässigt. Och det är ju inte så konstigt eftersom de gjorde samma resa som vi gjorde.

Kan du dra någon fördel av att ha varit med om samma sak tidigare?
– Jag tror faktiskt det! Då visste jag inte vad som väntade utan man spelade mer på att det var häftigt och coolt att få spela i SHL. Nu vet jag redan vad som väntar och kan bidra på ett annat sätt. Nu vill jag vara en ledare på isen.

Finns det någon risk att de andra i laget tänker på samma sätt som du gjorde då?
– Ja, det är klart det gör det. De första omgångarna i SHL kommer vara speciella, då kommer många tycka att det är häftigt att spela i SHL. Sen blir det ju ett helt annat mediatryck och sådana saker också.
– Men det gäller att hålla i den känslan av att det är kul att spela i SHL. Den tappade vi i Karlskrona när vi åkte på några förluster. Då var det mer ”Shit, det här blir tufft”. Det gäller att vara mentalt förberedd på att det kan bli tufft, men jag hoppas vi kan hålla uppe spelet och spela på samma sätt som Oskarshamn gjorde förra året ändå. Det var det som gjorde dem framgångsrika.

Att det är en annan Henrik Nilsson som spelar i SHL till hösten än när han gick upp med Karlskrona är solklart. Dessutom kommer han tillbaka till Sverige som en bättre spelare än när han lämnade efter säsongen 17/18.
– Det tycker jag absolut. Förra året fick jag vara med och vinna lite också och det hjälper. Men framför allt är jag hårdare mentalt. Där borta är man inte lika mjuka som vi är i Sverige. Det tror jag att jag kommer bära med mig. Dessutom har jag spelat många hårda matcher, som kommer hjälpa mig nu, avslutar Stockholmaren.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 14 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL