PROFILER. Uffe Sterner, Sven Tumba och Juha Widing har centrala roller i Jens Linds dokumentärserie.
SHL

Mannen bakom Hockeyns historia: ”Jag är fullständigt överväldigad”

Jens Lind är en av våra skickligaste sportjournalister i Sverige. Senast var han aktuell med Hockeyns historia, SVT-dokumentären som har fått en enorm respons. Hockeysverige.se satte sig ned med tv-personligheten för att få historien bakom historierna.
– Responsen har varit större än vad jag någonsin kunnat drömma om, säger Jens Lind.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
VM, SM-final, Stanley Cup… Jag tror ändå vårens ”snackis” inom den svenska hockeyn har varit det historiska dokumentet Hockeyns historia som gått på SVT i tre delar. Bakom serien står frilansjournalisten, Jens Lind. Han har bland annat jobbat med Sportspegeln, Stopptid, Packat och klart, men även med en rad uppskattade dokumentärfilmer.

Hur föddes idén med Hockeyns historia och hur gick arbetet bakom kulisserna till? Hur var egentligen mötet med Nisse Nilsson en kort tid innan hans bortgång eller helikopterturen till Salmi By för att träffa Börje Salming?

Hockeysverige.se stämde träff med Jens Lind i gamla skatteskrapan utefter Götgatan på söder i Stockholm för en intervju om det uppskattade projektet, Hockeyns historia. 
– Jag ser mig främst som en berättare. Att det sedan råkar vara sport, det kunde varit något annat också, säger Jens Lind då vi slagit oss ner i varsin väldigt djup fåtölj med varsin kopp kaffe.

Frågan löd hur han ser på sig själv som journalist. Han utvecklar:
– Jag är sportjournalist, men jag trodde inte att då jag är 60 år gammal skulle hålla på med det här. Sport, ja, men det är människor det handlar om. Sport, då är det enormt bildmässigt, det finns en dramaturgi och det är spännande helt enkelt.

Vilken idrottsbakgrund har du?
– Som grabb gick jag ner till Ängby IP när det öppnade klockan åtta. Sedan var jag där hela dagen och spelade hockey. Jag spelade även fotboll både i Ängby och BP.
– Jag slutade ändå ganska tidigt. Hockey spelade jag upp till det att jag var runt 18 år, men fotboll slutade jag med tidigare. Jag var också hygglig i golf. Där spelade jag bland annat SM, men det här var på 70-talet, alltså otroligt länge sedan.

Är det idrotten eller historien som ligger dig närmast hjärtat?
– Är det en bra golftävling så tittar jag. Annars behöver det vara OS eller betyda någonting om jag ska titta. Jag kollade på Sverige mot Finland i hockey-VM, men jag tittar inte på Ryssland mot Italien 10-0. Så stort är inte intresset.
– Det är mer att jag vill hitta berättelserna. Klart att jag har ett sportintresse, men det är inte så att jag tittar enormt mycket.


Foto: Ronnie Rönnkvist

”JAG BLIR SÅ OTROLIGT NYFIKEN”

Jens Lind har bland annat gjort en uppmärksammad dokumentär om Greta Johansson som vann OS-guld i simhopp 1912 och sedan emigrerade till USA. Just att gräva och fördjupa sig i sådana berättelser har blivit lite av hans signum. Det tycks som något triggar igång hos honom då.
– Då går det inte att stoppa eftersom jag blir så otroligt nyfiken när jag inser att kommer inte jag göra det så kommer ingen annan heller göra det, säger Jens Lind med ett leende och fortsätter:
– Det finns en väldig kraft i det och att jag själv är road av att se hur långt jag kan nysta upp det här livet. Från att jag inte vet något till det blir en människa. Jag trodde inte att jag skulle komma så långt, men jag tyckte faktiskt att jag lärde känna Greta.
– Av hennes släkting i USA fick jag en brevkniv i silver som Greta suttit och hållit i under hela sitt liv, sprättat upp alla sina brev från Sverige. Det står Sverige på kniven och den har lite vikingar på sig. Så nära kom jag Greta.
– Ibland tar det sig uttryck att jag lägger ner så otroligt mycket tid att det nästan inte är rimligt, men jag ska inte hålla på med det här om jag ska räkna på det viset för då hittar man inte Greta. Det är en livsstil att leta historier.  

Hur föddes idén till Hockeyns historia?
– Jag satt med dokumentärfilmschefen Ingemar Persson. Jag var precis klar med Greta och vi sa ”vad ska vi göra nu?” Jag sa ”SVT får tillbaka rättigheterna på hockey-VM, kanske kunde vi göra något om ishockey”. Mer än så var det inte.
– Vi pratade om att göra en film, åka runt i olika städer, Gävle, Karlstad, Stockholm… Jag började titta i arkivet och jag har ganska bra koll, men då började jag tittade noga på vad som verkligen finns om ishockey. Jag började med att slå in ordet ishockey och fick 23 000 träffar. Självklart kunde jag inte titta på allt det.
– När jag började titta förstod jag att det fanns mycket som inte ens jag hade sett. Jag tänkte att om jag tycker det här är kul kanske någon annan gör det också. Det är så jag brukar tänka.

STERNER BLEV NYCKELN

Jens Lind började då gräva lite djupare i hockeyns historia.
– Första 18 månaderna var det bara jag själv. Jag började tänka på vilka som jag måste prata med innan det blev för sent. Då ringde jag (Ulf) Sterner och han var pigg. Sterner var min idol. Jag var tio år när VM gick i Stockholm 1969. Det är kanske i den åldern man är som mest uppslukad av en sport. Jag var helt galen och såg allt.
– Sterner var lagkapten både 1969 och 70. När jag träffade honom utanför Karlstad såg han likadan ut. Han hade en otrolig spänst i steget. När han kramade min hand, han skulle kunnat krossa en kokosnöt och var verkligen urstark.
– Sedan säger han ”Jag har bara väntat på att du ska komma.”  ”Vad menar du?” ”Jag har sett vad du har gjort…”. Han ville berätta och redan då hade jag kommit ganska långt.

Det blev många roliga och spännande dagar för Jens Lind tillsammans med Uffe och Pia Sterner i Grava-Rud utanför Karlstad.
– Jag var där vid fyra tillfällen under en veckas tid. När vi hittade hans filmer och förstod att han hade haft en filmkamera med sig under VM 1962… Samma sak var det med Sixten Jernberg också. Han hade också filmat. Sedan hade filmerna bara legat där och skräpat. Sixten hade inte haft tid att titta på dom, men det hade Sterner gjort med sina filmer, men inte visat dom för någon.
– För mig var det som att vinna högsta vinsten. ”Wow, här är dom busiga grabbarna i färg från 1962”. Annars har det varit samma arkivbilder från den här tiden som visats gång på gång. ”Den glider in i mål” och så vidare, men man kom inte nära spelarna. Det kunde vi nu göra med dom här filmerna, vilket jag tyckte var fullständigt fantastiskt.

I filmen öppnar Ulf Sterner en kista…
–”Fan, vad bilder jag har. Här har jag inte varit på 40 år.” Det stämde. Han hade inte varit där på 40 år. Till saken hör att det inte var den enda kistan han hade med grejer. Då förstod jag att det här kommer bli en film.
– Det kunde varit så att den enbart skulle handla om Uffe Sterner och han blev också huvudperson i första filmen. Där och då visste vi inte heller att det skulle bli tre filmer.


Pia och Ulf Sterner. Foto: Ronnie Rönnkvist

Har det varit annorlunda att jobba med ett så brett område som hockeyns historia?
– Svårigheten med det här jämfört med att följa en person eller ett skeende, under en turnering kan det räcka att vara med så händer det saker, är att här skapar vi historien själva. Jag plockade in Albert Svanberg. Materialet började växa jättemycket och jag ville ha någon jag kunde samarbeta med. Då var Albert helt rätt person.

”DET SKULLE HANDLA OM HOCKEYNS PIONJÄRER”

Albert Svanberg är inte bara en skicklig tv-skapare, han har dessutom spelat hockey på i elitnivå i bland annat Kiruna AIF.
– Han kan varenda siffra och göra bedömningen av varje resultat. Vi förstod att här måste vi ta bort viktiga saker ur svensk hockeyhistoria. Canada Cup 1984 där vi går till final är inte ens med. ”Kan vi motivera det?”
– Det gick att motivera eftersom vi sagt att det skulle handla om hockeyns pionjärer. Jag var ändå beredd på att det här var något som folk skulle bli förbannade på.
– Vi skrev historien som redan fanns, men man kan säga att det tog tid att klippa ihop den. Det måste se ut som ett alldeles naturligt sätt att berätta historien på, men så var det inte. Vi satt där och sa till varandra ”Vad ska vi göra av det här materialet?” och vi hade absolut kunnat göra en film till om tiden hade funnits.

Har du stängt dörren för det?
– Nej, det har jag inte gjort. Det kanske skulle kunna gå att göra en till i en annorlunda form. Intresset och berättelserna finns samtidigt som researchen är i stor utsträckning redan gjord.

Hur tänkte du då Uffe Sterner, Arne Carlsson, Nisse Nilsson, Börje Salming, Eje Lindström, ”Krickan” Bergstrand med flera när du skulle göra researchs på just dom?
– Ganska mycket gick vi på det jag kommer ihåg från det jag var barn. Det här var mina barndomsupplevelser.
– I och med att jag gjort Stopptid visste jag att dom fanns, men att dom är killarna och tjejerna skulle vara så pigga och fräscha hade jag ingen aning om. Man kan säga att jag gick tillbaka till det jag mindes och sedan började jag där.
– Söker man sedan på Arne Carlsson eller ”Strimma” (Lennart Svedberg) i arkivet kommer det alltid fram någonting. Sedan leder det ena till det andra. Samtidigt trodde jag att det exempelvis skulle finnas mer på ”Strimma”, men det var knappt några reportage gjorde om honom, vilket är väldigt märkligt. Han var annars en person det skulle kunna göras ett jättespännande program om i fall man får med alla aspekter om hans liv och karriär.
– Sedan började titta vilka som lever och var pigga förutom Sterner. Hans Tvilling 90 bast och Lasse Björn också han närmare 90 var två jag träffade och som var pigga. Jag satt även två dagar med Eje, vilket var jättetrevligt.


Juha Widing. Foto: Arkivbild

WIDING – EN FASCINERANDE HISTORIA

Just att hitta spelarna från exempelvis våra tidiga VM-guld är inte alltid så enkelt då nästan alla är borta idag.
– Jag utgick också från vilka bilder jag hittade i och med att det skulle vara TV. ”Bra VM 1957, här fanns det mycket, men vilka kan berätta?” (Sven) Tumba kunde inte berätta eftersom han är borta. Däremot hittade jag en intervju med honom där han berättar om hur det var under VM 1957. Vi korsklippte han och Eje. Eje i dag och Tumba från 1963.
– Den var vi nöjda med även om det inte var självklart innan vi kände att dom kunde prata över decennierna.

En uppmärksammad del från Hockeyns historia är storyn kring NHL-legenden  Juha Widing från Grums i Värmland. Han avled blott 37 år gammal 1984 och har en mytomspunnen karriär bakom sig.
– Jag minns Jens tio år som satt och läste DN-sporten och ser att en svensk spelar i New York Rangers, men man får inte veta någonting mer om honom.
– Namnet Juha Widing hade jag koll på och jag visste att det bara fanns intervjuer med honom från Canada Cup, inget annat. Det var lite av en Greta-parallell. Han och några till var först, men jag visste inte att han var så bra. Widing var stjärna och fantastiskt bra.
– För tre år sedan tog jag kameran och åkte själv till Florida för jag var nyfiken på Widing. Så funkar jag, att jag väljer det smalaste spåret att börja med. Det andra i filmen var kanske förväntat att jag skulle ha med, men inte Widing.
– Jag träffade Mike Corrigan. Han var jättetrevlig och hade nästan inte ord för hur fantastisk han tyckte ”Whitey” var, men också hur otroligt sorgligt det var på slutet. Det var inte riktigt med i filmen allting om Widings sista år. Sedan åkte jag hem till (Kenneth) ”Jiggs” McDonald som var TV-kommentator. När jag hade det förstod jag att det här kunde jag gå vidare med eftersom det var två bra intervjuer. Vi hade den som en liten oväntad del. Sedan gick jag på Lasse Björn, Hasse Tvilling, Uffe och dom här. Widing-spåret fanns ändå där som något tittarna inte visste om.

Jens Lind åkte även ut till Grums för att lyssna hur folket där mindes Juha Widing.
– Ja, jag var där, men jag känner att där borde jag gjort mycket mer. Det är ju bara bilder från Grums. Den jag pratade med var Kaj Gustavsson och han mindes Widing, men jag borde haft med Dan Labraaten eller någon.
– Jag ångrar att jag inte gjord mer om honom. Det finns folk som hört av sig till mig och sagt att dom betalar med egna pengar om jag gör en film om Juha Widing. Det är inte heller helt omöjligt att man kan gå vidare med det.
– Nu har jag bara skrapat på ytan och visste inte att det var sådana förväntningar på honom då han senare kom till Los Angeles. Många trodde att han skulle bli NHL:s nästa superstjärna.
– Ett sådant ögonblick där jag kände att det här var riktigt roligt att göra research var då jag hittade ungdomsbilder på Juha. Det var ett program, Måndagsposten från 1960. Det som stod var Grums Ishockey. Jag beställde fram det. Nu stod det inga namn, men när jag såg den där ljusa killen på bilderna förstod jag att det var Juha. Jag skickade runt den bilden till bland andra Kaj som sa ”Det är Juha”. Det här var stort och jag kände ”wow”.

I jakten på spåren efter Juha Widing hittade Jens Lind ett reportage från en tidning i Winnipeg.
– Det beskrivs där när Juha kommer dit och får åka bil i två timmar med ägaren av Brandon Wheat Kings. Juha kunde inte engelska, men däremot hade han skrivit flera brev som imponerat på ägaren.
– Jag har träffat barndomsvänner till Juha som inte var med på filmen som säger ”Jag har svårt att tänka mig att han kunde någon engelska alls”. Någon måste ha hjälpt honom. Om det sedan var den engelska tränaren i moderklubben GAIS (Gordie Garant) eller vem det var vet jag inte.
– Lagledaren där borta sa att det fanns en attityd hos Juha som han gillade jättebra. Jag vet inte hur det gick till, men det skulle vara kul att veta hur det var att komma dit, juniortiden och allt det där.


Nisse Nilsson. Foto: Ronnie Rönnkvist

HANN TRÄFFA NISSE NILSSON

Ett annat uppmärksammat inslag i filmerna är då Uffe Sterner tar med sig Jens Lind och hans fotograf hem till en helt oförberedd Nisse Nilsson i Forshaga.
– Först ringde jag Nisse. Han sa att han inte ville göra några mer intervjuer. Vi satt hemma hos Sterner och jag sa ”Det är synd att jag inte kan träffa Nisse, han vill inte prata med journalister och han har ont”. Då säger Uffe: ”Så där säger Nisse hela tiden, vi åker dit. Det är bara sju kilometer härifrån”. 
– Då hade jag fotografen Per Fritzell med mig och vi hängde på. Det var precis som det var i filmen. Uffe marscherar fram till dörren, knackar på och öppnar eftersom det är olåst och säger ”är gubben hemma, vi ska spela in här?”
– Rigmor (Nisse Nilssons fru) säger: ”Jag är inte sminkad.” Sedan går Uffe rakt in i köket, går ner på knä och säger ”Kung Nisse”. Jag säger till Per ”filma”. När vi sedan väl var där var det inga bekymmer för Nisse att börja prata. Uffe säger sedan ”Det är träning i kväll Nisse, du spelar offensivt och jag defensivt, är det okej?” ”Ja, det är okej”.
– Det var en fantastisk stund att få vara med om deras möte. Jag kommer förstås aldrig glömma det och jag minns att jag tänkte då jag stod där ”Händer det här verkligen?” Jag förstod att det jag just sett inte kommer hända så många gånger till.

Det här mötet skedde i september 2016. Den 24 juni 2017 somnade Nisse Nilsson, en av svensk hockeys största spelare genom alla tider, in.
– En nyckelmening i allting är då Nisse säger: ”Vi hade fribiljetter på alla arenor i hela världen och gratis resor. Vi fick se världen” Det här var i en tid när folk inte hade råd att resa och det här var det finaste tycker jag.

”DET VAR RENT RÖRANDE”

Kan du känna att vi är för dåliga på att lyfta fram våra gamla idrottsprofiler?
– Jag noterar att det är nuet det handlar om hela tiden och det som visats tidigare är samma gamla klipp. Det är få som på allvar går tillbaka för att höra hur det egentligen var. Det kanske ligger i nyhetsverksamhetens kärna att ha det senaste. Samtidigt är det här med historien absolut någonting vi tappar.
– Jag gissar också att det blev ett stort genomslag eftersom det blev berättelser som folk bara hade hört talas om lite grann, men inte visste så mycket om. Dom som hade historierna fanns ändå där hela tiden. Det var bara att knacka på och alla var så otroligt vänliga och villiga att hjälpa mig. Det var rent rörande.

Hur har responsen varit?
– Responsen har varit större än vad jag någonsin kunnat drömma om. Jag är fullständigt överväldigad. Det är ett så unisont hyllande av serien. Nästan ingen säger något negativt utan folk berättar istället hur berörda dom blivit av serien på olika sätt.
– Många tyckte det blev en historielektion genom nästan hela förra seklet. En resa genom Sverige och om vilka drömmar som fanns här före oss. Med tanke på att det var så lite ishockey i filmerna, alltså matcher, är jag glad att folk kunde fängslas av berättelserna. Nu var det historierna om dom som gjorde hockeyn till vad den är idag som berörde på riktigt. Det berörde både unga, äldre, dom som sett det i verkligheten, men också dom som inte hade en aning om historien.
– Att få in dom som kan allt och dom som inte kunde någonting, det är jag glad att vi gick i land med.

Det syns på dig.
 Ja, men verkligen (skratt). Jag var lite orolig för hur folk skulle reagera när man sticker ut hakan och gör något om ishockey och framför allt hockeyns historia eftersom det finns många historier och flera av dom är inte med här.

Vilken historia berörde dig mest vid sidan av det du berättat?
– Salming var ett fantastiskt fint möte. Att få träffa honom i Salmi, då förstod jag mycket mer vad som har format honom. Det här ligger så långt bort och utanför det svenska vägnätet. Jag är en stockholmare som bott runt om i världen, men jag har aldrig varit där uppe för att på riktigt förstå hur det är att växa upp där.
– Det var bara för mig att ta helikopter dit för att träffa honom. Sedan stod Börje där. Han började berätta hur det var att växa upp i Salmi och Kiruna.
– Han har hört av sig efteråt, vilket var jättefint, och jag tror att han är glad att vi berättat hans historia. Framförallt är Börje glad över att vi lyfter fram andra viktiga personer eftersom han brinner för att lyfta fram den svenska hockeyns historia.
– Jag är glad att jag fick träffa honom. Han är en mycket fin och ödmjuk kille, säger Jens Lind med ett leende.

Vad blir nästa projekt?
– Just nu jobbar jag på en film med Göran Zackrisson. Han var ett föredöme för mig då jag var på TV-sporten. Jag fick följa med då han spelade in och även då han klippte sina reportage. Då förstod jag att sport var ett fantastiskt ämne att berätta i. Han sa ”Här finns inga regler, du kan berätta hur som helst”. Åker du till Riksdagshuset och ska intervjua en politiker är det för, emot och ska vara på ett standardiserat sätt. Idrotten är enormt allvarligt men samtidigt en lek.
– Det är något jag tagit med mig väldigt mycket, avslutar Jens Lind innan han hoppar på cykeln för hemfärd genom söders gator. 

Här kan du se samtliga avsnitt av serien.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 20 mars
17:30 Pelicans - KalPa Liiga
17:30 Ässät - Ilves Liiga
17:30 IFK Helsingfors - Lukko Liiga
17:30 KooKoo - Tappara Liiga
19:00 Skellefteå - Rögle SHL
19:00 Mora - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Växjö - Luleå SHL
00:00 Detroit Red Wings - Florida Panthers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Ottawa Senators NHL
tisdag 21 mars
02:00 Colorado Avalanche - Chicago Blackhawks NHL
02:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
03:30 Los Angeles Kings - Calgary Flames NHL
17:30 Tappara - KooKoo Liiga
19:00 Färjestad - Frölunda SHL
19:00 AIK - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Örebro - Timrå SHL
19:30 Malmö - Brynäs SHL
20:00 Lugano - Servette National League
00:00 New York Rangers - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
00:00 Montreal Canadiens - Tampa Bay Lightning NHL
00:00 New Jersey Devils - Minnesota Wild NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Florida Panthers NHL
00:00 Buffalo Sabres - Nashville Predators NHL
00:00 Washington Capitals - Columbus Blue Jackets NHL
00:30 New York Islanders - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 22 mars
01:00 Winnipeg Jets - Arizona Coyotes NHL
01:00 St Louis Blues - Detroit Red Wings NHL
01:30 Dallas Stars - Seattle Kraken NHL
03:00 Vancouver Canucks - Vegas Golden Knights NHL
03:00 Anaheim Ducks - Calgary Flames NHL
17:30 Ilves - Ässät Liiga
17:30 KalPa - Pelicans Liiga
17:30 Lukko - IFK Helsingfors Liiga
19:00 BIK Karlskoga - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Skellefteå SHL
torsdag 23 mars
01:00 Colorado Avalanche - Pittsburgh Penguins NHL
03:30 Edmonton Oilers - Arizona Coyotes NHL
19:00 AIK - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Timrå - Örebro SHL
19:00 Frölunda - Färjestad SHL
23:30 Philadelphia Flyers - Minnesota Wild NHL
00:00 Boston Bruins - Montreal Canadiens NHL
00:00 Ottawa Senators - Tampa Bay Lightning NHL
00:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
00:00 Washington Capitals - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Detroit Red Wings - St Louis Blues NHL
00:00 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
fredag 24 mars
01:00 Nashville Predators - Seattle Kraken NHL
02:00 Dallas Stars - Pittsburgh Penguins NHL
02:00 Calgary Flames - Vegas Golden Knights NHL
03:00 Vancouver Canucks - San Jose Sharks NHL
03:00 Anaheim Ducks - Winnipeg Jets NHL
17:30 Pelicans - KalPa Liiga
17:30 IFK Helsingfors - Lukko Liiga
17:30 Ässät - Ilves Liiga
17:30 KooKoo - Tappara Liiga
19:00 Skellefteå - Rögle SHL
19:00 Växjö - Luleå SHL
19:00 BIK Karlskoga - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - Tingsryd Hockeyallsvenskan
20:00 Zürich - Davos National League
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - New York Islanders NHL
lördag 25 mars
02:00 Colorado Avalanche - Arizona Coyotes NHL
18:00 Boston Bruins - Tampa Bay Lightning NHL
18:00 Philadelphia Flyers - Detroit Red Wings NHL
18:30 Björklöven - Västerås Hockeyallsvenskan
18:30 Modo - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Färjestad - Frölunda SHL
19:00 Nashville Predators - Seattle Kraken NHL
21:00 Los Angeles Kings - Winnipeg Jets NHL
21:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
22:00 Minnesota Wild - Chicago Blackhawks NHL
22:00 New York Islanders - Buffalo Sabres NHL
22:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
00:00 Dallas Stars - Vancouver Canucks NHL
00:00 New Jersey Devils - Ottawa Senators NHL
00:00 Montreal Canadiens - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Carolina Hurricanes - Toronto Maple Leafs NHL
söndag 26 mars
01:00 Pittsburgh Penguins - Washington Capitals NHL
05:00 Edmonton Oilers - Vegas Golden Knights NHL
05:30 Anaheim Ducks - St Louis Blues NHL
16:00 Ilves - Ässät Liiga
21:00 Arizona Coyotes - Colorado Avalanche NHL
23:00 Carolina Hurricanes - Boston Bruins NHL
00:00 Nashville Predators - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Vancouver Canucks NHL
måndag 27 mars
04:30 Los Angeles Kings - St Louis Blues NHL
01:00 Ottawa Senators - Florida Panthers NHL
01:00 Buffalo Sabres - Montreal Canadiens NHL
01:30 New York Islanders - New Jersey Devils NHL
tisdag 28 mars
02:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
04:00 Anaheim Ducks - Colorado Avalanche NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten