Mats Thelin
Nyheter

Den förste Bruinssvensken: ”Att Boston är i final betyder jättemycket för staden”

Boston fortsätter vara nordamerikansk idrotts huvudstad. Nu är det hockeyn som nått nya framgångar, då Bruins i natt blev första lag att avancera till Stanley Cup-final.
– Det finns en tradition där att alltid ligga bra till, säger Mats Thelin som var den första svensken att spela i NHL med Bruins.

I natt blev det första laget klart för Stanley Cup-finalen då Boston körde över Carolina och vann med 4-0 i matcher. Boston har haft en hel del svenskar genom åren. Leif ”Honken” Holmqvist, Sven Tumba och Anders Broström var tidigt över dit men tackade nej till kontraktsförslagen. Den första svensk att spela en seriematch för Boston blev Mats Thelin. Han spelade i klubben mellan 1984 och 1987. Totalt spelade han 163 matcher, gjorde åtta mål och totalt 27 poäng.

När hockeysverige.se når honom på morgonen efter Bostons avancemang är han både glad och stolt över sin tidigare klubb. Dessutom med Boston-keps på huvudet då han klev in på sitt kontor på AIK:s kansli.
– Att Boston är i final betyder jättemycket för staden. Det är en gammal idrottsstad och har bra lag i alla idrotter, baseboll, american football, basket och sedan poppar även hockeyn upp där. Det finns en tradition där att alltid ligga bra till, berättar den förra Boston-spelaren och fortsätter:
– Jag tror att hockeyn tyvärr bara är den fjärde största sporten i stan. Störst är nog american football. Därefter kommer baseball och basket, tror jag. Sedan sladdar hockeyn in som fyra, men det är unikt utan jag tror det är generellt för hela USA.

Broström, Tumba och Honken lirade i Boston.

Inför den här säsongen tippade många att Boston skulle kunna gå långt i slutspelet.
Hockeysverige.se:s Måns Karlsson skev följande om lagets möjligheter inför säsongen:
– Boston Bruins jobbar vidare med det lag som gjorde en ruskig stark grundserie förra säsongen. De 112 poäng de tog kunde bara tre andra lag överträffa. Boston Bruins är en lagmaskin med en extrem spets, och har egentligen alla förutsättningar för att vara en utmanare till en Stanley Cup-titel även våren 2019. Samtidigt har Atlantic Division den hårdaste konkurrensen av alla numera, med Torontos supersatsning och Tampa Bays ruggiga lagbygge som främsta utmanare. Bruins kommer således behöva gå igenom enorma prövningar för att de ska gå hela vägen. Det är inte ens säkert att en maxprestation kommer räcka för Boston. Trots deras kvalité kan det krävas en underprestation från Tampa Bay eller Toronto för att Bruins ska upprepa sin prestation från 2011 och 2015 då man tog sig till Stanley Cup-final.

STORSPELANDE MÅLVAKT

Det blev final och till stor del handlar det om att man lyckats med själva lagbygget tror Mats Thelin, men också att en del toppspelare har klivit fram och visat vägen.
– Det är flera saker som gör laget starka just den här säsongen. Bland annat har Tuukka Rask stått på huvudet igen efter att i flera säsonger bara varit hyfsat bra, men 2013 då Boston var i final senast var han grymt bra. Den formen är han i nu igen.
– Sedan har dom en första-lina som har klickat i vid rätt tillfälle på säsongen, den med (Patrice) Bergeron, (David) Pastrnak och (Brad) Marchand. Dessutom är dom andra tre linorna också otroligt bra. Ingen lina är dålig och även fjärdelinan är jättebra.

Två svenska spelare spelar i Boston den här säsongen, Marcus Johansson och Joakim Nordström.
– Johansson fick en tuff start som kom dit och blev skadad på en gång. Sedan har han jobbat sig i kapp och spelat riktigt bra. Av det jag har sett så har han varit jätteduktig.
– Nordström gör sitt och så har han alltid gjort. Han är en jättebra spelare även om han inte är en förstalina-spelare, men du kan sätta in honom var som helst så gör han ett bra jobb.

En viktig kugge i Boston är, enligt Mats Thelin, veteranbacken Zdeno Chára, 42 år.
– Man ser när laget går av isen att han står och klappar om alla. Han står där som storfarsan.
– Jag tror hans roll är att vara just farsa där. Han kanske inte är världens bästa spelare längre, men han gör sitt och för gruppens skulle tror jag han är jätteviktigt.

”VAR INGEN DANS PÅ ROSOR”

Mats Thelin var i Boston under tre säsonger och fick spela i gamla Boston garden. Det var inte alldeles enkelt att komma som första svensk i den klassiska organisationen.
– Jag var den första svensk som spelade en seriematch med Boston. Det var tufft att komma dit, men jag hade tur som spelade Canada Cup innan jag åkte direkt dit. Jag var i matchform när jag kom till träningslägret, vilket jag hade nytta av.
– Det var ingen dans på rosor vid den tiden och jag fick ingenting gratis. Sedan är jag inte speciellt stor (180/85) och spelet på den tiden var lite råare än vad det är idag.

Var det tufft redan på första träningarna?
– Nej, så var det inte. I alla fall inte vad jag kommer ihåg. Fördelen var det här med matchtempot. Jag hade, som sagt var, spelat final i Canada Cup veckan innan. Sedan åkte jag direkt till träningslägret så jag hängde med direkt.

HYLLAR RAY BOURQUE

Du hade en stämpel på dig att vara ganska tuff här i Sverige, kunde du spela samma spel i NHL och fick du samma respekt med dig där?
– Grejen var den att nästan 90 procent av spelarna spelade så där borta så mitt spel var inget unikt överhuvudtaget. Det kanske också var anledningen till att man tog över mig eftersom dom spelar så där. Det skulle passa mig.

Arkivbild.

Inledningsvis fick Mats Thelin spela back tillsammans med en av NHL-största spelare genom tiderna.
– Första säsongen spelade jag mycket med Ray Bourque, en fantastisk lirare. Det är ytterst få spelare som kan vända en match själv. När man såg honom i periodpausen så kunde man se hur han bet ihop. ”Nu kör vi grabbar” och sedan kunde han gå ut och vända matchen själv.
– Dessutom körde han dubbla byten under 80 matcher. Det är häftigt, men sedan var han alltid trött då slutspelet kom. Jag tror också det var en av anledningarna till att dom aldrig vann under hans tid i Boston. Bästa spelaren var oftast sliten när slutspelet började. Det hade varit bättre att spara honom lite på vägen så han skulle orka tre veckors slutspel också.

TROR BOSTON VINNER

Thelin har också höga tankar om personen Ray Bourque.
– Som nästan alla dom stora lirarna så var han grymt ödmjuk. Han var schysst mot alla och hade inte några divalater någonstans. Dessutom var han mån om att killarna i tredje och fjärdelinan mådde lika bra som han själv. Så här är oftast dom riktigt stora spelarna.

Vad är ditt starkaste minne från dina tre säsonger i Boston?
– Mitt första mål. Det var borta mot Islanders som hade ett starkt lag med Mike Bossy, Bryan Trottier, Butch Goring, Denis Potvin, Tomas Jonsson och så vidare. Goring kom för övrigt till oss i Boston senare.

En sista fråga Mats, St Louis eller San José, vilket lag tror du passar Boston bäst?
– Det känns som San José har mer spetsspelare som kan avgöra än vad St. Louis har som är mer ett lag. Då tror jag faktiskt San José passar bättre. Boston är ganska bra på att plocka bort motståndarnas bästa spelare. Möter Boston ett lag som St. Louis tror jag det blir jämnare.
– Jag tror Boston vinner med 4-1 ändå oavsett vilka man får möta, avslutar första svenska spelaren i Boston.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 11 augusti
19:00 Malmö - Växjö Träningsmatch
20:00 Finland - Tjeckien JVM
00:00 Slovakien - Kanada JVM
fredag 12 augusti
04:00 Schweiz - USA JVM
20:00 Österrike - Sverige JVM
00:00 Slovakien - Lettland JVM
lördag 13 augusti
20:00 Österrike - USA JVM
00:00 Kanada - Tjeckien JVM
söndag 14 augusti
04:00 Tyskland - Schweiz JVM
20:00 Finland - Slovakien JVM
00:00 Tjeckien - Lettland JVM
måndag 15 augusti
04:00 USA - Sverige JVM
20:00 Schweiz - Österrike JVM
00:00 Kanada - Finland JVM
tisdag 16 augusti
04:00 Sverige - Tyskland JVM
18:30 Brynäs - Timrå Träningsmatch
onsdag 17 augusti
19:00 Linköping - Örebro Träningsmatch
19:00 Skellefteå - Modo Träningsmatch
torsdag 18 augusti
18:00 Oskarshamn - Växjö Träningsmatch
18:00 Rögle - IFK Helsingfors Träningsmatch
19:00 Färjestad - Leksand Träningsmatch
19:00 Malmö - HV 71 Träningsmatch

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten