ÖVERLEVARE. Tobias Liljendahl blev räddad ur tsunamin i Thailand 2004.
Nyheter

”Än i dag förstår jag inte hur nära det var att jag miste livet”

Han har byggt sig en fin allsvensk hockeykarriär. Men det finns mer att berätta om Almtunas forward Tobias Liljendahl. 2004 var den nu 24-årige stockholmaren nära att mista livet i samband med tsunamin i Thailand.
– Det fanns inte så mycket vägar att springa på och det var mycket folk som ville fram och fullständigt kaos. Vi ramlade i vattnet, men jag vet inte riktigt hur vi kom upp, berättar han för hockeysverige.se om den dramatiska upplevelsen.

UPPLANDS VÄSBY (HOCKEYSVERIGE.SE)
Tobias Liljendahl hade en märklig säsong. På det personliga planet var det hans bästa som seniorspelare, men samtidigt ramlade hans Almtuna ur Hockeyallsvenskan.

Men innan vi börjar nysta i vad som gick rätt för Tobias och fel för Almtuna den här säsongen börjar vi i en annan ände. En betydligt mer personlig. Tobias Liljendahls resa dit han är i dag är nämligen speciell.

2004 befann han sig i Thailand när en av vår tids mest omtalade naturkatastrofer slog till. Där höll Tobias Liljendahl på att mista livet.
– Jag kommer inte ihåg så himla mycket från tsunamin eftersom jag bara var nio år, men det är klart att vissa saker sitter kvar fortfarande, säger 24-åringen när hockeysverige.se träffar honom i klassiska Vilundahallen i Upplands Väsby.
– Hela händelsen… Just när vi var där var det inte så mycket. Vi var där hela släkten, ungefär 20 personer, och skulle fira en födelsedag. Vi åkte på julafton och det här hände på annandagen. Allting gick väldigt fort.

Tsunamin i Indiska oceanen den 26 december 2004 slog till skoningslöst. Mellan 220 000–300 000 människor miste livet och över fem miljoner beräknas ha blivit helt hemlösa eller tvingats fly till en följd av katastrofen. Svenska utrikesdepartementet räknade med 543 döda  och saknade svenskar, varav väldigt många barn. Nära 500 av de svenska dödsoffren befann sig vid turistorten Khao Lak norr om Phuket.
– Vi kom ner. Sedan skulle vi gå ner på stranden och det var vatten överallt. Det var verkligen så, helt sjukt, och det går inte att sätta ord på det. Just där och då förstod jag inte hur kraftig den skulle bli.
– Det var mer när vi kom hem, läste alla rubriker och förstod hur många som hade mist livet i den händelsen, som jag förstod omfattningen.

Hade tsunamin redan dragit förbi då du kom ner till stranden?
– Nej. Det var så här att pappa och mamma var kvar på hotellet medan jag gått ner till stranden med övrig släkt och vänner. Vi bodde precis på stranden så det var inte långt att gå, hundra meter kanske.
– Lokala thailändarna visste att det var något på gång eftersom vattnet skjutit ut och stranden var mycket större än vad den brukade vara. Vi förstod inte vad som hände, men thailändarna sa åt oss att vi måste backa för vattnet kommer komma tillbaka och då kommer det gå fort.
– Efter fyra, fem sekunder såg vi vattnet komma och att det gick med en jäkla fart. Vi sa till varandra att det nog var bäst att vi sprang därifrån. Som tur var hann alla våra vänner och släkt undan. Vi var lyckligt lottade att alla som var med oss hann ifrån vattnet.

Det höll ändå på att gå riktigt illa för den då nioåriga Tobias Liljendahl och hans kusin Sebastian.
– Jag och min kusin hamnade i vattnet. Han är tre år äldre än jag. Vi ramlade ner i en å som rann ifrån havet upp mot bergen.
– Det fanns inte så mycket vägar att springa på och det var mycket folk som ville fram och fullständigt kaos. Vi ramlade i vattnet, men jag vet inte riktigt hur vi kom upp. Jag tror att min andra kusin, Christoffer, hjälpte oss upp. Han är född 1989 och äldre än oss. Han lyckades dra upp oss. Sedan var det bara att springa för livet.
– Jag hann tänka både det ena och andra. ”Vad händer nu”?. Men som tur var gick det vägen.

Du var bara nio år då, förstod du då hur farligt det egentligen var?
– Nej, absolut inte. Det kan jag inte säga att jag gjorde. Jag tror inte att jag än i dag förstår hur nära det var att jag miste livet där.
– Som jag sa så var det mer då jag kom hem och sedan är det många som frågat under åren hur det var där och då.

Tobias Liljendahl fick också uppleva förödelsen efter tsunamin som slog till med full kraft mot stranden där han, hans släkt och vänner befann sig.
– Vi var kvar ett par dagar. Nu kommer inte jag ihåg exakt hur många dagar det var, men vi ville inte gå nära stranden eftersom dom sa ”det ser förfärligt ut och det kan ligga lik där nere”, säger Tobias Liljendahl som tystnar lite innan han fortsätter:
– Jag var nio år och självklart inte så intresserad av att springa där nere. Istället höll vi oss kvar på hotellet. Sedan har jag sett både bilder och en dokumentär om det som hände och det är förfärligt.
– Allt gick så fort från att det var frid och fröjd till att det tio sekunder senare var katastrof. Jag gick, som sagt var, inte ner på stranden, men några av dom äldre i släkten gick ner och kollade. Dom sa att det inte fanns någonting kvar. Allt var borta. Då förstod vi att haft en väldig röta.

Hur tänker du kring det här då du åker på semester idag?
– Jag har inte varit i Thailand efter det här. Några i släkten har åkt tillbaka dit för att se hur man har byggt upp det igen, men jag tror inte att det blir Thailand mer för mig, säger Tobias Liljendahl innan vi släpper det hemska som hände 2004 och istället pratar om något helt annat.


Reijo Liljendahl till vänster. Foto: Bildbyrån/Ludvig Thunman

PAPPA – EN VÄLKÄND TRAVKUSK

Pappa till Tobias Liljendahl är en av Sveriges just nu bästa travtränare Reijo Liljendahl som under många år jobbade åt Stig H Johansson. Som förnamnet skvallrar om har familjen delvis rötterna på andra sidan av Östersjön.
– Pappa är finsk så jag har lite släkt i Finland. Jag är 50 procent finsk. Nu har jag bara svenskt medborgarskap och pappa har inte varit jättemycket för att prata finska. Jag kan några fraser, men det har inte blivit att jag lärt mig. Det har varit Sverige som gällt hela tiden.

Det har ändå varit på gång att han skulle flytta till Finland för att spela hockey.
– Jag var ganska nära att hamna i Finland efter juniortiden, men det blev Sverige i stället. Det är inte heller något jag ångrar.
– Klart att det skulle vara kul att komma dit. Vi får se i framtiden om det blir någonting.

Hur ofta har du fått frågan varför du inte valde travet som din pappa?
– (Skratt) Alldeles för många gånger. Klart att det blir frågor om det eftersom pappa alltid har hållit på med trav. Framför allt nu då på senare tid, då pappa blivit egen företagare och tränare, har det kommit frågor om jag inte känner suget.
– Pappa sa till mig ganska tidigt ”håll dig ifrån travet, det är ingenting”. Han såg nog att jag inte hade det här riktiga intresset med djuren och så vidare.
– Dessutom bodde vi granne med ”Challe” Berglund, vilket hade en stor inverkan på att det blev hockey för mig. Jag är jättebra kompis med hans son, Emil, som spelar i Timrå. Vi var som två bröder då vi var yngre och hängde ihop hela tiden. Då blev det hockey och det är inget jag ångrar i dag.

Hjälper du pappa någonting med travet?
– Väldigt sällan. Det kan hända någon gång om han behöver hjälp. Jag kan lite grann om den vardagliga skötseln av en häst, men jag är verkligen ingen supernörd.

Har du jobbat något på gården uppe i Heby?
– Ja, förra sommaren var jag med och hjälpte till lite grann, men det stannar där, om jag säger så. Jag tycker inte att det är superkul om jag ska vara ärlig.

MÅRTENSSON – DEN STORA TRAVEXPERTEN

Tobias Liljendahl följer i alla fall det som händer i travvärlden.
– Jo, det gör jag absolut. Framför allt har travet en stor del i ett hockeyomklädningsrum i och med att många spelar på V75. Ofta är det att många superstjärnor inom hockeyn köper travhästar. Sedan kollar jag absolut hur det går för pappa.

Men han slipper vara travexpert i Almtunas omklädningsrum. Den rollen har en mer rutinerad och äldre hockeyspelare fått iklä sig.
– Många tror att jag ska vara expert, men den här säsongen då vi hade Tony (Mårtensson). Han har dragit in några fina vinster på travet så han fick sköta expertbiten. Sedan kom jag med mina idéer, men det var nog tur att inte så många lyssnade på mig.


Charles Berglund med SM-bucklan 2000. Foto: Bildbyrån/Björn Tilly

DEBUTERADE I ETTAN – SOM 13-ÅRING

Den som var med och styrde in Tobias Liljendahl på hockeyspåret var alltså OS-guldmedaljören från 1994, ”Challe” Berglund.
– När jag var yngre var ”Challe” i toppform. Han vann SM-guld med Djurgården och var i Schweiz ett tag då jag och Emil hängde ihop. Klart att han har betytt mycket för mig som person och hockeyspelare.
– Han har kommit med en del tips, tricks och idéer. Jag hade honom som tränare ett tag i Djurgården och han var även med hela tiden i Väsby då vi spelade i ungdomslagen där.
– Pappa och ”Challe” var goda vänner redan innan jag kom till världen eftersom dom bodde ute på Stig H:s gård ute i Väsby. Emil är ett år äldre än jag och han var nog den första personen jag träffade efter mamma och pappa efter det att jag kommit från BB, säger Tobias Liljendahl med ett skratt.

24-åringen från Upplands-Väsby debuterade i Hockeyettan 1 som 13-åring, har spelat i Djurgården upp till J20 och varit med på alla åldrar från U16 till U20 i Juniorlandslaget, men han har aldrig fått chansen i SHL/elitserien.
– Klart att det alltid varit en dröm att få spela i SHL. Jag var med i Djurgårdens A-lagstrupp då vi gick upp till SHL igen. Då kände jag att det kanske var för tidigt i karriären för mig för att vara kvar i föreningen eftersom jag var sistaårsjunior då vi gick upp.
– Jag var sugen på seniorhockey eftersom jag hade spelat juniorhockey i Djurgården och haft en fin tid där. Då blev det Norrköping….

Säger du med norrköpingsdialekt.
– Exakt (skratt). Den är lite speciell och något jag lärt mig under mina tre år där.
– Det gick bra där och visst har det funnits lite intresse från SHL, men aldrig något konkret. Det har blivit att jag nött på i Hockeyallsvenskan.


Foto: Bildbyrån/Tobias Sterner

ÅKTE UR ALLSVENSKAN

Senaste säsongen spelade Tobias Liljendahl Almtuna dit han blev värvad från Timrå. Ett Timrå som tog steget upp i SHL. Nu fick han i stället vara med om att åka ur Hockeyallsvenskan. Mitt i all degraderingsbedrövelse gör han sin poängmässigt bästa säsong i Hockeyallsvenskan med tio mål och totalt 32 poäng på 52 matcher.  
– Tittar vi på min bild rent poängmässigt så har den varit bra, men jag tycker att det handlar om så mycket mer än bara poäng. Jag tycker också att jag har tagit ganska stora kliv både defensivt och offensivt som hockeyspelare.
– Jag fick en ganska stor roll och ganska mycket istid i både powerplay och boxplay. På så vis har det varit en väldigt lärorik och utvecklande säsong för egen del. Jag är jättenöjd med prestationen jag gjort även om allt alltid kan bli bättre.

Vad hände med laget, varför gick det som det gick?
– Nu är det ganska tajt in på säsongen och jag vet ännu inte vad jag ska svara på den frågan. Det är så mycket som har cirkulerat i huvudet sedan vi slutade spela.
– Vi hade helt enkelt en för låg lägstanivå. Vi hade höga toppar och spelade bra i stora delar av säsongen, men tyvärr, i dom viktiga avgörande situationerna blev det en alldeles för låg nivå och vi straffade ut oss själva helt enkelt.

Hur påverkades laget av att först Nichlas Falk kom in i laget som tränare för att bara några veckor senare få sparken igen?
– Som tur är har jag varit med om liknande situationer förut. Framför allt var det väldigt rörigt på tränarsidan i Vita Hästen under ett tag. Nu hade vi ett ganska ungt lag den här säsongen och jag tror att det påverkade andra spelare mer.
– Det var en ganska speciell situation. Först började vi säsongen med två tränare. Dom får kliva åt sidan och in kommer en ny. Sedan får han kliva åt sidan… En sådan rockad påverkar mycket, men nu blev det dubbla rockader. Då sätter det sig absolut i skallen hos många.
– När det kommer in en tränare nollställs allt, man vill visa upp sig och så vidare. När vi nu skulle göra samma sak flera gånger tog det nog ganska mycket kraft ur gruppen.

Var ni i laget med och påverkade att Nichlas Falk skulle lämna uppdraget?
– Det skulle jag inte säga att vi var. Framför allt var det ett styrelsebeslut. Klart att det snackades en del i laget, men så gör det alltid då sådana saker händer. Vad det bidragande var till att han fick gå vet jag faktiskt inte.


Foto: Ronnie Rönnkvist

UTSLAGNA I SISTA MATCHEN

Allt avgörs i sista kvalmatchen mot Kristianstad i slitna Gränby Ishall. Bortalagets back William Pethrus avgör i förlängning.
– Ett ord jag kände var tomhet. Jag var inställd på att det var en match som kommer att påverka väldigt mycket framöver. Vi spelade inte bra, men helt okej. Det blir ”overtime” och vi visste att nu skulle det verkligen bli kniven mot strupen.
– Vi har en puck i målet som döms bort. Då kände jag ”fasen, vad är det här?” Speciellt eftersom vi var med om att hamna i kvalserien då det bara var fem sekunder kvar av matchen mot AIK på Hovet. Ska det bli ett sekunddrama en gång till? Sedan gör dom 2–1…
– Det svartnar för ögon. Jag satt där på bänken och var helt tom. Jag visste inte vad jag skulle tänka och tycka. Sedan tittade jag upp på läktaren och såg alla fans som såg lika tomma ut. Det var en tuff dag och tuff vecka efteråt.

Almtuna-forwarden har inte hunnit smälta det som hänt ännu.
– Nej, inte riktigt. Jag åkte på semester ett tag för att försökt nollställa och koppla bort hockeyn, men absolut kommer jag gå och tänka på det här ett långt tag.
– Jag försöker ändå släppa det lite och det kommer som tur är nya matcher.

Tobias Liljendahl har eller hade kontrakt med Almtuna även över kommande säsong, men hur det blir för honom framöver kan han idag inte svara på.
– Jag skrev på ett nytt kontrakt i julas som i alla fall gällde spel i Hockeyallsvenskan. Nu vet vi inte hur det blir, men det ser ut som att alla klubbar kommer klara licenser och grejer.
– För dagen har jag inget kontrakt. Jag har, som sagt var, varit på semester i tio dagar och försökt koppla bort hockeyn helt och hållet. Jag pratade med Claes (Elefalk), min agent, som nästan var den första jag pratade med efter det jag landat i Sverige. Nu är det en ny kula som rullar, men vart det blir vet jag inte. Någonstans hoppas jag få en tröja i alla fall.

Har du stängt dörren till Almtuna om det blir Hockeyettan?
– Absolut inte. Jag trivs jättebra i Almtuna och tycker det är väldigt härliga människor som är med där och sköter den föreningen. Dom har gjort ett bra jobb under många år. Det är väldigt tråkigt att det blev som det blev, men jag har inte stängt någon dörr. 
– Jag har även pratat lite löst med Björn (Danielsson), sportchefen, men vi får se vad som händer. Vi har inte sagt varken ja eller nej.

Med tanke på din fina säsong i Hockeyallsvenskan måste det väl finnas en del intresse från annat håll?
– Klart att finns lite intresse. Det fanns intresse även innan jag skrev på för Almtuna, men i och med att jag trivdes så pass bra, är nära hem och jag är från början från Stockholm så passade det jättebra för mig att spela i Almtuna.
– Det finns lite lösa grejer, men inget konkret. Som tur är finns det i alla fall några klubbar som vill ha mig så jag hoppas att platsa någonstans nästa säsong, avslutar Tobias Liljendahl.

FOTNOT:
Här kan ni läsa OLD SCHOOL HOCKEY med den före detta hockeyspelaren Per Brandser där han berättar om jobbet med tsunamins offer: http://www.hockeysverige.se/2018/09/02/sm-guldmedaljoren-som-blev-begravningsentreprenor-old-school-hockey-per-brandser/

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 04 oktober
18:00 Ålborg - Luleå Champions Hockey League
18:05 Rögle - Zürich Champions Hockey League
19:00 Kristianstad - Djurgården Hockeyallsvenskan
20:00 Belfast - Skellefteå Champions Hockey League
onsdag 05 oktober
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 New York Rangers - Boston Bruins NHL
torsdag 06 oktober
19:00 Brynäs - Leksand SHL
19:00 Skellefteå - Timrå SHL
19:00 Växjö - Frölunda SHL
19:00 Färjestad - Rögle SHL
19:00 Malmö - Luleå SHL
19:00 Örebro - HV 71 SHL
19:00 Linköping - Oskarshamn SHL
fredag 07 oktober
19:00 BIK Karlskoga - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Ostersund - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Brynäs SDHL
19:00 Vastervik - Tingsryd Hockeyallsvenskan
lördag 08 oktober
12:00 Djurgården - Brynäs SDHL
13:00 Linköping - Leksand SDHL
15:00 Almtuna - Djurgården Hockeyallsvenskan
15:15 Frölunda - Luleå SHL
15:15 Timrå - Örebro SHL
15:15 Leksand - Malmö SHL
15:15 Oskarshamn - Färjestad SHL
17:30 SDE - Modo SDHL
18:00 HV 71 - Linköping SHL
18:00 Växjö - Rögle SHL
18:00 Brynäs - Skellefteå SHL
18:00 Södertälje - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
18:00 AIK - Luleå SDHL
18:00 Björklöven - Modo Hockeyallsvenskan
00:00 Minnesota Wild - Dallas Stars NHL
söndag 09 oktober
12:00 Djurgården - Leksand SDHL
15:00 Kristianstad - Vastervik Hockeyallsvenskan
15:00 Mora - Ostersund Hockeyallsvenskan
15:30 AIK - Modo SDHL
16:10 SDE - Luleå SDHL
18:00 Tingsryd - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
tisdag 11 oktober
18:00 Krakow - Färjestad Champions Hockey League
19:05 Frölunda - Grenoble Champions Hockey League
19:30 Djurgården - Brynäs SDHL
20:35 Zürich - Rögle Champions Hockey League

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten