Sök
Växjö Lakers HC
BODIN: Tio SHL-spelare med goda chanser att få NHL-kontrakt

Varje år försvinner flera odraftade spelare i väg från SHL till Nordamerika. Vilka blir det i år? Jag gjorde en lista på tänkbara kandidater, rådfrågade en del personer i branschen, reviderade listan och presenterar nu tio namn som jag tror har en chans att bli sajnade av NHL-klubbar under våren eller sommaren.

Det var en strid ström spelare som lämnade SHL för att ta chansen i Nordamerika efter förra säsongen. De flesta av dem var redan tingade av NHL-klubbar och således tillhörde på så vis redan en organisation, men det fanns också ett gäng som antingen var odraftade eller som åtminstone räknades som unrestricted free agents på NHL-språk.

Av dessa är det egentligen bara Pär Lindholm, Toronto, som blivit helt ordinarie i NHL. Lawrence Pilut är inte långt ifrån regelbunden speltid i Buffalo heller, men får sitta på läktaren med jämna mellanrum. Vissa krigar på i AHL medan andra, exempelvis Michael Lindqvist, Eric Martinsson och Carl Persson, har återvänt till Europa.

Jag frågade en NHL-scout om han trodde att det faktum att vissa svenskar åkt hem så tidigt efter att de skrivit kontrakt skulle avskräcka klubbar från att göra sådana här sajningar i framtiden. Han trodde inte det, men gjorde tillägget att ”det ändå innebär att vi måste göra ett bättre jobb i våra efterforskningar kring hur spelaren fungerar utanför isen”.

Jag tror ändå att vi får se en hel del SHL-spelare få/ta chansen i Nordamerika nästa säsong. Huruvida de stannar eller inte blir en senare fråga. En del har en out-klausul i sina kontrakt som gör det möjligt för dem att bryta kontraktet med sin NHL-klubb om de spelar i AHL i mitten av november.

Jag har plockat ut tio namn, samtliga odraftade eller med free agent-status, som jag tror har goda möjligheter att få NHL-kontrakt. För vissa av dem är givetvis KHL och Schweiz också alternativ, men här har jag i första hand tittat på hur NHL-kompatibla de är.


Foto: Bildbyrån/Andreas Sandström

Adam Reideborn, mv, Djurgården

För andra säsongen i rad är han SHL:s bästa målvakt. Det borde rimligen öppna en hel del NHL-dörrar även för en spelare som hunnit bli 27 år. Reideborn hade NHL-anbud redan efter sin starka säsong i fjol, men valde klokt nog att stanna i SHL då de klubbar som hörde av sig inte gav rätt känsla.
– Det var inget anbud som jag kände var hundra procent rätt och där jag kände att jag fick en chans. Jag tycker att jag är redo nu, men jag kommer ändå att vänta tills jag får något som känns bra och som jag vet kommer att ge mig en ärlig chans därborta, sade han till mig tidigare under säsongen.
– Känner jag att jag är fjärde- eller femtemålvakt i en förening känns det helt onödigt att åka över. Då står jag mycket hellre här i Djurgården, utvecklas här och får chanser att spela hockey. Jag vill dit, men det ska kännas rätt när jag testar.

Han har ett år kvar på kontraktet med Djurgården, men det skulle vara otroligt förvånande om han blir kvar.


Foto: Bildbyrån/Jonas Ljungdahl

Viktor Andrén, mv, Växjö

Redan efter hans succéartade slutspel i fjol uppstod det NHL-intresse. Det blev inget den gången, men jag tror att det finns en god chans att han får en ny chans nu. Och även om den här säsongen kanske inte har varit lika succéartad som fjolåret – ännu i alla fall – är det alltid ett sug efter målvakter på andra sidan Atlanten.
– Det jag vet är att det fanns intresse från vissa håll och kanter, men att det inte gick i hamn den här gången. Men jag sitter inte och är ledsen och bitter över det. På ett sätt känns det nästan tvärtom, att det är lite skönt. Jag behöver mer tid på mig, jag behöver spela fler matcher på hög nivå, sa han till min kollega Måns Karlsson i somras när det stod klart att det inte skulle bli något NHL-kontrakt.


Foto: Bildbyrån/Petter Arvidson

Carl-Johan Lerby, b, Malmö

21-åringen har övertygat i SHL den här säsongen och går mot ett genombrott. Jag vet att han finns på en del NHL-klubbars radar, men frågan är givetvis om han inte skulle tjäna på ett år till i Malmö. En lösning likt den Edmonton Oilers har kring Joel Persson i Växjö skulle kunna vara idealisk för Lerby. Att en klubb säkrar hans NHL-rättigheter, men sedan lånar ut honom till Malmö kommande säsong för att utvecklas ytterligare.

Lerby ger lite Lawrence Pilut-vibbar, men är fortfarande inte riktigt framme. Spelsinnet och passningsskickligheten finns tveklöst där, men man skulle samtidigt vilja se lite mer explosivitet och mognad i det defensiva spelet.

Själv verkar han medveten om att det finns saker att jobba på.
– Jag är inte jättestor och tittar man nu är det flera mindre spelare som dominerar i NHL. Men jag har en lång bit kvar…, konstaterade han när vi talades vid förra veckan.


Foto: Bildbyrån/Ola Westerberg

Emil Djuse, b, Skellefteå

Han har snittat mest speltid av utespelarna i Skellefteå och lite under radarn gjort en riktigt stark säsong. Emil Djuse har dessutom riktigt starka underliggande siffror som visar att Skellefteå för spelet när han är på isen och att han dessutom haft en del oflyt i sin utdelning framåt. Nu får han dessutom chansen att debutera i Tre Kronor under Beijer Hockey Games nästa vecka, vilket kommer att ge honom ännu mer och bättre exponering.

Intresset har redan bekräftats av agenten Jacob Hedin i en intervju med Norran.
– Det är lite av en backbrist på andra sidan av Atlanten vilket medför att möjligheten att åka över ökar. Och det är många NHL-klubbar som följer honom även i år, sade Hedin till Norran härom veckan.

Emil Djuse har hunnit bli 25 år, men det tror jag inte hindrar honom från att få ett erbjudande sett till hur bra han har spelat den här säsongen.


Foto: Bildbyrån/Johan Bernström

Nick Ebert, b, Örebro

Amerikanen har i mitt tycke varit en av ligans bästa backar den här säsongen. Han är ett offensivt hot med sin bössa, men har även visat prov på att kunna flytta spelet i rätt riktning. Liksom Djuse har han starka underliggande och spelar mest av alla i Örebro.

Ebert har redan gjort sina hundår i AHL under sin tid i Los Angeles och Dallas organisationer. Jag vet att han inte är sugen på att riskera att hamna där igen, men samtidigt har han sagt till mig att NHL fortfarande är en målsättning.
– Absolut, jag ska inte ljuga. När jag var yngre var det drömmen och jag har inte uppnått det målet än. Det är något som finns i bakhuvudet och som jag tänker på rätt ofta. För att få chansen där måste man kunna dominera här, vara en av de bästa backarna i den här ligan eller någon av de andra toppligorna i Europa. Min plan är att bli det, att göra så bra ifrån mig att de får upp ögonen för mig och ger mig en chans där borta, sade han i november.

Ebert fyller 25 år i vår. Han är inte för gammal för att få en ny chans, men kan samtidigt inte räknas som en talang längre. Nu eller aldrig?


Foto: Bildbyrån/Andreas Sandström

Olle Alsing, b, Djurgården

Vilken förvandling! Från närmast petad i Leksand i Hockeyallsvenskan till gott om speltid och bra prestationer i Djurgården. Alsing inledde säsongen riktigt intressant, fick förtroende i första PP-uppställningen och gjorde en hel del poäng. Nu har han elva raka matcher utan utdelning och speltiden har gått lite upp och ned.

Det är ändå lätt att se att det här är en backtyp en NHL-klubb skulle uppskatta. Han är bra på rören och har bra speluppfattning och faller därmed lite slarvigt in i kategorin ”modern back”. En latebloomer med en hel del potential, även om han fyller 23 år i år och under normala omständigheter skulle anses befinna sig i sin prime redan. I likhet med Carl-Johan Lerby skulle jag tro att han tjänar på en till säsong i SHL och få ännu mer utbildning under erkänt duktige backtränaren Stefan Nymans ledning.


Foto: Bildbyrån/Simon Hastegård

Jakob Lilja, fw, Djurgården

Toppar man poängligan kommer man givetvis att få ögon på sig. Jakob Lilja har fått ett stort genombrott och dessutom gjort ett bra jobb på den internationella scenen med Tre Kronor ger mersmak.
– Jag har sagt till min agent att jag inte vill snacka om NHL, utan att jag vill spela bra här först, sade Lilja till mig tidigare under säsongen.
– Sedan får vi se nästa år var jag spelar, jag kanske är kvar här. Jag har inte en aning. Men det är klart att det öppnar upp när man får spela i landslaget och göra lite poäng.

Lilja fyller 26 år till sommaren så han är inte purung. Men NHL-klubbarna är ständigt på jakt efter spelare som kan fylla en roll. Inte minst utanför topp sex. Om Lilja anses vara en spelare som kan det kommer det att finnas en hel del anbud på bordet innan säsongen är över.


Foto: Bildbyrån/Andreas L Eriksson

Joel Kellman, c, Brynäs

24-åringen var riktigt bra i ett mediokert Karlskrona redan i fjol. Den här säsongen har han som förstacenter i Brynäs tagit spelet till ytterligare en nivå och visat att han kan spela bra internationellt också. Rikard Grönborg ger honom chansen i Beijer Hockey Games nästa vecka efter att ha landslagsdebuterat i Moskva i Channel One Cup.
– Vad jag gillar med honom är hur han tävlar. Det var jättekul att få se att han gjorde det även på internationell nivå, sade Grönborg i samband med presskonferensen i går.
– Sedan har han sin skicklighet och sitt spelsinne också. Han var en av de positiva överraskningarna förra turneringen och det gjorde mig jättenyfiken.

I min värld är Kellman en Pär Lindholm light. Inte lika välutvecklad i sitt tvåvägsspel ännu, men på god väg i den riktningen. Fortsätter han att göra bra insatser internationellt och producerar i Brynäs ska det mycket till om han inte åtminstone får anbud från NHL.
– Det ska nog mycket till för att det ska bli något, skulle jag säga, var Kellmans egen kommentar till NHL-ryktena när han pratade med Måns Karlsson under säsongen.
– Sen är det klart att det är en dröm, och så är det för alla. Att få spela i NHL är något man jobbar för såklart. Sen om det händer…det får vi se. Det får framtiden utvisa.


Foto: Bildbyrån/Fredrik Karlsson

Joakim Nygård, fw, Färjestad

SHL:s snabbaste lirare? Ja, definitivt en av dem i alla fall. Det gör att jag tror att det finns goda möjligheter för 26-åringen att få anbud. Nygård har producerat rätt fina siffror i SHL, men uppsidan är framför allt för en NHL-klubb att man skulle kunna sätta honom lägre ned i hierarkin och att han fortfarande skulle kunna fylla en roll med sin forecheck och spel i boxplay.
– Han är ett offensivt hot med sin speed samtidigt som han fyller andra funktioner också, konstaterade Grönborg efter att ha tagit ut forwarden till Beijer Hockey Games.

Nygård tackade själv nej till NHL-anbud efter förra säsongen. Då var hans motivering att han ville bygga sig ännu mer.
– Jag siktar på att göra en kanonsäsong i SHL för att skaffa mig ett ännu bättre utgångsläge till att få ett NHL-kontrakt efter nästa säsong, sade han till NWT förra våren.

Jag tror att han är på god väg.


Foto: Bildbyrån/Simon Eliasson

Emil Larsson, fw, Luleå

Han var en av SHL:s stora genombrottsmän i fjol med sina 23 mål för Luleå. Det gjorde att NHL-klubbar visade intresse för sonen till gamle storspelaren Janne Larsson redan då.

Den här säsongen har målen inte kommit i samma strida ström, men Emil Larsson känns som en mer komplett spelare nu och har inte minst visat att han kan prestera på internationell nivå med Tre Kronor.
– Han är inne i skiten, de obehagliga områdena och vågar göra det fullt ut, sade Rikard Grönborg efter att ha tagit ut Larsson till Beijer Hockey Games.
– Då kanske man undrar ”borde inte alla våga göra det?” Men det är inte så lätt att positionera sig själv och vara där saker händer. Det kanske är ett flytmål, ett returmål, men på något sätt har han sniffat upp det området och lyckats vara där. Han kom in som reserv förra turneringen och var väldigt övertygande.

Vill Emil Larsson ta klivet tror jag att han spelar i Nordamerika till hösten.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten