Kajsa Armborg.
Nyheter

Jättetalang i fotboll – nu satsar hon allt på hockeyn: ”En stor familj”

ANNONS

Hon gick en fin framtid till mötes som fotbollsspelare. Men för Kajsa Armborg fanns det aldrig några tvivel om att det var ishockeyn som gällde. Nu gör hon sin femte SDHL-säsong i Leksand – och känner att hon tagit rätt beslut.
– Den fotboll jag hann spela för några år sedan fick komma utöver hockeyn, säger hon till hockeysverige.se.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)
Leksand fick en mycket fin start på SDHL. Men efter det har det gått lite trögare för tränaren Uffe Hedbergs tjejer, även om laget vann i den senaste matchen mot HV71 med 3–2.

Många spelare i laget är med stor säkerhet intressanta för förbundskaptenen Ylva Martinsen. En av dessa syns och hörs inte mest, Kajsa Armborg. Hon kommer från Örebro, spelade fotboll i Örebro SK och klassades som en av distriktets mest lovande fotbollsspelare för fyra år sedan. Bland annat vann hon ett JSM-silver i elvamannafotboll och ett JSM-guld i futsal. Lägg därtill ett brons från Gothia Cup som 15-åring. Där förlorade Örebro semifinalen mot storklubben PSG:s akademilag.

Nu har Kajsa Armborg lagt skruvdobbarna och ”pjucken” på skohyllan.
– Den här sommaren blev det ingen fotbolls alls faktiskt. Tyvärr hanns det inte med, säger Kajsa Armborg när hockeysverige.se träffar henne för en intervju i Tegera Arena och fortsätter:
– Hockey är min högsta prioritering och allt fokus har legat på den. Den fotboll jag hann spela för några år sedan fick, så att säga, komma utöver hockeyn. Jag inte tränat fotboll på några år så nu känns det inte ens som det är något jag ens behöver fundera på, tyvärr, vilket är lite tråkigt för jag kan sakna fotbollen ibland.

Har du någon gång ångrat att du valde hockeyn före fotbollen?
– Nej, något sådant har jag inte känt ännu. Sedan saknar jag laget jag spelade med då vi var på topp, men hockeyn var ett bra val.

Om du träffar en tjej i sju-, åttaårsåldern som frågar varför hon ska satsa på hockey, vad svarar du henne då?
– Alla vi som är i laget känns som en stor familj. Det är många saker som betyder mycket utöver själva hockeyn. Man får kompisar för livet, du träffar människor och får ett stort kontaktnät genom att vi spelar mot varandra, träffas på landslagssamlingar och så vidare. Jag skulle säga att hockeyn ger mycket till livet. Det blir en livsstil. 

HOPPAS LULEÅS SATSNING GER RINGAR PÅ VATTNET”

Kajsa Armborg tycker också att förutsättningarna för att spela dam- och flickhockey i Leksand i dag är relativt bra.
– Det har blivit bättre. Vi hade en tjejdag här i Leksand och då kom det många tjejer, runt 30-40 som var anmälda. Det finns flicklag, damjuniorerna och vi i A-laget så det finns helt klart lag att spela med.
– Vi var flera stycken från damlaget som ställde upp och var med på tjejdagen. Sedan har det varit några med och hjälpt till med flicklaget tidigare säsonger.

Vad krävs det om vi ska få en mer jämställd hockey i Sverige?
– Det är jättesvårt, men det handlar väldigt mycket om pengar. Samtidigt vore det mycket roligare om folk har en bättre inställning till just damhockeyn.
– Oftast säger folk ”Ni får inte tacklas så det är inget roligt att vara där och titta”. Vi förstår att tacklingar gör en del när du är där och tittar. Du måste kunna mycket hockey för att titta och förstå dom här små detaljerna i spelet. Det blir mycket mer ytor och man ser hockeyn på ett helt annat sätt då vi spelar.
– Jag skulle vilja att folk ändrar sin inställning och ger damhockeyn en chans. När vi frågar svarar många att dom inte har varit och tittat på någon match. ”Klart att du inte vet hur det fungerar om du inte ens har gett det ett försök”.
– Sedan är många positivt överraskade också för SDHL har kommit upp väldigt mycket i nivå. Det är väldigt många bra spelare och lag här i Sverige idag. Folket utanför behöver ge det en chans.

Känns det som ligan blivit bättre den här säsongen och intresset för SDHL har ökat?
– Ja, det tycker jag. Enligt mig har alla lag höjt sig ett steg från förra säsongen. Om vi ser till Luleå som slog publikrekord i rekordmatchen, intresset där är jättestort. Luleå har en bra marknadsföring och har fått in pengar till sitt damlag.
– Det mycket vad det betyder att Luleå gör en sådan satsning och att folket där gillar damhockeyn så pass mycket. Det skulle vi behöva här också, säger Kajsa Armborg samtidigt som Anna Borgqvist smiter förbi och skojar lite med sin lagkamrat.


Foto: Bildbyrån/Kenta Jönsson

GILLAR KONKURRENSEN I SDHL

Kajsa Armborg kom till Leksand kom till Leksand 2014 efter en halv säsong i Nora och en halv i Almtuna. Redan då hade hon fått prova på spel i juniorlandslaget. Sedan dess har hennes utvecklingskurva gått stadigt uppåt även om hon inte är med i toppen av poängligorna och slåss.
– Först och främst har jag tagit en annan roll, en defensiv. Innan jag kom hit var jag inte riktigt lika defensiv. I dag ser jag mer helheten i ett lag. Alla är en pusselbit i laget och alla behövs för att man ska kunna lägga pusslet. Det är viktigt att alla tar sig an sin roll och gör det bästa utav den.

Leksandsforwarden har spelat två JVM, 2015 och 2016, vilket också har betytt mycket för hennes utveckling.
– Ja, så är det. Det var där jag först fick känna på hur mycket hockeyn fortfarande kan utvecklas i Sverige. Nu tycker jag att vi har kommit upp till den nivån. När jag var med första gången tyckte jag ”oj, hjälp, vad USA och Kanada är bra”.
– Nu märker vi internationellt att vi är närmare och slåss med USA och Kanada mer och mer. Det gäller att hålla i det här.

Tror du att det har en stor betydelse då det gäller just det här med att närma sig USA och Kanada att vi har många bra utländska spelare i SDHL?
– Det finns väldigt många åsikter om det, men jag tycker att det är bra att den här konkurrensen finns. Sedan är det såklart så att lagen borde använda svenska och även då unga spelare för att utveckla dom.
– Samtidigt behöver vi ha en bra bredd för att kunna ta upp våra unga spelare så inte lagen har en eller två bra femmor och sedan går det mycket neråt i tredje och fjärde. Det måste ändå finnas en hög lägstanivå i laget.

SPORRAS AV ATT MÖTA DE BÄSTA

Har du personligen utvecklats genom att spela mot spelare som Jennifer Wakefield, Michelle Karvinen, Jenni Hiirikoski och så vidare?
– Ja, helt klart. Det är spetskompetens som kommit hit och det har jag utvecklats av på alla sätt och vis. Jag tar intryck av dom både på och utanför isen av allt det dom gör, fungerar och tänker.

Om du ser till Leksands säsong, hur skulle du sammanfatta den?
– Vår inledning var väldigt, väldigt bra. Den är vi alla nöjda med, men vi vill vara mer än nöjda, men det är vi inte över det som skett senaste tiden. Vi vann ändå mot HV71 så vi är på väg tillbaka, säger Kajsa Armborg som på 17 matcher svarat för två mål och totalt fyra poäng.
– Säsongen har börjat bra. Senaste matcherna har det inte fungerat riktigt lika bra, men jag ska försöka hålla uppe nivån. Jag vill verkligen det och det känns som att det är mitt år nu. Jag ska pressa mig dit igen.

Varför har det varit lite tuffare mot slutet?
– Jag har börjat ett nytt jobb på PostNord. Det har tagit hårt både på det mentala och kroppen. Jag är brevbärare så jobbet är fysiskt vilket gör att det blir jobbigt mentalt att både orka med det fysiska både på jobbet och här. Jag går upp sex och kommer hem runt tio på kvällen, men PostNord anpassar sig väldigt bra då jag behöver vara ledig för att spela match.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL