Ebba Berglund.
SDHL 1

Toppback i SDHL – och SM-seglare

ANNONS

Hon har spelat för ett par av Sveriges största klubbar, är klar för svenska mästarna – och har spelat i landslaget. Men Ebba Berglund har nu också tävlat i SM – i Express-segling. En karriär hon kan tänka sig att ta upp igen när hockeykarriären är över.
– Det är definitivt något jag skulle vilja lära mig mer om för det är verkligen riktigt roligt. Så, ja, det skulle jag absolut kunna tänka mig, säger hon till hockeysverige.se.

Många av våra hockeyspelare på elitnivå tillbringar timtal ute på golfbanan under sommarhalvåret. Vi har även under sommaren mött en före detta sportchef (Fredrik Jax) som ägnar sig åt konstnärsyrket vid sidan av sin stora passion för hockeyn. Likaså en elitmålvakt i Vita Hästen (Marcus Hellgren Smed) som gärna åker hem till Dalarna för att mata får och koppla av i naturen. Men att passa på att utnyttja sommaren till att tävla i Segling tillhör i alla fall ovanligheterna. För Luleås nyförvärv Ebba Berglund var det dock givet att tacka ja till att deltaga i Express-SM i Nynäshamn under den gångna helgen.
– Det stämmer. Jag har varit med i Express-SM i Segling, berättar den 20-åriga backen med rötterna i Örnsköldsvik och fortsätter:
– Det var alltså svenska mästerskapet i Expressklassen för segelbåtar. Vi var 21 eller 22 startande ”Expresser” och som var med och fightades. Det var tre heat första dagen och tre heat andra dagen. Tredje dagen, vilket var igår (läs: söndag), var det två heat. Sedan är det en totalplacering som räknas efter det att man fått poäng i varje heat. Det gäller att få så låga poäng som möjligt. En förstaplats ger ett poäng och så vidare.

Nu var inte Ebba Berglund ensam i båten.
– Nej, vi var fem stycken på vår båt så jag var en av gastarna. Dom andra var min bonuspappa Martin Rubing (som vann brons tillsammans med sin besättning i Express-SM 2016) , mamma Pia och sedan var det Patrik Lundgren och Benny Pettersson. Båten heter för övrigt Team Falsat.
Hur gick det?
– Det gick faktiskt lite under förväntan och vi slutade först på en sjätteplats. Vi tabbade till oss lite sista dagen under dom två racen, vilket var trist, men vi får satsa på nästa år istället.

Även om Ebba Berglund är en van seglare så var det här debuten när det gäller att tävlingssegla.
– Det här var min första riktiga tävling. Sedan har jag tävlat mycket i mina yngre dagar med min bonuspappa som också är den som styr båten. Även mamma är med där.

Därifrån till att tävla i SM, det är ett ganska stort steg.
– Ja, precis. Jag fick frågan och jag tyckte att det kändes skitkul och jag blev jättetaggad. Det var bara att gå igenom grunderna igen och finslipa litegrann. När det väl sitter där så sitter det.
 – Jag snubblade lite någon gång (skratt) men jag tycker ändå det gick bra. Synd att vi hade lite otur med dåliga vindar, men så är det väl. Nästa år kanske det är vi som har tur.

Här med bonuspappan Martin Rubing.

Själva seglarintresset kommer det från din bonuspappa?
– Ja, självklart. Det är han som har influerat mig in i det där. Samtidigt har jag alltid tyckt det har varit skönt och avslappnande att komma ut på havet, så jag nappade direkt när jag fick frågan om jag var intresserad av att vara med och tävla.

Ebba Berglund tror också att hon i alla fall kan dra lite nytta av seglingen i sin hockey.
– Självklart det här med samarbete och kommunikation som är A och O när man seglar. Just den biten skulle jag säga absolut. Annars skiljer det sig ganska mycket. Det tycker jag är ganska kul också, att kunna vara med och tävla men på lite andra villkor och premisser.

Backtalangen har alltså nyligen flyttat till Luleå från Linköping, men hon tycks vara ensam i laget om att tävla i segling eller någon annan båtsport.
– Vad jag vet så är det ingen annan i laget som tävlar med båtar. Men det var många i laget som var sugna så vi få kanske dra ihop ett gäng och segla lite, säger Luleåbacken med ett skratt.

Är segling en sport du kan tänka dig hålla på med efter att hockeykarriären är över om tio, femton år?
– Det är definitivt något jag skulle vilja lära mig mer om för det är verkligen riktigt roligt. Så, ja, det skulle jag absolut kunna tänka mig.

Och avkoppling med segling är något du rekommenderar till alla hockeyspelare?
– Ja, definitivt. Det finns ingenting som lugnar en så mycket som havet, avslutar Ebba Berglund. 

Foto: Bildbyrån

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch