VÄRLDSMÄSTARE! Äntligen fick Lias sitt VM-guld.
VM 2018

Lias Andersson: ”Aldrig varit så nervös – alla vet vad som hände i JVM”

ANNONS

Juniorkronorna föll i JVM-finalen. Lias Andersson kastade upp silvermedaljen på läktaren. Men i VM fick 19-åringen sin revansch. Tre Kronor blev världsmästare efter straffdrama – och silvret blev till guld.
– Jag har nog aldrig varit så nervös i hela mitt liv, säger Lias till hockeysverige.se. 

KÖPENHAMN (HOCKEYSVERIGE.SE)
Hockeysäsongen 2017/18 är över för Lias Andersson. Och vilket år det blev. Ett år som forwarden dessutom fick avsluta som världsmästare.

Det trodde han nog inte efter JVM i Buffalo. Lias var kapten för Juniorkronorna som förlorade finalen mot Kanada. En helt förkrossad 19-åring kastade upp silvermedaljen på läktaren.

Men nu kan Lias Andersson alltså hänga ett guld om halsen. Efter att Tre Kronor vunnit VM-finalen på straffar kom tårarna, och den här gången var det glädjetårar.
– Jag avslutade förra säsongen med att vinna ett guld (i HV71) och fick avsluta den här på samma sätt. Det är helt fantastiskt. Det är speciellt, berättar en tillsynes väldigt rörd Lias.
– Alla vet ju vad som hände i JVM och det där silvret. Så det känns så jävla skönt att stå här med en guldmedalj runt halsen.

Man kan förstå den känslostorm som pågår i huvudet.
– Jag är rörd, men jag är mer lättad. Jag har gått och väntat på att vinna någonting i Frölunda den här säsongen och jag… Jag har verkligen saknat att få spela de här viktiga matcherna.
– Även fast jag inte spelade så mycket så är det skönt att bara få vara en del av ett lag som är så fantastiskt bra. Jag har väldigt svårt och se att jag någon gång kommer spela i ett lag som är bättre än detta. Jag är så fantastiskt glad.


Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

”MEST NERVÖSA ÖGONBLICKET I MITT LIV”

Den nervkittlande finalen fick Lias följa från bänken, och det hade fler nackdelar än att inte få vara där ute på isen.
– Jag har nog aldrig varit så nervös i hela mitt liv. Det var utan tvekan det mest nervösa ögonblicket i mitt liv.

När Mika Zibanejad satte dit den viktiga kvitteringen till 2-2, och firade precis vid Tre Kronors bås, hamnade Lias mitt i händelsernas centrum. Men det hade sitt pris.
– Jag fick (Magnus) Hellbergs stöt i ansiktet och jag fick några snytingar. Men det var det värt, säger han med ett skratt.

”SMAKAR JÄVLIGT GÖTT – DET GÅR INTE ATT BESKRIVA”

För efter en straffläggning var VM-guldet i hamn. Filip Forsberg satte dit den avgörande straffen, och när Anders Nilsson räddade Schweiz efterföljande försök var guldet ett faktum.

Hade du orkat med ett silver till?
– Nej det hade jag verkligen inte gjort. Det är så skönt. Jag ska in och pussa lite på guldmedaljen nu.

Så hur smakar guldet?
– Det smakar jävligt gött. Det går inte att beskriva. Det är fantastiskt.

Den här artikeln handlar om: