Mattias Ritola med sin dotter.
Nyheter

Mattias Ritola: ”Det har varit ett helvete, rent ut sagt”

Han har haft förväntningar på sig att vara lagets frälsare. Men starten i Hockeyallsvenskan har varit tung för Mattias Ritola. När han nu är skadefri och känner att kroppen äntligen börjar svara på all rehabträning.
– Efter nyår ska vi sätta fart ordentligt på det här, säger leksingen till hockeysverige,se.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)
Mattias Ritola flyttade till Leksand från Schweiz under förra säsongen då laget spelade i SHL. Många förväntade sig att han näst intill ensam skulle hålla laget kvar i högsta serien. Givetvis var verkligheten en annan. Även om Ritola svarade för tre mål och totalt fyra poäng på sex matcher i kvalet mot Mora, vilket han var poängbäst i Leksand med, så räckte det inte för att behålla platsen i SHL.

Ritola valde, trots flera lockande erbjudanden, att stanna i Leksand för att hjälpa laget tillbaka till SHL. Inledningen på säsongen blev dock trög för 30-åringen precis som för hela laget. Men när hockesverige.se träffar honom efter Leksands seger mot Vita Hästen med 2–0 har spelet lossnat för honom och med dottern på armen berättar han med ett leende om vinsten.
– Det är helt klart en styrka att vinna trots att vi inte spelade bra. Jag tycker att vi gör det lite omständligt, men vi hittar ett sätt att vinna matchen och det är vad som är viktigast.

Förra säsongen var alltså inte lika munter för Leksand och Ritola. Förväntningarna på hans prestation var stora. Han skulle bli den stora frälsaren, men det ville inte riktigt lossna för honom poängmässigt i grundserien. Själv vill han lägga den säsongen bakom sig.
– Jag såg det själv inte så utan när jag kom hit försökte jag bli en del av laget så snabbt som det gick. Ärligt talat känns det som jag har ältat förra säsongen nog. Jag är glad att jag är här i dag.
– Vi har startat en resa och även om säsongen startade tungt har vi hittat ett sätt att spela en bra ishockey på, även om vi inte gjorde det just i dag. Jag tycker att det ser bra ut och vi tar nya steg varje dag. Efter nyår ska vi sätta fart ordentligt på det här.

Känns det som laget i inledningen av serien fortfarande spelade SHL-hockey och inte anpassade sig efter spelet i Hockeyallsvenskan?
– I Början tycker jag att vi mest åkte runt och jagade. Vi hade inga riktiga linjer i spelet utan det var väldigt hafsigt. I dag tycker jag att det är helt annat uppstyrt.


Foto: Bildbyrån/Daniel Eriksson

”JAG HAR ETT MÅL – DET ÄR ATT GÅ UPP IGEN”

Ritola, från Borlänge, gör nu alltså sin tredje vända i Leksand. Första vändan var redan 2005 då han flyttade dit från Frölunda. Efter NHL-debut med Detroit 2007/08 och spel i Nordamerika till och med säsongen 2011/12 gjorde han några säsonger i Modo innan han kom vända två till Leksand. Efter en säsong i Skellefteå och en halv i Fribourg-Gottéron återvände han ”hem”.
– Jag har alltid hållit på Leksand sedan jag var liten. Självklart är det skitkul att jag då är här i dag. Jag är här för ett mål och det är att gå upp igen. Det hoppas jag att vi ska klara av.
– Givetvis har det sociala att få komma hem till Leksand igen betytt mycket. Speciellt eftersom jag åkte över till USA tidigt och var där länge. Jag har varit lite överallt och då är det självklart skönt att få komma hem, säger Ritola som inte bor långt från Tegera Arena i dag.

Medan dottern påpekar att pappa tog pucken under matchen och även något oklart om några hästar så kommer vi in på Mattias Ritolas säsong. På 28 matcher har han svarat för fem mål och totalt 15 poäng.
– Självklart var det en tung start med skadan jag åker på under försäsongen. Jag måste säga att det har tagit en lång tid att komma tillbaka, men i går gjorde jag sista passet med Leffe (Carlsson) så nu får det vara nog.
– Kroppen känns helt klart bättre och bättre, men efter några dagar med Leffe så är den rätt sliten, skrattar Ritola samtidigt som han tittar bort mot sin tränare som blir intervjuad längre bort i korridoren.

”NU SKA DET BARA GÅ FRAMÅT”

Vad är det som gjort att det sakta men säkert har börjat släppa för dig?
– För det första tycker jag inte att min skridskoåkning har funkat och det är också vad Leffe och jag har jobbat på. I och med att jag inte fick åka någonting under första sex veckorna på försäsongen behövde jag komma tillbaka.
– Det har varit ett helvete, rent ut sagt, med skridskoåkningen och allt det där, men jag är jätteglad att jag gjort det och, som jag sa, så hade vi sista passet igår. Nu ska det bara gå framåt.  

Hur mår kroppen idag?
– Den är rätt slut (skratt), så är det. Nu får jag några dagar utan match och det kommer bara bli träningar med laget.

Leif Carlsson har betytt mycket för Leksands marsch uppåt i tabellen, men även den assisterande tränaren Jens Nielsen, har varit viktig för stämningen i laget och kreativiteten offensivt.
– ”Jensa” har kommit in bra. Han får oss att slappna av och våga göra saker. Det är samma sak med Leffe, han vill få oss att spela hockey. Det har varit kanon och jag tycker att dom passar varandra bra.

Har du fått en friare roll som gjort att det börjat lossna poängmässigt sedan dom kom in eller hur upplever du det?
– Klart att Leffe varit med i SHL under några år så han vet vem jag är som hockeyspelare. Friare och friare… det ska jag inte säga att jag har. Det gäller att rätta in sig i systemet och gör du det så får du också ut det du är bra på, avslutar Mattias Ritola.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten