Sök
SHL

Studier + hockey = sant! – ”Det finns definitivt ett samspel”

Av naturliga skäl kretsar en stor del av en ishockeyspelares vakna tid kring just ishockey. Men vissa stunder, när de inte är på isen eller i gymmet, finns möjlighet att göra sådant som får dem att tänka på annat. Och allt fler väljer att ägna den tiden åt studier.
– För fem år sedan hjälpte vi färre än tio spelare. Idag är det över hundra som studerar, säger rådgivaren Anna Söderlind till hockeysverige.se.

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)

Utbildningsföretaget Phocus arbetar med individuell rådgivning när det kommer till studier för spelarfackföreningen Sicos medlemmar. Tillsammans har de hittat bra lösningar för att uppfylla önskemålen kring studier. Förra säsongen var det Luleå som hade flest a-lagsspelare i SHL som studerade hos företaget – hela åtta stycken.
– Det är ett väldigt speciellt liv, och man behöver lite extra hjälp och stöttning för att få studierna att fungera, säger Anna Söderlind som arbetar som affärsansvarig och rådgivare på Phocus.

Anna Söderlind, Phocus.

Samarbetet mellan Phocus och spelarfacket har funnits i ungefär fem år och i början var det inte speciellt många som utbildade sig. Men det senaste året har antalet utbildade spelare i SHL blomstrat ordentligt.
– Jag upplever att det skett en kulturförändring. För fem år sedan var det mer avvikande att studera. ”Vadå, jag ska satsa på hockeyn, varför ska jag plugga?” Men sedan har man insett att det bara är positivt om man har någonting annat att fokusera på vid sidan om sin elitidrottskarriär, säger Anna.

Främst fokuserar rådgivarna på att stötta elitidrottare som ännu inte slutfört gymnasiet, vilket enligt Anna är en hel del.
– Alldeles oavsett vad du ska göra efter din karriär är det viktigt att ha klarat av gymnasiet, säger hon.
– Sedan har vi även skräddarsytt ett antal kurser som finns online. Där har vi bland annat en ekonomikurs som är den mest populära. Där får man lära sig om investeringar, lån och sparande. Och det är ett par hundra spelare som gått den kursen.

Hur fungerar utbildningen rent praktiskt?
– Vi använder oss av en läroplattform online och där finns all information man behöver för att kunna studera. Och det finns inga tidsbundna aktiviteter. När man har tid och möjlighet kan man gå in där. Det är helt utifrån spelarens schema och vardag.

MAX FRIBERG VALDE LEDARSKAP

I dag har Phocus studenter i 27 av 28 klubbar i de högsta herrligorna, SHL och Hockeyallsvenskan. Och under förra säsongen var det cirka 20 utlandsproffs som studerade via företaget. En av dem är Max Friberg, som under sin tid som lagkapten i Montreals farmarlag St. John’s IceCaps läste en kurs i organisation och ledarskap.
– Det ämnet intresserade mig mycket, inte bara när det gäller tränare utan även chefer på vanliga arbetsplatser. Hur man ska arbeta för att få ihop alla, att sträva mot samma mål och samtidigt få folk att utvecklas och känna att de blir bättre, berättar Max.

Frölundaforwarden hade kontinuerlig kontakt med sin en utbildningsansvarig, och förklarar att företaget var väldigt flexibla när det kom till inlämningar. Ibland var spelschemat så pass tufft att han helt enkelt blev tvungen att skjuta på en uppgift, vilket inte var några problem.
– Och när jag lämnade in mina uppgifter, vilket brukade vara varannan vecka, så märkte hon att jag var intresserad så hon ställde lite följdfrågor så jag fick utveckla vidare. Det var nyttigt, säger Max som funderar på att söka ytterligare kurser nästa höst.
– Idrott och hälsa hade jag tänkt. Jag har kollat lite vad de har för olika kurser på universitetet. Men det är ju inte förrän om ett år så jag är inte så långt framme i planerna.

Kände du att studierna hjälpte dig att koppla bort hockeyn?
– Ja, det tycker jag. Det var lite därför jag gjorde det också. Nu gjorde jag detta på egen hand, satt på något fik någonstans och pluggade. Och att få komma tillbaka till skolmiljön igen hade jag tyckt var jättekul. Att träffa annat folk och prata ett annat språk än det i omklädningsrummet och runt hockeyn. Det tror jag är nyttigt för det sociala.

Upplever du att coacherna är oroliga över att du ska tappa fokus på hockeyn?
– Nej, jag upplever att de är uppmuntrande. I alla fall här i Frölunda. Vi har ju några som går i gymnasiet fortfarande och där är coacherna väldigt noga med att de spelarna kommer iväg till skolan i tid och så. Jag vet till och med att Pär (Johansson, backtränare reds. anm.) skypar med Rasmus Dahlin och kollar att han gör läxorna.

Mats Rosseli Olsen och Max Friberg. (Foto: Kajsa Kalméus/Tommy Holl)

PLUGGAR PÅ BUSSEN TILL BORTAMATCHERNA

En av Max lagkamrater, Mats Rosseli Olsen, har även han studerat vid sidan av hockeyn. Mats har visserligen gått via ett norskt läroverk, och alltså inte tagit någon hjälp av Phocus, men han känner precis som sin kollega att studierna hjälpt honom att koppla bort hockeyn.
– Det blir ju mycket hockey automatiskt i och med att man spelar, till och med när man pratar i telefon med föräldrarna blir det mycket hockey. Så det är skönt att kunna ska kontakt med andra som pluggar på distans och prata om kurser och sånt. Det blir något annat.
– Sen är det kul att lära sig saker. Jag känner i alla fall att om man får till någonting i skolan, om man känner att man bemästrar något, då blir man nöjd. Det är kul.

Tidigare har Mats pluggat en kurs i företagsekonomi och han berättar att han lagt ungefär 5-6 timmar i veckan på studierna, vilket han själv inte tycker är så mycket.
– Vi reser ju en hel del, så då har jag haft med mig boken på bussen. Det blir någon timme här och någon timme där, och sedan några timmar hemma när man ska svara på uppgifterna. Men det har aldrig varit någon stress på något sätt, då hade jag ju inte gjort det.

Nu har norrmannen inte studerat sedan i våras då han tentade av en kurs under VM, men han är sugen på att påbörja något nytt efter årsskiftet.
– Jag har kollat lite på pedagogik, så man skulle kunna vara stödperson eller tränare i någon skola. Men jag har inte riktigt bestämt mig än.

MÅLSÄTTNINGEN – RUSTA FÖR ETT LIV EFTER HOCKEYN

Anna Söderlind berättar att hon tillsammans med sina tre kollegor vill minska trösklarna till studierna för elitidrottare. Hon upplever att spelarna uppskattar hjälpen med att navigera bland betygssystem, regler, meritpoäng och andra faktorer som kan uppfattas som krångliga när man vill ta sig an en utbildning.
– Det finns ju många olika spelartyper men det finns en grupp som kanske inte har jättebra självförtroende när det gäller studier. De har ju satsat fullt ut på sin hockeykarriär och skolan har kommit i andra hand. Då har man kanske en självbild av att studier inte är för mig, eller att man inte kan. Men då har vi sett att om vi kan hjälpa dem att komma igång och sätta upp strategin efter deras villkor så kan de ganska snabbt få tillbaka det självförtroendet. De märker att det är ganska kul att plugga, att de visst kan.

Vad har ni på Phocus för målsättningar med det ni gör?
– Målsättningen är att alla spelare ska känna att de är väl rustade att gå vidare i livet efter hockeyn. Man ska kunna se tillbaka på sin idrottskarriär och säga ”wow, kolla vad jag lärde mig grejer och vad det gynnade mig i min fortsatta karriär”. Motsatsen, som vi verkligen vill komma bort ifrån är att man har full fokus på enbart sin idrottskarriär så när man väl lägger av blir det mer ”åh, vad ska jag göra nu då, fram till pensionen?”

Har ni sett några kopplingar mellan studier och framgångar i hockeyn?
– Det är svårt att kartlägga exakt. Det finns ingen algoritm som samkör med poäng eller så. Men däremot kan man se att om man tittar brett på SHL-spelarna och vilka som studerar, så verkar det hänga ihop på något sätt. Det är inte så att studier gör dig sämre, utan tvärtom, det blir någon form av samreaktion. Sedan är det såklart alltid ”hönan eller ägget”, man kan ju alltid vända på det. Men det finns ett samspel, det har vi definitivt sett.
– Det man kan säga är att studier, och att göra någonting vi sodan av som inte är hockeyrelaterat, det är positivt. Både för det sportsliga, men det finns ju viss statistik kring mental ohälsa och där är studier också viktigt. Att man har fler ben att stå på. För skador kan hända när som helst och det är ingenting som går att försäkra sig emot.

Har ni några SDHL-spelare som pluggar också?
– Inte just nu. De är jättevälkomna att gå våra kurser såklart. Men eftersom de inte är organiserade i något fackförbund på samma sätt, vad jag känner till, så skiljer det sig lite grann när det kommer till samarbetet.
– Men de lägger ner lika mycket timmar och hårt jobb på sin hockey som herrarna, så de står ju också inför samma utmaningar och möjligheter. Så i framtiden vill vi nå dem också.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten