Sök
Uffe Bodin
BODIN: Jesper Bratt – en unik solskenshistoria som saknar motstycke

I fjol en inte överdrivet framstående allsvensk spelare i AIK. Nu klar för spel för New Jersey Devils i världens bästa liga. Jesper Bratts resa till NHL saknar motstycke under de senaste 21 åren. 

Okej, jag ska först och främst ta ett djupt andetag för att inte ge upphov till hybris här. Jesper Bratt har fortfarande inte spelat en enda NHL-match, en uttagning i en 23-mannatrupp i ett av NHL:s sämsta lag innebär inte per automatik en guldkantad karriär och det blir sannolikt bara nio matcher innan han skickas till juniorligan OHL. Men det finns ändå så mycket i den här historien som är unikt att jag inte kan låta bli att banka på den stora trumman.

För när Jesper Bratt spelar sin första match med New Jersey Devils – förhoppningsvis redan i den SVT-sända premiären mot Colorado Avalanche på lördag kväll – kommer han att bli unik under 2000-talet. Ingen spelare som har draftats lika sent som Bratt (162:a spelare i sjätte rundan) har nämligen NHL-debuterat som junior sedan säsongen 1995/96. Då fick Roman Vopat (vald som 172:a spelare 1994) och Richard Zednik (249:e spelare 1994) speltid som juniorer för St. Louis respektive Washington.

Vi startar Bratts resa i Buffalo kring midsommar förra året. NHL-draften avlöpte på många sätt planenligt med att Auston Matthews gick som etta till Toronto och Patrik Laine som tvåa till Winnipeg. På läktaren i KeyBank Center satt Jesper Bratt förväntansfullt och hoppades bli vald någorlunda tidigt. Vanligtvis åker inte svenska talanger över på draften om de inte anses ha väldigt goda chanser att väljas i de två eller möjligtvis tre första rundorna. Bratt fanns lite överallt på rankingarna och tog en liten chansning i hopp om att åtminstone kunna bli vald bland de 90 första spelarna. Han fick vänta längre än så. Faktum är att 18 svenskar hann plockas innan New Jersey Devils slutligen valde AIK-forwarden som 162:a spelare.

”RUNDORNA BARA GICK OCH MAN SATT OCH VÄNTADE”

När Jesper Bratt hade varit nere vid Devils bord, skakat hand, fått sin tröja och sin keps, dök han upp i den mixade zonen. Han sa det inte rakt ut, men kroppsspråket antydde en förvirrad kombination av lättnad och besvikelse. Lättnad över att äntligen ha fått allt överstökat, besvikelse över att han blev vald betydligt senare än han hade föreställt sig.
– Det var nervöst. Rundorna bara gick och man satt och väntade. Det var riktigt skönt när de ropade upp namnet till slut, sade han till mig med vad som nästan kan beskrivas som en suck av lättnad.

Fjolårssäsongen som följde var på intet sätt spektakulär. Bratt kom exempelvis inte med till JVM och sköt bara sex mål på 46 matcher i Hockeyallsvenskan. Medan andra ynglingar som Elias Pettersson och Jonathan Dahlén exploderade i samma liga fick Jesper Bratt det inte att lossna på samma förväntade sätt.

För ganska precis ett halvår sedan stod jag och intervjuade Bratt utanför en barack till omklädningsrum i Nyköping. Han hade just krönt sin ganska ojämna säsong med att ta J20-brons med AIK under SM-helgen. Då pekade allt på att han skulle bli kvar i AIK i Hockeyallsvenskan i ytterligare en säsong.
– Det vore otroligt kul att få stanna en säsong. Nu är det inte riktigt klart med tränare och så där än, så det får vi se, men det är absolut ett otroligt roligt alternativ, sade han då.

INTE FÖRST FRÅN ALLSVENSKAN – MEN FÖRST AV SITT SLAG

Men New Jersey Devils hade andra planer för 19-åringen. I maj skrev klubben ett rookiekontrakt med Bratt och initialt lät det som att man hade planen att spela honom i farmarlaget Binghamton i AHL. När sommaren sedan kom draftades han av storlaget London Knights i juniorligan OHL, en klubb som har varit med om att fostra NHL-stjärnor som Rick Nash, Corey Perry, Patrick Kane, Max Domi och Mitch Marner. En till synes bra landningsplats för Bratt som verkade ha kört fast i Hockeyallsvenskan.

När Juniorkronorna deltog i World Junior Summer Showcase i Michigan i månadsskiftet juli/augusti kunde man se klara framsteg i Jesper Bratts spel. Han gjorde fyra poäng på de fyra matcherna han spelade och var, i alla fall i min värld, en av de mer framstående svenskarna i turneringen. Hans fart, driv och teknik gjorde honom till ett ständigt hot och det fanns en antydan till att han var på väg att ta ett stort kliv i sin utveckling.

Men att han skulle gå från det till att vara aktuell för, eller ens konkurrera om en NHL-tröja… Nej, det kändes i ärlighetens namn otänkbart. Det är en annan anledning till att Jesper Bratts resa i det närmaste saknar motstycke i svensk NHL-historia. För tittar man på de spelare som tidigare tagit klivet från Hockeyallsvenskan till en NHL-debut är det i princip uteslutande spelare som har kommit till respektive lag med stora förväntningar på sig. Patrik Berglund, Mikael Backlund, Oliver Ekman Larsson, Filip Forsberg och David Pastrnak var alla mer eller mindre klassade som supertalanger, draftade i första rundan, medan en spelare som Michael Raffl redan var en seniorspelare när han gick från Leksand till Philadelphia Flyers 2013.

BÄSTA LIKNELSEN – OSCAR MÖLLER

Den bästa jämförelsen med Jesper Bratt jag kan hitta är Oscar Möller. Hösten 2008 slog han sig högst oväntat in i Los Angeles Kings NHL-trupp och kom att spela 40 matcher med klubben som junior. Möller var inte heller ett ”top prospect”, utan vald i andra rundan av draften 2007. Skillnaden där är att han hade fördelen att ha gjort två juniorsäsonger i Nordamerika och WHL innan han slog sig in i Kings.

Nu blev Möller – även om han har haft en fantastisk karriär så här långt – aldrig någon fullfjädrad NHL-spelare. Sin tidiga debut till trots. Och det är väl någonstans där man hissa varningsflagg. Bara för att man slår sig in i NHL som 19-åring finns det inga garantier för att man får en bra NHL-karriär. Det finns det otaliga exempel på.

Med det sagt har Jesper Bratt redan gjort mycket mer än någon någonsin kunnat förvänta sig av honom. När han väl står ombytt i Devils-skruden på blålinjen medan nationalsången basuneras ut inför hans första NHL-batalj har han redan trotsat oddsen rätt rejält genom att vara den lägst draftade spelaren att NHL-debutera som junior den här sidan 2000-talet. Det skulle jag ändå kalla en rätt så jäkla bra start.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten