Kevin Shattenkirk har stärkt backsidan – medan utskällde Dan Girardi lämnat.
Nyheter

N Y Rangers: Ett nyvunnet hopp om en ny Stanley Cup-jakt

ANNONS

Förstacentern är borta och förstemålvakten ett år äldre och ett år närmare slutet. Men Rangersfansen behöver inte ge upp hoppet om en Stanley Cup-titel. Inte riktigt än.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Anthony DeAngelo, b, Arizona, David Desharnais, fw, Edmonton, Kevin Shattenkirk, b, St. Louis, Ondrej Pavelec, mv, Winnipeg
Förluster: Oscar Lindberg, Vegas, Antti Raantta, mv, Arizona, Derek Stepan, fw, Arizona, Dan Girardi, b, Tampa Bay, Adam Clendenning, b, Arizona, Kevin Klein, b, Zürich, Tanner Glass, fw, Calgary, Brandon Pirri, fw, Florida

S9

S1HENRIK LUNDQVIST

Fortfarande kungen av New York. Gick igenom karriärens tuffaste prövning förra säsongen, när han till och med blev petad under en kort period, men visade under slutspelet och under hockey-VM att han fortfarande är en världsmålvakt. Hur många år till kommer hans något sargade kropp klara av den hårda matchningen? Lundqvists vinnarfönster börjar stängas igen, men än så länge finns det ingen större anledning att tvivla på supersvensken.

S2KEVIN SHATTENKIRK

Äntligen har New York Rangers fått in en offensiv världsback. Visst, Keith Yandle är en av de främsta offensiva backarna sett över de fem senaste åren, men känslan var att Alain Vigneault aldrig riktigt gillade honom. Nu får man in Shattenkirk på ett fyraårskontrakt för ett fyndpris av 6,65 miljoner dollar per säsong. Det luktar succé.

S3RYAN MCDONAGH

Rangers kapten och den viktigaste backen de senaste säsongerna. Ryan McDonagh är inte en av världens bästa backar, men ligger på nivån strax under världsklass. Bra i egen zon och en underskattad back rent offensivt. Kommer han bilda backpar med Kevin Shattenkirk? I så fall har Rangers potentiellt sett ett av ligans främsta tandem på backsidan.

S4MIKA ZIBANEJAD

Den svensk som kanske har den tydligaste ”upp till bevis”-säsongen i NHL. Efter några säsonger där han haft en ganska skyddad roll och inte fått speciellt stora rubriker måste Zibanejad nu kliva fram ordentligt. Efter trejden av Derek Stepan är det nämligen han som ska leda lagets offensiv. Stod för en lovande debutsäsong i Rangers trots skadebekymmer. Kan han ta nästa steg nu? Det måste han göra.
S6
Lagets poängkung: 
MATS ZUCCARELLO
Den nu 30-årige norrmannan har vunnit lagets interna poängliga två år i följd och ursprungstipset är att han gör det igen. Rangers har dock en väldigt bred forwardssida vilket gör att det är många om budet. Zuccarello känns dock som den mest stabila spelaren kring 50-60 poäng, och därför får han ikläda sig rollen som poängligafavorit. Enormt betydelsefull för Rangers.

S5ANTHONY DEANGELO

Den evige talangen får nu chansen att slå sig in i Rangers efter att inte ha gjort det i Arizona. DeAngelo har fått ett rykte om sig att vara en strulpelle och måste nu, vid 22 års ålder, växa upp om han inte ska kasta bort sin talang. För den finns där. Har, i sin backroll, gjort helt okej med poäng i AHL och bör kunna göra det helt okej även i NHL. Om han får ut all sin potential i New York Rangers kommer man ha gjort ett jättefynd.


HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

Det finns nog en hel del bitterhet i New York Rangers efter förra säsongen. Inför den var man ganska nederlagstippade, men sen stod man där i den andra slutspelsrundan med det på förhand givna bottenlaget Ottawa på andra sidan. Det blev dock en för svår uppgift. Med tanke på Pittsburghs stora skadeproblem på backsidan tror jag också Rangers känner i efterhand att man absolut hade kunnat slå ut dem också och gått till en final. Men så blev det alltså inte. I stället står man här med en ett år äldre Henrik Lundqvist, med Mika Zibanejad som förstecenter och med en lika ”jämngrå” forwardssida som man haft de senaste åren. Med andra ord kanske det är läge att en gång för alla smälla igen Rangers vinnarfönster? Nja, det är nog något år för tidigt för det. Backsidan är starkare än den varit på länge. Den enormt impopuläre Dan Girardi blev till slut utköpt. Kevin Shattenkirk hämtades in från den fria marknaden till en riktigt fyndlön. Framåt finns det potential i spelare som J.T. Miller, Pavel Buchnevich med flera. Och nog har man fortfarande en av världens bästa målvakter? Få lag har samma bredd som New York Rangers, och skulle man gå in i slutspelet skadefria kommer man ha ett lag som kan mala ned motståndarna. För att man ska bli en utmanare på riktigt krävs det emellertid att Kevin Shattenkirk blir en jackpott och att Mika Zibanejad blir den förstecenter man hoppas att han ska bli. Det finns mycket ”om”, men om alla ”om” slår ut på rätt sätt kommer New York Rangers återigen vara ett av de mer svårspelade lagen i den östra konferensen. Då kommer New York Rangers återigen räknas som en outsider när vi börjar närma oss slutspelet i vår. Vi håller det där vinnarfönstret öppet något år till.

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
30) Henrik Lundqvist
31) Ondrej Pavelec

BACKAR:
18) Marc Staal
22) Kevin Shattenkirk
27) Ryan McDonagh
42) Brendan Smith
55)  Nick Holden
76)  Brady Skjei
77) Anthony DeAngelo

FORWARDS:
10)  J.T. Miller
12) Matt Puempel
13) Kevin Hayes
1
7) Jesper Fast
20)  Chris Kreider
23) Bobby Farnham
2
5) Andrew Desjardins
26) Jimmy Vesey
36)  Mats Zuccarello
40) Michael Grabner
51) David Desharnais
61) Rick Nash
89) Pavel Buchnevich
93) Mika Zibanejad

COACH: 
Alain Vigneault (coach sedan 2013)

Den här artikeln handlar om: