Sök
Beatrice Johansson har gått igenom en tuff period.
SDHL

Lagkaptenen blev utbränd efter tuff period: ”Klarade inte av platser med mycket folk”

Efter en stressig period både på jobbet och i rinken gick till slut Beatrice Johansson in i väggen. Nu berättar hon för hockeysverige.se om den tuffa perioden – men också om hennes tankar kring ishockeyns förutsättningar i Sundsvall.
– Jag tycker att Sundsvall står och stampar på samma ställe hela tiden och det sker aldrig någon förändring. Man hör mycket, men det är ingen som tar tag i det. 

STÖDE (HOCKEYSVERIGE.SE)
I november 2017 sjukskrevs Sundsvall/Timrås lagkapten Beatrice ”Bea” Johansson. Ett tufft slit både på jobbet och i sitt hockeylag som slogs i botten av SDHL gjorde att hon blev utbränd. Till bloggen inside Sundsvall sa hon bland annat – Som min läkare har sagt nu så är min vardag 200 procentig. Jag lägger ner 100 procent på hockeyn och 100 procent på jobbet vilket i sin tur gör att det blir en överbelastning.

I slutet av april reste Hockeysverige.se till Stöde fem mil väster om Sundvall. Det är där Beatrice Johansson jobbar som inköpsansvarig på Piston. När vi slår oss ner för den här intervjun är det utåt sett en glad och i dag välmående hockeyspelare som tar till orda.
– Jag tycker att tiden i Sundsvall har varit jättekul och vi har utvecklats som lag. Just att ta steget upp till högsta serien var jättespeciell. Nu var det ett tag sedan, men att få vara med på den resan var det häftigaste jag har gjort, säger Beatrice Johansson som även är lite kritisk till hur klubben hanterat lagbygget senaste säsongerna:
– Jag tycker att Sundsvall borde bygga ett mer stabilt lag, ett svenskt lag. Det blir ofta att vi tar många utländska spelare, vilket gör att vi aldrig får en fast trupp. Det kan jag sakna lite grann.

Kan du utveckla det?
– Att lära känna varandra även utanför isen har, anser jag, en avgörande roll på isen. Jag tycker inte att vi hinner lära känna varandra just nu, tyvärr.

Är det annars under Modo-tiden du utvecklats mest som hockeyspelare?
– Absolut inte under Modo-tiden. När jag kom till Sundsvall ställde jag inte samma krav på mig själv utan gjorde det mer för att det skulle vara roligt. Under Modo-tiden hade jag oflyt med skador och fick även någon hjärnskakning så jag var borta länge.
– Jag tycker hockeyn har varit mycket roligare då jag mer såg på den som en rolig grej. Sedan valde jag att satsa mycket mer inför den här säsongen. Jag prioriterade träningen mer. Förut kände jag att jag måste prioritera arbetet eftersom det är där jag går runt ekonomisk. Under sommaren gick jag ut och sprang på lunchen för att hinna med det där lilla extra. Det kanske också är orsaken till att det slutade som det gjorde.

Till saken hör att Sundsvall fått ganska mycket stryk i SDHL under senaste säsongerna, något som givetvis påverkat mentalt.
– Det är inte roligt att vara i ett förlorade lag. Det vet alla som håller på med idrott. Klart att det har varit kämpigt psykiskt, men man måste på något vis bita ihop och fortsätta. Sedan kanske man får sätta upp lite andra mål och krav under säsongen, vad man ska klara av. Man måste sätta ett mål som faktiskt går att uppnå och istället sträva efter det.

För två säsonger sedan var Sundsvall/Timrå runt fem spelare på vissa av lagets träningar. Givetvis är det också något som påverkat lagets svaga insatser i SDHL.
– Det var helt klart en tuff resa då. Bland annat tappade vi två amerikanska tjejer den säsongen eftersom de inte fick något visum efter jul.
– Det är också sådant som ställer till det ofta, men även skador. Ser man till exempelvis Modo så har de juniorer att flytta upp när det blir tyngre perioder.
– Jag tycker att det ligger lite på klubben också, att börja ta lite ansvar, att vi verkligen ska utveckla det här. Jag tycker att Sundsvall står och stampar på samma ställe hela tiden och det sker aldrig någon förändring. Man hör mycket, men det är ingen som tar tag i det.

Varför lyckas inte Sundsvall/Timrå få till bredden?
– På något vis måste klubben komma ut och visa sig för yngre att damhockeyn också finns. Ofta blir man styrd i den yngre åldern ”min kompis håller på med fotboll så då ska jag också prova”. Klubben måste visa upp sig på skolor och försöka bygga något.
– Sedan är det kanske inte alla tjejer som vill spela med killar. Annars tycker jag själv att det är en jättebra start att man börjar spela där. Men det måste finnas en damorganisation där man kan komma in från början.

Fångar klubben upp dom yngre tjejerna som vill spela hockey idag?
– Ser man till yngre lagen så är det mer folk på träningarna än vad det har varit tidigare år. Det kanske är tjugo personer, men det är flickor.
– Det är fortfarande ett glapp i åldrarna. Tjejerna kan jag tänka mig är 10-12 år så de är inte mogna att ta steget upp i vår trupp. Vi har fått upp tre stycken som brukar träna med oss, men det är allt.

Sundsvall/Timrå är det högst rankade hockeylaget i Sundsvallstrakten. Trots det väljer inte klubben att satsa mer på att utveckla damsidan.
– Det där har jag blivit van med. Jämställdhet är något vi pratar väldigt mycket om i samhället, men i idrottsvärlden pratar vi sällan om det. Oftast ska vi stå där och tycka ”att det är så här det är”. Vi tjejer blir prioriterade som tvåa.
– Nu har lag som Luleå och Djurgården klivit fram. Exempelvis har Luleå verkligen börjat satsa på damerna vilket också har gjort att det börjat komma folk till läktaren. Med tanke på det förstår jag inte vad problemet sitter i. Det är styrelsen och klubben som avgör, de som sitter där och bestämmer.

Känner du att ni har föreningens stöd i ryggen då det gäller er verksamhet?
– Klubben har ju ändå valt att ha oss kvar, säger Beatrice Johansson med ett lätt skratt och fortsätter:
– Mer än så tycker jag faktiskt inte att det är. Jag tycker att det skulle kunna vara bättre. Det kan också vara så att man ser till våra resultat och att det inte gått så bra för oss. Då kanske de känner att det inte är någon mening att lägga in mer ekonomi i damhockeyn.
– Jag vet egentligen inte, men det kan bli som en ond cirkel. Att klubben ser det dåliga och sedan blir det bara sämre för att vi inte får några bättre förutsättningar. Ska det bli ett bättre lag i Sundsvall/Timrå så måste föreningarna gå in och satsa.
– Jag jobbar 100 procent heltid och kanske inte har 100 procent energi att ge på träningarna för att man stressat runt på arbetet eller något annat innan. Får man då bättre förutsättningar inför träningar och matcher kommer också kvalitén bli bättre. Det är så jag ser det.

DSC_0910

Hur ser din hockeyvardag ut?
– Jag kliver upp kvart i sex. Sedan åker jag hit kvart över sex. Jag jobbar mellan sju och 16. Det är en ganska stressig vardag. Jag är ansvarig för inköp så jag måste alltid se till att grejer finns hemma. Jag får inte missa något där. Dessutom hjälper vi kunder över telefon.
– Efter jobbet åker jag hem, slänger i mig någonting att äta. Sedan åker jag ner till hallen för att ha is och fys. När jag kommer brukar variera eftersom vi har olika träningstider. Vissa dagar hinner jag bara komma till hallen så ska man på med grejerna, även om man inte vill att det ska vara så. Oftast är det mellan nio och halv tio som jag är hemma.

Har du sambo?
 Ja, det har jag.

Hur ofta ses ni?
– (Skratt) Jo, men det hinner vi. Familj och vänner får gilla läget och alla stöttar mig. Det här är något jag prioriterar själv eftersom jag valt att leva mitt liv så här.

Det blev bara sexton matcher för Sundsvallsforwarden förra säsongen innan hon var tvungen att avslutade den samma av personliga skäl.
– Grejen var att jag redan i september fick jätteproblem med magen. Klart att jag kände mig trött emellanåt, så är det, men jag har aldrig sett det som att det skulle vara någonting annat. Då började kroppen visa att jag var tvungen att lugna ner mig.
– Ofta mådde jag illa och kände mig yr samtidigt som jag inte klarade av att vara på platser med mycket folk. Det blev bara alldeles för mycket. Läkarna tog en massa prover men i början förstod inte de heller vad det kunde vara eftersom utmattningssyndrom kan sätta sig på så många olika sätt beroende på vilken person det är.
– Läkarna provade att sjukskriva mig två veckor från jobbet för att se om det skulle bli någon skillnad, men så blev det inte. Då blev det ganska spikat att det var utmattningssyndrom.

Spelade du någon hockey under den här tiden?
– Då försökte jag träna men jag kom också överens med min chef, han ville väl inte att jag skulle spela matcher om jag inte var här på jobbet. Det har jag full förståelse för och får acceptera.
– Jag försökte ändå träna lite, cykla och gymma, men till sist blev det ett beslut att jag måste lägga hockeyn åt sidan helt och hållet annars skulle jag inte bli frisk. Jag kände att det bara blev sämre och sämre. Bland annat fick jag inte i mig mat på en hel vecka. Då går det heller inte att träna.
– Jag valde att lyssna på kroppen och blev sjukskriven från i slutet av november fram till februari då jag började jobba halvtid. Efter det har jag trappat upp. Dessutom fick jag inga pengar från försäkringskassan…

Men du var väl sjukskriven?
– Ja, men dom ansåg att det inte var styrkt varför jag inte kunde jobba. Då kände jag ännu mer att jag måste prioritera att komma tillbaka till jobbet. Jag hade ändå en förhoppning om att komma tillbaka till hockeyn i slutet av säsongen, men jag kände att jag måste få det att funka på jobbet först.
– Jag har tagit det otroligt lugnt även om jag har tränat, men att inte ha en fast tid som jag måste vara i hallen har underlättat otroligt mycket för mig.

Hur ska man undvika att det här även händer andra tjejer som är i samma situation som du var i?
– Svårt att svara på, men jag själv var alltid speedad. Det var full fart hela tiden från det jag vaknade till träningen var slut. Sedan tvärslocknade jag när jag kom hem. Jag hade jättesvårt att se en film på TV eftersom så fort jag lade huvudet på kudden så somnade jag.
– Sedan tror jag att man ibland ska stanna upp och känna hur allt känns, på vilken nivå man är, hur stressad man känner sig i stället för att bara trampa på, vilket jag tror är det farliga.

Nu avslutade du säsongen redan efter 19 matcher, hur ser du framåt på hockeykarriären, du är trots allt bara 24 år?
– Till att börja med ska jag operera foten den 10:e maj. Jag har fått någon knöl från skridskon som sväller upp hela tiden så det är en enkel grej. Tyvärr är det lite lång rehab även på det där.
– Sedan har jag inte hört något ifrån Sundsvall men jag har inga planer att gå någon annanstans. Jag bor ju i Sundsvall för att jag har jobb och familj här. Tanken är att jag vill bo kvar här.
– Det är inte heller ristat i sten vad jag ska göra för jag känner att jag fick upp ögonen lite grann då det blev så här.

Hur ska du undvika att hamna i samma bubbla igen?
– Det är hockeyn, alltså om vi får bättre förutsättningar så kan man… jag vill inte sluta, men det känns som att jag annars inte har något val. Det är problemet.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten