Tommy Söderström.
SHL

En av våra stora målvaktsprofiler – Old School Hockey Tommy Söderström

Han har tre SM-guld, två VM-guld och ett VM-silver. Tommy Söderström är utan tvekan av av Sveriges största målvakter genom tiderna. I Veckans Old School Hockey berättar profilen om resan från Älta till Djurgården, vidare till Philadelphia och tillbaka till – Älta. 

Älta Idrottsplats mycket vackert placerad invid Ältasjön i södra Stockholm. Det är där som vi möter en av svensk hockeys stora målvaktshjältar, Tommy Söderström. Valet av just Älta IP är ganska enkelt eftersom det var här allt började.
– Där har man tillbringat några timmar genom åren. Första minnet från Älta IP? Det är nog från då vi spelar final i något som hette Älta Trophy och ”Lasse” Berghagen var där och delade ut priset. Jag kan väl ha varit nio år eller något åt det hållet.
– Där borta låg rinken säger Söderström och pekar bort förbi fotbollsplanen och bort mot parkeringen och nya tennishallen. Nu finns det ingenting kvar av just den.

Fick du något som kunde liknas vid en målvaktsutbildning under åren i Älta?
– Här var det en kille, jag tror hette Göran, som var nere och körde lite målvaktsträning ibland. Han var väl egentligen tränare för A-laget.
– När jag var femton eller sexton år flyttade jag över till Djurgården. Där fick jag Thomas Magnusson som målvaktstränare och han har jag att tacka för mycket. Utan hans hjälp hade jag aldrig kommit till NHL.

Hade du bra målvaktstränare även i Philadelphia Flyers och New York Islanders?
– I Philly hade vi gamla stormålvakten Bernie Parent och i Islanders var det en annan gammal målvakt, Bob Frose. Två jättesnälla killar som var med och hjälpte till då och då. Har jag inte helt fel så har Frose sadlat om och blivit präst.

Varför föll valet just på att bli målvakt?
– Vi lirade mycket landbandy hemma i Älta. Jag var liten och tunn så jag fick oftast stå i mål. En pappa som var ledare för Älta IF frågade en dag om jag ville komma med och träna hockey på riktigt. Det var sista träningen det året. Jag stod i mål och det gick väl ganska bra och på den vägen var det.

När flyttade du över till Djurgården?
– Det måste ha varit året före TV-pucken eller om det kanske var samma år. Jag minns faktiskt inte riktigt när det var. Vi hade gått till final i St. Erikscupen med Älta och, som det lätt blir då, splittras laget året efter och alla killar går till olika klubbar högre upp.
– Jag har ju alltid varit djurgårdare så för mig var det helt naturligt att gå dit.

Säsongen 1987/88 får Tommy Söderström som artonåring ta klivet upp i A-laget som tredje målvakt bakom Rolf Riddervall och Hans-Göran Elo.
– Det var ett ganska stort steg att ta måste jag säga. Det skiljde sig en hel del mellan A-lagshockey och juniorhockey i framförallt tuffhet. Nu ställdes man mot killar som Tommy Mörth, Thomas Eriksson, och Håkan Södergren.

Första elitseriematchen?
– Luleå borta förlust med 4-1 så den pratar vi inte om, skrattar Söderström

tommy-soderstrom-2

Det blev tre SM-guld.

Djurgården vinner SM-guld 1989, 1990 och 1991. Året därpå går man till final mot Malmö men förlorar den avgörande finalen med 4-2. Djurgården var onekligen en maktfaktor inom svensk hockey under dom här åren.
– Vi hade en grymt bra spelidé som bland andra ”Falken” (Lars Falk) och Ingvar ”Putte” Carlsson låg bakom. Vårt spelsystem var klockrent och det var nästan inga lag som klarade av att spela mot det här systemet.
– Sedan hade vi väldigt stabila backar med Thomas Eriksson, Orvar Stambert, Christian Due-Boje, Arto Blomsten och Kenneth Kennholt som gav väldigt trygghet bakåt. Lagen vi mötte fick chansen att skjuta ett första skott på mål sen tog våra backar hand om returerna.

Fanns det aldrig något hot i form av en mättnadskänsla hos dig redan då efter att du haft så pass fina framgångar tidigt i karriären?
– Nej, aldrig! Du vill alltid vinna oavsett om du är 22 år eller 32 år, men visst håller jag det första SM-guldet med Djurgården som något alldeles extra. Fast det gav nog mest mersmak till att få vinna mer.

När blev det aktuellt för dig att åka över till NHL?
– Jag hade spelat Canada Cup 1991 och i semifinalen spelade vi mot Kanada. Det var en match som jag lyckades med att mer eller mindre spika igen kassen. Efter nio minuter i första perioden skjuter dessutom Steve Larmer ett slagskott som träffar mig i huvudet så att gallret trycktes in.
– Blodet rann, men jag plåstrades om och fortsatte spela. Sådant gillar kanadensarna (Skratt) och då började väl snacket om NHL på allavar.

Hamnade du i någon fight i NHL?
– Ja, mot Corey Schwab i New Jersey Devils. Jag ville faktiskt uppleva att vara med i en riktig fight borta i NHL. Nu blev det inte som jag tänkt mig eftersom jag står och håller i byxorna på en annan kille som slåss när Schwab kommer åkande över hela banan. Han hinner slänga handskarna innan han är framme vid mig. Jag ser aldrig honom så jag hinner inte slänga mina vilket gör det lite svårt att ge tillbaka.
– Jag tänkte att jag inte ska vika ner mig och bli kallad för ”chicken swede”. Jag stod upp hela fighten, men det kostade mig sju stygn på vänster kind, säger Söderström med ett leende.

Det blev ett äventyr i Philadelphia.

Det blev ett äventyr i Philadelphia.

I Philadelphia Flyers fanns redan Per-Erik Eklund. Vilken betydelse hade det för dig?
– För mig personligen betydde det väldigt mycket. En att snacka svenska med och framförallt en som hade varit där borta länge och kunde hjälpa mig till rätta.
– Det var ju ganska tufft för mig i början eftersom läkarna hade hittat ett medfött hjärtfel. Det var efter en läkarundersökning i början av säsongen som klubbens läkare sa – Tommy du har fel på ditt hjärta. Okej… Jag visste ju ingenting om det innan så det var ganska omtöcknande.
– Innan det beskedet hade jag spelat två träningsmatcher. Den första matchen spelade vi mot Quebec Nordiques med ”Sudden” (Mats Sundin) i laget. Då blev jag utbytt efter tio mål i baken. Jag funderade självklart vad jag hade gett mig inpå. Trots det fick jag starta matchen efter mot New Jersey Devils, men efter fyra baljor blev jag utbytt igen och sedan kom det här med hjärtfelet.

Lindros

Eric Lindros.

Mike Recchi, Rod Brindàmour, Eric Lindros, Kevin Diinen och så vidare. Vilken attityd möttes du av när du kom över första gången?
– Det var riktigt bra killar allihop så det var inte något speciellt alls. Sedan umgicks jag inte direkt med några av killarna från laget vid sidan av hockeyn. Jag har alltid varit lite av en ensamvarg och så blev det även i ”Philly”. Egentligen var det väl bara Per-Erik av hockeykillarna som jag umgicks med.

Hur fick du beskedet att du sålts från Philadelphia Flyers till New York Islanders?
– Första säsongen i Philadelphia gick som sagt var riktigt bra, men den andra säsongen var jag faktiskt usel, riktigt usel till och med.
– Vi hade träning på förmiddagen inför en match mot Quebec Nordiques. Då kom vår General Manager, Bobby Clarke, och sa att jag var såld till Islanders och att deras General Manager Don Maloney skulle ringa upp mig strax. Jag hade just köpt en ny lägenhet i Philadelphia, men det var bara att packa ihop grejorna och sätta sig i bilen till New York i stället.

Pelle Lindbergh

Blev du ofta jämförd med ”Pelle” Lindbergh under din tid i Philadelphia Flyers?
– Jo, men så blev det väl eftersom jag hade en ganska bra första säsong i Philadelphia och vi båda hade ungefär samma spelstil. Små, korta och stod mest upp och räddade puckarna. I övrigt hade vi kanske inga likheter och jag hade faktiskt aldrig sett ”Pelle” spela.

– Man märkte att ”Pelle” var riktigt stor där borta fortfarande trots att han egentligen inte spelade speciellt många säsonger i klubben.

Var det stor skillnad i själva målvaktsspelet mellan elitserien och NHL?
– Det var riktigt stor skillnad. I NHL kom det skott hela tiden och du fick vara med i matchen på ett helt annat sätt. Jag tyckte att det var väldigt mycket roligare att vara målvakt i NHL just tack vare det.

Hur fungerade det att träna och spela tillsammans med Tommy Salo i New York Islanders?
– Självklart var det skoj att träna med en svensk målvakt. Fast det blev inte att vi tränade tillsammans speciellt mycket. Då jag var i Islanders var han i farmarlaget och när han kom upp i Islanders tredje året var jag istället i farmarlaget.
– Det var riktigt jävla tungt det sista året där borta. Redan då bestämde jag mig för att åka hem tillDjurgården säsongen därpå. Annars var det väl helt okej att spela även i farmarlaget. Jag hade börjat i Hershey Bears i AHL första året där borta. Jag stod väl sju matcher där så jag visste vad det handlade om.

980127 Tommy Sšderstršm, DjurgŒrden© BildbyrŒn - 22084

Efter att NHL karriären var över valde Tommy Söderström att återvända till Djurgården.
– Det fanns bara och har alltid bara funnits Djurgården för mig. Jag tror faktiskt inte att jag heller hade några andra förfrågningar från andra klubbar då, vilket kanske förvånade mig lite. Det kan varit så att min agent i borta i NHL, Claes Elefalk, hade något anbud från Frölunda till mig, men jag minns faktiskt inte riktigt hur det var. I alla fall så fanns det inget konkret bud som jag tog ställning till.
– När jag kom tillbaka var det Stephan Lundh och Niklas Wikegård som coachade Djurgården och det var två killar som jag verkligen gillade. Sedan kom Waltin och året efter det även Hardy Nilsson.
– Visserligen hade jag skrivit ett femårskontrakt med Djurgården fast samtidigt hade jag bestämt mig för att sluta den dagen jag inte tyckte det var roligt längre. Tredje året tappade jag fokus och jag minns exakt när jag bestämde mig för att sluta. Vi spelade mot AIK och jag bytte ut mig själv mot ”Tellan” (Mikael Tellqvist) och då jag satt där i båset tog jag beslutet att sluta.

Söderström kan förutom att han är svensk mästare med Djurgården vid tre tillfällen även titulera sig dubbel världsmästare.
– Guldet 1991 vann jag som tredje målvakt bakom Ridderwall och ”Pekka” Lindmark. Vi fick en del skador på målvaktssidan så jag spelade mot Kanada (3-3). Jag spelade sedan i Canada Cup med ”Riddarn” och det tyckte jag var stort eftersom han alltid varit min idol.
– Det var 1992 Expressen hade en helt svart sida efter halva turneringen, natt svart Tre Kronor.
Jag var jäkligt sliten efter en lång säsong kommer jag ihåg. Vi hade spelat Canada Cup och en helt värdelös OS-turnering tidigare på säsongen. Dessutom hade vi gått till final med Djurgården. Jag och Peter Åslin delade på målvaktsjobbet, men mot slutet var det väl jag som fick stå dem viktiga matcherna.
– Vi vände den negativa trenden och vann till slut och den sommaren levde jag jäkligt högt på det guldet kan man väl säga.

tommy-soderstrom-9

Det finns en härlig historia om att du helst ville slippa se på en kvartsfinal i ett VM, är den sann?
– Jo, men den stämmer. Det var med Conny Evensson. Vi skulle gå och se när Schweiz spelade eftersom vi skulle möta dem i slutspelet. När grabbarna skulle gå iväg för att titta på matchen bad jag att få slippa. Jag gillar att spela hockey men är helt ointresserad av att titta på det.
– Nu gick jag liksom hela laget dit ändå, skrattar Söderström.

Vad hade Conny Evensson för styrka som ledare?
– Han var alltid lugn och sansad på en polare nivå men ändå hela tiden distans till oss spelare. Jag gillade honom mycket och jag tror att han hade ett gott öga till mig med.

Ishockey, World Cup, Sverige - Finland

Tommy jublar med Mats Sundin.

Du spelade i två OS men hinner man njuta av att vara en svensk representant i en sådan stor tävling?
– OS i Alberville 1992 var helt kasst. Vi bodde i en egen OS-by med alla övriga hockeylag. Det gjorde att vi inte kunde komma ifrån och se på några andra sporter. Vi spelade var tredje dag eller något liknande. Det var mest bara en jäkla massa dötid. Sedan åt vi i ett uppvärmt tält utomhus… nej, det var inte kul.

– Vid OS 1998 blev jag förbannad på Kent Forsberg. Jag och Tommy Salo skulle dela på målvaktsjobbet och det hade gått jäkligt bra för mig den säsongen. Innan turneringen sa Kent att inge kan peta Söderström då han har varit så bra det här året. Men då OS började valde han Salo i stället som då fick stå alla viktiga matcher.
– Efter turneringen så bad Forsberg om ursäkt och sa att jag skulle vara förstamålvakt i VM oavsett hur bra Salo var. Men jag tackade nej till spel i VM och för det fick jag en jäkla massa skit av bland andra den där Claes Åkesson… eller vad han heter. I alla fall stod han och Kent Forsberg och sågade mig i TV.

Värdesätter du SM-gulden eller VM-gulden högst?
– Det är fel att jämföra, eller rättare sagt det går inte att jämföra med varandra. SM vinner du med ett lag som du jobbat tillsammans med under ett helt år. VM spelar du under tre intensiva veckor. Jag uppskattar nog ungefär gulden likvärdigt men på två olika sätt.

Har det hela tiden varit viktigt för dig att ha andra intressen vid sidan av hockeyn?
– Det är ju så att du måste leva hockey nästan dygnet runt när du är på den här nivån. För mig har det då varit viktigt att ha något annat vid sidan av att koppla av med.
– Jag hänger med vad som händer i hockeyn och framförallt då hur det går för Djurgården.

Vilka är dina största besvikelser som spelare?
– Jag kommer att tänka på två tillfällen. Det första är då vi förlorar den avgörande matchen mot Färjestad i ”sudden”. Det andra är vid World Cup 1996 då jag stod två av matcherna i grundserien av mot Finland och Tjeckien. Det hade gått jäkligt bra dessutom i dom matcherna för mig. Men då det var dags för semifinal mot Kanada så kom Kent Forsberg in på mitt rum och meddelade att Tommy Salo skulle stå istället eftersom han menade att jag spelat så länge i NHL så kanadensarna visste hur man skulle överlista mig. Fy fan vad irriterad jag blev och jag sa till Kent att det var den sämsta förklaring jag någonsin hört.
– Men, men, det är glömt nu och det finns ingen anledning att grotta så mycket mer i det nu.

Hur ser Tommy Söderströms liv ut idag?
– Idag är jag långsiktig aktieplacerare.  Jag bor i Älta igen. Sedan är jag några månader om året på mitt landställe, men jag spelar även badminton fem dagar i veckan. Jag lever det liv jag alltid har velat levat och det är att leva för dagen, avslutar Söderström.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 05 december
19:00 Linköping - AIK SDHL
19:00 SDE - Djurgården SDHL
tisdag 06 december
01:00 New York Rangers - St Louis Blues NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Colorado Avalanche NHL
01:00 Boston Bruins - Vegas Golden Knights NHL
02:30 Edmonton Oilers - Washington Capitals NHL
03:00 Calgary Flames - Arizona Coyotes NHL
04:30 Vancouver Canucks - Montreal Canadiens NHL
19:05 Luleå - Jukurit Champions Hockey League
onsdag 07 december
01:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 New Jersey Devils - Chicago Blackhawks NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Detroit Red Wings NHL
01:00 Ottawa Senators - Los Angeles Kings NHL
01:30 New York Islanders - St Louis Blues NHL
02:00 Winnipeg Jets - Florida Panthers NHL
02:30 Dallas Stars - Toronto Maple Leafs NHL
04:00 Anaheim Ducks - Carolina Hurricanes NHL
04:00 Seattle Kraken - Montreal Canadiens NHL
19:00 Almtuna - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:30 Djurgården - Linköping SDHL
torsdag 08 december
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:30 Columbus Blue Jackets - Buffalo Sabres NHL
02:00 Calgary Flames - Minnesota Wild NHL
03:00 Colorado Avalanche - Boston Bruins NHL
03:30 Edmonton Oilers - Arizona Coyotes NHL
04:00 Vegas Golden Knights - New York Rangers NHL
04:30 San Jose Sharks - Vancouver Canucks NHL
19:00 HV 71 - Örebro SHL
19:00 Frölunda - Oskarshamn SHL
19:00 Färjestad - Linköping SHL
19:00 Malmö - Skellefteå SHL
19:00 Timrå - Brynäs SHL
19:00 Luleå - Leksand SHL
19:00 Rögle - Växjö SHL
fredag 09 december
01:00 Toronto Maple Leafs - Los Angeles Kings NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Nashville Predators NHL
01:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
02:00 St Louis Blues - Winnipeg Jets NHL
02:30 Dallas Stars - Ottawa Senators NHL
19:00 BIK Karlskoga - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Kristianstad - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - HV 71 SHL
lördag 10 december
01:00 Columbus Blue Jackets - Calgary Flames NHL
01:00 Buffalo Sabres - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:00 Washington Capitals - Seattle Kraken NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Winnipeg Jets NHL
03:00 Edmonton Oilers - Minnesota Wild NHL
03:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
03:30 Arizona Coyotes - Boston Bruins NHL
04:00 Anaheim Ducks - San Jose Sharks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Philadelphia Flyers NHL
12:00 Luleå - Leksand SDHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
15:15 Timrå - Leksand SHL
15:30 AIK - HV 71 SDHL
16:00 Modo - Brynäs SDHL
18:00 Oskarshamn - Örebro SHL
18:00 Brynäs - Växjö SHL
18:00 Färjestad - Frölunda SHL
18:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
18:00 Luleå - Malmö SHL
19:30 Nashville Predators - Ottawa Senators NHL
19:45 Kloten - Servette National League
20:00 Dallas Stars - Detroit Red Wings NHL
22:30 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 11 december
01:00 Pittsburgh Penguins - Buffalo Sabres NHL
01:00 Montreal Canadiens - Los Angeles Kings NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Calgary Flames NHL
01:30 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
04:00 Vancouver Canucks - Minnesota Wild NHL
15:30 Luleå - Brynäs SDHL
16:00 Modo - Leksand SDHL
21:00 St Louis Blues - Colorado Avalanche NHL
00:00 Florida Panthers - Seattle Kraken NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Los Angeles Kings NHL
måndag 12 december
01:00 Winnipeg Jets - Washington Capitals NHL
01:00 Arizona Coyotes - Philadelphia Flyers NHL
02:00 Vegas Golden Knights - Boston Bruins NHL
19:00 Västervik - Modo Hockeyallsvenskan
tisdag 13 december
01:00 Pittsburgh Penguins - Dallas Stars NHL
01:00 Montreal Canadiens - Calgary Flames NHL
01:00 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
01:30 Ottawa Senators - Anaheim Ducks NHL
02:00 Minnesota Wild - Edmonton Oilers NHL
02:00 St Louis Blues - Nashville Predators NHL
19:00 Djurgården - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:05 Frölunda - Skellefteå Champions Hockey League

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten