140407 Ršgles Simon Olsson jublar efter 4-3 under matchen i kvalserien till SHL mellan Ršgle och AIK den 07 april 2014 2014 i €ngelholm. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRN / Cop 121 …
Nyheter

Drömjobbet fick Simon Olsson att sluta: ”Det var ingenting att tveka på”

ANNONS

På onsdagen kom det minst sagt överraskande beskedet att Simon Olsson lägger av med hockeyn redan som 27-åring. Den ständige publikfavoriten berättar för hockeysverige.se att det handlar om ett framtidsbeslut. Han ska nämligen bli hockeyagent och jobba med Patrik Carnbäck och Patrik Aronsson och startar nya jobbet tämligen direkt.
– Jag har varit ganska intresserad av agentjobbet i flera år, så när jag fick den här chansen så var det ingenting att tveka på. Det var bara att hoppa på tåget direkt, säger Simon Olsson.

Simon Olsson valde högst överraskande att avsluta sin karriär på onsdagen. Klubben offentliggjorde hans avsked, men gick inte in på någon anledning till beslutet.
Men det handlar om ett agentjobb och att försöka säkra upp en framtid utanför den aktiva karriären. Han kommer att börja jobba för AC Hockey, agentfirman som drivs av Patrik Carnbäck och Patrik Aronsson och som tillhör en av landets större agentfirmor där bland andra Oliver Ekman Larsson, Niklas Hjalmarsson och Linus Omark finns.

– Jag har alltid varit intresserad av agentjobbet och nyfiken på allt runt det där. Så när de ringde och kom med det här erbjudandet så var det inte speciellt svårt att bestämma sig, säger Simon Olsson till hockeysverige.se.

Det var inte mer än någon vecka sedan som han fick erbjudandet. Allt har gått snabbt sedan dess och när han klev in till sportchefen i sin tyska klubb Kaufbeuren trodde han bara att det var ett skämt när Olsson förklarade att han ville lämna klubben – för att avsluta karriären.
– De (agenturen) frågade om jag ville spela klart säsongen först, men jag kände att jag inte ville riskera att förlora den här chansen, så det var bara att lägga av direkt.

Men det är just det här med att få fortsätta inom hockeyn och få en förlängd hockeykarriär, men med en helt annan inriktning, som lockat Olsson.
– Jag kommer ju inte bli mångmiljonär på att åka runt och spela hockey i min karriär. Jag har kommit till punkten att jag inser att det är svårt att komma uppåt nu. Men samtidigt så hade jag inte avslutat karriären för något annat än ett jobb som hållit mig kvar inom hockeyn. Hade det varit ett ‘vanligt’ jobb så hade jag fortsatt spela.

– Men det här jobbet kommer bli kanon. Jag är en hockeynörd ut i fingerspetsarna, så att få fortsätta med detta är perfekt. Att få åka runt på hockeymatcher, kolla på hockey, vara social och träffa folk. Det kan inte bli mycket bättre. Det här är ju lite av ett drömjobb för mig och sköter jag mina kort rätt så är det ju något jag kan syssla med resten av livet.

Någon agentlicens får han så klart inte rakt upp och ner genom att öppna första bästa flingpaket. Det kommer att ta tid för honom att utbilda sig. Han kommer att läras upp genom att vara med och se och lära mycket runt Carnbäck och Aronsson och ha diverse uppföljningar med spelarfacket Sico, som senare kommer bli de som avgör om han ska få en agentlicens eller inte. Något som troligen ligger runt två år framåt i tiden.

Och för en göteborgare, född på 80-talet, så är det inte direkt en dålig fjäder att få jobba med Patrik Carnbäck direkt.
– Det är ju en person man växt upp med. Det är ju en person man alltid sett upp till under sin uppväxt.

Karriären som sådan minns Olsson tillbaka till med både glädje och lite… ja, sorgsenhet kanske inte är rätt ord, men lite åt det hållet. Han var ju med och förde upp Rögle till SHL 2012 utan att få vara kvar, vilket också blev det närmaste han kom att få spela i Sveriges högsta liga.
– Tiden i Rögle, det var då jag var som allra bäst som spelare. De är de bästa säsongerna jag gjort i min karriär, den första och den andra säsongen i Rögle. Första var ju egentligen den säsongen vi skulle gå upp, men då misslyckades vi. Men personligen var det min bästa säsong, gjorde många poäng, spelade med bra spelare och så vidare.

– Andra säsongen var ju en galen säsong med Björn Hellkvist (som fick lägga av med sin Parkinson), sparkade tränare och sportchefer och jobbigt i serien. Jag hade det också jobbigt i serien, men sen exploderade allt i Kvalserien. Men det är väl framförallt de två säsongerna som jag minns som mina bästa. Men det tog mig faktiskt väldigt hårt när jag inte fick hänga med upp i SHL.

Nya jobbet börjar han troligen ganska omgående. Det är åtminstone vad han tror själv, utan att veta till hundra procent exakt vad det är som gäller ännu.
– Det är ju så nytt allt det här nu, men jag åker hem till Sverige imorgon och ska träffa Carnbäck och Aronsson och diskutera igenom mer exakt vad det är de vill att jag ska göra och så där. Men det kommer nog att dra igång ganska snart. Det är ju lite cuper och sånt direkt efter jul som man kanske ska på.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 14 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL