Emilia Ramboldt.
SDHL

Drillades mot Hörnqvist – nu är hon en av Damkronornas nyckelspelare: ”Har hjälpt mig som back”

Hon lockades in i hockeyn genom sin bröder. Under ungdomsåren i lilla Gillbo drillades Linköpings landslagsback Emilia Ramboldt bland annat mot Patric Hörnqvist, något hon tror har hjälpt henne att bli en bättre hockeyspelare.
– Han var den där som dribblade igenom alla och jag var backen som försökte få stopp på honom. Jag hade alltid problem med det eftersom han hade grymma händer. I alla fall tror jag att det här har hjälpt mig som back, säger Ramboldt till hockeysverige.se inför sin nionde stora turnering med Damkronorna.

ARLANDA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det har gått 24 timmar sedan SM-finalen avslutats mellan Luleå och Linköping när de svensk VM-damerna samlas på ett hotell invid Arlanda flygplats. När VM-laget möts för en pressträff är alla där, utom Luleåtjejerna Emma Eliasson och Johanna Fällman. Dom båda anländer med ett plan som kommer någon timme senare. Däremot är de landslagsuttagna Linköpingsspelarna på plats. Detta trots diverse flygkrångel med bokade eller inte bokade flygbiljetter från Luleå.

Backen Emilia Ramboldt är en av alla spelare som är på plats. Då har hon ändå varit hem till Linköping under måndagsnatten och vänt för att packa om väskorna och samla ihop den utrustning hon behöver under VM. Hockeysverige.se slog sig ner i en av sofforna vid hotellentrén för en intervju med 27-åringen. Utåt sett verkar hon inte allt för nedslagen av finalförlusten mot Luleå.
– Första perioden i första matchen var deras, men sedan tycker jag att vi tog över och vann en rättvis seger. I lördagsmatchen spelade vi inte bra alls och det var deras match. I söndagsmatchen tycker jag att vi kom upp i tempo och spelade också mycket bättre än vad vi gjorde i lördags, men våra puckar ville inte in samtidigt som Luleå satte sina chanser.

Det kändes som att skillnaden var att ni svarade för fler individuella misstag, håller du med om det?
– Luleå har en väldigt bra spets och sätter sina chanser. Vi hade chanser ändå men vi, som sagt var, fick inte in dom, tyvärr.

Hur snabbt kan du släppa finalförlusten och börja blicka fram emot VM?
– Den måste jag släppa på en gång. Det går inte att gå och grubbla på den eftersom man ändå inte kan få någonting ogjort.


Patric Hörnqvist. Foto: Ronnie Rönnkvist

HADE TRE HOCKEYBRÖDER: ”HADE INTE SPELAT UTAN DEM”

Emilia Ramboldt hette Andersson i efternamn innan hon gifte sig förra året. Hon är en Sollentuna-tjej fostrad den lilla klubben Gillbo IF. Dessutom kommer landslagsbacken från en hockeyfamilj där bland andra lillebror Jimmy Andersson i Karlskrona HK.
– Utan mina bröder hade jag inte spelat hockey. Nu är det bara en av fyra kvar som spelar och han spelar kval för att hålla sig kvar i SHL.
– Tre av bröderna spelade hockey och då jag växte upp var vi i ishallen konstant. En dag frågade jag mamma om jag kunde få testa på konståkning. Det var ju också på is och lite tjejigt. Då sa hon bara ”nej, du får testa hockey”. På det spåret var det. Sedan har jag spelat tillsammans med min lillebror Jimmy ganska länge.

Hur mycket hinner du följa honom under säsongen?
– Nu är det så turligt att han har spelat på torsdagar och lördagar. Just torsdagar har varit vår lediga dag. Så torsdagarna har vi spenderat med att kolla på brorsan, men även på lördagarna efter våra matcher.

Från Gillbo IF kommer även NHL och landslagsspelaren Patric ”Bengan” Hörnqvist, en spelare som Emilia Ramboldt har spelat en del emot under sin uppväxt.
– Vi spelade hemma på Gillborinken, men vi spelade aldrig i samma lag. Fast vi var ute och spelade på kvällarna tillsammans. Han var den där som dribblade igenom alla och jag var backen som försökte få stopp på honom. Jag hade alltid problem med det eftersom han hade grymma händer. I alla fall tror jag att det här har hjälpt mig som back.
– Det är ganska sjukt egentligen, att han kommer från lilla Gillbo och har lyckats så himla bra som han nu har.

Har han blivit någon form av förebild för dig?
– Kanske inte förebild som så, men han är en väldigt bra vän till familjen och vi har umgåtts med dom sedan vi var små. Jag följer hans lycka där borta och jag är glad för hans skull.


Foto: Bildbyrån/Nils Jakobsson

JAGAR FÖRSTA MEDALJEN SEDAN 2007

Emilia Ramboldt har gjort åtta VM- och OS-turneringen. Nu siktar hon alltså på sin nionde turnering och tycks vara mer motiverad än någonsin. När intervjun glider över till landslagsspel skiner hon upp ännu mer.
– Det som lockar med landslagsspel är farten och tävling… Vi har inte tagit medalj på ett tag nu och det har blivit som en tävling att nu har vi fått ihop laget och nu ska vi få medaljen som vi har sökt efter så länge. Vi har ändå kämpat för det sedan 2007 då vi tog vår senaste medalj.

Vilket ser du som din bästa mästerskapsturnering?
– Jag tycker att jag spelade ganska bra under OS 2014. Annars tycker jag att det gick ganska bra under VM 2015. Då fick jag pris som bästa back.

Om du ser på den Emilia Andersson som VM-debuterade 2007 och jämför med den Emilia Ramboldt som åker till VM 2016, hur skulle du säga att hennes roll i landslaget växt under den här tiden?
– Jag har fått ta mycket mer ansvar. I dag är jag en av toppbackarna jämfört med då där jag var sjunde back och fick kämpa för min plats i laget.
– Nu är jag den som ska ta hand om laget på något sätt, alltid vara den här som spelar säkert och som inte gör några misstag.

Trivs du med den rollen?
– Ja, när det går bra trivs jag med den, men när det inte går bra så…, säger Ramboldt med ett leende och fortsätter.
– Jag har växt som person under hela den här resan. Då var jag inte speciellt självsäker, men nu har jag jobbat mig in i den rollen där jag vet min plats i laget och vad jag kan.

Känner du att spelarna lyssnar på dig då du ställer dig upp i omklädningsrummet och snackar inför laget?
– Jag är ju inte den som ställer mig upp så där och det är också något jag har fått jobba upp. Senast, i Oskarshamn under landslagsturneringen, blev jag kapten och då fick jag verkligen steppa upp och börja prata.
– Det känns som att när dom i laget som inte normalt pratar så mycket snackar så lyssnar alla. Det är bra så det inte blir samma röster varje gång som pratar. Jag tror ändå att många lyssnar när jag säger någonting.

Hur långt kan det här gänget som ni åker iväg med räcka i VM?
– Jag tror på medalj och det måste man också tro på. Annars är det ingen idé att åka dit. Tror man att vi skulle hamna femma eller sexa så är det ingen idé att åka. Jag tror på det här laget och senast, då vi spelade i Oskarshamn, hade vi ganska många borta. Ändå vann vi den turneringen.

Medalj, då pratar vi oftast brons då det gäller dam-VM. Har Kanada och USA så mycket mer skicklighet bland spelarna i laget eller har vi för stor respekt för dom här tjejerna för att vi ska kunna vara med och slåss om ett guld eller silver?
– Det kan vara lite både och. Att vi har respekt eftersom dom är så pass bra, men det är också just vad vi måste jobba bort. Varför ska vi ha respekt för Kanada och USA när dom inte har så mycket respekt för oss? Vi är där för att vinna medaljer. Vi är inte där för att se upp till ett annat lag.
– Det här jobbar vi på nästa varje dag. Vi måste jobba bort respekten och se att vi är ett bra hockeylag och vi är där för att vinna. Vi är inte där för att vara nöjda med en 2-0 förlust.   

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 augusti
18:00 Finland - Tyskland JVM
19:00 Tingsryd - Karlskrona Träningsmatch
19:00 Linköping - Örebro Träningsmatch
19:00 Skellefteå - Modo Träningsmatch
21:30 Sverige - Lettland JVM
01:00 Kanada - Schweiz JVM
torsdag 18 augusti
04:30 USA - Tjeckien JVM
18:00 Rögle - IFK Helsingfors Träningsmatch
18:00 Oskarshamn - Växjö Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Frölunda Träningsmatch
19:00 VIK Västerås - Vita Hästen Träningsmatch
19:00 BIK Karlskoga - AIK Träningsmatch
19:00 Färjestad - Leksand Träningsmatch
19:00 Malmö - HV 71 Träningsmatch
fredag 19 augusti
18:00 Tingsryd - Kristianstad Träningsmatch
19:00 Björklöven - Skellefteå Träningsmatch
19:00 Södertälje - Almtuna Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Djurgården Träningsmatch
lördag 20 augusti
15:00 Frölunda - Djurgården Träningsmatch
16:00 Kristianstad - IFK Helsingfors Träningsmatch
tisdag 23 augusti
18:00 HV 71 - Rögle Träningsmatch
18:00 Växjö - Linköping Träningsmatch
19:00 Leksand - Brynäs Träningsmatch
19:00 Luleå - Skellefteå Träningsmatch
onsdag 24 augusti
19:00 Brynäs - Leksand Träningsmatch
torsdag 25 augusti
18:00 Frölunda - Linköping Träningsmatch
18:00 Malmö - Färjestad Träningsmatch
19:00 HV 71 - Oskarshamn Träningsmatch

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten