Sök
Jens Bergenström.
Nyheter

Ikonen stänger dörren för spel i Sverige: ”Skulle kännas fullständigt fel att göra mål på Leksand”

Han sköt 15 mål i SHL så sent som i fjol. Trots det har Jens Bergenström fortfarande inte hittat en ny klubbadress när det står november i kalendern. Kanske innebär det att spelarkarriären är över för 35-åringen.
– Fram till transferfönstret stänger är jag fortfarande hockeyspelare. Ju längre tiden går ju mer behöver jag förbereda mig för ett liv efter hockeyn, säger Leksandsikonen till hockeysverige.se.

Vi skriver mitten av november. Just nu finns det inte många lediga spelare på marknaden. De allra flesta har hittat en ny klubbadress. En spelare som inte gjort det så här långt är 35-årige Borlänge-sonen Jens Bergenström.

När han packade ihop trunken efter säsongens sista match i våras, den som avgjorde att Leksand fick lämna SHL, meddelade han att det var färdigspelat för honom i klubben.
– Det här var ett beslut som växte fram under säsongen. Jag kände att jag varit så pass länge i föreningen och hade inte, om jag ska vara ärlig, mer att ge säger Jens Bergenström till hockeysverige.se.
– Jag tyckte att det var dags att lämna vidare till yngre spelare så dom får komma fram och få den istiden som jag hade. 

Med andra ord berodde inte det inte på att Leksand fick lämna SHL?
– Det hade inte spelat någon roll. Även om vi hade vunnit SM-guld hade inte det heller spelat någon roll. Det var helt enkelt dags att lämna vidare.

Att Leksand är en klubb som har betytt mycket för Jens Bergenström råder det inga tvivel om. Han gjorde sin första säsong i klubben redan 2003/04 då lagkompisarna hette Niklas Persson, Jens Nielsen, Niklas Eriksson och så vidare. Förutom ett kort gästspel i SaiPa har han varit klubben trogen sedan dess.
– Jag har Leksand så mycket att tacka så jag kan inte nog tacka, alltså alla människor runt Leksand. Vad dom har gjort för mig och min familj genom dom här tolv säsongerna. Det har varit ett fantastiskt stöd från alla människorna till mig. Jag har svårt att sätta ord på vad Leksand har betytt eftersom det betytt så mycket.


Foto: Bildbyrån/Jonas Ljungdahl

TRÄNAR IHOP MED ELIAS GRANATH

Trots att Jens Bergenström varit klubblös sedan april så har han inte legat på latsidan med sin träning. Men att inte ha någon klubb att träna med har även betytt andra viktiga saker vid sidan av hockeyn för honom.
– Dels under sommaren har jag tränat själv, men dels har jag också fått tid med mina barn vilket jag kanske inte hunnit med på samma sätt när jag kört all sommarträning uppe i Leksand.
– När det sedan har blivit issäsong har jag tränat nere i Borlänge Ishall. Antingen själv men på senare tid har jag och Elias Granath tränat ihop. Sedan har jag också tränat med så många olika lag som det bara har gått.

Du som alltid varit van att träna sommarträning med ett lag, hur har det gått med motivationen när du inte haft några lagkamrater att tjata med i omklädningsrummet?
– Jag var ganska van med det i början av min karriär. När jag spelade i Borlänge och Mörrum körde man oftast själv. Framför allt i Mörrum eftersom jag alltid åkte hem på somrarna.
– Det här är jag van med sedan jag var 14 eller 15 år. Då bestämde jag mig för att bli någonting inom hockeyn. Jag insåg då direkt att jag skulle behöva träna två gånger om dagen själv för att komma någonstans. Det där sitter kvar.

Så disciplinen har funnits där hela sommaren att träna två gånger om dagen?
– Jag har inte kunnat köra två pass om dagen på det sättet. Däremot har jag kunnat köra ett längre pass på morgonen för att få det att passa med familjen, min frus jobb och så vidare.

Det är, som sagt var, november och du är klubblös, hur går dina tankar kring det?
– Det var inte så jag hade förväntat mig det då jag klev av Leksand i april, säger Bergenström med ett lätt skratt och fortsätter:
– Jag har hela tiden planerat att åka iväg från första augusti med min frus företag, familjen och hela den biten. Ju mer tiden har gått och det inte blivit något så har man fått tagit det därifrån. Jag har fått kolla från vecka till vecka vad som händer, om man är på väg eller inte.


Foto: Bildbyrån/Simon Hastegård

”TYVÄRR HAR JAG INTE VAD SOM KRÄVS FÖR ATT SPELA I LEKSAND”

Jens Bergenström har också varit tydlig med att han inte kan tänka sig att spela i en klubb som har möjlighet att möta Leksand.
– Det handlar om lite av det som jag var inne på i början, att det skulle kännas fullständigt fel för mig som person att göra mål på Leksand. Jag har fått så mycket av klubben och även gett så mycket att det skulle kännas helt fel.
– Jag har varit i Leksand så pass länge att det bara är dom som gäller för mig i Sverige. Tyvärr har jag inte riktigt det som krävs för att spela där.

Därmed är också Jens Bergenströms dörr till spel i Leksands IF stängd.
– Ja, det har jag. Det är yngre spelare som ska spela i Leksand. Så enkelt är det.

Hur har det sett ut med klubbar som varit intresserade av dina tjänster inför och under årets säsong?
– Det där är något som jag har fått lärt mig nu. Från att en klubb är intresserad fram till att man lägger fram ett kontrakt är det en stor skillnad. Intressen dyker upp, men till att det ska vara något som är klart skiljer det en bra bit.

Har du haft något kontraktsförslag framför dig att ta ställning till?
– Jag sköter inte den biten själv så jag vet faktiskt inte om det har legat något kontraktsförslag klart. Det diskuteras med klubbarna hela tiden, summor, vad det ska kosta, hur man ordnar för familjen och så vidare. Men när det gäller själva kontrakten så lämnar jag över det till en agent som sköter den biten.

Har du tackat generellt nej till alla svenska klubbar?
– Jag vill inte möta Leksand samtidigt som jag känner att Sverige har jag gjort. Jag behöver en ny utmaning och den finns inte i Sverige. Jag behöver att komma utomlands för att få en ny utmaning.

Har tanken funnits på senare tid att ”jag kanske lägger av”?
– Den har inte funnits där, men däremot måste jag vara realist. Fram till transferfönstret stänger är jag fortfarande hockeyspelare. Ju längre tiden går ju mer behöver jag förbereda mig för ett liv efter hockeyn.
– Skulle det inte bli någon hockey bör jag redan inom en snar framtid börja kolla runt bland företag, vad finns det för intresse att ha mig som person anställd. Allt för att man inte står där dagen och då vara tvungen att börja från noll.
– Än så länge är jag hockeyspelare, men jag vill förbereda mig.

Din kompis Gabriel Pears (tidigare: Karlsson) har valt att slå sig in på tränarbanan, är det något även du har funderat på efter karriären?

– Oj, vilken svår fråga… Tänkt på det har jag gjort. Jag har hela tiden tänkt då jag spelade att jag inte ska bli tränare. Nu när jag stått vid sidan och sett matcherna har man tänkt, ”Varför gör man inte så och varför tänker man inte så inom hockeyn?”
– För mig är inte själva tränaryrket det som är intressant utan jag tycker att det är den mentala biten inom hockeyn som är intressant. Jag tycker att det är intressantare att se varför vissa lyckas och varför vissa inte gör det. För mig är det intressantare än att rita bågar och jobba med styrspel. Jag har själv en bakgrund inom hockeyn under många år där jag har jobbat med mental träning och den biten intresserar mig alldeles oerhört.

Det låter som Jens Bergenström är en framtida hockeyscout?
– (Skratt) Jag vet inte, men kanske. Det är svårt att sitta här nu och ha en förhoppning om en fortsatt hockeykarriär och då säga vad jag vill jobba med inom hockeyn.
– Om det är något som intresserar mig inom hockeyn så är det den mentala biten. Där finns det mycket att jobba med inom alla idrotter. Det är jag övertygad om.    

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten