Mathias Porseland.
SHL

Efter tappet av Andersén – nu ska nyförvärvet leda Brynäs försvar

ANNONS

Sent igår kväll tappade Brynäs sin backklippa Niclas Andersén. Därmed kommer ett tungt ansvar vila på nyförvärvet Mathias Porseland, som hämtats hem till Sverige från spel i KHL.
– Förhoppningsvis kan jag leverera framåt, göra poäng och hjälpa till på det viset, men även vara stabil bakåt, säger Porseland till hockeysverige.se.

GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)

Sportchefen i Brynäs, Stefan Bengtzén, har valt att så här långt inte göra allt för spektakulära värvningar. En av spelarna han har plockat in är en gammal bekant för Bengtzén, 29-årige backen Mathias Porseland. Han spelade i Bofors under Bengtzéns befäl mellan åren 2006 och 2008.

Ishockey, kval till Elitserien, Södertälje - Rögle

Porseland i Rögle-tröjan.

Senaste säsongerna har inte Mathias Porseland synts till i svenska rinkarna. Efter Bofors blev det spel i Rögle under två säsonger, men 2010 flyttade han vidare till finska HPK. Efter det har han i tur och ordning spelat för Lev Praha, Admiral Vladivostock, och senaste en och en halv säsongen tillbringade han i Vitjaz Podolsk. Men inför kommande säsong är han tillbaka i Sverige.
– Om vi ser till när jag flyttade till Finland efter Rögle så var det ett stort steg. Det var lärorikt att få vara med och spela i Rögle på den nivån som det var med bland andra Kenny Jönsson. Även kvalserien var en upplevelse, men det var tråkigt att man var med och åkte ur, säger Mathias Porseland då hockeysverige.se träffar honom i hans nya hem, Gavlerinken.
– Tiden i Finland gjorde mycket för mitt självförtroende eftersom jag fick spela enormt mycket. Det var jag och Marko Tuulola, som spelade här i Brynäs 1998 till 2001, som var backpar i HPK under två säsonger. Det offensiva kändes väldigt bra där så Prag kändes som nästa utmaning för mig.

Då det gäller speltid i Prag blev det inte som Mathias Porseland hade hoppats på.
– Det blev ett steg tillbaka egentligen. Jag snittade kanske tolv minuter och spelade bara 38 matcher. Det var också ganska nyttigt eftersom jag alltid fått spela, men nu fick jag sitta som sjundeback eller på läktaren i vissa matcher.
– På det viset mognar man som person och förhoppningsvis lär man sig något av det. Jag hoppas och tror att jag idag är en annan spelare än när jag lämnade Sverige.

Du var en väldigt produktiv back offensivt då du lämnade Sverige, känner du att din roll förändrats under dina år utomlands?
– Nej, det kan jag inte säga. Jag hade mina bästa produktiva säsonger när jag var i Finland. Sedan har jag inte riktigt levererat på den nivån som jag gjorde i Finland. Klart att det är olika anledningar till det. Bland annat har jag inte haft samma speltid. Samtidigt är KHL en bättre liga. Det krävs lite mer av dig och att du ska leverera poäng.

Var det mycket mindre speltid även i Ryssland?
– I Ryssland blev jag första säsongen trejdad två gånger och då låg jag väl på 20 minuter i snitt vilket är bra. Den här säsongen låg jag kanske på 18 minuter, men vi spelade oftast på sju backar.

Den här resan i olika länder med nya kulturer både på och vid sidan av isen har givetvis utvecklat Mathias Porseland som person.
– Ja, det är klart. Det är speciellt att vara borta så pass länge, men det har varit kul. det var också därför jag känner att det är spännande och kul att vara tillbaka i Sverige.

Mathias Porseland svarade senaste säsongen i Vitjaz Podolsk för två mål och totalt 15 poäng på 46 matcher.
– I det stora hela tycker jag att jag gjort det bra den här säsongen. Vi hade ett tillräckligt bra lag för att gå till slutspel, men vi lyckades inte hålla i. Vi hade ett riktigt bra powerplay i början där (Mario) Kempe gjorde det riktigt bra. Även vår finska målvakt (Harri Säteri) gjorde det extremt bra. Han höll oss kvar i vissa matcher vilket gjorde att vi låg länge på slutspel.
– För egen del var jag lite skadad i ljumsken och var borta drygt en månad. Klart att det påverkade mig, men generellt är jag riktigt nöjd ändå.

kempe

Mario Kempe (mitten)

Mario Kempe var andre svensk i Vityaz Podolsk. Han vann lagets poängliga med 13 mål och totalt 32 poäng på 52 matcher.
– Med tanke på den start hade så var han en viktig spelare för oss. Sedan höll han inte samma produktiva nivå hela vägen, men han var bra.
– Jag hade inte sett honom spela sedan Rögle-tiden, där vi spelade tillsammans. Det var kul att se att han fick det att stämma. Dessutom hade vi en bra center, en tjeck som heter Roman Horak, som också var riktigt duktig på att göra mål.

Hur var Podolsk, som ligger söder om Moskva, som stad att bo och leva i?
– Hockeyn är ändå det primära. Just där vi var fanns det inte heller mycket mer att fokusera på, både på gott och ont. Sedan kan man vara på borta turné en vecka och sedan är man hemma en vecka. Tiden går fort, men visst kan det bli några långa dagar i huset dagarna vi var lediga.
– Vi bodde fyra killar tillsammans. Det var jag Kempe, Horak och Säteri. Vi delade på ett ganska stort hus tillsammans. Det fanns alltid någon att spela biljard eller pingis med.
– När man sedan väl fick någon dag ledigt kunde man åka in till Moskva, men där är trafiken som den är. Man vet inte riktigt vilken tidsram det kommer att bli då man åker dit. Oftast krävs det att man i alla fall har en hel dag ledigt så man kanske kan åka dit på kvällen, sova över och hem dagen efter.

BB140902JM092

Sportchef Bengtzén.

Nu blev det alltså Brynäs för Mathias Porseland till kommande säsong.
– Podolsk var inte intresserade av att förlänga. När jag kände för att komma hem till Sverige var Brynäs ett bra alternativ för mig. Redan i december eller januari kände jag att det skulle vara kul att få komma hem till Sverige. Det blir annorlunda eftersom man kan prata med och förstår alla samtidigt som man får en bättre kontakt med allt runtomkring.
– Jag träffade Stefan Bengtzén i Göteborg. Vi hade en lång lunch där vi satt och snackade. Han sa vad han ville ha och vad han trodde att han kunde få av mig. Efter att ha tänkt på det han sa så kändes det ganska bra och det var egentligen inte mycket att fundera på.

Det spekulerades även om Frölunda, hur låg det till där?
– Det spekulerades, men det var inget som var så nära egentligen. Vi pratade lite grann, men jag hade kommit mycket längre med Brynäs då samtidigt som det inte fanns något klart från Frölunda.
– Det var egentligen inget konstigt eftersom deras spelare försvann efter det att jag hade inlett kontakten med Brynäs.

Hur har första tiden i Brynäs varit?
– Den har varit bra. Det är sköna killar i laget som har tagit emot mig bra. Dom hade lite försprång eftersom dom hade kört i några veckor redan. Det är bara två nya spelare här och då blir det inte så mycket förändringar.
– Jag menar att har du sju eller åtta nya spelare blir det en helt annan dynamik och känsla i gruppen. ”Pudda” (Jonathan Pudas) har bara varit här i tre veckor, men det kändes som att han var med redan förra säsongen.

Vad hoppas du kunna tillföra Brynäs?
– Att hjälpa laget vinna matcher såklart. Vad det innebär för mig är att leverera och göra det bästa av den tiden jag får på isen. Förhoppningsvis kan jag leverera framåt, göra poäng och hjälpa till på det viset, men även vara stabil bakåt, avslutar Mathias Porseland.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 27 mars
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
17:30 Ilves - KalPa Liiga
18:30 HV71 - Oskarshamn SHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
16:00 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL
måndag 01 april
18:30 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 New York Rangers - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Detroit Red Wings NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Colorado Avalanche NHL
01:00 Philadelphia Flyers - New York Islanders NHL
tisdag 02 april
03:00 St Louis Blues - Edmonton Oilers NHL
03:00 Winnipeg Jets - Los Angeles Kings NHL
04:30 San Jose Sharks - Seattle Kraken NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Buffalo Sabres - Washington Capitals NHL
01:00 Montreal Canadiens - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Chicago Blackhawks NHL
onsdag 03 april
02:00 Minnesota Wild - Ottawa Senators NHL
02:00 Nashville Predators - Boston Bruins NHL
03:00 Calgary Flames - Anaheim Ducks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Vancouver Canucks NHL
17:00 Danmark - Sverige VM, damer
19:00 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Tampa Bay Lightning NHL
01:30 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
torsdag 04 april
03:30 Los Angeles Kings - Seattle Kraken NHL
03:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
04:00 Arizona Coyotes - Vancouver Canucks NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan