Mathias Porseland.
SHL

Efter tappet av Andersén – nu ska nyförvärvet leda Brynäs försvar

ANNONS

Sent igår kväll tappade Brynäs sin backklippa Niclas Andersén. Därmed kommer ett tungt ansvar vila på nyförvärvet Mathias Porseland, som hämtats hem till Sverige från spel i KHL.
– Förhoppningsvis kan jag leverera framåt, göra poäng och hjälpa till på det viset, men även vara stabil bakåt, säger Porseland till hockeysverige.se.

GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)

Sportchefen i Brynäs, Stefan Bengtzén, har valt att så här långt inte göra allt för spektakulära värvningar. En av spelarna han har plockat in är en gammal bekant för Bengtzén, 29-årige backen Mathias Porseland. Han spelade i Bofors under Bengtzéns befäl mellan åren 2006 och 2008.

Ishockey, kval till Elitserien, Södertälje - Rögle

Porseland i Rögle-tröjan.

Senaste säsongerna har inte Mathias Porseland synts till i svenska rinkarna. Efter Bofors blev det spel i Rögle under två säsonger, men 2010 flyttade han vidare till finska HPK. Efter det har han i tur och ordning spelat för Lev Praha, Admiral Vladivostock, och senaste en och en halv säsongen tillbringade han i Vitjaz Podolsk. Men inför kommande säsong är han tillbaka i Sverige.
– Om vi ser till när jag flyttade till Finland efter Rögle så var det ett stort steg. Det var lärorikt att få vara med och spela i Rögle på den nivån som det var med bland andra Kenny Jönsson. Även kvalserien var en upplevelse, men det var tråkigt att man var med och åkte ur, säger Mathias Porseland då hockeysverige.se träffar honom i hans nya hem, Gavlerinken.
– Tiden i Finland gjorde mycket för mitt självförtroende eftersom jag fick spela enormt mycket. Det var jag och Marko Tuulola, som spelade här i Brynäs 1998 till 2001, som var backpar i HPK under två säsonger. Det offensiva kändes väldigt bra där så Prag kändes som nästa utmaning för mig.

Då det gäller speltid i Prag blev det inte som Mathias Porseland hade hoppats på.
– Det blev ett steg tillbaka egentligen. Jag snittade kanske tolv minuter och spelade bara 38 matcher. Det var också ganska nyttigt eftersom jag alltid fått spela, men nu fick jag sitta som sjundeback eller på läktaren i vissa matcher.
– På det viset mognar man som person och förhoppningsvis lär man sig något av det. Jag hoppas och tror att jag idag är en annan spelare än när jag lämnade Sverige.

Du var en väldigt produktiv back offensivt då du lämnade Sverige, känner du att din roll förändrats under dina år utomlands?
– Nej, det kan jag inte säga. Jag hade mina bästa produktiva säsonger när jag var i Finland. Sedan har jag inte riktigt levererat på den nivån som jag gjorde i Finland. Klart att det är olika anledningar till det. Bland annat har jag inte haft samma speltid. Samtidigt är KHL en bättre liga. Det krävs lite mer av dig och att du ska leverera poäng.

Var det mycket mindre speltid även i Ryssland?
– I Ryssland blev jag första säsongen trejdad två gånger och då låg jag väl på 20 minuter i snitt vilket är bra. Den här säsongen låg jag kanske på 18 minuter, men vi spelade oftast på sju backar.

Den här resan i olika länder med nya kulturer både på och vid sidan av isen har givetvis utvecklat Mathias Porseland som person.
– Ja, det är klart. Det är speciellt att vara borta så pass länge, men det har varit kul. det var också därför jag känner att det är spännande och kul att vara tillbaka i Sverige.

Mathias Porseland svarade senaste säsongen i Vitjaz Podolsk för två mål och totalt 15 poäng på 46 matcher.
– I det stora hela tycker jag att jag gjort det bra den här säsongen. Vi hade ett tillräckligt bra lag för att gå till slutspel, men vi lyckades inte hålla i. Vi hade ett riktigt bra powerplay i början där (Mario) Kempe gjorde det riktigt bra. Även vår finska målvakt (Harri Säteri) gjorde det extremt bra. Han höll oss kvar i vissa matcher vilket gjorde att vi låg länge på slutspel.
– För egen del var jag lite skadad i ljumsken och var borta drygt en månad. Klart att det påverkade mig, men generellt är jag riktigt nöjd ändå.

kempe

Mario Kempe (mitten)

Mario Kempe var andre svensk i Vityaz Podolsk. Han vann lagets poängliga med 13 mål och totalt 32 poäng på 52 matcher.
– Med tanke på den start hade så var han en viktig spelare för oss. Sedan höll han inte samma produktiva nivå hela vägen, men han var bra.
– Jag hade inte sett honom spela sedan Rögle-tiden, där vi spelade tillsammans. Det var kul att se att han fick det att stämma. Dessutom hade vi en bra center, en tjeck som heter Roman Horak, som också var riktigt duktig på att göra mål.

Hur var Podolsk, som ligger söder om Moskva, som stad att bo och leva i?
– Hockeyn är ändå det primära. Just där vi var fanns det inte heller mycket mer att fokusera på, både på gott och ont. Sedan kan man vara på borta turné en vecka och sedan är man hemma en vecka. Tiden går fort, men visst kan det bli några långa dagar i huset dagarna vi var lediga.
– Vi bodde fyra killar tillsammans. Det var jag Kempe, Horak och Säteri. Vi delade på ett ganska stort hus tillsammans. Det fanns alltid någon att spela biljard eller pingis med.
– När man sedan väl fick någon dag ledigt kunde man åka in till Moskva, men där är trafiken som den är. Man vet inte riktigt vilken tidsram det kommer att bli då man åker dit. Oftast krävs det att man i alla fall har en hel dag ledigt så man kanske kan åka dit på kvällen, sova över och hem dagen efter.

BB140902JM092

Sportchef Bengtzén.

Nu blev det alltså Brynäs för Mathias Porseland till kommande säsong.
– Podolsk var inte intresserade av att förlänga. När jag kände för att komma hem till Sverige var Brynäs ett bra alternativ för mig. Redan i december eller januari kände jag att det skulle vara kul att få komma hem till Sverige. Det blir annorlunda eftersom man kan prata med och förstår alla samtidigt som man får en bättre kontakt med allt runtomkring.
– Jag träffade Stefan Bengtzén i Göteborg. Vi hade en lång lunch där vi satt och snackade. Han sa vad han ville ha och vad han trodde att han kunde få av mig. Efter att ha tänkt på det han sa så kändes det ganska bra och det var egentligen inte mycket att fundera på.

Det spekulerades även om Frölunda, hur låg det till där?
– Det spekulerades, men det var inget som var så nära egentligen. Vi pratade lite grann, men jag hade kommit mycket längre med Brynäs då samtidigt som det inte fanns något klart från Frölunda.
– Det var egentligen inget konstigt eftersom deras spelare försvann efter det att jag hade inlett kontakten med Brynäs.

Hur har första tiden i Brynäs varit?
– Den har varit bra. Det är sköna killar i laget som har tagit emot mig bra. Dom hade lite försprång eftersom dom hade kört i några veckor redan. Det är bara två nya spelare här och då blir det inte så mycket förändringar.
– Jag menar att har du sju eller åtta nya spelare blir det en helt annan dynamik och känsla i gruppen. ”Pudda” (Jonathan Pudas) har bara varit här i tre veckor, men det kändes som att han var med redan förra säsongen.

Vad hoppas du kunna tillföra Brynäs?
– Att hjälpa laget vinna matcher såklart. Vad det innebär för mig är att leverera och göra det bästa av den tiden jag får på isen. Förhoppningsvis kan jag leverera framåt, göra poäng och hjälpa till på det viset, men även vara stabil bakåt, avslutar Mathias Porseland.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 20 februari
18:05 Luleå - Modo SDHL
18:05 Leksand - Djurgården SDHL
18:05 AIK - HV 71 SDHL
18:05 SDE - Frölunda SDHL
18:05 Linköping - Brynäs SDHL
19:00 Tingsryd - Västerås Hockeyallsvenskan
19:30 Servette - Skellefteå Champions Hockey League
onsdag 21 februari
01:00 Washington Capitals - New Jersey Devils NHL
01:00 Florida Panthers - Ottawa Senators NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - New York Islanders NHL
01:00 New York Rangers - Dallas Stars NHL
02:00 Winnipeg Jets - Minnesota Wild NHL
03:00 Colorado Avalanche - Vancouver Canucks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Nashville Predators NHL
04:30 Los Angeles Kings - Columbus Blue Jackets NHL
17:30 Vaasan Sport - KooKoo Liiga
17:30 Kärpät - HPK Liiga
17:30 Pelicans - Jukurit Liiga
17:30 SaiPa - TPS Åbo Liiga
17:30 JYP - KalPa Liiga
19:00 Kalmar - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Brynäs Hockeyallsvenskan
torsdag 22 februari
01:00 Montreal Canadiens - Buffalo Sabres NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Philadelphia Flyers NHL
04:00 Arizona Coyotes - Toronto Maple Leafs NHL
04:00 Edmonton Oilers - Boston Bruins NHL
04:00 Anaheim Ducks - Columbus Blue Jackets NHL
17:30 Ässät - KalPa Liiga
19:00 Örebro - Leksand SHL
19:00 Malmö - Linköping SHL
19:00 HV 71 - Timrå SHL
19:00 Rögle - Frölunda SHL
19:00 Modo - Skellefteå SHL
19:00 Luleå - Oskarshamn SHL
19:00 Växjö - Färjestad SHL
fredag 23 februari
01:00 New Jersey Devils - New York Rangers NHL
01:00 Carolina Hurricanes - Florida Panthers NHL
01:00 Detroit Red Wings - Colorado Avalanche NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Montreal Canadiens NHL
01:00 Ottawa Senators - Dallas Stars NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Washington Capitals NHL
02:00 St Louis Blues - New York Islanders NHL
03:00 Calgary Flames - Boston Bruins NHL
04:00 Seattle Kraken - Vancouver Canucks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Toronto Maple Leafs NHL
04:30 Los Angeles Kings - Nashville Predators NHL
17:30 Jukurit - Lukko Liiga
17:30 Pelicans - Kärpät Liiga
17:30 TPS Åbo - JYP Liiga
17:30 Ilves - SaiPa Liiga
17:30 Vaasan Sport - Tappara Liiga
18:00 Björklöven - Västerås Hockeyallsvenskan
18:30 Helsingfors IFK - KooKoo Liiga
19:00 Tingsryd - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - Almtuna Hockeyallsvenskan
20:30 Södertälje - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 24 februari
01:00 Columbus Blue Jackets - Buffalo Sabres NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Winnipeg Jets NHL
03:00 Edmonton Oilers - Minnesota Wild NHL
15:15 Malmö - Rögle SHL
15:15 Timrå - Växjö SHL
15:15 Leksand - Luleå SHL
16:00 HPK - Pelicans Liiga
16:00 Tappara - Ässät Liiga
16:00 KalPa - Vaasan Sport Liiga
16:00 SaiPa - Lukko Liiga
17:00 KooKoo - Kärpät Liiga
17:30 JYP - Jukurit Liiga
18:00 Färjestad - Örebro SHL
18:00 Linköping - Modo SHL
18:00 HV 71 - Frölunda SHL
18:00 Skellefteå - Oskarshamn SHL
18:00 Detroit Red Wings - St Louis Blues NHL
18:00 BIK Karlskoga - Östersund Hockeyallsvenskan
20:00 New York Islanders - Tampa Bay Lightning NHL
20:00 New Jersey Devils - Montreal Canadiens NHL
21:00 Philadelphia Flyers - New York Rangers NHL
00:00 Florida Panthers - Washington Capitals NHL
söndag 25 februari
01:00 Vancouver Canucks - Boston Bruins NHL
01:00 Ottawa Senators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Colorado Avalanche - Toronto Maple Leafs NHL
02:00 Carolina Hurricanes - Dallas Stars NHL
04:00 San Jose Sharks - Nashville Predators NHL
04:00 Edmonton Oilers - Calgary Flames NHL
04:00 Seattle Kraken - Minnesota Wild NHL
04:30 Los Angeles Kings - Anaheim Ducks NHL
14:00 Ässät - TPS Åbo Liiga
15:00 Almtuna - Tingsryd Hockeyallsvenskan
15:00 AIK - Brynäs Hockeyallsvenskan
18:00 Nybro - Kalmar Hockeyallsvenskan
19:00 New Jersey Devils - Tampa Bay Lightning NHL
21:30 Pittsburgh Penguins - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - New York Rangers NHL
00:00 Winnipeg Jets - Arizona Coyotes NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Detroit Red Wings NHL
00:00 Buffalo Sabres - Carolina Hurricanes NHL
måndag 26 februari
02:00 Anaheim Ducks - Nashville Predators NHL
19:00 Södertälje - Björklöven Hockeyallsvenskan
tisdag 27 februari
01:00 Washington Capitals - Ottawa Senators NHL
02:00 Dallas Stars - New York Islanders NHL
03:30 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
04:00 Seattle Kraken - Boston Bruins NHL
17:30 Ilves - Ässät Liiga
19:00 Oskarshamn - Leksand SHL
19:00 Modo - Växjö SHL
19:00 Rögle - HV 71 SHL
19:00 Linköping - Färjestad SHL
19:00 Frölunda - Malmö SHL
19:00 Luleå - Skellefteå SHL
19:00 Timrå - Örebro SHL