PANELEN. Sanny Lindström, Dusan Umicevic, Peter Sibner, Jonatan Lindquist, Cecilia Edström och Johan Garpenlöv siar om SHL-säsongen.
Växjö Lakers HC

Den stora SHL-utfrågningen – här siar panelen om säsongen

ANNONS

I kväll är det slutligen dags för SHL-säsongen 2014/15 att ta sin början. Lagom till premiären har hockeysverige.se samlat ihop en panel av medieprofiler som vi har bett att sia om tänkbara genombrottsspelare, artister och poängkungar. Och naturligtvis även kring vilka lag som göra upp om SM-guldet och vilka som tvingas till kval.

Jonatan Lindqvist, Expressen

Vem får årets genombrott i SHL?
Sebastian Aho, Skellefteå. Han är en fantastiskt njutbar hockeyspelare och har så mycket hockey i sig. Sedan är Skellefteå en perfekt miljö för honom att utvecklas i.

Jonatan Lindquist.

Vem blir årets artist i SHL?
Mattias Tedenby, HV71. Kanske ett tråkigt svar, men Tedenby fantastiskt bra spelare. Jag hoppas att vi får se hans Anders Forsberg-imitation under säsongen.

Vem blir årets poängkung i SHL
Milan Gulas, Färjestad. Han har en bra radarkompis i Jakub Klepis. Samtidigt tror jag att Färjestad kommer att ha ett stabilt lag vilket gör att Gulas får en bra miljö att leverera i.

Vilka lag får kvala?
– Modo och Leksand. Jag tror att Leksand kan få en liten andraårsbaksmälla. Leksand har ett spel som bygger på att man är hundraprocentiga. Tappar man någon procent kan det bli jobbigt. Modo är otroligt beroende av Linus Ullmark. Händer det något där, att han går sönder eller tappar något i spelet, så kan jag tycka att det ser jobbigt ut. Samtidigt ser jag ingen i det laget som kan göra mer än 30 poäng.

Vilka två lag går till final och vilka blir svenska mästare?
– Växjö går till final och jag tror att dom får möta Luleå. Jag tror faktiskt att Luleå vinner. Det känns som att Luleå har byggt en aura med att man är ett elakt och obekvämt lag. Efter några år av en offensiv skridskoskicklig hockey tror jag att det blir en ändrad trend och man får betalt för den här elakheten. Luleå kommer inte vara ett topplag i serien men kommer att pika i grundserien.


Foto: Bildbyrån/Carl Sandin

Sanny Lindström, C More

Sanny Lindström.

Vem får årets genombrott i SHL?
Marcus Sörensen, Djurgården. Jag tycker att det är en spelare som egentligen har alla verktyg, fart och kreativitet. Han var bra i Hockeyallsvenskan förra säsongen och jag tror att han kommer göra bra ifrån sig även i SHL.

Vem blir årets artist i SHL?
Mathis Olimb, Frölunda. Jag tycker att han är en skicklig spelare som gör det oväntade. Han kanske får en tränare att bli gråhårig ibland, men samtidigt är det en spelare som bryter mönstret.

Vem blir årets poängkung i SHL?
Andreas Johnson, Frölunda. Han har sett bra ut på försäsongen och han fick vara med ifjol både om positivt och negativt. Han gick totalt in i väggen efter JVM. I år ska han inte spela JVM och jag tror att han är mentalt mer redo för att prestera en hel säsong.

Vilka lag får kvala?
– Djurgården och Modo. Om man jämför trupperna lag för lag så tycker jag att både Djurgården och Modo har lite för tunna trupper. Både Mikael Tellqvist och Linus Ullmark är jättebra målvakter, men ser man spelare för spelare så har man lite för tunna trupper.

Vilka två lag går till final och vilka blir svenska mästare?
– Växjö vinner i finalserien över Färjestad. Trots att Växjö är en ung förening har man haft en bra utveckling och stärkt upp sitt lag bra. Man har fått en riktig vinnare i målvakten Christopher Nilstorp. Färjestad har en tradition som inte är att förringa. Man har även tagit bort lagets svaga länkar från förra säsongen och i stället stärkt upp laget. Dessutom har man fått in Tommy Samuelsson vilket är bra för hela klubben och egentligen hela Karlstad.


Foto: All Over Press/Daniel Malmberg

Cecilia Edström, SVT

Cecilia Edström.

Vem får årets genombrott i SHL?
Sebastian Aho, Skellefteå. Jag har sällan sett en back med så stort spel i sig. Jag tror att får han bara chansen i Skellefteås powerplay kommer det att bli väldigt bra.

Vem blir årets artist i SHL?
Mattias Tedenby, HV71. Tedenby är fantastisk. Man har sett tidigare vad han är kapabel till att göra. Han är en liten trollkarl på isen.

Vem blir årets poängkung i SHL?
Andreas Johnson, Frölunda. Man ska självklart inte bedöma enbart utefter försäsongen, men han har haft en fantastisk försäsong och jag tror att han kan slå väldigt hårt.

Vilka lag får kvala?
– Jag tror att Leksand får det svårt faktiskt, och även Djurgården.

Vilka lag går till final och vilka blir svenska mästare?
– Växjö går nog till final och jag tror även att Frölunda gör det. Det är svårt att egentligen säga vilket av lagen som vinner, men jag tror ändå att Frölunda gör det. Jag tror att Växjö helt enkelt får för mycket press på sig. Pressen kommer att få Växjö att fall. Man är ett relativt nytt lag och har inte riktigt den här vinnarkulturen i laget ännu. Det gör att jag tror att Frölunda kommer att vinna SM-guld.


Foto: Bildbyrån/Carl Sandin

Johan Garpenlöv, Viasat Hockey och Sportbladet

Johan Garpenlöv.

Vem får årets genombrott i SHL?
Andreas Johnson, Frölunda. Han kanske fick lite av sitt genombrott redan förra säsongen. Han har verkligen sett bra ut på försäsongen. Jag tror att han kommer ta ytterligare kliv den här säsongen.

Vem blir årets artist i SHL?
Mathis Olimb, Frölunda. Jag kan bara välja bland spelarna som jag kan något om. Det finns många spelare i lagen som jag ännu inte har sett. Jag tycker att Olimb är en spelare som kan göra det där lilla extra och han är en artist enligt mig.

Vem blir årets poängkung i SHL?
Mathias Olimb, Frölunda. Frölunda kommer att vara ett topplag och man spelar ett offensivt spel. Olimb har en offensiv spelstil där han åker mycket skridskor, vill driva på mål, vill göra mål och kommer att spela mycket powerplay för Frölunda. Han är lite motor i deras powerplay vilket kommer att generera en massa poäng för honom.

Vilka lag får kvala?
– Modo och Djurgården. Det jag kan titta på just nu är vilken trupp lagen har. När jag tittar på Modos trupp så känns den svagast. Djurgården kommer också vara där nere mycket tack vare att den trupp man har är ganska orutinerad. Ser man även bakåt i tiden så har alla nykomlingar det tufft att etablera sig ordentligt första året.

Vilka lag går till final och vilka blir svenska mästare?
– Jag har en final mellan Växjö och Frölunda. Dessutom har jag Växjö som vinnare precis som så många andra. Jag tycker att Växjö gjort en bra resa. Man är en ung förening, men man har en stark organisation och stark vd i Anders Öman. Jag tycker att Sam Hallam har det bästa laget och senaste åren har man gjort den här resan där man blivit bättre och bättre hela tiden. I år har man dessutom en målvakt i Christopher Nilstorp som kan vara avgörande.


Foto: Bildbyrån/Johanna Lundberg

Dusan Umicevic, SVT

Dusan Umicevic.

Vem får årets genombrott i SHL?
Andreas Johnson, Frölunda. Jag tror att han får ett gigantiskt genombrott. Han kommer att vara topp tio i poängligan och kanske kommer att leda Frölunda till en final.

Vem blir årets artist i SHL?
Mikael Samuelsson, Djurgården. Jag tror han kommer att vara sevärd på isen. Man kommer notera varje gång han är på isen på grund av hans pondus, skicklighet och hans grymma förmåga att täcka pucken.

Vem blir årets poängkung i SHL?
Chad Kolarik, Linköping. Han gjorde grymt bra ifrån sig redan förra säsongen. Nu har man även komponerat en riktigt bra kedja med honom, Broc Little och Mattias Sjögren.

Vilka lag får kvala?
– Modo för att jag inte ser den spetsen i laget som ska göra det framåt för dom. Spelarna man värvat in är, i mina ögon, chansningar eller frågetecken. Sedan tror jag att det blir Örebro. Jag tycker ändå att Örebro har ett okej lag och det står nog mellan dom och Leksand vilket som kommer få kvala.

Vilka lag går till final och vilka blir svenska mästare?
– I och med att Tommy Samuelsson är tillbaka i Färjestad har jag någon tro på att dom kommer att vara med där uppe. Linköping blir det andra laget och jag tror faktiskt att det blir dom som vinner i år. Linköping har två grymt bra offensiva kedjor och får man ihop defensiven hyggligt kan det bli laget som går hela vägen. Jag ser Växjö och Frölunda som starkaste utmanarna till Färjestad och Linköping.


Foto: Bildbyrån/CarlSandin

Peter Siber hockeysverige.se

Peter Sibner.

Vem får årets genombrott i SHL?
Malte Strömwall, Växjö. Om han får den speltid som krävs i Växjö kommer Strömwall att visa att han har offensiva krafter som är tillräckliga för att ta sig upp till toppen av poängligan.

Vem blir årets artist i SHL?
Mattias Tedenby, HV71. Jag tror inte, som många säger, att han kommer tillhöra toppen av poängligan, men det är en av dom mest sevärda spelare som vi har. Han är snabb, teknisk och det händer alltid något då han är på isen.

Vem blir årets poängkung i SHL?
Rhett Rakhshani, Växjö. Han har en god chans att hänga med där uppe. Jag skulle även kunna tänka mig att Broc Little i Linköping kan vara med och hugga på den titeln.

Vilka lag får kvala?
– Modo och Örebro. Jag tycker att det verkar som att Modo helt förlitar sig på en bra målvakt (Linus Ullmark). Sedan tycker jag att det ser väldigt grått ut framåt och backsidan känns så där. Örebro har ett väldigt spännande lag framåt, men tyvärr så ser backsidan väldigt svag ut. Jag tycker exempelvis inte att man har någon naturlig powerplayback.

Vilka lag går till final och vilka blir svenska mästare?
– Jag tror att det blir Frölunda och Växjö i final. Där tror jag faktiskt att Frölunda vinner. Jag tycker att Frölunda har det mest spännande laget och jag tror även att man kan komma att förstärka på målvaktssidan under säsongen om deras båda målvakter inte håller. Hade Frölunda haft starkare målvakter tror jag att man hade fått flest guldtips av alla lagen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 14 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL