Så vill man råda bot på hetsen kring TV-pucken: ”En del i det är att släppa taget ”

Hur gör man för att råda bot på hetsen kring TV-pucken? Svenska ishockeyförbundet hoppas ha svaret på den frågan. Inför årets slutspel i Linköping har de skapat ett åtgärdsprogram för att nå fram till spelarnas föräldrar och ta död på missuppfattningarna som de anser finns kring om turneringen.
– Det det handlar om är att göra alla tryggare och kunnigare, säger Anders Lundberg, ansvarig för spelar- och ledarutveckling på förbundet, till hockeysverige.se.

Inför slutspelet i TV-pucken den här veckan har hockeysverige.se satt ihop en serie artiklar om den klassiska turneringen – och framför allt de större frågorna kring vad den fyller för funktion och vilka konsekvenser den får för utövarna.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Varje år vid den här tiden dyker samma debatt upp. Den som handlar om huruvida TV-pucken fyller en funktion för svensk ishockey, eller om den tvärtom är skadlig och får konsekvensen att många av de spelare som inte kommer med väljer att ge upp sin hoceydröm.

Det som många också värjer sig emot är hetsen som uppstått kring turneringen. Att den blivit så prestigefull att det skapats en ohälsosam press på de 15-åriga spelare som deltar. Det är en problematik som Svenska ishockeyförbundet vill komma åt. I samband med årets upplaga av turneringen lanserar man ett åtgärdsprogram för att i ett första led ge spelarnas föräldrar en insyn i hur branschen fungerar – och vad det egentligen innebär att ta klivet upp på elitnivå.
– Det finns många missuppfattningar om TV-pucken som lätt tar fart via olika rykten föräldrar emellan. Det är där vi vill komma in och se till att alla blir upplysta och får rätt information om hur allting fungerar, säger Anders Lundberg, förbundskapten för Team 16 och ansvarig för förbundets spelar- och ledarutveckling, till hockeysverige.se.

TV-PUCKEN – INGET MÅSTE FÖR ATT NÅ HOCKEYGYM

Vad är det då för slags missuppfattningar som cirkulerar bland föräldrarna i dag? Anders Lundberg säger att det ofta handlar om hur intagningarna till landets hockeygymnasier går till och vilken roll agenter egentligen har.
– Måste jag spela TV-pucken för att komma in ett hockeygymnasium? Den frågan kommer upp varje år. Och så är inte fallet. Var femte elev på våra gymnasier spelade inte TV-pucken Det är en sådan myt vi vill komma åt.
– När det gäller agentverksamheten har vi märkt att det finns kunskapshål vi behöver fylla. Det är långt ifrån alla föräldrar som vet varför de finns, vad de har för roll och hur regelverket fungerar. Då vill vi ge den informationen så att de är förberedda på det. Det det handlar om är att göra alla tryggare och kunnigare.

Rent konkret innebär förbundets åtgärdsplan att man i samband med TV-pucken ser till att träffa så många föräldrar som det går för att sprida vad man kallar ”rätt information”.
– Vi tar ett första steg där vi går via lagledningarna till respektive distrikstlag så att de når ut till föräldrarna och vi får en kontakt med dem. Sedan kommer våra hockeykonsulenter som är på plats att träffa varje föräldragrupp och ge informationen, förklarar Anders Lundberg.


Foto: Uffe Bodin

PANELDEBATT PÅ LÖRDAG

Det stannar inte där. På lördag, samma dag som semifinalerna spelas i TV-pucken, anordnar förbundet en paneldebatt för att nå ut till ännu fler. Där kommer Anders Lundberg tillsammans med bland andra Mikael Rundgren, assisterande förbundskapten för Team 16 och ansvarig för hockeygymnasierna, Magnus Hävelid, förbundskapten för Team 18 och sportsligt ansvarig för hockeygymnasierna, Tomas Montén, förbundskapten för Team 20, och Erik Zackrisson, generalsekreterare för spelarfackförbundet Sico, att reda ut begreppen kring vad som gäller i de här frågorna
– Vi vill ge svar på frågor både kring det kortsiktiga, hur det ser ut med landslagssäsongen för U16, ansökningar till hockeygymnasierna, agentverksamheten, men också ge konkreta råd och tips till föräldrar hur man ska förhålla sig till allt det här. Hur kan de stötta och hjälpa spelarna framåt?

Och hur tycker ni att man ska göra det?
– En del i det är att de ska släppa taget lite grann, låta spelaren själv driva sin process. De kan stötta dem i det utan att ta besluten åt dem. Sedan är det här med långsiktighet viktigt. De här killarna är 15 år och en hockeykarriär är lång. De har många år på sig och det är viktigt att förstå det. TV-pucken är inget slutmål. Deras karriär har bara börjat.
– Ta Calle Mattsson som har SHL-debuterat med Luleå nu. Han spelade inte TV-pucken och var aldrig ens i närheten av landslag tidigare. Men det handlar inte om vad man har gjort hittills. Att man spelar TV-pucken är ett tecken på att man ligger långt fram nu, men vi vill få alla att förstå att det är en lång resa och att man inte ska jaga det kortsiktiga här och nu och tro att det räcker.


Foto: Bildbyrån/Avdo Bilkanovic

”SÅ MÅBGA RÖSTER SOM DRAR I OLIKA RIKTNINGAR”

Förhoppningen och målsättningen från Anders Lundbergs sida är att skapa större förståelse för vad spelarna går igenom. På sätt hoppas han att man ska skapa en mer hälsosam miljö för spelarna att frodas i.
– Tittar man på en juniorspelare i dag, och framför allt de som är aktuella för våra juniorlandslag, så har de en klubblagstränare, en hockeygymnasietränare, förbundskaptener, agenter, NHL-scouter och föräldrar… De har så jäkla många olika röster som drar dem i olika riktningar.
– Att som 16-, 17-, 18-åring veta vem man ska lyssna på och sortera ut rätt information, det är svårt. Alla vill såklart spelarens bästa, men det är inte säkert att det synkar. Där måste vi få alla att dra åt samma håll och skapa förståelse kring det. Det är ett sådant mål vi har i slutändan. Det innebär att vi måste bli bättre i vår kommunikation inför allting, synas mer utåt i de här frågor och sedan vill vi också nå ut till fler.

Anders Lundberg poängterar också att det från förbundets sida inte bara handlar om att fostra morgondagens stjärnor. Tvärtom ser han att man även har en större uppgift ur ett samhällsmässigt perspektiv.
– Allting behöver inte handla om att man ska till NHL, annars har man misslyckats. Hockey är så mycket mer. Allt från hälsomässiga skäl till att vi fostrar bättre medmänniskor.

MISSADE TV-PUCKEN – KOM MED I LANDSLAGET DIREKT

Det debatteras mycket om TV-pucken över huvud taget ska existera. Varför tycker du att den ska det?
– Det forskningen säger är att spelarna som blivit framgångsrika har startat sin satsning vid 15, 16 års ålder. Där är TV-pucken vårt första steg in i en sådan elitsatsning. Innan det har inte vi någon sådan verksamhet över huvud taget. Då ska man komma ihåg att TV-pucken består av över 500 spelare varje år. Det är en ganska stor andel av alla spelare.

Är det inte en vattendelaren som riskerar att få spelare som missar tuneringen att lägga av?
– Min uppfattning är att det är otroligt få spelare som slutar för att de missar TV-pucken. Det är lite uppförstorat. Sedan får man ha förståelse för att det blir en besvikelse för de som inte kommer med. Men i dag finns det så många exempel på spelare som lyckats ändå, utan att spela TV-pucken, att det inte borde vara en vattendelare. Att spela TV-pucken innebär inte heller per automatik att man når elitnivån som spelare.
– I fjol hade vi en spelare i U16-landslaget samma säsong som han inte tog plats i TV-pucken. Han heter Douglas Friberg och spelade i SDE då, men går Djurgårdens hockeygymnasium nu. Han tog sig alltså in på både hockeygymnasium och landslag. Det säger något.

Fotnot: Paneldebatten som omnämns i texten äger rum på lördag 3/11 med start 13.15 i Stångebro ishall.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: