Ungdomsverksamheten förändrades efter snabba klättringen i seriesystemet
Det kan ibland vara svårt för utomstående att förstå att en SHL-klubb inte bara består av det lag som står på isen i match efter match. Runt omkring laget finns en stor organisation som tar tid att bygga upp. Efter sitt snabba avancemang genom seriesystemet har Karlskrona inte haft den tiden.
— Den största skillnaden är väl att alla inte får vara med upp till U16, säger Magnus Olsson som är ungdomsansvarig i Karlskrona HK i en intervju med hockeysverige.se.
Året 2001 bildades Karlskrona HK efter att den förra klubben Karlskrona IK gått i konkurs och trots sin relativt korta historia är klubben väldigt framgångsrik. KHK fick börja om i Division 3 men efter fem säsonger i trean tog klubben steget upp till tvåan inför säsongen 2006/2007. Efter bara två säsonger där tog klubben ytterligare ett steg upp i seriesystemet när man klev upp i Hockeyettan. I ettan fortsatte framgångarna för Blekingeklubben och efter endast fyra säsonger hade man kvalificerat sig för Hockeyallsvenskan där man första säsongen tvingades kvala för att hålla sig kvar. Säsongen efter blev det däremot ett rejält lyft och klubben kvalade upp till SHL något man inte lyckades med – den säsongen. För året efter blev ett ännu större framgångsår och på våren 2015 var klubben klar för spel i högsta serien för första gången någonsin, bara 14 år efter att föreningen bildades.
För en klubb som bara sju säsonger tidigare spelat i tvåan är det tufft att ha en organisation runt klubben som håller samma nivå som laget. Spelare till a-laget kan alltid värvas in men allt från arena, organisation runt laget, marknadsavdelningar och kommunikationen förändras och ställs högre krav på.
Det som är det kanske allra viktigaste för att klubben på lång sikt ska kunna hålla sig kvar och etablera sig i den högsta serien är att ungdomsverksamheten håller en hög nivå och att man på så sätt får upp många egna spelare till a-laget. Hur ser den ut i KHK i dagsläget? Hur jobbar man för att få ungdomsverksamheten att hänga med resten av föreningens utveckling? Vad har man för mål med sin ungdomsverksamhet i framtiden?
Karlskrona har tidigare inte varit kända för att ha en bra ungdomsverksamhet men under åren har det förändrats och i dagsläget har klubben en bred verksamhet.
— Antalet barn som vill börja har ökat i takt med klubbens sportsliga framgångar så nu har vi faktiskt fått tacka nej till ungdomar för att vi helt enkelt inte har plats för fler. I dag har vi 470 ungdomar i vår verksamhet med två eller tre lag i varje årskull upp till U15. Från U13 har vi lite nivåindelning men alla ska få spela matcher, säger Magnus Olsson till hockeysverige.se
Vad har förändrats i ungdomsverksamheten under åren?
— På den lägre nivån var ju varje lag en klubb i klubben kan man säga och man kunde köra hela resan här. Nu är det svårare att göra den resan men istället för att varje lag är var för sig så är ungdomsverksamheten mer centraliserad. Under tiden i division 2 och 3 hade ju alla en möjlighet att stanna i Karlskrona under en längre tid, men är det inte så. Nu kan resan tyvärr ta slut i Karlskrona redan som U16-spelare.
— Under de sju år jag varit här har verksamheten skruvats lite på hela tiden. Vi vill framförallt ha utbildade tränare runt alla lagen för att alla spelare ska få en så bra utbildning som möjligt i alla våra lag. Det är väl de största skillnaderna i vår verksamhet.
Hur jobbar ni för att er ungdomsverksamhet ska hålla samma nivå som a-laget?
— Så länge som jag har varit här så har vi kört hårt på det här med skridskotekniken i alla åldrarna, så jag är nere i alla lagen och jobbar med det. Det är viktigt att så tidigt som möjligt få spelarna att förstå hur viktigt det är att kunna åka skridskor på ett bra sätt. Att kunna kombinera det med fysträningen i alla åldrar är också viktigt. Att ha välutbildade tränare som får mycket feedback så att man jobbar på samma sätt är också något vi jobbar mycket med.
Hur ser ni på elitsatsningar inom föreningen?
— Upp till U15 är det ju bredd och alla ska få spela matcher och utvecklas men det betyder ju inte att man inte kan träna bra även på den nivån för att förbereda dem för U16. Har man gjort det bra då och gjort en bra resa får man spela i U16 på elitnivå med Karlskrona. Sen värvar vi också in spelare till U16 som andra lag men vi tar mest in spelare från närområdet t ex Kallinge men det har blivit bättre med egna produkter allteftersom.
— Vi vill ju såklart helst använda våra egna produkter även i U16. Där har den goda och utvecklande träningen på tidig ålder gjort stor skillnad för att få oss att få fram fler egna spelare även i J18 och J20.
Vad har ni för målsättning med er ungdomsverksamhet?
— Vi har ju bredd upp till U15 sen är det elit. Vi jobbar med ungdomsverksamheten på bred front för att få bra utbildade spelare till U16 och i bästa fall få upp spelare i a-laget. Kan vi få upp en eller två varje år är det såklart positivt. Det ska vara så hög och bra utbildande verksamhet som möjligt för att utbilda bra spelare. Men vi har ingen målsättning med hur många vi ska vara till exempel.
På senare tid har det varit mycket uppmärksamhet kring Karlskronas ekonomi som efter ytterligare ett minusresultat den här säsongen nu hotar att påverka övriga delar av klubben. Ungdomsverksamheten har en egen budget men Magnus Olsson medger att det påverkar när klubben går dåligt ekonomiskt.
–Visst påverkar ekonomin verksamheten men jag vet att vi har hyfsat bra ekonomi i ungdomsverksamheten och vi ser till att ha bra utbildade ledare i alla ungdomslag och det får kosta för dels blir det böter annars och dels är det bra för klubben att ha välutbildade ledare som kan utvecklas spelarna, säger han till hockeysverige.se.
Den här artikeln handlar om: