Superguiden till himmelriket

Med anledning av att Anders Fredriksson fortsätter yra om Mikael Håkansons elitserierekord i antal matcher och hur Lasse Granqvist snackade med Andreas Jämtin om hur hans nästa utvisning gör honom mest utvisad i ELITSERIEN genom tiderna, tycks det vara läge att presentera den här guiden en gång till.

Att folket som jobbar på kanalen som har exklusiva sändningsrättigheter till Elitserien inte vet hur man räknar vad som är Elitserien och vad som är Elitserien+Slutspel är bara för dåligt. Det måste bli ändring på det.
Jag tror aldrig vi kommer se någon stor TV-kanal i Kanada/USA som har rättigheter till NHL-hockeyn kommer sitta och ha den här typen av fel.

Sprid vidare nu så att alla som jobbar med elitseriehockey lär sig det här. Problematiken som uppstår är ju att merparten av dom som lyssnar på Canal+ och läser diverse riksmedia eller lokalmedia givetvis räknar med att ni som skriver har rätt. Därför är det ju ännu viktigare att ni tar ert ansvar och faktiskt har rätt.

Framförallt Canal Plus tycker jag nästan har en skyldighet att dela ut den här guiden till varenda anställd man har som jobbar med Elitserien. Det är er plikt att kunna det här.

Jag har ju åtskilliga gånger försökt instruera både media och klubbar i hur man sköter statistik på riktigt. Men när nu Linköping och media i övrigt misslyckades så kapitalt med Mikael Håkansons så kallade rekord förra veckan, så kände jag att någon lite mer tydligt måste förklara hur man gör för att följa Swehockeys statistiska databas. Den som är inställd i något underligt defaultläge som gör att klubbar, media och supportrar helt missar vad som är vad och på allvar får för sig att Elitserien och SM-slutspelet är samma sak och ska klumpas ihop i en kategori som lustigt nog ska benämnas som ”Elitserien”.

När Mikael Håkanson förra veckan gjorde sin 912:a match, och det kallades ”hans 912:a elitseriematch”, så var det i själva verket hans 780:e elitseriematch och han har fortfarande 25 kvar för att bli Elitseriens meste spelare. Istället var det han gick förbi Roger Åkerström i den typiskt svenska kategorin ”grundserie+slutspel”, vilket inte riktigt förklarades på speciellt bra sätt när det rubriceras som ”elitseriematch”.

Det är ju inte speciellt svårt att förstå att grundserie och slutspel är två helt olika saker och inte ska klumpas ihop. Och absolut inte klumpas ihop och kallas exempelvis ”elitseriematcher”.
Ingen amerikan eller kanadensare skulle få för sig att säga att en spelare gjort sin 1000:e NHL-match om han gör sin 800:e NHL-match och på det har 200 slutspelsmatcher.
Det finns inte på kartan.

Det är ju bara en slump att ingen, tydligen, slagit något ”elitserierekord” eller liknande i slutspelet nångång. Fan vad det hade sett ut. ”Idag slog Ove Molin poängrekordet i Elitserien genom tiderna när han sköt sitt 300:e elitseriemål i den sjunde SM-semifinalen mot Modo”.

Det hade varit något det.

Tidigare har jag, för att statuera hur korkat det här är att mixa ihop det här på det här viset brukar jag ifrågasätta varför man utser Elitseriens poängkung efter grundserien (dvs Elitserien) och inte buntar ihop statistiken med SM-slutspelet.
Vi har ingenstans någon som utser Elitseriens poängkung efter säsongen, med ihopbuntad statistik för grundserien och slutspelet. Men så fort det kommer till den totala statistiken genom tiderna så är det snarare regel än undantag att man kör på den ihopbuntade statistiken.

Jag utgår från att det är Svenska Ishockeyförbundets fel och hur man har defaulten som man har den, medan man i säsongsstatistiken alltid har det uppdelat för grundserie och slutspel.

Så därför har jag gjort en guide för er att ta in. Skicka gärna runt guiden till klubbar, media och alla ni känner. Så kan vi alla börja njuta av att få läsa om rätt rekord i framtiden. Kanske kan till och med spelarna få jubileumströjor i rätt matcher, och inte två säsonger i förskott.

Det här är en guide som landets samtliga hockeyskribenter bör kunna utan och innan för att ens få skriva om hockey för ett mediaföretag. Varken mer eller mindre. All media borde ha det som ett minimikrav för att få jobba inom hockey och varje person som ansvarar för statistik i klubbarna borde ställas inför samma krav.

Att kunna det här utantill. Folk får ju inte köra bil utan körkort. Varför ska folk få skriva om hockey utan baskunskap? Lite som att ska jag köra brödbil, så kräver min arbetsgivare att jag har körkort.
Därför borde det vara lika självklart att ska jag jobba med statistik hos en hockeyklubb, så ska jag veta hur den funkar.


Klicka in er på top 50 av något för att hitta statistiken på genom tiderna-listorna. Det vet ni uppenbart redan hur man gör, eftersom ni hittar in till den sammankopplade statistiken mellan grundserie och slutspel. Det är ju där ni gör era fel.
Då ser statistiken ut som här ovanför.

DIN SUPERGUIDE TILL STATISTIKENS VÄRLD


Vid pilens ende ser ni var ni kan ställa in vilken kategori ni vill åt. Nu väljs Games Played, vilket är den som gällde i Mikael Håkansons fall förra veckan. Ni ser också den inkorrekta listan nedanför som klubbar och media valt att gå efter och felaktigt kallat det för ”elitseriematcher”, trots att det i själva verket är ”elitserie- och slutspelsmatcher”, vilket i den riktiga världen är två helt skilda saker.


Går ni istället vidare enligt pilen i rutan som är inringad kan ni klicka er vidare till ”Division Round” eller ”Playoff Round”. Det står, på ren svenska, för ”Grundserie” och ”Slutspel”. De två enda direkta begreppen som är relevanta, vilket gör det här med sammanslagningen som är default helt sinnessjuk eftersom den kategorin enbart borde vara ett tillägsalternativ för riktiga nördar som vill se den sortens statistik av någon anledning.


Och så här ser listan över flest ELITSERIEMATCHER ut (eller såg i fredags när jag skärmdumpade detta, nu ser den väl måhända lite annorlunda ut). Och det är denna lista LHC borde ha anammat när man förra veckan tyckte att det var lämligt att ge Mikael Håkanson en tröja med 912 för flest ELITSERIEMATCHER, trots att han inte ens är nära 912 elitseriematcher och heller inte har passerat Roger Åkerström för flest elitseriematcher i historien.


Så här ser listan ut när man klickat sig vidare till slutspelsstatistiken.

* * *

Angående den omdebatterade poängerna runt Magnus Johansson och Per Gustafsson är det ganska kul, för båda har exakt samma slutspelspoäng (49), vilket gör att när man bestämde att rekordet kom till, så är det ingen som riktigt vet om man hänvisade till Elitserierekord eller den märkliga Elitserien+slutspelet-rekordet, eftersom båda slogs på samma gång.

Däremot har jag sett att en del undrat över huruvida Swehockey/Hockeyligans stats gäller eller Elite Prospects och varför det skiljer så mycket som det gör på den.
Det är ganska enkelt. Elite Prospects har först och främst gjort en grov miss när man på säsongerna 93/94 och 94/95 har exakt samma statistikrad (38 8 6 14 14) för grundseriestatsen. Man har alltså råkat lägga in en säsongs statistik på två olika säsonger.

Säsongen 93/94 ska egentligen vara 34 9 7 16 10, så där är två av fem extrapoäng som Gustafsson har hos Swehockey. Två andra poäng kommer från just 94/95 där Gustafsson på Swehockey har tio mål istället för åtta mål, som han har hos Elite Prospects som i sin tur hämtat in uppgifterna från förbundets egen årsbok från det året.

Swehockey har alltså frångått den statistik man själva gett ut i bokform, utan att det någonstans riktigt förklaras varför och hur dom där målen tillkommit. Vi vet alltså inte om det är ett tryckfel som gjorts i årsboken, eller om det är ett tryckfel som gjorts i databasen hos Swehockey.
Det är ju 50-50 var felet ligger, om man vill se krasst på det. Nånstans har ett tryckfel gjorts, men ingen vet nog riktigt var.

Men där har ni fyra av de fem poängen. Den femte poängen Swehockey har som saknas på Elite Prospects är från säsongen 91/92 där Gustafsson har 9+8 istället för 9+7. Ett fel som ligger på samma konto som det tidigare jag skrev om. Att han har en annan poängsumma hos Swehockey än han har i deras egen årsbok.

Text: Robert Pettersson

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: