Per Ledin om näthatet: ”Ibland känns det som att du som spelare bara ska ta emot allting”

Per Ledin har spelat 15 säsonger i elitserien/SHL och har under den perioden varit en ligans mest profilstarka spelare genom sin spelstil. I en intervju med Hockeysverige ger han sin syn på den senaste tidens attacker mot SHL-spelare via sociala medier.
— Du kan vräka ur dig vad som helst utan att behöva stå till svars för det, säger han.

Hockeysverige har under veckan uppmärksammat de nätattacker som bland annat HV71:s målvakt Fredrik Pettersson Wentzel och Rögles Almen Bibic har fått ta emot under säsongen. En undersökning visar att 12 av 17 nuvarande och före detta SHL-spelare anser sig ha blivit kränkta eller hotade via sociala medier av folk de inte känner. Igår kunde vi också publicera en intervju med en spelare som har fått ta emot mordhot.
— Det är aldrig okej att behöva ta emot hot på något sätt i form av telefonsamtal, sms eller sociala medier, säger Per Ledin till hockeysverige.se i telefon från Schweiz där han just nu spelar.
Har du själv blivit utsatt någon gång?
— Absolut. Men när jag växte upp var det en annan, hårdare jargong och hårdare klimat överlag. Men då var det lite mer ”öga mot öga” och stannade vid matcherna. Nu ska jag inte säga att det var bättre förr, men ibland känns det som att du som spelare bara ska ta emot allting. Så fort vi säger något kan det bli ett jävla liv, medan klackar kan skrika vad som helst och det är ingen som reagerar för att ”det har alltid varit så”, berättar han.

Förra helgen fick Fredrik Pettersson Wentzel ta emot ett mycket kränkande meddelande på sin privata Facebook från en motståndarsupporter. Han svarade via Instagram och Per Ledin hyllar målvaktens svar och berättar att han är grymt imponerad.
— Han gör ju den perfekta grejen. Han vänder den andra kinden till och skriver något positivt tillbaka medan många tänker ”är han så jävla korkad så han skriver så här till mig då ska jag hänga ut honom”. PW sa verkligen stopp här och gav ett bra svar tillbaka. Snacka om förebild att leverera ett sånt svar tillbaka.

MEDIA KORSFÄSTER SPELARE

Per Ledin berättar att det först är på senare tid han reagerat på det som skriks mot honom ibland från läktarhåll på arenorna.
— Mitt jobb går ut på att vinna matchen. Sen om det krävs att jag delar ut en smäll, får en smäll eller gör något som är provocerande… jag personligen har liksom aldrig brytt mig om det men det är inte kul när det skriks könsord eller att jag ”har sålt mig som en hora” när ungarna sitter på läktaren.
— En sak som fascinerar mig är media skiter fullständigt i vad klackar och sånt skriker. Det är helt acceptabelt. Men är det någon spelare som säger fel, då korsfäster man honom och hänger ut så det dånar om det.
Han tycker dock att klimatet på arenorna har blivit bättre på senare tid.
— Klackarna försöker mer stötta sitt lag nu och jag tycker överlag att de blivit bättre på att skapa bra stämning.

BB130914ZO002

Per Ledin jublar i Luleåtröjan. Foto:Bildbyrån

Just det här med hot och hat via sociala medier mot SHL-spelarna är en baksida av att det blivit lättare för supportrar till lagen att kontakta spelarna. Men enligt Per Ledin är det inget nytt fenomen med att spelarna får ta emot sådant.
— Det har ju blivit lättare. Men det har ju förekommit innan också med brev, sms och telefonsamtal. Men nu känns det som det är mer dolda hot. Nu har ju jag aldrig behövt titta mig över axeln men jag har ju kompisar som varit utsatta och då har man ju sagt ”du går inte själv hem”.
Men han ser också en ljusning då han tycker att samhället har börjat reagera.
— Jag tycker det var mer ärligare förut men nu har det uppmärksammats och folk har fått upp ögonen för att spelarna inte ska behöva ta emot hat och hot. Samhället har börjat reagera.
Har du själv fått ta emot hot och kränkningar?
— Visst har jag det, men man kan inte göra så mycket åt det. När det gäller mig har jag hört det ”tugget” under så många år så det påverkar inte mig på det sättet kan jag känna. Men ingen ska behöva utsättas för hot.

 

 

 

 

 

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: