Stjärnans uppvisning: “Hockeygodis – det är larvigt”

Skellefteå studsar tillbaka efter tre raka förluster.
Pär Lindholm stod då för ett riktigt läckert drömmål i 4-3-vinsten borta mot Linköping.
– Det är sådant hockeygodis så att det är larvigt, säger TV4:s kommentator Björn Oldéen.

Pär Lindholm stod för ett drömmål i Skellefteås bortaseger mot Linköping. Foto: Magnus Andersson/Bildbyrån & TV4/Skärmdump

När Skellefteå och Linköping möttes i Västerbotten så blev det bortaseger med 4-1. Nu möttes lagen i Östergötland och återigen så blev det bortaseger eftersom Skellefteå vann med 4-3 efter straffar.

Det blev inte någon sprakande första period men Skellefteås målvakt Linus Söderström utmärkte sig då genom att stå för en riktigt svettig räddning när Christoffer Ehn hade öppet mål. Det stod därmed fortsatt 0-0 till pausen.

Drömmål av Pär Lindholm: “Dundersnyggt”

I den andra perioden så hettade då matchen till.

Först kunde Linköping ta ledningen då William Worge Kreü släppte över pucken till Remi Elie och kanadensaren drog på ett direktskott som gick in bakom Söderström.

Skellefteå kom dock tillbaka och kvitterade till 1-1 sedan fjolårets poängkung Oscar Lindberg var kylig och lyfte in en backhand bakom LHC-målvakten Christian Heljanko.

Bara två minuter senare kunde även bortalaget ta ledningen efter ett drömmål av Pär Lindholm. Stjärnan tog pucken i mittzonen och fintade sedan bort Arvid Aronsson innan han lade upp pucken i krysset med en läcker backhand.

– Kolla där då, Pär Lindholm med ett drömmål! Klubba, skridsko och backhand upp i krysset, vilken sekvens. Det där är sådant hockeygodis så att det är larvigt. Aronsson får senap och ketchup på den där, säger TV4:s kommentator Björn Oldéen.

Pär Lindholm själv kunde inte dölja sitt stora leende efter drömmålet.

– Det var dundersnyggt ju. Först och främst så hade jag ett ganska långt byte så jag ville ta ner den djupt. Men jag tyckte att det öppnade upp sig ganska bra och att jag hade… Inte en enkel väg in kanske men en möjlig väg in, säger Lindholm till TV4.

Irriterat i Linköping: “För mycket fokus på domaren”

Det var dock irriterat i Linköping sedan laget inte fått spela powerplay alls i matchen. Innan Skellefteås 2-1-mål så var det även en uppmärksammad situation då Arvid Lundberg höll i Markus Ljungh och drog av LHC-centerns hjälp men det blev ingen utvisning vilket ledde till att Skellefteå kunde kontra och göra mål.

– Det är ingen bra period av oss. Dåligt passningsspel och sedan är vi inte tillräckligt noggranna, säger Ljungh i pausen och fortsätter:
– Vi har inte haft någon utvisning med oss men jag tror att det kommer, det borde komma. Men vi får inte fokusera på det. Det är mycket känslor och det har kanske varit lite för mycket fokus på domaren från vår sida och det får vi ta bort.

Tidigt i den tredje perioden så fick då LHC chansen att spela en man mer sedan Skellefteås Michael Brandsegg-Nygård drog på sig en utvisning. Hemmalaget fick då utdelning direkt och det var just Markus Ljungh som gjorde målet sedan han styrt in ett skott av Linus Hultström för sitt första mål för säsongen.

Skellefteå återtog sedan ledningen när halva perioden återstod. Jonathan Pudas stod för en passning upp till Anton Heikkinen som spelade över centrallinjen till Martins Dzierkals som lyfte pucken högt över Heljanko och 2-3 var ett faktum.

LHC såg sedan ut att få en biljett in i matchen då Skellefteå drog på sig ännu en utvisning men LHC:s Remi Elie fick sedan också en utvisning för hakning så det blev inte något vidare powerplay. Linköping pressade sedan på under matchens sista minuter och lyckades också få in en kvittering precis in i det sista. Markus Ljungh slog en perfekt passning till Christoffer Ehn som bra kunde raka in 3-3 med blott nio sekunder kvar av tredje perioden. Det väntade därmed förlängning i Saab Arena.

Skellefteå vinner efter straffar

Skellefteå fick då en drömchans att avgöra då Robin Kovács hakade upp Rickard Hugg som föll och Skellefteå fick slå ett straffslag. Men Oscar Lindberg missade målet och matchen gick vidare. Ty Rattie hade också ett friläge för LHC men gjorde inte mål. Därmed väntade straffläggning för att utse en vinnare.

Oscar Lindberg revanscherade sig då genom att göra mål direkt i första omgången medan Markus Ljungh missade. Jonathan Pudas blev då målskytt och Skellefteå säkrade segern efter att Linus Söderström räddade en straff från Robin Kovács.

Skellefteå bryter därmed sin tre matchers långa förlustsvit och går upp på samma poäng som serieledande Luleå, dock med en match mer spelad.

Linköping – Skellefteå 3–4 SO (0-0,1-2,2-1,0-0,0-1)

Linköping: Remi Elie, Markus Ljungh, Christoffer Ehn.
Skellefteå: Oscar Lindberg 2 (inklusive avgörande straff), Pär Lindholm, Martins Dzierkals.