Old School del sexton – Södertälje

Under 1970-talet tillhörde Södertälje topplagen i svensk hockey. Nu har Ronnie Johansson träffat två av de stora profilerna i klubben från den eran – Dick Yderström och Dan Landegren. I skuggan av Leksand och Brynäs, var de flera gånger nära att bli svenska mästare.

Sportklubben från Södertälje vann sitt första svenska mästerskap i ishockey redan 1925 och det senaste 1985. Totalt har det blivit sju mästerskapstitlar. Bara Djurgården, Brynäs och IK Göta har vunnit fler. I första guldlaget spelade Gunnar Thorberg, ”Calle Aber” Abrahamsson, Henry Johansson, Johnny Johansson, ”Jompa” Nilsson, Erik Abrahamsson samt avbytarna Filip Wetteholm och Henry Grönberg.

Två av de allra största spelarna i Södertälje genom tiderna är Dan Landegren och Dick Yderström. Två killar som aldrig vann något SM-guld – men som likväl har satt sina spår i klubben. Här får ni möta de båda – den ena bor kvar hemma i Södertälje och den andre i Kina.

Dick, du är inte SSK:are från början om jag är rätt påläst?
– Det är riktigt. Jag började spela för SPAIF (Södertälje-Pojkarna IF) sen blev det spel i KFUM Södertälje innan jag hamnade i SSK. Det var ganska naturligt att flytta över dit om man var hockeykille här i stan.

Dan, växte upp i Munkfors i Värmland och spelade för IFK Munkfors. Var det några från ditt ungdomslag som tog sig till Allsvenskan/Elitserien?
– Jag var den enda just från mitt lag. Thommie Bergman var lite tidigare före jag och som du vet han gick lite längre också med spel ibland annat NHL för Detroit Red Wings. Hasse Andersson var också en generation före mig och han gjorde 13 säsonger i Färjestad. Idag hittar vi Pelle Prestberg i Färjestad som också kommer från Munkfors

Munkfors ligger inte alldeles långt från Karlstad. Var det aldrig aktuellt med spel i Färjestad?
– Jag skrev faktiskt på ett kontrakt för FBK men när SSK kom upp på tapeten så rev jag överenskommelsen med Färjestad. På den tiden var SSK nr ett i Sverige och jag kunde inte motstå att representera ett sådant lag

Dan, du kom som junior efter TV-pucken till SSK 1970, hur togs den kontakten?
– Jag kom till SSK i augusti 1969. Thommie Bergman skrev på samma ar år och han var den som rekommenderade mig. Det året kom inte bara jag och Thommie utan även Arne Carlsson, Kjell Landström till SSK.

Dick, minns du din debut i SSK?
– Jodå om jag inte minns fel så var det i Göteborg mot Västra Frölunda IF. Då var ännu inte Frölundaborg byggt utan vi spelade på Gamla Ullevi där de hade lagt en plan på tvären vid ena kortsidan. Jag tror jag spelade ihop med Einar ”Kiosken” Granath och ytterligare någon.

Dan?
– Jag spelade med Mats Hysing och ”Sisse” Johansson på Hovet mot Djurgården. Inga större utropstecken men debuten var över och jag klarade mig väl helt okej.

Vilka var klubbens stora stjärnor när ni debuterade i a-laget?
Dick – Ska jag börja som var i SSK först kanske? Kjell Svensson i mål, ”Stisse” och ”Nille” Schillström hade just kommit från Surahammar, Börje ”Poppen” Burlin från Clemensnäs, Einar Granath givetvis och så bröderna Sören och ”Garvis” Määttä.

Dan – I själva verket sa kan man ta vilket namn som helst från den tiden. Alla var fantastiska. Låt mig ge er några exempel:
”Lill-Stöveln” Öberg, Thommie Bergman, Arne Carlsson, ”Stisse” Johansson, Mats Hysing, Mats Waltin, Bertil Jakobsson, Allan Helenefors, Kjell-Arne Wikström, Björn ”Böna”
Johansson, ”Curre” Larsson, Hasse Carlsson, Dick, ”Nille”, ”Poppen”, ”Garvis”, Sören Määttä och Bill Cosburn m fl.

Era största framgångar med SSK?
Dick – Det blev inget SM-guld men vi blev två och trea några gånger. Närmast var vi väl 1973 då vi var tvungna att slå Timrå i sista omgången, vilket vi gjorde, samtidigt som Brynäs vann över Leksand. Brynäs ledde med 4-3 mot slutet men Leksand kvitterade så det blev ”bara” silver.

Dan – Vi var ett mål från guld alltså. Det blev sammanlagt, ett silver, två brons och en fjärde
plats för mig men som du vet, det ar bara guld som räknas.

Av alla spelare ni spelat med i SSK, vem har varit den absolut bästa?
Dan – Det ar svårt att välja ut någon före den andra. Det är ofta en

Foto:

Dan Landegren.

kombination av många faktorer. Den största personligheten var utan tvekan ”Lill-Stöveln”, en fantastisk person med stor respekt. Han var alltid rak i sin kommunikation oavsett vem han pratade med. Det är något som jag har försökt att bära med mig genom livet.

”Garvis” Määttä ar också en stor personlighet. Vid 36 års ålder var han alltid först ut på isen. Han älskade ishockeyn och kunde inte se någon bättre än han själv. Självförtroende är viktigt om du vill lyckas vad än du gör och ”Garvis” blev framgångsrik.

Det blev VM spel 1969 och 1973 för dig Dick. Vad är dina starkaste minnen från dessa turneringar?
Dick – Först och främst kommer jag ihåg matcherna mellan Sovjet och Tjeckoslovakien. Ryssarna hade invaderat Tjeckoslovakien 1968 så det blev fruktansvärt tuffa matcher de båda lagen i mellan under VM 1969. Tanken var att VM skulle ha spelats i Prag men tack vare invasionen så flyttades VM till Sverige. Sen var stämningen på Hovet fantastisk.

– Tanken var att jag skulle spela i en ren SSK kedja med Mats Hysing och Hans Carlsson. Men så blev Hasse petad strax innan så de blev lite turbulent. Det var ett fantastiskt lag med ”Honken”, ”Stisse”, Bert-Ola Nordlander, ”Uffe” Sterner, ”Lill-Strimma”, Tord Lundström, ”Nicke” Johansson, Lars-Erik Sjöberg, Arne Carlsson m fl.

– I VM 1973 blev det silver liksom i 1969. Turneringen spelades i Moskva men då var inte den staden speciellt inbjudande så vi spelade väl våra matcher, tog silvermedaljerna och åkte hem, haha. Vi hade ett mycket stark lag då med där bland annat Börje Salming fick sitt internationella genombrott. Tord, Sterner, Lars-Erik Sjöberg och Arne Carlsson var med då också.

Vart tog ni vägen som spelare efter SSK
Dan – Jag jobbade i styrelsen under några år men jag spelade också i IK Tälje under tre år.

Dick – Tränade lite olika lag i olika divisioner. Det var min moderklubb SPAIF i division 1 som vi åkte ur ganska snabbt och sedan var det Örebro IK, juniorlag i Södertälje SK och ett år i Schweiz andra liga.

Dan – Nu hittar vi dig i kinesiska huvudstaden Peking. Hur har du hamnat där?

Dan – Jag kom till Kina 1995 via Ericsson, som jag jobbade åt i Sverige, och har valt att stanna här. Kina är fantastiskt land att leva och jobba i måste jag säga. Driver sedan några månader tillbaka ett eget konsultbolag (Inspire Management). Fokus är på HR Consulting. Som certifierad coach erbjuder jag också ”coachning” till mina kunder. Under de år jag tillbringade i SSK (12) fick jag en god insyn och förståelse vad coachning ”is about”.

Finns det någon hockey i Kina?

– Jodå, jag tror de spelar i C-gruppen. Det lär finnas två lag någonstans i norra Kina.

Hur märks det att de är OS på gång i Peking?
– Det byggs och putsas överallt. Personligen sa tror jag att det kommer att bli ett OS
som saknar motstycke.

Har ni någon kontakt med varandra och killarna från SSK-tiden?
Dan – Jag arrangerar årligen en golfturnering i Mora (Mora- och SSK-veteraner). Uppslutningen från mina gamla polare har varit mycket bra.

Dick – Danne håller i den turneringen så det brukar vara kul att träffa alla gamla kompisar i SSK. Det är alltid kul att träffa de tidigare lagkompisarna men även Mora killarna.

Dan – Dick och jag träffas också alltid nar jag besöker Södertälje.

Följer du hockeyn i Sverige från Kina?
– Jag följer via Internet men inte med något större intresse. Det är för långt borta och namnen ar främlingar för mig numera.

Dick du som följer SSK nära. Är tiden som lindansare lag över eller?
– Jag såg senaste matchen och ska man utgå från den så ser det bra ut men tabellen visar just nu något annat. Men kan killarna hålla kvar vid det fina spelat som senast så tror jag SSK håller sig kvar.

SSK tog SM-guld 1985 senast. När tror du vi får se SSK vinna guld igen?
Dan – Jag har inte den blekaste aning. Det vore önskvärt att klubben kunde återskapa den genuina teamkänslan som fanns under 70-talet. Då tror jag att det är närmare till guldet.

Dick – Oj… Det är 29 år sedan så det måste bli 2015, haha .Jag hoppas det blir mycket tidigare.

Fakta

Dick Yderström
Född: 1947
Forward
Landskamper: 29 A – 14 B – 1 J
VM Silver: 1969, 1973
Klubbar som spelare: Södertälje PAIF, KFUM Södertälje, Södertälje SK
Klubbar som tränare: Södertälje PAIF, Örebro IK, Södertälje SK J-lag
Bor i Södertälje

Dan Landegren
Född: 1952
Forward
Landskamper: 3 B – 4 J
Klubbar som spelare: IFK Munkfors, Södertälje SK, IK Tälje
Bor i Peking, Kina

Se Södertälje live med CANAL+ Web TV

Text: Jante Abrahamsson

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: