Nye Skellefteåmålvakten tog den långa vägen till pojkdrömmen: ”Kändes overkligt när de hörde av sig”

För två år sedan stod han inför en säsong som målvakt för Arlanda i Hockeyettan. Nu är Gustaf Lindvall mitt inne i förberedelserna för sin första säsong i moderklubben Skellefteå AIK:s A-lag. En lång resa, som kanske inte nått tillbaka till Skellefteå om han inte tagit steget nedåt.
– När jag var junior trodde jag kanske att jag var mogen för SHL. Men jag var inte i närheten av det mentalt, och inte i närheten fysiskt heller, säger den 25-årige målvakten till hockeysverige.se.

Alla unga hockeyspelare som växer upp i Skellefteå har en självklar dröm: Att en dag få spela för Skellefteå AIK:s A-lag. I höst får Gustaf Lindvall äntligen uppfylla den drömmen – men vägen dit har varit lång.

Foto: Bildbyrån/Johanna Lundberg

Efter juniortiden i Skellefteå lämnade den nu 25-årige målvakten klubben 2010, och flyttade till då allsvenska Sundsvall. Under tiden i Sundsvall fick han även SHL-debutera, då han lånades ut till Timrå, men några SHL-erbjudanden kom inte. I stället gick färden vidare till Västerås, och därefter till Hockeyettan och Tingsryd.

Men när han inte blev kvar i Tingsryd plockades han upp av AIK och målvaktstränaren Stefan Persson. Säsongen 2014/15 spenderade han som utlånad till Arlanda, även de i Hockeyettan, innan det stora genombrottet slutligen kom under AIK:s framgångsrika fjolårssäsong.
– Jag var i Sundsvall och Västerås, och där hade jag väl ingen riktig struktur i mitt spel. Samma sak i Tingsryd. Men när jag inte fick vara kvar där fick jag hjälp av Stefan Persson som tog mig till AIK och Arlanda då, och han jobbade med mig flera gånger i veckan, ren målvaktsträning. Vi satte upp en gameplan för mig och byggde en struktur i spelet som jag kände mig trygg i, jag tror att det har hjälpt väldigt mycket, säger Lindvall till hockeysverige.se.

Vad handlar den strukturen om?
– Att ditt spel ska se likadant ut match efter match. I alla situationer ska man ha ett verktyg i verktygslådan för att lösa den. Om man säger att samma situation kommer två gånger i samma match, ska du lösa den på samma sätt. Om du hanterar den på två olika sätt börjar man hamna i val där man funderar på vilket verktyg man ska använda i stället för att det är glasklart. Man slipper tänkandet i spelet, det kommer automatiskt, så kan man läsa spelet och fokusera på alla hot som finns i stället.

DEN LÅNGA VÄGEN VAR VIKTIG

Det finns flera exempel på målvakter som tagit den långa vägen via division 1 och sedan nått framgång på högre nivå, där Viktor Fasth är det främsta. Anledningen till att just målvakter har hittat framgång den vägen tror Gustaf Lindvall är att positionen är så speciell.
– Jag kan bara prata för mig själv, men när jag var junior trodde jag kanske att jag var mogen för SHL. Men jag var inte i närheten av det mentalt, och inte i närheten fysiskt heller. Jag behövde få hitta mig själv och känna mig trygg i mig själv. Jag har jobbat mycket med mental träning, där jag har jobbat med Martin Blom i sex år nu. Det har hjälpt mig otroligt mycket. Det är lite speciellt att vara målvakt, man är lite mer utsatt än man är som forward. Så jag tror att det är viktigt att man hittar trygghet i sig själv.

Tror du att det är vanligt att målvakter håller sig kvar i SHL eller Hockeyallsvenskan som andramålvakt, när det egentligen skulle vara bättre att kliva ner i ettan och få en förstaspade?
– Jag tror att det är vanligt, jag själv gjorde samma sak när jag gick till Västerås. Jag kände att om jag går ner till ettan så kanske jag aldrig kommer upp igen, man är rädd att mista den platsen man har. Samtidigt så hoppas man också att man kanske får chansen och så börjar det rulla på, men någonstans handlar det om att spela matcher och hitta ett spel man är trygg med. Det är då man börjar växa som målvakt, så var det för mig i alla fall.

Foto: Bildbyrån/Andreas Sandström

”DET ÄR BRA ATT HA MED SIG I BAGAGET”

Genombrottet i AIK kom lika snabbt som förvånande för de flesta förra säsongen. Lindvall hade hela seriens bästa räddningsprocent, och var trea i insläppta mål per match. Erfarenheten från en het säsong i AIK är något han tar med sig till sin nya klubb.
– Det var ju väldigt många fullsatta matcher på Hovet i fjol, och playoffserien mot Tingsryd var tajt och tuff. Oavsett om vi hade vunnit eller förlorat den så är det en bra erfarenhet att ha med sig, att spela såna tajta matcher. De ligger ganska tätt också med match varannan dag, så det är bra att ha med sig det i bagaget.

Det var just Gustaf Lindvall som fick Roger Melins förtroende i kvalet, och förde där AIK till en seger med 3-2 i matcher mot Tingsryd. När det sedan var dags för SHL-kval blev han påkörd av en Karlskronaspelare redan i öppningsmatchen, och missade därefter resten av matchserien. Men han kan ändå ta med sig erfarenheten från att spela en lång matchserie, som skiljer sig ordentligt från en klassisk kvalserie.
– Det blir lite annorlunda. Rent taktiskt möter man samma motståndare varje kväll och det laget som vann senast har oftast gjort något bättre rent taktiskt, och det andra laget gör motdrag på det. Samtidigt blir det lite mer snack och psykningar runtikring matcherna, så man får lära sig att hålla fokus på sitt eget och inte dras med i sån skit.

En bra erfarenhet att ha med sig om man ska gå in i ett SHL-slutspel i vår?
– Ja, men självklart. Det är ju alltid bra att ha med sig. Man kan ju säga att man lär sig något varje match, om man vill lära sig något.

FÅR UPPFYLLA EN POJKDRÖM

Efter succésäsongen i AIK hörde Skellefteå av sig, och när det stod klart att intresse fanns valde Gustaf Lindvall att ta chansen att uppfylla en pojkdröm.
– Det har alltid varit ett mål sen man började spela hockey. Det kändes lite overkligt när de hörde av sig, man får nypa sig lite i armen när man går till jobbet varje dag.

Var valet enkelt?
– Jag hade en riktigt bra säsong med Gnaget och hade kontrakt i två år till. Men när Skellefteå hörde av sig så kände jag mig ändå redo för utmaningen. Det är ju en pojkdröm också, så det var inte så mycket att fundera på.

I Skellefteå får Gustaf Lindvall slåss med Erik Hanses om förstaspaden i en av SHL:s stora guldfavoriter. Men att det skulle handla om en kamp de två emellan skriver han inte under på.
– Jag ser det inte som någon kamp så, mer som ett samarbete. Så var det för mig och Robin (Rahm) i fjol, vi hade ett bra samarbete båda två och det håller jag och Erik på att bygga upp nu. Vi hjälper varandra varje dag, under träning och matcher, sen får coachern avgöra vem som ska spela. Jag kan inte påverka så mycket mer än att bara vara så bra som möjligt varje dag.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: