”Är något som drar ner dig igen när du försöker bygga något positivt”

Nils Andersson avslutade sin karriär 28 år gammal på grund av hjärnskakningar.
Under lördagskvällen besökte han C Mores studio och öppnade då upp om hjärnskakningsproblematiken.
– Ständiga symptom av huvudvärk, yrsel, illamående och trötthet. Det gör att det är svårt att få vardagen att gå ihop, säger Andersson. 

I slutet av september meddelade Nils Andersson att hockeykarriären var över. 

Efter flera omfattande hjärnskakningar tvingades backen lägga skridskorna på hyllan – bara 28 år gammal.  

Under lördagskvällen besökte Andersson C Mores studio för att berätta mer om beslutet att avsluta karriären – och känslorna efteråt. 

– Jag tycker inte synd om mig själv. Jag hade en grym karriär och är otroligt glad för alla minnen och allt så, säger Nils Andersson i C More. 

I sändningen visas repriser på några av smällarna som Nils Andersson fick under sin karriär. Den sista knocken mot huvudet kom i december 2019, en situation som såg ganska harmlös ut – men som fick stora konsekvenser.  

– Just den där lilla smällen gav mig så pass mycket symptom under så lång tid. Det var liksom droppen. Jag träffade en neurolog som sade: "jag kan inte rekommendera dig att fortsätta"

”SVÅRT ATT FÅ VARDAGEN ATT GÅ IHOP”

Nils Andersson vet inte ens hur många hjärnskakningar han har fått under sin karriär men menar att det var alldeles för många. Det gjorde att han blev känsligare och känsligare för nya smällar. 

Efter den sista smällen gick han in i en mörk period där han hade svårt att ens leva ett normalt liv. 

– Inte nog med att det är en så stor livsförändring, bara livsförändring i sig är otroligt stor men att kunna hantera den här livsförändringen med ständiga symptom av huvudvärk, yrsel, illamående och trötthet. Det gör att det är svårt att få vardagen att gå ihop, som många säger.
– Det är just att det hela tiden är något som drar ner dig igen när du försöker bygga något positivt. Det är svårt att vända på det där i huvudet när det är så mycket symptom. 

Pressen att komma tillbaka påverkade men Andersson hade en tuffare kamp då hjärnskakningarna skapar högst personliga problem. 

– Man blir en dålig förälder, blir många. Man blir en dålig pojkvän, ett dåligt syskon, för du har inte tid för mer än att ta hand om dig själv.
– Det syns ju ingenting, det är inget sår som är öppet, eller att man haltar eller någonting. Du ser ganska normal ut men du beter dig på ett helt annat sätt. Du hör inte av dig som du ska och låter inte lika glad eller blir lika glad.

Enligt Nils Andersson kom de flesta av smällarna i ung ålder då han inte ens tänkte på hjärnskakningar. I många fall menar han att han såg stjärnor när han satte sig på bänken men fortsatte ändå spela. 

”SMÄLLARNA LADE SIG PÅ RAD”

Han fick inte lära sig att spela på ett smart sätt för att undvika de tuffa smällarna. 

– Jag var väldigt orädd och kände mig ganska odödlig när jag var liten. När jag var runt 18 år och kom upp och spelade i Växjö så hade vi tränare som sade att vi skulle åka ner och hämta pucken först.
– Jag åkte förbi 100-kilosspelare i full fart och tog pucken och sedan blev jag söndertacklad av de spelarna. Jag tog inte hand om mig själv. De där smällarna lade sig på rad. 

Att avsluta hockeykarriären innan man har fyllt 30 år gör att det finns mycket liv kvar att leva efter det. 

När han nu inte längre har hockeyn i sitt liv så satsar han på en annan karriär. 

– Nu ska jag bli någonting inom tech-branschen. Jag har börjat skola och skaffat en ny dröm. Jag är jätteglad. Jag har fortfarande besvär från huvudvärken och så men de är schyssta med mig. Det vet om min situation och vet att jag får ihop antal skoltimmar under veckan men kanske inte åtta timmar varje dag. De är anpassningsbara.
– Nu har jag fått en ny dröm och vart ska det här leda? Jag vet inte. Det är härligt att jaga någonting som är lite oklart. 

Nils Andersson spelade 257 SHL-matcher i sin karriär för Växjö, Malmö och HV71. Det blev även 164 matcher i Hockeyallsvenskan med Björklöven, Växjö, Djurgården och Malmö för backen som också hann göra tre landskamper för Tre Kronor under sin karriär. 


TV: Veckans SHL-lag #8

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: