Målvaktshjälmens evolution: ”Får man pucken på hjälmen gör det inte speciellt ont”
Tänk dig ett jobb med arbetsbeskrivningen att stoppa en stenhård gummimassa som flyger mot dig i över 100 km/h. Låter inte som en dröm direkt. Men ändå har vi målvakterna att tacka för så mycket. Frölundas Lars Johansson, vinnaren av årets målvaktsliga, berättar exakt hur glad han är för att vara skyddad på jobbet. Inte minst då av en hjälm som pallar för trycket i skotten.
– Man litar faktiskt på hjälmen, säger Lasse Johansson till hockeysverige.se.
Under årets upplaga av SHL-grundserie möttes de målvakter som stått i minst 30 matcher för sitt lag, av inte mindre än 923 skott i snitt. Några av dem är fjuttiga stötar, några är snygga styrningar och många av dem är stenhårda missiler från blålinjen. Oavsett gör en målvakt bäst i att skydda sig ordentligt.
Frölundas succémålvakt Lars Johansson, vinnaren av årets målvaktsliga under grundserien, fick 785 skott riktade mot sig under sina 36 matcher på isen. Och av alla skydd han använder är målvaktsmasken det sista han sätter på sig innan han är redo för nedsläpp.
Foto: Getty Images
Minns ni maskerna på bilden ovan? Den som USA:s olympiske målvakt Jim Craig hade under OS i Lake Placid 1980? Eller Hall of Fame-målvakten Jacques Plantes år 1959, iklädd sin då banbrytande glasfibermask? I så fall vet ni vilken utveckling som skett och lett oss fram till det som i dag är den moderna målvaktshjälmen. Och Lars Johansson hade aldrig vågat spela med en av de gamla maskerna.
– Nej, absolut inte!
Vad är det viktigaste du tänker på när du ska välja hjälm?
– Att den sitter bra. Att den sitter tajt och inte fladdrar när man vrider på huvudet.
I snitt en gång per träning blir Lars Johansson träffad i huvudet av ett skott från sina lagkamrater. Men tack vare dagens säkra målvaktsmasker är han inte orolig att bli skadad när det händer.
– Man litar faktiskt på hjälmen. Och jag kör med ett extra skydd, en typ av haklapp som skyddar halsen. Får man pucken på hjälmen gör det inte speciellt ont, så jag brukar inte vara rädd.
Har du någonsin behövt spela med någon annans hjälm?
– Nej, det har jag faktiskt inte.
Tror du att en sådan sak skulle påverka hur man spelar?
– Det skulle nog inte påverka tryggheten. Men däremot sitter de ju lite olika. Jag och Johan (Gustafsson) har till exempel inte samma märke. Man kanske tycker det är mer obekvämt men man är nog inte rädd att göra sig illa. Där tror jag alla hjälmar är lika. Men jag skulle säga att det är väldigt viktigt att ha sin egen hjälm, det är ingenting man byter i första taget.
Foto: Privat
Målvaktsmasker är ofta vackra skapelser. Inte på grund av material eller form utan tack vare de vackra målningar som ofta pryder dem. Många målvakter väljer att lägga till personliga små detaljer på sina hjälmar, och det har även Avestasonen Lars Johansson gjort. Och det är den kände airbrush-artisten David Gunnarsson som stått för konstverket.
– Jag har en liten dalahäst, den syns nästan inte. Och sen har jag grabbens namn och födelsedatum, men det ser man inte om man inte kommer riktigt nära. Annars gillar jag att ha klubbmärket och Frölunda-associerade motiv.
När Frölundamålvakten tänker tillbaka på den utveckling som skett bara under tiden han spelat ishockey ser han stora skillnader. Idag spelar han med en mask av märket CCM och han trivs bra med den.
– När jag var mindre körde jag med ett ”Tommy Söderström-galler”. Jag tror jag köpte min första mask när jag var 13-14 år, och det har skett en stor utveckling. Det har gått framåt sedan dess när det kommer till bekvämlighet och skydd.
– Jag skulle nog inte känna mig helt trygg i att dra på mig en sådan hjälm som jag hade i början, säger Lars Johansson.
Det här är en artikel som ingår i serien ”Rätt skydd och yrkeskläder” som presenteras i samarbete med Grolls Yrkesbutiker. Klicka här för att hitta rätt skydd och yrkeskläder.
Den här artikeln handlar om: