Love Härenstam: ”Man förstår inte riktigt hur stort det är”
Sverige valde att gå in i U18-VM med Love Härenstam som etta. Den stora målvaktstalangen har varit skadad stora delar av säsongen men har nu spelat till sig förstaspaden i mästerskapet – som underårig.
– Det är mäktigt att få vara här och spela, berättar 17-åringen för Hockeysverige.se.
VANDA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Love Härenstam spelade tidigt till sig en plats hos 06:orna trots att han är född ett år senare. Målvakten hålls som en av de främsta talangerna i landet på sin position.
Men i Hlinka-turneringen i augusti 2023 kom den första stora motgången.
En skada under matchen mot USA gjorde att stortalangen hölls borta en längre tid. Faktiskt hela vägen fram till den 13 januari då han stod i mål mot Brynäs i J20 Nationell. Sedan dess har det tagit steg för steg och nu är 17-åringen med som underårig i U18-VM, och som Sveriges målvaktsetta.
– Det är väldigt kul faktiskt. När man fick reda på att man var med i truppen och sen fick spela här. Det är varmt och det är något man alltid har drömt om. Man förstår inte hur stort det är.
Vad går du inför med mindset i en sådan här turnering?
– De matcherna jag får spela ska jag göra det yttersta och hjälpa laget. Jag ska njuta av det här och hoppas vi kan gå långt.
Målvakten är inte heller ensam underårig i det här svenska laget. Faktiskt är det så att det är hela tre stycken med då även backen Karl Annborn och forwarden Jakob Ihs Wozniak är födda 2007.
I premiären mot Kanada blev det som väntat en tuff uppgift för Sverige. Där Småkronorna kom ut på hälarna.
Spelade upp sig i premiären: “Det är jag nöjd med”
Efter den första perioden stod det också 4-1 på tavlan till kanadensarna.
– Vi är inte riktigt nöjda med första perioden någon av oss men jag tycker vi som lag kommer upp starkt. Vi vinner de två sista perioderna, men det räcker tyvärr inte. Vi får ta med oss det.
Love Härenstam hade en tuff uppgift i det svenska målet och hade precis som resten av laget en jobbig start på matchen. Men, ju längre matchen gick, desto bättre blev det.
– Jag har jobbat på det mycket på det här med att släppa och gå vidare. Sen är det svårare än vad man säger men jag är nöjd med att jag lyckades göra det och gav oss en liten chans att komma tillbaka i matchen. Det är jag nöjd med.
Det var också mästerskapsdebut för talangen. För under det inofficiella U17-VM som var tidigare i år var han inte med i truppen med tanke på skadan.
Hur var det att göra debut i mästerskapssammanhang?
– Det var ruggigt kul, men sen kanske det inte var starten man ville ha. Jag bygger vidare på de två sista och gör det bra där. Det är mäktigt att få vara här och spela.
Luleåtalangen hann också vara med i Plymouth tidigare under säsongen när Småkronorna faktiskt vann hela turneringen. Då efter en finalseger mot USA.
Dominerade i finalen mot USA: “Älskar sådana situationer”
Där fanns det också två stora matchhjältar i Anton Frondell, som tyvärr är skadad just nu, och Love Härenstam. Målvakten räddade 42 av 45 skott i finalen när Sverige vann med 4-3 och tog hem turneringssegern.
– Jag älskar sådana situationer. Man kan inte spela på den här nivån om man inte gör det. Det gäller att brinna för det varje dag, komma ut och tävla och alla de här småbitarna. Det måste finnas och det tycker jag att jag har. Det är jag nöjd med och som sagt älskar jag sådana här matcher och mästerskap.
En fin återkomst till landslaget efter en annars tung och skadedrabbad säsong.
Hur var det att stå utanför så länge?
– Det var tungt, det var det. Det var tråkigt att missa så mycket av säsongen som jag gjorde. Man satt månad för månad och kollade var man var i rehab:en men jag tycker att man lär sig mycket av det både som person och spelare. Skador tillhör sporten och det gäller bara att komma tillbaka starkare och spela den här sista halvan av säsongen och njuta av det.
Hemma i Luleå har Love Härenstam jobbat tillsammans med målvaktstränaren Linda Blomquist. Målvakten gör nu sitt andra år i Norrbotten efter att ha lämnat Djurgården för drygt två år sedan.
Där man nu efter skadan har försökt att hitta tillbaka till grunderna.
– Jag och Linda har utvecklat spelet runt stolparna. När man har varit borta lika länge som jag var gäller det att hitta tillbaka till smågrunderna. Framför allt småpositioneringarna och spelet runt stolparna, skulle jag säga. {{ BC AD HERE }}
TV: 15-åringen historisk - förbi Rasmus Dahlin
Den här artikeln handlar om: