Hjärnskakningar fortsätter att minska
För att minska förekomsten av hjärnskakningar inom hockeyn startades projekt Nollvision. Projektet har nu, efter snart fyra säsonger, lyckats halvera siffrorna.
Att åka runt på en is och tacklas låter som ett mardrömsrecept för hjärnskakningar, men SHL:s projekt Nollvision har sedan 2018 arbetat för att minska förekomsten av huvudskador inom ligan.
Projektet verkar också fungera väldigt bra, då hjärnskakningar har minskat från 1,4 till 0,42 per spelad omgång. Morgan Johansson, Nollvisions projektledare, menar dock att man inte nöjer sig där.
– Vi har en vision om att komma till noll men vi inser också att det kommer bli svårt då det händer incidenter på träningar och man krockar med egna spelare. Men vi har sett att vi kan förhindra vissa saker genom attitydförändring och utbildning. Det går att spela hårt utan att rikta kraft mot huvudet. Så jag är inte nöjd, inte fullt nöjd, säger han till SHL:s hemsida.
Senast för en dryg vecka sedan kom beskedet från Luleå att deras back Fredrik Styrman missar resten av säsongen på grund av en hjärnskakning.
Johansson menar att en bidragande faktor till minskade förekomsten av hjärnskakningar är den kulturförändring som sker inom svensk hockey.
– Vi är på en is och det är en fysisk ishockey men det som gläder mig mycket är att jag ser att spelare avbryter tacklingar för att i stället gå på pucken då motståndaren är i en utsatt position.
Annons
TV: Därför gick det fel för Djurgården
Den här artikeln handlar om: