Halsskyddet – en försummad livräddare: ”Vi måste verkligen vara hårdare”
Halsskyddet är obligatoriskt inom svensk ishockey sedan mer än 20 år – men trots det ser man fortfarande många spelare som inte använder det. I de lägre serierna i den svenska seriepyramiden har man den senaste tiden lagt stort fokus på att få spelare att använda det ibland livräddande skyddet, något som inte nått hela vägen upp till SHL.
– SHL är vårt största skyltfönster och det är de som skapar normer och trender för breddverksamheten. Vi måste verkligen vara hårdare med vilken standard de sätter, de är förebilder som ska ha rätt utrustning, säger förbundets domaransvarige Joel Hansson till hockeysverige.se
När svenska barn börjar på skridskoskolan krävs inte särskilt mycket i utrustningsväg för att få vara med. Nästan överallt är man välkommen så länge man har skridskor på fötterna, en hjälm på huvudet, någon form av handskar på händerna – och ett halsskydd.
Men noggrannheten i att använda halsskydd har inte följt med upp till seniorhockeyn. Trots att man enligt reglerna måste bära ett halsskydd inom svensk hockey ser man ofta spelare, framför allt i de högre ligorna, som väljer att spela med halsen oskyddad.
Det är bara några år sen NHL-spelaren Richard Zednik fick yttre halspulsådern uppskuren av lagkamraten Olli Jokinens skridsko, vilket gav upphov till otäcka scener här han skyndade av isen med blodet sprutande. Även 1989 inträffade en liknande olycka i ligan, när målvakten Clint Malarchuk träffades av en lagkamrats skridsko över halsen. Malarchuk lyckades lämna isen med en avskuren halspulsåder, även han med blodet sprutande från halsen. Både Malarchuk och Zednik överlevde olyckorna – tack vare rådiga ingripanden från medicinsk personal på plats.
Samma tur hade inte Moraspelaren Bengt Åkerblom. I en träningsmatch mot Brynäs 1995 fick han halspulsådern och luftstrupen uppskuren av en skridsko, och avled senare på Mora lasarett. Det var efter den händelsen som halsskydd blev obligatoriskt inom svensk hockey.
Richard Zednik på presskonferensen efter sin livshotande skada.
Foto: Getty Images/Eliot J. Schechter
LEDDE TILL EN MÄNGD UTVISNINGAR I HOCKEYETTAN
Fortfarande mer än 20 år efter olyckan som kostade Åkerblom livet ser man många spelare som inte använder halsskydd, trots att det enligt regelboken ger en tio minuters misconduct efter en första varning till laget. Inom svensk hockey har man den senaste tiden större fokus på användandet av just halsskydd, och även tandskydd. Förbundet har gått ut med direktiv om att domarna ska vara hårdare med att spelare använder korrekt utrustning, vilket ledde till en mängd utvisningar i bland annat Hockeyettan i början av säsongen.
– Det är ett fokusområde för hela hockeyförbundet och hockeysverige. Det vi ser över är ju spelarnas säkerhet framför allt, och i det här fallet använder vi regelboken för att trycka lite extra på det. Det är inget som domarna har som självändamål, att kontrollera utrustningen, utan det är ett verktyg för att säkerställa att vi har så säker spelmiljö som möjligt, säger Joel Hansson, domaransvarig på hockeyförbundet till hockeysverige.se.
– Inför förra säsongen valde vi att gå den här vägen. Det funkar, men det har inte varit helt lyckat. Vi måste nå mycket bredare.
Vad är det som inte riktigt har lyckats?
– Alla efterföljde ju inte direktiven. Det fanns domare som inte efterföljde våra krav och vårt arbetssätt, och det finns även lag som inte har tagit sitt ansvar på korrekt sätt. Här måste ju vi utveckla våra infoflöden, hur vi arbetar med det här, och det är något vi redan arbetar med inför kommande säsong. Det är flera aspekter, och en är ju självklart fortsatta kontroller, men även medvetenhet hos lagen, ledare och spelare.
Känslan var att det inte alls var lika mycket såna utvisningar i Hockeyettan i säsongens slut som tidigt på året. Blev spelarna bättre på att använda halsskydd eller blev domarna slappare?
– Jag tror att spelarna blev lite bättre, men det var inte enkom anledningen. Men vi såg helt klart en positiv utveckling, sen var det ju självklart så att vi kanske inte upplevde att man uppfyllde sina arbetsuppgifter fullt ut. Så det var på båda hållen, helt klart.
Man har inte sett den typen av utvisningar och arbete i SHL och Hockeyallsvenskan – varför?
– Det har skiljt lite i arbetssätt, fast vi har försökt få det likriktat. Där har det skett mycket innan match att man genomför kontroller, och det har inte alls skett i samma utsträckning även om vi har gått ut med direktiv.
– Det är lite oroväckande. SHL är vårt största skyltfönster och det är de som skapar normer och trender för breddverksamheten. Vi måste verkligen vara hårdare med vilken standard de sätter, de är förebilder som ska ha rätt utrustning.
Varför tror du att spelare väljer att inte använda halsskydd, trots de risker som finns?
– Jag tror att det är lite lathet och bekvämlighet det kommer till. Sen kan man diskutera att det skaver och inte sitter bra. Men frågan är vad man värdesätter mest, hälsan eller att det skaver lite. Det är en vanesak.
”DET HÄR ÄR ETT TOTALANSVAR”
SHL:s domarbas Peter Andersson menar att de flesta spelarna i SHL bär halsskydd, om än inte alltid på rätt sätt, trots att man inte jobbat med samma typ av kontroller. Han poängterar också att både spelare och klubbar har ett stort ansvar i arbetet.
– När det gäller halsskydd har faktiskt de flesta det, men man bär kanske inte det som det ska bäras. Sen när det gäller oss som domare, det här är ju ett totalansvar. Det finns ett ansvar hos klubbarna att hantera det och se till att de bär skyddsutrustning. Det är en fråga som vi ständigt jobbar med och kommer fortsätta jobba med i framtiden, säger han till hockeysverige.se.
Kontrollerar domarna att spelare använder halsskydd?
– Om vi säger så, just nu under slutspelet har vi inte gjort det. Tidigare under säsongen har vi både gått ut med uppmaningar och gjort kontroller.
Har uppmaningarna och kontrollerna gett någon effekt?
– Jag vill ju poängtera att det finns många spelare i många klubbar som bär det på ett helt korrekt sätt. Sen är det några som kanske inte gör det då, men det är naturligtvis upp till dem att se till att det fungerar. Det är inget fokus just nu, men jag tycker att det är en viktig framtidsfråga. Det är ju ett pågående arbete för att få andra att använda det till slut.
Men om man bara använder utrymmet som finns i regelboken och visar ut det som inte använder halsskydd, skulle inte alla börja använda det rätt fort då?
– Ja, man kan se det så. Vi har ju provat massa olika vägar, det viktiga är att ansvaret ligger fortfarande hos respektive spelare och klubb att se till att det används. Sen ska vi som domare följa upp. Det är ett direktiv likaväl som att kolla hakningar och fasthållningar, det här är en punkt där vi kan ha fokus men inte har i dag. Jag förringar det inte, det är en punkt som är med oss hela tiden.
Det här är en artikel i samarbete med Grolls Yrkesbutiker.
Klicka här för att hitta rätt skydd och yrkeskläder.
Den här artikeln handlar om: