Erik Brännström – ett bevis på förändringen i NHL: ”Blir roligare och roligare hockey”

Håller storleken på att förlora sin betydelse i NHL? Mycket tyder på det.
När Erik Brännström väljs i första rundan av NHL-draften i natt är det ytterligare ett bevis på det filosofiska skifte som äger rum i världens bästa hockeyliga.
– Man gillar de här spelskickliga backarna i NHL, de är roliga att titta på. Det blir roligare och roligare hockey med den typen av spelare på isen, säger Brännström till hockeysverige.se.

CHICAGO (HOCKEYSVERIGE.SE)
För tio år sedan hade det i princip varit omöjligt för en spelare som Erik Brännström att väljas i första rundan av NHL-draften. Det är det inte längre. I takt med att hockeyn i NHL gått mer och mer mot det smartare och mer fartfyllda hållet har mer och mer fokus hamnat på att backarna som kommer in i ligan ska vara spelskickliga och kvicka snarare än stora och fysiska.

Med sina 177 centimeter är Brännström en av de minsta backarna som är tillgängliga i draften. Vissa scouter har satt en varningsskylt på HV71-backen av den anledningen, men det flesta är överens om att de inte skulle blinka att ta honom. Chicago Blackhawks general manager Stan Bowman ryktas till och med ha kallat honom ”den bästa spelaren i hela draften”.
– Jag tycker inte att det är något problem, säger Erik Brännström om sin storlek när hockeysverige.se får en sittning med honom på hans hotell i centrala Chicago.
– Så länge man är smartare än de andra spelarna kommer man långt ändå. Jag ser ingen nackdel i det.

Brännström konstaterar att NHL kryllar av förebilder för honom själv: relativt små och spelskickliga backar som bevisat att bristen på centimeter inte är något hinder.
– Det går åt det hållet att det blir lite mer skickliga skickliga backar i lagen än de stora bjässarna. Man ser mer och mer att man inte behöver storleken för att lyckas.
– Och man gillar de här spelskickliga backarna i NHL, de är roliga att titta på. Det blir roligare och roligare hockey med den typen av spelare på isen.

Han räknar upp spelare som Ryan Ellis i Nashville (178 cm), Torey Krug i Boston (175 cm), Shayne Gostisbehere (180 cm) i Philadelphia, och givetvis Erik Karlsson (182 cm) som spelare han ser upp till och försöker studera.
– Man tittar på vissa situationer, hur de löser dem och hur de agerar. En spelare som Gostisbehere gillar jag att titta på i PP eftersom han är så skicklig där. Man tar lite tips från olika situationer och försöker använda dem i sitt eget spel.


Erik och Lias. Foto: Bildbyrån/Stefan Persson

”SKA BARA BLI SKÖNT ATT HÖRA SITT NAMN”

När första rundan av draften genomförs i natt förväntas Erik Brännström väljas i första rundan. Vissa rankningar har haft honom så högt som bland de 15 främsta. Andra i slutet av första rundan. Ska man tro honom själv spelar det ingen roll var han går. Han är bara glad att det slutligen blir av.
– Jag och Lias Andersson har snackat mycket om draften. Det har funnits i bakhuvudet hela tiden, men man kan bara spela sitt spel och det är det man kan påverka. Det har varit mycket runt omkring, mycket snack och spekulationer. Nu kommer det nog att bli lite pirrigt att sitta på läktaren och vänta, men det ska det bara bli skönt att höra sitt namn ropas upp, säger han med ett leende.

Vad säger du om din säsong?
– Jag känner att det har gått lite över förväntan. Jag började i J20 och när det gick bra där kom jag upp i A-laget. Jag fick kanske inte de där många minuterna i början där, men växte in i det och fick mer och mer förtroende.

Du fick aldrig vara med i slutspelet. Var det en besvikelse?
– Jag hoppades att jag skulle få chansen, men nu fick jag åka och spela U18-VM i stället och det var jätteroligt. Nu vann vi ju SM-guld så det var inget fel från coachens sida.

Många trodde nog att du skulle få chansen på JVM, men det blev inte så. Hur tog du det?
– Det gick bra på i U20-turneringen i Göteborg (i november) och flöt på bra i SHL, men sedan är det inte mitt val hur man tar ut truppen. Många kanske trodde att jag skulle komma med, men det är ju inte dom som tar ut truppen heller. Nu tyckte han (förbundskapten Tomas Montén) att de sju backarna han tog ut passar bättre och då får man acceptera det.

Fick du någon förklaring till varför du inte kom med?
– Nej, jag fick inte det.

Du har fortfarande chansen att spela två JVM till eftersom du fortfarande är så ung. Är det en målsättning du har nu?
– Ja, det har alltid varit en stor dröm att spela JVM. Det är en turnering jag har följt ända sedan jag var liten. Jag har varit med familjevänner och tittat nästan på varenda JVM. Det har varit en självklarhet.

Vad har du annars för målsättningar nästa säsong?
– Jag vill ta en plats på sex backar i HV och spela i många olika situationer och förhoppningvis kunna ta steget över hit om någon säsong.

Hur lång tid tror du att du kommer att behöva innan du tar steget över till NHL?
– Man vill få mycket speltid och fortsätta utvecklas i HV först, så får man se när man är redo. Jag vet inte riktigt hur många år jag behöver. Jag kommer att åka över när jag är redo.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: