”Vi ska lyckas få till en integration i det här landet”

Göteborgs HC ska nästa säsong spela i SDHL. Men klubbens långsiktiga mål sträcker sig längre än så.
–  Vi ska bli etablerade då vi gått upp. Vi ska lyckas med att stärka jämställdheten. Vi ska lyckas få till en integration i det här landet, säger klubbens starke man Jan Mellgren till hockeysverige.se.

Den 12:e juni meddelade Göteborgs HC på klubbens hemsida att man valt att tacka ja till platsen i SDHL när Sundsvall valt att dra sig ur serien.
Efter flera års arbete för att skapa bättre förutsättningar för damhockeyn i Göteborg väljer vi att anta utmaningen att spela i SDHL. Vi vill poängtera att det var med blandade känslor som vi tog emot erbjudandet om platsen i SDHL, vi känner stor sympati med Sundsvalls damer och hoppas att de på sikt kan komma tillbaka till SDHL.

Nu väntar en lång och tuff resa för integrationsklubben från Angered. Hur ska man bli flygfärdiga till premiären i SDHL mot Modo den 8:e september i Angered Arena? Klubbens starke man är Jan Mellgren. Hockeysverige.se fick en intervju med honom om hur han och föreningens tankar går inför seriestarten.
– Snacket inom föreningen när den här möjligheten kom till oss var väldigt, väldigt enkelt. Det finns ingen återvändo utan vi måste ta den här chansen. Det här är vad vi har strävat efter under alla år, säger Jan Mellgren med en bestämd ton i rösten och fortsätter:
– Samtidigt fanns det en oro över hur vi kommer att klara detta eftersom vi måste fixa ett helt nytt lag. Inte bara ett SDHL-lag utan vi vill även ha kvar vårt Division 1, Division 2 lag, utvecklingslag och hockeyskola också. Samtidigt ska vi komplettera med ett SDHL-lag, vilket innebär att vi totalt behöver 20 spelare ytterligare.
– Hur fixar vi detta? Hur löser vi det här eftersom det är väldigt kort om tid? Jag hade två veckor på mig att svara om vi skulle tacka ja till platsen eller inte. Vi bestämde oss efter ett antal kontakter med företag och lite intressenter att vi kommer fixa det här. Vi sa ja och efter det har vi jobbat oss blåa.

När vi sågs i september förra året talade du om att ni jobbar långsiktigt, känner du att ni är redo att redan nu ta det här klivet upp i SDHL?
– Ja, som organisation är vi det och vad det gäller själva strukturen. Däremot önskar jag att vi hade klarat det här redan i kvalet så vi hade haft två månader till på oss att visa att vi går i land.
– Nu fick vi det här beskedet då vi fortfarande slickade såren efter kvalet och jobbade inför ett Division 1-spel igen. Det var väldigt utmanande kan man väl säga.

Vilka målsättningar vågar ni sätta upp inför debuten i SDHL?
– Vi vill vara ett etablerat SDHL-lag och inte åka jojo i systemet. Det innebär att vi måste få spelare som kan matcha så pass bra att vi inte blir nia eller tia. Så bra ska vi vara.

Om ni inte når dit finns det en risk att klubben kan hamna i svajning?
– Det finns alltid risker när man tar modiga beslut. Vi har kalkylerat med risken, att det var som i våras, att luften går ur oss på något sätt. I våras när vi kvalade var det många av våra spelare som hade varit med länge och som sa ”Jag orkar inte fortsätta mer och lägga ner den tiden som krävs för att försöka komma upp i SDHL”
– Det finns en risk att det då kan bli ett liknande vakuum, men vi kommer, som jag sa, ha ett Division 1-lag spelade i den kanske tuffaste Division 1-serien i Sverige. Där kommer vi ha en trupp på 20 spelare. Dessutom en trupp på 25 spelare i Division 2 förutom då truppen på 20 spelare i SDHL. Det är inte många lag som kan matcha att ha 65 spelare kontrakterade. Även om vi ramlar ner så har vi saker underifrån som gör att vi kan fortsätta bygget.
– Vi ska bli etablerade då vi gått upp. Vi ska lyckas med att stärka jämställdheten. Vi ska lyckas få till en integration i det här landet.

Mellgren med tränaren Jimmy Johansson.

Angered är känt för att vara ett område med många invandrare och med människor som kan ha haft det tufft att ta sig in i det ”vanliga” samhället. Det här är stora frågor och något som Jan Mellgren och Göteborgs HC som hockeyklubb verkligen brinner för.
– Gensvaret efter det blev klart att vi fått en plats i SDHL är hur stort som helst. Supporten och ryggdunkarna är nästan mer än vad vi klarar av. Alla här är jättepositiva till det här.
– Nu vill inte jag ha fler ryggdunkar. Nu vill jag ha fler människor som skrider till handling och säger ”Jag vill vara med och jobba för att stärka integrationen i Angered, Göteborg och Hockeysverige”. Utmaningen nu är att bemanna ytterligare ett lag kring inträde, kiosker, TV-sändningar och så vidare. Det är vad vi sitter och jobbar med just nu.

Ni har mycket folk i Angered som har rötterna i alla möjliga olika länder runt om i världen, hänger dom på er i den här satsningen?
– Jag tror ingen har förstått allt det här ännu, säger Jan Mellgren med ett lätt skratt och fortsätter:
– Det kommer dom att få förstå framöver. Försäsongsträningen är i full gång och kör två pass i veckan även under juli månad. Vi samkör SDHL, Division 1 och Division 2-lagen och där har vi med fyra eller fem tjejer som är från Angered som är ”comming girls”, Sara, Lilly, Jasmina och gänget som ni träffade då ni besökte oss här förra året. Dom tjejerna har förstått att det här är stort.

Får dom med sig sina kompisar och föräldrar från Angered och Göteborg på det här?
– Det vet jag först i höst då jag ser hur stort intresset för hockeyskolan är. Vår utmaning är att hos oss kommer tjejerna när dom är åtta, nio, tio, elva, tolv, tretton och fjorton år. Vi måste vara beredda att ta emot dom också. Det vi gör parralellt med det här är att vi försöker få fram utrustningar för äldre spelare som är nybörjare. Utrustningarna vi har fått från Skoda-fonden är mer gjorde för sex och sjuåringar.
– Vi har kanske 30 tjejer som är tretton, fjorton år som börjar. Vi vill skapa möjligheter även för dom eftersom utrustning kostar ganska mycket pengar. Söm lök på det har vi nyligen bestämt att vi ska starta kälkhockey också. Det är också ett led i det här med integrationen. Göteborgs stad har köpt 15 kälkar hit till Angered som bara stått här. Vi har sagt till Paraförbundet att vi inte bara kan sitta och titta på dom här kälkarna utan att vi ska se till att få igång kälkhockey i vår regi.

Givetvis innebär avancemanget till SDHL en merkostnad för A-laget.
– Ja, jättemycket. Det löser vi genom att våra partners hjälper till. Jag vill att företag som vill ta det sociala ansvaret ska satsa på oss vilket också innebär att man då är ett CSR-företag.
– Vi håller på att göra skillnad. Alla vi har pratat med har sagt att dom vill vara med på något sätt så jag känner mig ganska trygg i det. Eftersom vi behåller Division 1, Division 2-laget, Utvecklingslaget, hockeyskolan och utvecklar kälkhockeyn behöver vi få in drygt tre miljoner ytterligare. Vi vet att vi kommer lyckas med det, så är det bara.

Tränare Johansson.

Hur kommer ledarteamet se ut i A-laget kommande säsong?
– Jimmy (Johansson) fortsätter som huvudtränare. Gert Norell fortsätter som fystränare. Videocoachen, Alexander Skoglund, blir också kvar liksom målvaktstränaren, Christoffer Larsson.
– Nu kommer vi gå ut och leta efter en assisterande tränare för back och forwards.

Enligt er hemsida har ni tre nyförvärv klara, Andrine Furulund, Kristine Eberhardt och Ronja Ericsson, vad mer måste ni fylla på med?
– Det är vad vi har gått ut med, men idag kan jag även berätta att vi även gjort klart med Tilda Antonsson från BIK Karlskoga/Filipstad och målvakten Jule Flötgen som förra säsongen spelade för Bergkamener Bären och HV 71.
– Som det ser ut idag kommer runt tio spelare från förra årets trupp vara kvar över nästa säsong.

Har ni tittat lite extra på spelarna i Sundsvall?
– Vi har varit i kontakt med Sundsvallsspelare, ja. Vår absolut största utmaning när det ska komma spelare hit utifrån är lägenheter. Jobb har vi till alla som kommer så det är absolut inget problem. Företagen som använder våra tjejer vill bara ha fler eftersom dom får tjejer som är fokuserade, målinriktade och väldigt arbetsvilliga. På så sätt är hockeyspelande tjejer en drömanställning för en arbetsgivare.

Pirrar det extra mycket i magen nu att få åka till Luleå, Djurgården eller HV71 och mäta sig med förra säsongens topplag i SDHL?
– Det känns jätteutmanande och jätteroligt. Men framförallt att möta dom lagen här på hemmaplan och visa upp hur bra hockeyn är på SDHL-nivån. Det är en väldigt stor skillnad på hockeyn i Division 1 och SDHL så det kommer bli riktigt utmanande för oss.
– Vi kommer ha en bra målvaktsbesättning, bra backbesättning och bra forwardsbesättning så vi kommer nog i alla fall kunna dansa tillsammans med dom här lagen, avslutar Jan Mellgren.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: