Slet ont i moderklubben – valde att skriva på för rivalen: ”Glad att jag förändrade min situation”
Hon slet ont i hemstaden Sundsvall under ett par säsonger. Inför den här säsongen tog Annie Svedin det tuffa beslutet att lämna bottenlaget Sundsvall/Timrå och flytta till rivalen Modo.
Det är ett beslut hon är väldigt nöjd med i dag.
– Jag är glad att jag förändrade situationen för mig själv, säger hon till hockeysverige.se.
Annie Svedin, 25, drog förra säsongen ett tungt lass tillsammans med Erica Udén Johansson i Sundsvall. I vissa matcher spelade duon nära 30 minuter vardera. Det här fick också Svedin att dra på sig ljumskproblem som hon berättade i en intervju med hockeysverige.se inför VM i våras.
Efter VM bestämde hon sig för att lämna sin hemstad Sundsvall och hockeyn där för att söka sig tillbaka till Örnsköldsvik och Modo där hon tidigare spelade mellan 2006 och 2010.
– Jag drog ett tungt lass där, så var det. Jag är glad att jag förändrade situationen för mig själv och tog beslutet att röra på mig. Det är ingenting jag ångrar i dag, säger Annie Svedin till hockeysverige.se.
Sundsvall/Timrå är din hemstad och hemmaklubb, hur tänker du kring hockeyn där?
– För herrarna tycker jag nivån är bra. Min moderklubb är Timrå och det går relativt bra för dom i Hockeyallsvenskan.
– Samtidigt tycker jag att för damerna så gör man satsningar, men det känns inte som att man gör det fullt ut riktigt. Jag tror inte lösningen är att ha 15 utländska och fem svenska spelare i ett lag. Jag tror inte att det håller i längden.
Upplever du att det kommer svenska tjejer underifrån i Sundsvall?
– Inte mycket. Nu drar jag slutsatser från förra säsongen. Dom har ett juniorlag i Sundsvall och man försöker fixa ett i Timrå också, men jag tror att det kommer att ta tid och jag ser ingenting som kan komma upp underifrån den här eller nästa säsong. Det kommer att ta längre tid än så, säger Svedin som ändå känner att det finns ett intresse för damhockey i Sundsvall och Timrå.
– Ja, det tycker jag, men nog kan det vara bättre. Exempelvis så är Ö-vik en mindre stad än Sundsvall och här är det mer intresse kring damhockeyn. Sundsvall hade hockeygym för några år sedan, men det lade man ner. Hockeygymnasiet är jättebra för att utvecklas på skoltid. Att man då lägger ner det påverkar givetvis negativt.
Beslutet att återvända till Örnsköldsvik tog hon för att ta nästa steg i utvecklingen.
– Jag ville komma till en miljö där alla spelare i laget vill bli bättre varje dag och träna hårt. Att just komma till den här miljö där jag kan utvecklas själv också var en anledningen till att jag valde Modo.
– Det har varit en jättebra säsong för mig på så sätt. Samtidigt har vi spelare så jag inte behöver spela 40 minuter per match och bli lite halvskadad då och då. Jag har hållit mig relativt pigg och fräsch.
Fanns det flera alternativ än Modo?
– Det fanns flera alternativ, men jag har gått på hockeygym här, bott i staden och spelat i laget under tre och en halv säsong tidigare. Jag kände till staden väldigt bra samtidigt som det inte är så långt hemifrån heller så Modo var den bästa lösningen samtidigt som jag går i skolan här också.
Foto: Bildbyrån/Nils Jakobsson
”FÖRRA SÄSONGEN VAR DET MYCKET PROBLEM MED VISUM”
Annie Svedin går från ett lag med väldigt många utländska spelare i truppen till ett lag med enbart svenska spelare.
– Det märks inte så jättemycket att alla här är svenskar och heller ingenting som jag tänker på dagligen. Klart att en viss skillnad är det. Förra säsongen var det problem med visum och sådana saker. Dessutom blev det lite folk på träningarna eftersom det kom folk från utlandet men som också var tvungna att vara hemma längre och så vidare av olika anledningar. Här har vi inte det problemet.
I dag finns det totalt 77 utländska spelare i SDHL, något som förbundskaptenen Leif Boork har kritiserat och lyft fram som en anledning till att de svenska Damkronorna inte får det att lossna. Annie Svedin är lite kluven till frågan.
– Visst är det bra, men sedan måste vi även tänka på kvalitén på spelarna som kommer hit. I många fall kommer det hit spelare som är ungefär likvärdiga som våra yngre svenska spelare. Då tycker jag att det är bättre att satsa på den yngre svenska spelare i stället för att ta hit en medelmåttig utländsk spelare.
– Samtidigt tycker jag att det är många utländska spelare som höjer ligan, vilket är väldigt positivt. Det är lite både och det där.
Du har själv gått på hockeygymnasiet i Örnsköldsvik och har en god inblick i Modos verksamhet, vad är det som gör att klubben får fram så många bra egna talanger?
– Jag tror det främst är hockeygymnasiet. Robert Elfving har skött det sedan min tid där. Det har nog varit ett väldigt bra recept på framgång och för att få fram spelare.
– Samtidigt har vi ett bra juniorlag. Har vi saknat några spelare så har spelarna i juniorlaget fått komma upp och träna, vilket är en bra sporre för dom också. Det är en bra bredd här på spelare.
Hur är miljön vid sidan av för en hockeytjej i Örnsköldsvik?
– Det finns ju inte så mycket att göra eftersom Örnsköldsvik är en så jättestor stad, skrattar Annie Svedin och fortsätter:
– Dom flesta jobbar eller pluggar så man får det att gå ihop. Själv har jag haft skola i Gävle, en distansutbildning, men nu har jag flyttat skolgången till Ö-vik i stället och började termin två här.
”KAN HÅLLA EN JÄMNARE NIVÅ”
Annie Svedin har varit en av Modos viktigaste spelare under säsongen. Så här långt har det blivit fem mål och totalt 17 poäng på 30 matcher. På det ligger hon tvåa i lagets poängliga efter Erika Grahm som har gjort 17 mål och totalt 33 poäng på lika många matcher. Trots det är inte Svedin riktigt nöjd med sin säsong.
– Säsongen har varit ganska bra, men det har varit både lite från och till, ris och ros. Jag hoppas att jag framöver kan hålla en jämnare nivå.
Hela Modo har hållit en ganska ojämn nivå under säsongen och är nu placerade först på en åttonde plats i SDHL och det har fattats en del för att nå upp till topplag som exempelvis Linköping och Luleå.
– Vi måste vara mer noggranna i detaljerna. Vi är otroligt skridskoskickliga, men målskyttet har inte varit tillräckligt bra och något vi måste jobba på.
– Sedan måste vi jobba med detaljer på träningarna, att passningsspelet bli bättre och så vidare. Det här är saker vi måste förbättra.
Är det här något som du, Erika Grahm, Johanna Olofsson med flera tjatar på era yngre spelare om under träningarna?
– Det är klart att vi försöker föregå med gott exempel. Alla vet vad som krävs samtidigt som även tränarna lägger en stor vikt vid det här. Vi har många yngre spelare och dom lär sig över tid vad som gäller i högsta ligan för att vi ska ta poäng.
– Det har varit så att i vissa matcher har vi varit bra med medan vi i andra matcher varit lite för naiva på planen och trott att det ska lösa sig av sig själv, men så är det inte riktigt.
När kan Modo vara med och slåss om SM-guldet på allvar igen?
– Bra fråga, men vad som helst kan hända i ett slutspel. Vi kommer kriga varje sekund där ute på planen. Det gäller att vi tar vara på sista matcherna i grundserien så vi har ett bra självförtroende då vi kliver in i slutspelet. Och där kan, som sagt var, vad som helst hända.
Den här artikeln handlar om: