Så blev talangen hela SDHL:s tekningsdrottning

Med sina dryga 64 procent i tekningscirkeln var Djurgårdens talang Josefin Bouveng hela SDHL:s bästa tekare den gånga säsongen. Men vad är det som gör en spelare framgångsrik i tekningscirkeln?
Hockeysverige.se vände sig till tekningsdrottningen för att söka svar.

Josefin Bouveng är SDHL:s bästa tekare. Djurgårdens 18-åring vann tekningsligan efter att ha vunnit 63,92 procent av sina tekningar. Som tvåa i samma liga hittar vi Brynäs Evelina Raselli. Hon slutade på 61,19 procent. Nästbästa svenska slutade på en sjunde plats, Erika Grahm, med 55,97 i vinstprocent. Grahm liksom Raselli är från Brynäs. 

Men vad är nyckeln till att göra en bra tekning? Hockeysverige.se skickade den frågan vidare till ingen mindre än SDHL:s bästa tekare.

– Det är så många saker som spelar in. Jag personligen har lite olika grunder eller taktik beroende på vad motståndaren gör, berättar Bouveng som laddar upp batterierna hemma i Vassunda inför höstens äventyr i USA.
– För det första tittar jag mycket på vad den andra spelaren kommer att göra. Sedan gäller det att prata ihop sig med spelarna i sin femma eftersom man vinner tillsammans som ett lag. I SDHL vet jag att vissa har samma taktik hela tiden. Innan matcherna brukar vi prata ihop oss i femman: ”Spelar vi mot den kedjan så kommer dom göra så här och då gör vi så där”.

TIPSET: FÖLJ PUCKEN HELA VÄGEN  

Går det att styra vart pucken ska hamna vid en tekning? 
– Om man lyckas låsa, som vissa gör, då hamnar jag bara pucken rakt nedanför, men jag försöker styra den dit den ska utifrån vad jag pratat med mina spelare i femman om. Det behöver inte vara bakåt eller åt sidan. Man kan även vinna den framåt också beroende på vilket läge det är.
– En viktig detalj enligt mig man måste göra för att vinna tekningar är att titta på pucken. Det finns spelare som tittar rakt ner i isen, men man vinner någon sekund på att hela tiden titta på pucken och hinner reagera innan den touchat isen.

När började du själv intresserade dig för det här med att hitta lösningar för att vinna tekningar?
– När jag stått på skottramperna har det här också varit en grej jag tränat på där. Det började ändå ganska tidigt. Jag kommer ihåg att på ett av mina första läger med U18 (landslaget) var Erika Holst med. Hon har spelat mycket center. Där gjorde vi en tekningstävling. Jag tyckte det var jättekul.
– Där fick jag en del tips som jag tog med mig hem. Sedan har jag bara tyckt det varit kul och ett extramoment för mig i spelet. Även om alla andra i femman är delaktiga är det ändå jag själv som står där och ska ta tekningen.

Josefine Bouveng.Josefine Bouveng.Foto: Ronnie Rönnkivst

Hur mycket tid lägger du en normal vecka på att träna tekningar?
– Under säsongen handlar det inte om timmar. Jag brukar köra en del efter träningarna om vi har lite istid kvar. Jag ber någon släppa lite puckar och så vidare.
– Sedan har jag fått några tips från våra centrar i laget och då kan man öva på dom grejerna efter träningarna. Även om det inte blir timmar som jag tränar tekningar brukar jag ändå träna det på skottrampen då jag är hemma här.
– Gör man det kontinuerligt tio minuter efter varje träning och på matcher då blir man inne i ett sorts ”mood”. Man har det i sig hela tiden.
– Jag kommer oftast ihåg ganska mycket vad jag gjort under matchen, vad jag gjort bra och inte lika bra. Det jag inte gjort bra försöker jag göra annorlunda nästa match.

LÄRORIK SÄSONG  

Scoutar du tekarna som ni ska möta? 
– När jag ställer upp till tekning tittar jag på vad hon gör, men jag vet oftast hur hon jag möter tekar sedan tidigare matcher. Även då jag står i båset brukar jag titta på hur dom ställer upp och tekar.

Vilken är den svåraste tekare du mött?
– Det är nog lite olika, men jag minns speciellt i en match att jag hade väldigt svårt mot en tjej i Linköping. Hon heter (Haruka) Toko och om jag minns rätt hade hon tröja 17.

Nu vann alltså Josefin Bouveng tekningsligan i SDHL, vilket hon givetvis tycker är roligt samtidigt som det inte var något hon hade som mål under säsongen.
– Det var inget jag tänkte på från början av säsongen, att jag skulle vinna tekningsligan. När det gäller tekningar handlar det verkligen om att vara i nuet. Är man inte där direkt då vinner man inte heller många tekningar.
– Jag har bara försökt göra mitt bästa varje tekning, försökt utveckla, förbättra och se hur andra gör under matchens gång. Det var faktiskt först på slutet av säsongen då jag såg att jag ledde ligan som jag hade det med mig i bakhuvudet.
– Givetvis är det kul och ett kvitto på att det gått bra, men det är samtidigt något som alltid går att utveckla.

Josefin Bouveng.Josefin Bouveng.Foto: Dennis Ylikangas/Bildbyrån

18-åringen från Vassunda i Uppland har varit ett av SDHL:s stora utropstecken den här säsongen. På 25 matcher svarade hon för åtta mål och totalt tolv poäng. Under Djurgårdens fem matcher i slutspelet blev det ytterligare ett mål och totalt tre poäng.
– Säsongen har varit rätt lärorik ändå, men också lite upp och ner jämfört med förra säsongen. Jag gjorde en bra försäsong, kom pigg och laddad för en ny säsong. Vi vann mycket i början med Djurgården. Dessutom fick jag vara med Damkronorna på ett läger och någon turnering.
– Sedan skadade jag mig innan jul och blev borta några veckor, men det är ändå en hel del bra saker jag kommer ta med mig från säsongen.

SPEL I COLLEGELIGAN VÄNTAR  

Vad ligger bakom din utveckling den här säsongen? 
– Jag har alltid haft ett eget driv, tränar när ingen ser mig. Jag tränar för att det är kul, jag vill bli bättre och inte för att jag måste.
– Drivet att utvecklas har jag som person överlag i mig vilket jag verkligen tror är grunden till min utveckling.

Efter tre säsonger i Djurgården väljer nu Josefin Bouveng att lämna klubben.
– Jag ska åka på college i höst och vara där i fyra år. Princeton University, samma som Solveig (Neunzert) går på.
– Jag försöker inte ha så stora förväntningar. Jag hoppas och tror att jag kan ta ännu ett steg inom hockeyn där samtidigt som jag verkligen vill ta vara på skolan och få en bra utbildning som jag kan ha nytta av framtiden. Jag har alltid gillat skolan, att utvecklas och lära mig saker, så jag ser det här som både få en jättebra hockeyutbildning men också en bra akademisk utbildning.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: