Nye SDHL-tränaren kliver in på okänd mark: ”Måste erkänna att det är ett helt nytt område för mig”
Som spelare var Åke Lilljebjörn välkänd. Som tränare är han desto mer okänd. Nu är det tänkt att han ska ta Brynäs tillbaka till toppen på damsidan.
– Det ska bli en jäkligt kul upplevelse just det här med tjejhockeyn, säger han till hockeysverige.se.
GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)
Igår stod det klart att Brynäs tränare i SDHL nästa säsong heter Åke Lilljebjörn. Mest känd är han genom en fantastisk karriär som målvakt i Tre Kronor, där han var med och blev världsmästare 1987, och elitserien. Senaste klubb han tränade var Merano i den italienska ligan säsongen 2013/14. Där var han assisterande tränare, målvaktstränare och J20-tränare.
Lilljebjörn inledde sin karriär i elitserien i just Brynäs, men har även spelat för AIK, Västra Frölunda och Leksand. Under senare delen av karriären gick han dessutom under smeknamnet ”Slajdarn”.
– Det var en i Frölunda, Kari Jaako, han började kalla mig för ”Slajdarn” helt plötsligt. Sedan har det hängt med. Efter Frölunda hamnade jag i Leksand och där blev det ännu mer ”Slajdarn”, säger Åke Lilljebjörn med ett skratt när hockeysverige.se träffar honom timmarna efter det att Brynäs tillkännagivit att han tar över tränarjobbet i Brynäs efter Madeleine Östling som flyttar till Linköping.
Du hade ditt senaste tränarjobb 2013/14, hur har du följt hockeyn efter det?
– Det är vad jag sett på TV så att säga. Jag tittar mycket på NHL-hockey men även SHL. Finalserien mellan HV71 och Brynäs förra säsongen tycker jag är bland det bästa jag har sett någonsin i svensk hockey.
– Annars har jag tyckt att svensk hockey inte gett valuta för pengarna, men det där var ett lyft som hette duga. Det visade att svensk hockey inte är så tokig ändå och bägge lagen ska vara stolta över vad dom presterade.
Vilka erfarenheter tar du med dig från säsongen i Italien?
– Att inte ta för givet att saker och ting ska fungera. Många saker får man ta tag i själv där borta eftersom det inte alls fungerar på samma sätt som hemma i Sverige. Tålamodet har fått sig en bra träning.
Däremot har Åke Lilljebjörn inte tränat några damlag tidigare och heller inte följt Riksserien eller SDHL speciellt väl.
– Jag måste erkänna att det är ett helt nytt område för mig. Jag kommer in med helt nya och öppna ögon och har inga förutfattade meningar alls. Det ska bli en jäkligt kul upplevelse just det här med tjejhockeyn.
– Johan (Stark, klubbdirektör i Brynäs) och Magnus Carlsson, assisterande tränaren och jag har pratat en del. Av dom har jag fått höra att tjejerna är otroligt träningsvilliga, vilket är en tränares dröm. Speciellt med tanke på att dom här tjejerna har jobb eller går i skolan men ändå kommer ner till träningen och ska vara på tårna i sluttampen av dagen. Dom har inte så jättestora ersättningar heller, att dom då bjuder till så bra som dom inger respekt.
Hur gick tankarna då du fick frågan om att ta över Brynäs?
– Tankarna gick igång, att fan vad kul det ska bli att komma in i Brynäs igen. Det är något jag har haft i åtanken under en längre tid, men det är inte så lätt att komma in eftersom det inte ofta blir så många platser lediga.
– Sedan känns det lite som att cirkeln blir sluten eftersom det var i Brynäs som jag inledde min elitkarriär. Jag glömmer aldrig då jag kom hit som 18-åring och satt i baksätet i Henry Janssons bil, han var en stor ledare på den tiden. Nu lever han tyvärr inte längre. Han körde runt mig och visade stan och vart jag skulle bo. Jag tänkte att jag aldrig hitta i den här storstan (skratt). Då kom jag ju från Mora och det här var det första minnet jag har av Gävle.
Nu kliver alltså Åke Lilljebjörn in i SDHL och han hoppas att tillföra mycket fart i Brynäs spel kommande säsong.
– Fart och fläkt är min hockey. Jag vill att det händer saker, anfallshockey från direkt det du erövrar puck. Jag vill se mycket fantasi och låta spelarna utnyttja sitt spelsinne och inte styra upp dom för mycket.
– Sedan vill jag jobba med en sådan liten detalj som skott, att få in bra avslut.
När du säger fart och fläkt, hur ska du tillföra det?
– I min värld är det att man hela tiden släpper puck och tar ett steg framåt istället för att backa eller spela pucken i sidled. Jag gillar också att när laget erövrar puck är alla fem anfallare så det inte bara är tre forwards som anfaller. Idag är backarna nästan lika mycket forwards som dom riktiga forwards. En sådan som Erik Karlsson gett en ny dimension i hockeyn.
Flera viktiga spelare har lämnat Brynäs inför kommande säsong. Bland annat har Jessica Adolfsson och Josefine Holmgren lämnat för Djurgården och Emma Murén flyttar med Madeleine Östling till Linköping. Dessutom har Sara Jakobsson beslutat sig för att lägga av.
– Jag har ännu inte hunnit sätta mig in i laget alls utan bara fått truppen på mail. Jag och Karlsson, han är på semester nu, ska så fort han kommer hem sätta oss och gå igenom truppen. Han har informerat mig om att det kanske kan vara läge att hitta någon back och så vidare.
Det finns ingen ungdomsverksamhet i Brynäs, innebär det att du kommer vara involverad i rekryteringen av nya spelare till laget?
– Tanken är att jag kommer få en budget. Sedan ska jag ha koll på vilka spelare som kan vara intressanta, så att säga. Det blir alltså också en del av mitt jobb att vara lagbyggare.
Hur långt har du kommit i den processen?
– Ingenstans. Det var först i slutet av förra veckan som jag fick erbjudandet så jag har inte hunnit sätta mig in i någonting. Den 7:e augusti är ett riktmärke då jag ska börja, men jag håller på att styra upp allt med det jobbet jag har nu för att komma iväg tidigare eftersom det känns som jag behöver sätta mig in i lite saker och ting.
Du ska även vara ansvarig för verksamhetens utveckling, vad innebär det mer konkret?
– Jag och ungdomsansvarig i Brynäs ska sätta oss ner och diskutera en utvecklingsplan för damhockeyn så var har lite riktlinjer på vad vi vill att man ska kunna i vissa åldrar och så vidare. Det är också något som kan bli intressant. I dagsläget har Brynäs inte någon riktig sådan plan.
Ett problem Brynäs har är att det inte finns något hockeygymnasium på damsidan i Gävle, är det här något du har i bakhuvudet att det skulle underlätta för damhockeyn i stan?
– Klart att det skulle vara en fördel. Man har ju sett hur mycket det har betytt på herrsidan.
Vad blir den första åtgärden på nya jobbet?
– Det är en bra fråga. Jag vill forma laget ganska tidigt med informationsträffar med spelarna där jag kan prata igenom mina tankar och idéer.
– Min coaching-stil, jag är inte någon ”management by fear”. Givetvis kommer jag ha en röd tråd i allting, men jag vill också ha en diskussion så vi kan hjälpas åt med vad vi kan utveckla och sådana saker.
– Mycket i början blir att sätta mig in i vad jag har att jobba med och hur situationen ser ut, ta in all information jag kan få av kollegor och så vidare. Sedan är det bara att tuta och köra, ta tag i det på en gång och börja träna hårt. Vi har dessutom en träningsmatch redan första veckan så det bir full fart direkt.
När vi avslutar med att fråga Åke Lilljebjörn om han tycker det är kul att vara tillbaka i hockeyn så skiner han upp.
– Ja, för fasen. För varje år jag varit borta från hockeyn har det känts som det är något jag har saknat. Hockeyn har varit hela mitt liv från det jag var en liten knatte till det jag lade av då jag var 40 år. Så att ta det här tränarjobbet kändes helt rätt.
Den här artikeln handlar om: