NEDSLAG DJURGÅRDEN: Fjolåret en missräkning: ”Under sommaren har vi jobbat med en psykolog”

Djurgården såg ut att gå mot en storhetstid när de våren 2017 vann SM-guld. Men förra säsongen blev en liten missräkning då de åkte ut redan i semifinal. Nu tar laget och målvakten Lovisa Berndtsson nya tag inför den kommande SDHL-säsongen.
— Det känns redan som vi har en liten annan energi i laget den här säsongen jämfört med den förra, säger målvakten till hockeysverige.se.

Förhoppningarna var högt ställda på Djurgården förra säsongen efter SM-guldet 2017. Nu blev det en okej säsong för stockholmskorna med en semifinalplats. Där blev Luleå för starka. Trots semifinalplatsen stod inte Djurgården att känna igen alla gånger och i slutet av säsongen, när det gällde som mest i slutspelet, kom inte Djurgården upp i samma nivå som slutspelet säsongen dessförinnan.
– Guldåret började vi lite knackigt, men det kändes ändå som vi kom ihop bra som grupp och lag. Bakslagen vi fick gjorde oss starkare till slutet av säsongen, säger Djurgårdens rutinerade landslagsmålvakt Lovisa Berndtsson och fortsätter:
– Förra säsongen, jag vet inte riktigt vad det var som inte stämde, men det kändes inte att vi fick ihop gruppen på bästa sätt. Vi fick inte ut maximalt av det vi hade i laget.

Lovisa Berndtsson efter guldet 2017. Foto: Ronnie Rönnkvist

Kan det vara att ni hade lite av en favoritstämpel på er?
– Jag tror inte vi själva såg oss som några favoriter även om vi hade vunnit säsongen innan. Jag vet inte vad det var som hände, men det var mycket nytt, många nya spelare och tränare och det kändes som att det inte riktigt satte sig någon gång.

BYTTE TRÄNARE

Djurgården bytte tränare inför förra säsongen. Ut gick Jared Cipparone som jobbat under längre tid med Damhockey. In kom istället oprövade tränaren på damsidan Roger Öhman.
– Jag kan tycka att det blev en ganska stor kontrast. Dom har ganska olika coaching-stilar och ledaregenskaper. Jag personligen upplevde att det blev en ganska stor skillnad även om jag inte hade några problem med Roger.
– Personligen gillar jag en miljö där det mycket tävling, men även där jag kan få kritik. Alltså konstruktiv kritik som gör att jag kan utvecklas. Det tycker jag Jared är väldigt bra på och något som jag kan känna att vi saknade förra säsongen. Att ha lite högt till tak, att kunna ge kritik men också kunna ta kritik för att ta oss framåt.

Nu pågår också en resa tillbaka till den yttersta toppen för Djurgården. Hur man ska ta sig tillbaka dit har Lovisa Berndtsson ganska klart för sig.
– Vi har ny tränare (Alana Blahoski) och jag har redan nu fått en bra känsla för henne. Hon jobbar väldigt mycket med att ge ”feedback” och tips. Både till den individuella spelaren, men också till spelet. Det tycker jag känns som en stor skillnad redan nu.
– Sedan har vi jobbat väldigt mycket med känslan i laget, att bygga en stark grupp. Det känns redan som vi har en liten annan energi i laget den här säsongen jämfört med den förra.

Hur ser du tillbaka på din egen säsong i kassen?
– Jag är inte speciellt nöjd med min säsong. Det kändes inte riktigt som att jag hittade till det spelet och den tryggheten som jag kände säsongen innan. Vad det berodde på vet jag inte. Jag vet inte om det var att jag tänkte mycket eftersom det var mycket som stod på spel. Det kanske satte sig i huvudet för mycket.

Andrea Dalen. Foto: Ronnie Rönnkvist

Du hade förhoppning om att komma med till OS, men så blev det inte. Var det här en stor besvikelse för dig?
– Ja, det var en jättebesvikelse såklart. Det tog jäkligt hårt på mig då jag fick reda på att jag inte kom med. Det var ändå serie och slutspel kvar och jag laddade såklart om för att göra klart säsongen, men det är klart att det låg i bakhuvudet och grämde mig.
– Nu känner jag mig motiverad för en ny säsong. Det är inte så att jag nu går runt och är ledsen för att jag missade OS, men just där och då kändes det riktigt tufft.

Hur hanterade du den situationen?
– Problemet där och då var att jag mest bara körde på och försökte ladda om. Det hade kanske varit bra att ta hjälp av någon för att lägga det där bakom mig och hitta nya målsättningar.
– Under sommaren har vi jobbat med en psykolog i laget för att bygga gruppen och bli ett starkt lag. Där har jag ändå fått hjälp och stöd för att bygga upp mig själv igen, se framåt och ha nya målsättningar.

Hanna Olsson efter guldet 2017. Foto: Ronnie Rönnkvist

Finns landslaget med i tankarna även den här säsongen eller fokuserar du enbart på Djurgården?
– Klart att landslaget alltid finns med i bakhuvudet. Jag kommer fokusera och spela mitt bästa hemma i Djurgården. Kommer jag med i landslaget så är det givetvis jättekul, men jag tror inte det kommer slå lika hårt på mig om jag inte blir uttagen den här säsongen som det gjorde under den förra. Då var det ändå ett OS som stod och väntade utanför dörren.

BERNDTSSON OM DIF-TRUPPEN

Djurgårdens trupp just nu
Målvakter: Lovisa Berndtsson 29, Agnes Åker 21
– Jag tycker att det fungerar bra att jobba med Agnes. Vi är båda två riktiga tävlingsmänniskor och utmanar varandra på isen varje dag. Jag tror att det kan bli riktigt bra för båda oss den här säsongen.

Backar: Gwendoline Gendarme 27 (Ny från Neuchâtel Hockey Academy Dames ), Wilma Germundsson Wäng 19 (Ny från Södertälje), Josefine Holmgren 25, Sophie Johansson 28, Solveig Neunzert 18,
– Jag känner att vi behöver ha in någon till på backsidan. Jag tycker ändå våra backar har sett bra ut på träning och det känns spännande.

Forwards: Patricia Aphrem 20 (Ny från Södertälje), Josefine Bouveng 17, Andrea Dalen 26, Mariam El-Mahmadi 20 (Ny från Modo), Hanna Hållander 22, Josefine Jakobsen 27, Julia Johansson 24, Betty Jouanny 26 (Ny från Brynäs), Sofie Lundin 18, Hanna Olsson 19, Karoline Pedersen 19 (Ny från Stavanger), Isabel Waidacher 24 (Ny från ZSC Lions frauen), Alice Östensson 22 (Ny från Modo), Julia Östlund 24.
– Vi känns starka framåt. Vi har kvar många av våra forwards från förra säsongen och vi har många som både kan spela fram och göra mål. Det känns bra och det är kul att dom yngre, som Sofie Lundin och Josefine Bouveng, har tagit extra kliv framåt.

Det pågår en debatt om vi har för många utländska spelare i SDHL eller inte. Vi närmar oss nu 70 icke svenska spelare, hur tänker du kring det?
– Jag förstår diskussionen, men samtidigt känner jag att gör det bara vår liga bättre så är det enbart positivt. Sedan ska man kanske inte bygga ett helt lag på utländska spelare, men dom som kommer hit är toppspelare. Då tycker jag bara att det är kul för nivån på ligan höjs. Det utvecklar oss svenska spelare för vi måste tävla mot dom här spelarna varje dag.

HÄR KAN DU LÄSA VÅRA TIDIGARE NEDSLAG:

Modo
Linköping
Brynäs
AIK
Luleå
HV71
Leksand
SDE

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: