Luleå satsar mot nytt guld: ”Sveriges bästa målvaktspar, inget snack”

Luleå Hockey vann som bekant SM–guldet för damer förra säsongen, efter att ha slagit Linköping i finalen.
Nu väntar en ny säsong för mästarinnorna, som förutom storstjärnan Jennifer Wakefield (Brynäs), inte bytt ut särskilt många spelare i truppen. Tränare för laget sedan säsongen 2013/14, då laget hette Munksund/Skuthamn, är Fredrik Glader. I dagens ”Nedslag SDHL” får ni hans tankar kring SDHL och varför Luleå var bäst i Sverige förra säsongen. 

– Först och främst fick vi jobba med kontinuitet från säsongen innan. Vi har en väldigt hög träningsmiljö i vår grupp som gör att vi driver och sporrar varandra. Vi tävlar i stort sett varje dag. Det här är något som verkligen har fallit väl ut i vår grupp, berättar 41–åringen för hockeysverige.se och fortsätter:

– Olika grupper ser olika ut, men den grupp vi har nu har en otroligt hög tävlingsnivå. Ibland passar inte det alla personer och människor, men jag tycker att de vi fått in hos oss utvecklas hela tiden. Det tror jag var en av de stora nycklarna.

Hur upplever du era förutsättningar att träna och tävla jämfört med exempelvis SDE Hockey som slutade i nedre regionerna förra säsongen?
– Det är svårt att svara på eftersom jag inte vet exakt hur andra klubbar har det. Jag kan egentligen bara jämföra med tiden då jag var i Munksund under en kort stund och det är som natt och dag. Jag kan tänka mig att samma förutsättningar som vi hade för fyra år sedan i Munksund idag finns i andra klubbar.
– Jag har hört vad tjejer som kommer hit och säger, hur de har haft det i andra klubbar. Många är oerhört imponerade och tacksamma över att få sådana förutsättningar som vi har här.

Luleå firar SM-guldet i våras

Hur tänker du kring klyftorna som finns i SDHL då det gäller just förutsättningarna?
– Dels blir jag jätteglad när jag ser Brynäs går ut och markerar ganska hårt att de ska satsa. Klart att det gläder mig i det stora hela för någonstans vill jag att man lyfter hela den svenska damhockeyn. Det är ändå upp till var och ens klubb att kunna göra för det finns ett ansvar hos alla att göra det.
– Sedan är det kanske inte lika lätt för SDE, som kämpar och gör det otroligt bra, som klubbar som kommer från SHL eller liknande. Egentligen tycker jag att man ska kunna ställa högre krav på SHL–klubbar än exempelvis SDE eller Göteborg.

ETT STORT LAGARBETE BAKOM

Fredrik Glader vann nu sitt andra guld som coach för Luleå. Det första vann han 2016. Däremellan smög Djurgården in och knep guldet 2017. Själv vill Glader tona ner sin roll i vinsterna.
– Min roll är egentligen en väldigt liten del. Den största delen, tycker jag, är tjejerna och den miljö vi skapat. Sedan handlar det om att hela ledarstaben har bidragit. Allt från materialare, lagledare till oss tränare.
– Det här är något som jag inte på något sätt tar åt mig hela äran för. Utan det är hela ledarstaben och klubben som stöttar tjejerna. Det är också tjejerna som utför jobbet och ”sätter kronan på verket”. Allt är som ett enda stort lagarbete.

Elaka tungor var snabbt ute på sociala medier efter senaste SM–guldet och sa att vem som helst skulle kunna som tränare vinna SM–guld med det lag Luleå hade.
– Det får stå för dem. Jag vet att vinna ett guld krävs så mycket mer än att ha rätt spelare på pappret. Det handlar om att få allt att flyta ihop. Jag vill inte framhäva att det är jag som gör det utan det är klubbledning, spelare, ledare och så vidare, som jag sa tidigare.
– Vi åkte ut mot HV71 säsongen innan och då kanske vi hade det absolut bästa laget på pappret, så det krävs ganska mycket om man ska gå hela vägen, mer än att bara ställa ett lag på banan. De som har hållit på med idrott och varit långt fram i den vet vad jag menar, att det ska spelas om det.
– När vi sedan kommer till avgörande matcher handlar det om så små marginaler. När det dessutom kommer till bäst av tre matcher är de extremt små. Då handlar det inte om vilket lag du har på pappret utan att utföra saker och ting tillsammans.

Målvakter i Luleå är Sara Grahn 29 (Ny från Brynäs) och Maria Omberg 23.

Grahn, ny och en av två stabila burväktare.

– I mina ögon är det Sveriges bästa målvaktspar. Inget snack om den saken. Det kommer bli en härlig tävlingskamp mellan dem två för att få stå matcher. Samtidigt tror jag att de kan lära sig otroligt många saker av varandra. Det känns fantastiskt kul att ha de två.

I och med att Robin Kovacs spelar för Luleå har även hans sambo, OS–målvakten Minatsu Murase, flyttat upp dit. I oktober ska de båda bli föräldrar, men att hon skulle vara aktuell för spel i Luleå framöver är inget som Fredrik Glader vet något om.
– Jag träffar Robin lite då och då så jag brukar fråga honom om hur det går med graviditeten. Men om hon ska spela hos oss? Det är ingenting vi har diskuterat. Däremot är det kul att hon kommer kunna följa våra matcher.

Hiirikoski – en ”rutinerad räv” enligt tränare Glader.

Backar: Ebba Berglund 20 (Ny från Linköping), Lisa Berglund 16, Ida Boman 24, Pernilla Forsgren 19, Johanna Fällman 28, Jenni Hiirikoski 31, Nathalie Lidman 17, Ronja Savolainen 20.
– Jag tycker det är en bra mix mellan ungt, gammalt, erfarenhet och rutin. Det viktigaste, vilket jag tycker gäller generellt över hela truppen, är att alla så jäkla på, intresserade och vill lära sig.
– Vi har Hiirikoski, Fällman och Boman som kan anses som rutinerade rävar. Sedan har vi en yngre besättning i Lisa Berglund, Pernilla Forsgren, Ronja Savolainen och Ebba Berglund också. Man får inte glömma bort att Savolainen är 97:a och Ebba Berglund 98:a, Pernilla Forsgren 99:a. Till det har vi två 01:or (Lisa Berglund och Nathalie Lidman), så vi har en ganska ung backbesättning.

Forwards: Christa Alanko 24, Nathalie Ferno 22, Josefine Hoegh Persson 24, Zsofia Jókai Szilágyi 25, Michelle Karvinen 28, Petra Nieminen 19 (Ny från Team Kuortane), Emma Nordin 27, Melinda Olsson 25, Linn Peterson 24 (Ny från Färjestad), Sandra Rannerud 21, Rebecca Stenberg 25, Noora Tuulus 22.

Emma Nordin är spets i Gladers forwardsuppsättning

– Den lagdelen känns intressant eftersom det är många som tagit kliv hos oss så det blivit jämnare från forward ett till forward tolv hos oss.
– Vi kommer ha tre forwardslinor som producerar för oss. Vilka som är i de tre är öppet eftersom vi egentligen har fyra formationer. Sedan får vi se hur vi matchar dem. Forwardssidan är jämn men ändå spetsad i form av Karvinen, Nordin, Tuulus och de här. Det kommer bli ett härligt driv även där.

Ser du någon lagdel du måste stärka upp under säsongen?


– Nej. Det skulle i så fall vara för att jag helst vill jobba med 13 forwards och nio backar för jag vet att det kommer skador och sjukdomar under säsongen.
– Jag skulle säga att det är på forwardssidan vi vill ha in en till bara för att kunna ha en bra träningsmiljö hela tiden och det här med skador och sjukdomar. Sedan också för att få en ännu lite vassare konkurrens.

I skrivande stund har Luleå 14 svenska spelare i truppen och åtta från andra länder.
– Under de här tre åren har vi ändå släppt fram Nathalie Lidman, Lisa Berglund och Pernilla Forsgren. Trots att vi inte har haft någon fungerande J–verksamhet har vi haft ungdomar som fått chansen hos oss och som är fostrade här uppe.
– Utlänningskvoten är ingenting som oroar mig. Jag tycker att det är bra att vi har en attraktiv liga och får hit utländska spelare som exempelvis Petra Nieminen. Hon är född 1999 och kanske Europas största talang.

Här hittar du nedslagen hos:
LEKSAND
HV7

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: